![]() |
|
Vprašanja glede toplovodnega kamina - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Vprašanja glede toplovodnega kamina (/showthread.php?tid=60718) Strani:
1
2
|
Vprašanja glede toplovodnega kamina - gresali - 17.2.2015 Pozdravljeni, sem preiskal forum ampak določenih stvari ne najdem: namen imam vgraditi toplovodni kamin 12 kw kratki (1k€) iz poljske, katerega bom vezal na zalogovnik na katerega priključim sanitarno vodo in talno gretje zanima me naslednje: - koliko litrski zalogovnik izbrati, hiša bo novogradnja (150m2 P+M, 18 cm izol.) po projektu nekje 6 kW toplotnih izgub + potrebna sanitarna voda za 4 osebe (smo bolj varčni )- kako se izogniti temu da kamin pregreje prostor kjer je postavljen preden segreje zalogovnik? - kako v prehodnih obdobjih in poleti rešiti segrevanje sanitarne vode, ko kamina ne kurimo - bojler, grelec, kolektor, TČ? Načeloma, sem razmišljal da če je vložek obzidan s siporexom bi mogoče bil dovolj izoliran da bi ga zakuril tudi v prehodnem obdobju in ob pogoju da ima voda dovolj velik odvzem toplote ne bi preveč segreval prostora ali mislite da bi bila vseeno savna v prostoru? - kako je z varnostjo glede pregretja vode, če zmanjka elektrike ali ni dovolj odvzema toplote, da mi cevi za vodo ne eksplodirajo ?- ali toplovodni kamin lahko deluje kot klasični toplozračni - hitra odzivnost razmišljam da bi napeljal par cevi v mansardo dodal ventilator in bi tako hitro segrel prostore kasneje pa ogreval zalogovnik? - Mnogo ljudi je skeptičnih glede takega načina ogrevanja za primarno zaradi umazanije, sam ga bi imel ker imamo lastna drva ter draga želi kamin v DS drugače bi se odločil za klasično peč, kakšne so vaše izkušnje ga ima kdo za primarno ogrevanje. Hvala za vaše odgovore in izkušnje Lp Re: Vprašanja glede toplovodnega kamina - gresali - 17.2.2015 res nima nihče tega sistema ali izkušenj s tem da bi vsaj na kratko odgovoril?? Re: Vprašanja glede toplovodnega kamina - den - 18.2.2015 Se bom pridruzil se jaz z enim vprasanjem. Tudi sam imam namen postavit toplovodni kamin kratki. In sicer zanima me, kaksni so stroski pri sami instalaciji poleg kamina, kaj vse se potrebujes? Predvsem cenovno? Kolikor je meni znano, gre pri toplovodnem kaminu precej manj energije v zrak, tako da ne vidim smisla o postavitvi ventilatorja za toplozracni kamin. Re: Vprašanja glede toplovodnega kamina - CimaBella - 18.2.2015 gresali Napisal:namen imam vgraditi toplovodni kamin 12 kw kratki (1k€) iz poljske, katerega bom vezal na zalogovnik na katerega priključim sanitarno vodo in talno gretje zanima me naslednje: Re: Vprašanja glede toplovodnega kamina - gresali - 18.2.2015 Zdravo sem govoril včeraj z inštalaterejem glede vgradnje tega kamina pa pravi da se okoli 1k -1,2k€ v kar je vštet 500l zalogovnik, raztezna posoda, črpalka, povezave 5m do zalogovnika v kotlovnici, ter nekaj regulacijskih ventilov po 70 evrov... Re: Vprašanja glede toplovodnega kamina - cardynal - 18.2.2015 Odgovora verjetno ni zaradi tega ker je bila tema ze podolgem in pocez predebatirana... Vcasih je najlazje odpret novo temo kot pa uporabit iskalnik.... Kratki vam ne bo prodal kamina v njihovi fabriki ampak vas bo napotil na slo uvoznika kjer pa so cene x 2. Smo bili zadnji kateri smo speljali taksen nakup.... Lp Re: Vprašanja glede toplovodnega kamina - ičo - 18.2.2015 - koliko litrski zalogovnik izbrati, hiša bo novogradnja (150m2 P+M, 18 cm izol.) po projektu nekje 6 kW toplotnih izgub + potrebna sanitarna voda za 4 osebe (smo bolj varčni )MINIMUM 500 litrov, kar pomeni da bi kurili skoraj non stop (še tudi pri 0°C zun. temp.). MAKSIMUM pa kot ti dovoljuje prostor in denarnica (pri 1500 litrov bi zadostovalo za 14ur radiatorjev (oz. za 23 ur talnega) pri zunanji temp. 0°C). Seveda pa je vprašanje v kolikem času bi segrel s tako majhno močjo kamina cel zalogovnik (8kW odvzem na vodnem registru pomeni 8 ur delovanja kamina na polno, da dvigne temp. v 1500 litrskem zalogovniku s 35°C na 70°C.). - kako se izogniti temu da kamin pregreje prostor kjer je postavljen preden segreje zalogovnik? Obloga iz siporeksa. Pri podatkih kamina je pomembno koliko toplotne moči gre v vodni register in koliko na steklo. Torej čim manj na steklo in čim več v vodo. Pomembna je tudi postavitev kamina - naj bo v čim večjem prostoru. - kako v prehodnih obdobjih in poleti rešiti segrevanje sanitarne vode, ko kamina ne kurimo - bojler, grelec, kolektor, TČ? Načeloma, sem razmišljal da če je vložek obzidan s siporexom bi mogoče bil dovolj izoliran da bi ga zakuril tudi v prehodnem obdobju in ob pogoju da ima voda dovolj velik odvzem toplote ne bi preveč segreval prostora ali mislite da bi bila vseeno savna v prostoru? Glede sanitarne vode obvezno TČ, kar je 600eur več kot navadni bojler. Savna v prostoru v prehodnih obdobjih zvečer je kar prijetna (če ni talnega ogrevanja), ni pretirana. Čez dan je pa kar kriza, ko je sonce. - kako je z varnostjo glede pregretja vode, če zmanjka elektrike ali ni dovolj odvzema toplote, da mi cevi za vodo ne eksplodirajo ?V kamin je potrebno vgraditi varovanje s hlajenjem vodnega registra preko vodovoda, ki se vklopi pri 97°C (100eur materiala). [b]Poleg kamina je pametno vgraditi na obzidavo na vidno mesto termometer, ki kaže temp. vode v registru (podobno kot pri pečeh), kar znese 10eur. Tako lahko spremljate temperaturo vode, ki jo lahko držite pri 70-80°C Kamin se lahko eventuelno hladi toplozračno - rešetka spodaj in zgoraj na obzidavi. - ali toplovodni kamin lahko deluje kot klasični toplozračni - hitra odzivnost razmišljam da bi napeljal par cevi v mansardo dodal ventilator in bi tako hitro segrel prostore kasneje pa ogreval zalogovnik? Seveda, deluje odlično. - Mnogo ljudi je skeptičnih glede takega načina ogrevanja za primarno zaradi umazanije, sam ga bi imel ker imamo lastna drva ter draga želi kamin v DS drugače bi se odločil za klasično peč, kakšne so vaše izkušnje ga ima kdo za primarno ogrevanje. Deluje krasno, samo bi pa v bodoče pazil, da bi bilo kurišče večje, da ni treba tako pogosto nalagati. Predvsem je pomembna globina kurišča, ki mora biti vsaj 40cm, da lahko drva nalagaš prečno na steklo, da čisto napolniš kurišče in daš na minimun zraka, brez strahu, da se med gorenjem drva prevrnejo na steklo. Re: Vprašanja glede toplovodnega kamina - gresali - 18.2.2015 Res sem našel ogromno zadetkov ampak na moja vprašanja ne Ne kupujem v njihovi fabriki ampak pri nas pri THS je za 1,1k€ ta kamin Re: Vprašanja glede toplovodnega kamina - aleš.h - 18.2.2015 Osebno se mi zdi 14kw malo - meni so predlagali za 9 radiatorjev minimalno 20kw toplovodni kamin. Ne vem kako je z regulacijo temperature vode, ker kolikor sem informiran ne sme iti 90C voda v talno gretje, ker je to veliko preveč. Kako boš torej znižal temperaturo vode? Pri radiatorjih je praktično vseeno kako vroča je voda, običajno gre od peči 80C, kar pa je za talno veliko preveč. Kar se pa obzidave tiče: vedno napravite obzidavo tako, da se lahko brez problema dostopa do vseh tipal, varoval, dimnika, črpalk in še česa! Ker če gre kaj narobe in je vse obzidano, potem morate rušiti oblogo, da bi recimo popravili eno od cevi, ki pušča. Re: Vprašanja glede toplovodnega kamina - gresali - 18.2.2015 ičo Napisal:- koliko litrski zalogovnik izbrati, hiša bo novogradnja (150m2 P+M, 18 cm izol.) po projektu nekje 6 kW toplotnih izgub + potrebna sanitarna voda za 4 osebe (smo bolj varčni Vidim da bom moral vzeti rang večjega kot sem že zgoraj napisal saj v podatkih piše, da grejo drva do 33 cm zdaj odvisno al je to mišljeno polena vzporedno s steklom ali pravokotno nanj? Hvala za odgovore Re: Vprašanja glede toplovodnega kamina - KARMEN1 - 18.2.2015 Povedala ti bom, kaj imam jaz za 112 m2, spodaj talno, mansarda radiatorji (vključen samo 1): - štedilnik na drva 25 kw; - zalogovnik 300 l (premajhen, ampak ni bilo prostora za večjega); - bojler za SV 80 l. V peči: za zaščito pregretja varnostni ventil, ki sproži vročo vodo v odtok in povleče hladno v kotel; ventil, ki odpre vročo vodo v sistem termosifonsko (pri meni ne deluje, ker imam cevi postavljene vodoravno); mešalna enota, ki pomeša povratno vodo na 60 (zaradi preprečevanja kondenzacije); Za talno: mešalna enota, ki pomeša vodo tako, da gre prava nastavljena temperatura v talno (ne prevroča). Te mešalne enote stanejo okrog 400 eur. Tako toplovodni kamin kot štedilnik ali kaj drugega, ne sme delovati brez vsaj enega odjemalca toplote (napr.zalogovnika). Z zalogovnikom pa je tako: ko imam vklopljeno talno, ostane hladen, ker talno vse pobere. Re: Vprašanja glede toplovodnega kamina - aleš.h - 18.2.2015 Citat:da grejo drva do 33 cm zdaj odvisno al je to mišljeno polena vzporedno s steklom ali pravokotno nanj?Odvisno kako je velik. Dimenzij nimaš? Zunanjih, mislim, ali pa vsaj model. Imam še doma prospekt od Kratki, pa lahko pogledam, če kaj piše ... V mojega gredo drva velikosti 25cm, če jih zlagam ravno noter (po globini) ali pa 55cm, če jih zlagam postrani (po širini). Če gredo vanj samo 33cm po širini, je to prekleto majhen kamin! Re: Vprašanja glede toplovodnega kamina - gresali - 18.2.2015 Imam Kratki maja Flat ck 12 kW (grejo max 30cm)ali rang večji suza Flat CK 15 kW (grejo max 45cm), imajo zunanje dimenzije Re: Vprašanja glede toplovodnega kamina - gresali - 18.2.2015 Mešalna enota 400evrov? to pa je drago kot žafran meni je omenjal instalater mešalne enote po 70 evrov... KARMEN1 Napisal:Povedala ti bom, kaj imam jaz za 112 m2, spodaj talno, mansarda radiatorji (vključen samo 1): Re: Vprašanja glede toplovodnega kamina - KARMEN1 - 18.2.2015 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.caleffi.com/sites/default/files/file/01238_sl.pdf">http://www.caleffi.com/sites/default/fi ... 238_sl.pdf</a><!-- m --> To imam jaz. Sedaj ne najdem cene na netu. |