![]() |
|
Vezava tlačnega bojlerja na netlačno pipo in pomivalca! - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Vezava tlačnega bojlerja na netlačno pipo in pomivalca! (/showthread.php?tid=60609) |
Vezava tlačnega bojlerja na netlačno pipo in pomivalca! - turbo500 - 9.2.2015 Pozdravljeni, vem da je bilo na to temo že nekaj napisanega ampak ne najdem pravega odgovora za moj primer. Do sedaj sem imel v kuhinji montiran pretočni bojler (se pravi netlačni) na pipo s tremi cevmi (iz stene, priklopljena na glavno cev). Ker mi je pretočni bojler stopilo in sem tudi nabavil pomivalni stroj, ki je primeren za priklop na toplo vodo me zanima, kako bi bilo zadevo najenostavneje rešiti. Imam namreč nadpultni tlačni bojler 10l 8 bar (s priključki spodaj). Jaz bi ga sicer montiral pod korito in upam, da to ne bi predstavljalo problema. Kako torej povezati obstoječo pipo in pomivalni stroj na toplo vodo? Kako je z varnostnim ventilom na bojlerju (najbrž obvezna stvar). Hvala za vse odgovore.
Re: Vezava tlačnega bojlerja na netlačno pipo in pomivalca! - vrtalnik - 9.2.2015 S to pipo ne bo šlo,ker ima pipa vedno odprto pot: topla voda iz bojlerja-izliv pipe.Morda si opazil,da ko je stari bojler grel vodo,je vedno kapljalo na izlivu. Najbolje bo nabaviti novo pipo,ki bo pritrjena na korito;nekako boš moral spraviti hladno vodo do nje in bojlerja pod koritom.Na topli vodi pa montirati T kos za vodo na PS in pipo.Prav tako dva T kosa na hladni za dovod na pipo,PS in bojler,predenj pa še varnostni ventil. Re: Vezava tlačnega bojlerja na netlačno pipo in pomivalca! - Brezdomec - 9.2.2015 Električni grelci imajo enak izkoristek, zato je vseeno, če do PS napelješ hladno ali toplo vodo. (V primeru sončnih kolektorjev ali TČ za sanitarno vodo.. je drugače.) Pipa z dvema priključkoma "potrebuje" tlačni bojler. Ti imaš 3 priključke in je vseeno, če pretočni bojler enostavno zamenjaš s tlačnim (V njem pač ne bo tlaka). Nekje PRED pipo pa najdeš/narediš odcep za HLADNO vodo do PS. Obstajal je tudi "T-kos distančnik z ventilom", ki ga pritrdiš med zid in pipo. Estetika?, je pa poceni in brez štemanja. Re: Vezava tlačnega bojlerja na netlačno pipo in pomivalca! - markII - 9.2.2015 Ventil za HV zamenjati s kombiniranim, da bo tudi možen priklop za PS, tlačni bojler lahko uporabiš kot pretočni, če je s priključki spodaj, je treba paziti na dovod HV, voditi mora do dna bojlerja, ker bo verjetno stal obrnjeno. Varnostni ventil ni potreben, ker bo deloval kot pretočni grelnik. Re: Vezava tlačnega bojlerja na netlačno pipo in pomivalca! - turbo500 - 9.2.2015 Odlično. Hvala vam za vse nasvete. Očitno bom moral zamenjati pipo, da bom lahko priklopil še pomivalni stroj na toplo vodo. Pri tem stroju to igra vlogo, ker je narejen tako da ima grelec za "dogrevanje" se pravi če ni priključen na toplo vodo ne deluje ok (sprobano). Ne gre za napako na grelcu ali kaj podobnega. Re: Vezava tlačnega bojlerja na netlačno pipo in pomivalca! - Homer - 9.2.2015 Nisem še slišal, da kaki pomivalni stroj ne bi znal delati zgolj na hladno vodo...... |