![]() |
|
Smrad iz Kanalizacije - TČ in peleti - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Smrad iz Kanalizacije - TČ in peleti (/showthread.php?tid=60469) |
Smrad iz Kanalizacije - TČ in peleti - okvals - 30.1.2015 Pozdrav, sicer je naslov malo čuden glede na temo, vendar se tiče energijskih virov ter postrojenja. Za ogrevanje uprabljam klasično peč ter peletni gorilnik. Za sanitarno vodo je postavljena toplotna črpalka (termotehnika VZ 300 litrov). Vse mi deluje BP, oboje je porabnik zraka in oboje je zmontirano v prostoru dim. d/š/v 10x5x2,50 m. Glede na kvadraturo je količinsko zraka kar nekaj, mar ne? Naj povem še, da je to v bistvu garaža ter kurilnica v enem, ter se velika dvižna vrata kar nekajkrat odprejo na dan, tako da je izmenjava zraka ob odptrju velika, za ostalo pa so kanali ob vratih dim. cca 2,5 cm ob vsaki strani. V prostoru sta nameščena dva talna odtoka. Problem: če ogrevam sanitarno samo s TČ, v hiši smrdi po kanalizaciji, če TČ ogrevam samo s pečjo tega problema ni. Prav tako je ta veliki prostor shlajen za cca 5 stopinj ob pogoju da deluje TČ (to razumem). Kaj naj naredim, ogrevanje s pečjo sanitarno vodo ni ekonomsko,vem da sama TČ porabi manj. lp Re: Smrad iz Kanalizacije - TČ in peleti - xavi - 30.1.2015 Za začetek preveri, da talni sifoni niso suhi. Re: Smrad iz Kanalizacije - TČ in peleti - visevipava - 30.1.2015 Če imaš VZ-voden zrak speljan ven, oziroma v drugi prostor in nimaš rešetke, oziroma dovodnega zraka od zunaj se zna zgoditi, da nastane v prostoru podtlak, posledično ti TČ posesa zrak od kjer pač lahko in če je npr. talni sifon suh lahko potegne iz kanalizacije. Re: Smrad iz Kanalizacije - TČ in peleti - bohinc - 30.1.2015 Kako imate rešen odvod kondenčne vode, tesnenje pri tem, preliv cevi-sifonsko? Lp Re: Smrad iz Kanalizacije - TČ in peleti - okvals - 30.1.2015 Vsem trem bom odgovoril: - talni sifoni so vedno napolnjeni z vodo (sam skrbim fizično za to,), -kondenz TČ je speljan po cevi v zbirno namensko posodo in se ta voda uporablja za pranje perilav pralnem stroju, ter likanje (oboje priporočam), -če imam voden zrak speljan v sosednji prostor (klet jo lepo ohladi), mi nastane (podtlak), pa tako vrata v kurilnico težje odperem, - sem pa pozabil sta v tem prostoru tudi dva umivalnika, ampak iz njih ne voham nič, dimnik peči pa je na zunanji strani hiše, Ne vem več, še kašna možnost? Re: Smrad iz Kanalizacije - TČ in peleti - okvals - 30.1.2015 visevipava Napisal:Če imaš VZ-voden zrak speljan ven, oziroma v drugi prostor in nimaš rešetke, oziroma dovodnega zraka od zunaj se zna zgoditi, da nastane v prostoru podtlak, posledično ti TČ posesa zrak od kjer pač lahko in če je npr. talni sifon suh lahko potegne iz kanalizacije. Če prav zastopim, premalo dovoda svežega zraka. Bom pa presek pri obstoječih dvižnih vratih povečal, samo ne bi rad da mi še to prostor dodatni hladi, oz. TČ da dobi manj ogreti zrak in ji posledično pade COP. Ali se motim? Re: Smrad iz Kanalizacije - TČ in peleti - peleti12 - 31.1.2015 okvals Napisal:Pozdrav, sicer je naslov malo čuden glede na temo, vendar se tiče energijskih virov ter postrojenja. Tč po podatkih proizvajalca potrebuje največji pretok zraka od 500 m3/h do 700 m3/h. V sifone nalij parafinsko olje (dobi se ga na vsaki črpalki), kipni okno ali napravi odprtino v zid, ki bo omogočala ta pretok. TČ z vodenim zrakom fi 160. Re: Smrad iz Kanalizacije - TČ in peleti - bohinc - 31.1.2015 Citat: talni sifoni so vedno napolnjeni z vodo (sam skrbim fizično za to,),Torej premisli , od kot, bi lahko še vleklo ...? Količinsko imaš zraka dovolj, če ga ne pihaš ven, ali v drug prostor. Ob vodenem zraku pa se lahko poigraš (glede na možnost- preboji z vgradnjo PVC cevi , ko ne rabiš daš gor pokrove) z vlekom , ali izpihom zraka. Mogoče se s tem tudi ogneš smradu. Sam imam možnost iz pral-kopa-lnice, vleči kot pihati zrak iz ali v ta prostor. Pozimi imam skozi okno izpih (izrez stekla) na prosto, takrat pa pride v prostoru cca 4x3x2.2, do podtlaka, in sem v ta namen naredil v vratih luknjo-zračnik iz hodnika). Ko je zažvižgalo skoz ključavnico :mrgreen:, mio je blo jasno , da je potrebna luknja - dovod. Odvisno od razlike temp. prostorov pa se tam do cca5 stC na porabi ne pozna zmanjšan Cop, kar je pomislek- sprobano. Seveda pa odvisno, za kake temp. tu gre....Saj ene STČ ne omogočajo niti delovanja pod +7stC. Lp Re: Smrad iz Kanalizacije - TČ in peleti - Popravila na domu - 31.1.2015 V WC-ju imaš verjetno ventilator. Ali je mogoče, da sta cev ventilatorja in oddušna vertikala WC-ja nekje pod slemenom združena zato, da imaš na strehi le en zračnik - ali imaš mogoče na strehi celo ventilatorski zračnik in oddušnik blizu drug drugem? Če je temu tako, potem ti TČ zaradi premajhnega dotoka zraka od zunaj, tega jemlje kjer ga lahko. In delni zajem zraka preko ventilacije je ena od teh možnosti...... Re: Smrad iz Kanalizacije - TČ in peleti - okvals - 31.1.2015 Vseh hvala za odgovore. V garaži je zelo majhen umivalnik, ki se ga ne uporablja. Tam sem spustil po ne vem koliko letih teči vodo cca 2 uri, nato pa sem odtok zamašil z gumjasim zamaškom namenjenem temu. Istočasno sem na eno tretino snev cev na odvodu zraka TČ, tako da ga nekaj vrne nazaj v kurilnico. To je bilo narejeno včeraj pozno zvečer Rezultat: Smrdi ne več, tlak pri odpiranju vrat je padel (vrata v hodnik lažje odprem), mi je pa istočasno temperatura v tem velikem prostoru zaradi delovanja TČ padla na cca 17 stopinj. (prej je bilo bolj prijetno ker zaradi boljše polovice tja hodim kaditi, pa še kakšen sovaščan se potiho občasno tja priplazi na domačga ).Popravila, če to ne bo šlo boš imel verjetnoo ti prav, (v sosedjem prostoru je dejansko WC in kopalnica, po moje je tako oduh zvezan kot si opisal. Sva na vezi. Peleti sva v neki drugi temi bolj na ostro. Bom sedaj videl kakšna je poraba peletov, ko je vklopljena TČ. Lp, vsem Re: Smrad iz Kanalizacije - TČ in peleti - bohinc - 31.1.2015 Citat:Količinsko imaš zraka dovolj, če ga ne pihaš ven, ali v drug prostor. Citat: V garaži je zelo majhen umivalnik, ki se ga ne uporablja. Tam sem spustil po ne vem koliko letih teči vodo cca 2 uri, nato pa sem odtok zamašil z gumjasim zamaškom namenjenem temu. Istočasno sem na eno tretino snev cev na odvodu zraka TČ, tako da ga nekaj vrne nazaj v kurilnico.Najverjetnejši vzrok - sifon umivalnika se je presušil, zamolčal si tudi odvod zraka drugam (sam sem opisal žvižg ključavnice...) , vleklo je od koder lahko... Iz kolko na 17 pa je padla temp. prostora? Sam sem mel v kleti npr. stalno cca 17, dokler je zrak krožil zgolj v kleti je temp. padla tam do 5stC (poraba tudi zaradi velike porabe cca 1kW več, ne vsak dan). Ko sem odvod speljal skozi okno ven, se je pojavila potreba po dotoku iz hodnika. Zakaj sem speljal ven? Ne radi povečane porabe, temveč ker se je iz kleti , zaradi prehodov, občutil hlad v hodnik, pri načinu zdaj ne. Lp Re: Smrad iz Kanalizacije - TČ in peleti - okvals - 31.1.2015 Bohinc, to pa ne, glede na tvoje dosedanje kvalitene in resne poste tre mam za kometentnega, sam se pa ne spustim pod nivo. Nisem nič "zamolčal". Verjetno si spregledal v besedilu ob odprtju teme (v oklepaju piše citiram/ termotehnika VZ 300 litrov). VZ pomeni voden zrak.Ja, imaš imaš dobro rešeno po moje, upam da si mi na voljo če te bom potreboval. Temperatura je padla za cca 3 stopinje sedaj. Lp Re: Smrad iz Kanalizacije - TČ in peleti - bohinc - 31.1.2015 Citat: VZ pomeni voden zrak.Drži ! Kar pa ne pomeni , niti piše , da ga imaš ali ne uporabljenega tako , kot sem opisoval pri sebi... Drgač pa ni panike :wink: Temp. pa se vidi po parih dneh, kje bo obstala pri takem režimu, ter seveda podobnih zunanjih pogojih-če majo vpliv. lp Re: Smrad iz Kanalizacije - TČ in peleti - visevipava - 31.1.2015 Okvals, če bi rad, da se ti ne podhlaja prostor zajemi zrak od zunaj, oziroma da preprečiš nadtlak v prostoru kjer je izpih, naredi še zajem. Re: Smrad iz Kanalizacije - TČ in peleti - okvals - 31.1.2015 Kako misliš? Daj mi kašno trotel ziher skico prilepi prosim. Po moji pameti, če zajamem zrak ohlajen na nekje povprečno 0 stopinj in različno stopnjo vlage, tega speljem v TČ, ali ne bo padel izkoristehk TČ? Ali je potem brez zveze, da TČ stoji v ogrevanem prostoru, z namenom povečanja izkoristka? Se motim? |