PodSvojoStreho.net
Dimnikarji, pregledi, opozorila o odpravi pomankljivosti - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Dimnikarji, pregledi, opozorila o odpravi pomankljivosti (/showthread.php?tid=60380)

Strani: 1 2 3

Dimnikarji, pregledi, opozorila o odpravi pomankljivosti - pisco - 25.1.2015

Živimo v enostanovanjski hiši, do zdaj smo 30 let imeli kurilnico s pečjo na drva ali ELKO.
V letošnji kurilni sezoni je bilo zaradi okvare potrebno menjati peč in ker se na ELKO ne bomo več greli smo vzeli kotel na drva 27kw (naslednjo sezono bomo peč dogradili s peletnim gorilnikom). Vgradil nam ga je profesionalni monter.

Po zadnji montaži je dimnikar opazil da imamo novo peč in naredil podroben pregled kurilnice, skoraj inšpekcijski pregled. Do sedaj ga malenkosti niso motile, danes pa smo dobili 1 stran popisanih pomankljivosti, ki jih moramo odpraviti v 60 dneh.
Na tej strani je zapisanih malo morje "pomankljivosti", ki jih do sedaj nikoli niso motile pa čeprav je bil dimnikar pri nas na pregledu vsaj 3x letno.

Najbolj kar me moti je ta odstavek:
Citat:-določilo 1. odstavka 18. člena in 1. odstavka 20. člena Uredbe o emisiji snovi v zrak iz malih kurilnih naprav (UL RS št. 23/2011 in 24/2013) ni izpolnjeno, saj kurilna naprava nima prigrajenega vodnega toplotnega zbiralnika s prostornino najmanj 12 litrov na polnilnega prostora z gorivom niti najmanj 55 litrov na kW nazivne toplotne moči kurilne naprave

Po domače povedano, dimnikarja moti to, da nimamo 1500L zalogovnika tople vode kar ga pri stari peči ni motilo. Prav tako nam je monter peči rekel da zalogovnika ne potrebujemo.

Zanima me kako je zdaj s tem? Ali moram res kupiti zalogovnik tople vode???
Ko zaradi okvare starega kotla zamenjaš kotel z novim, moraš narediti kompletno predelavo kurilnice, zraven te pa še en dimnikar s pooblastilom države je-be človeka v glavo z eno stranjo napisanih pomankljivosti kjer ga moti vse od tesnenja vrat kurilnice, do netesnega okna, do odprtin na prosto v velikosti 150cm2, do tega da ga moti da miza na drugi stran zidu ki je ob dimniku ni dovolj stran od zidu... skratka, stvari ki jih 30 let niso motile jih sedaj motijo do potankosti, kot da bi imeli profesionalno kurilnico in bi ogrevali stanovanjski blok.

Ali en dimnikar lahko res tako je-be navadnega človeka v glavo, da moram sedaj v stroške nakupa 1500L zalogovnika tople vode?! In to v 60 dneh, ko bom v naslednjih tednih pristal na brezposeln na cesti, me bo zdaj pof**an dimnikar jebal s členi iz uradnega lista?!

EDIT: se opravičujem za ta čustven izliv, enostavno imam ob kupu drugih skrbi v življenju res malo želje se ukvarjati z novimi stroški (vsak prihod tega dimnikarskega debila me tudi košta) ob že obstoječih starih stroških menjave kotla in me je tole konkretno razjezilo, ko se nek pooblaščenec spravi zajebavat človeka v glavo. Ker VEM da veliko kurilnico če ne kar večina ni niti približno taka kot je naša ampak so konkretno slabše.

Re: Dimnikarji, pregledi, opozorila o odpravi pomankljivosti - mlesko14 - 25.1.2015

Citat:Ko zaradi okvare starega kotla zamenjaš kotel z novim

Zamenjali ste vir ogrevanja...ne pa kotel...oziroma tudi kotel...če bi vzeli novega na ELKO tega spiska verjetno nebi bilo. In kotel na polena, če želiš, da ima nekaj čemur se reče izkoristek...potrebuje zalogovnik...kaj bo drugo leto...bo drugo leto ane? (Recimo novega avta tudi ne moreš kupiti brez katalizatorja...pa bi mogoče bil 500€ cenješi....ampak ga ne moreš kupit)

Citat:Prav tako nam je monter peči rekel da zalogovnika ne potrebujemo.
Monter vam je lagal...oziroma vas vsaj zavajal. Mogoče ne pozna zakonodaje...

Citat: vse od tesnenja vrat kurilnice
Tole je samo za tvojo varnost namenjeno.

Citat:do netesnega okna, do odprtin na prosto v velikosti 150cm2, do tega da ga moti da miza na drugi stran zidu ki je ob dimniku ni dovolj stran od zidu... skratka, stvari ki jih 30 let niso motile jih sedaj motijo do potankosti, kot da bi imeli profesionalno kurilnico in bi ogrevali stanovanjski blok.

Tudi vsetele zadeve so bolj ali manj dobre da jih urediš zaradi tvoje varnosti. Gotovo pa se jih da najdit tudi v kakšnem zakonu/podzakonskem aktu/pravilniku/standardu.

Sedaj se mi ne da iskat ali ima dimnikar za vse to kar je napisal zakonsko osnovo, ampak gotovo jo ima. Kurilnica je kurilnica, ali v bloku, ali v supermarketu ali pa pri tebi doma.

Jaz bi na tvojem mestu bil vesel, da mi je nekdo odkril nepravilnosti, me opozoril in pozval naj jih odpravim. Če bi recimo bile zavarovalnice malo bolj pozorne na to...bi lahko tisti, ki imajo stvari urejene plačevali nižje premije...

Pač si naletel na picajzla dimnikarja, lahko da ti je s tem dopisom rešil življenje in recimo 100k€...verjetno ne boš jezen.

Uredi, škodilo ne bo, pomisli tudi na družino.

LP

Re: Dimnikarji, pregledi, opozorila o odpravi pomankljivosti - pisco - 25.1.2015

idiotizem

koliko kurilnic je zares slabih, naša ni slaba je čisto dobra.

Torej ko kupiš peč na drva moraš obvezno tudi zalogovnik vode??? In kam naj ga postavim če nimam 1500 L prostora?!?!?! Naj zaprem pipco in se zato neham ogrevati?

Pa ne mi ga srat s tem da sem zamenjal način ogrevanja. Prejšnja peč je bila prvih 20 let v uporabi za ELKO, zadnjih 10 let pa na drva. Pa noben dimnikar do zdaj ni zatežil z zalogovnikom.

Ne seri z idiotskimi komentarji!!!!!!!!!!!!!!!! Lahko mi pa ti plačaš zalogovnik, si za? Brihta.

Re: Dimnikarji, pregledi, opozorila o odpravi pomankljivosti - mlesko14 - 25.1.2015

Saj ti ni treba...kdo te sili...isto je na cesti...znak je 50km/h....lahko voziš tudi 150km/h...pač zakon je kot je, veš kakšen je, posledice so tudi tvoje če ga kršiš.

Kdo je rekel, da te bo dimnikar prišel kontrolirat čez 2meseca...pač če veš da boš drugo leto zrihtal...pustiš in daš drugo leto na pelete, ki verjetno ne rabijo zalogovnika.

Citat:Pa ne mi ga srat s tem da sem zamenjal način ogrevanja. Prejšnja peč je bila prvih 20 let v uporabi za ELKO, zadnjih 10 let pa na drva. Pa noben dimnikar do zdaj ni zatežil z zalogovnikom.

Ne seri z idiotskimi komentarji!!!!!!!!!!!!!!!! Lahko mi pa ti plačaš zalogovnik, si za? Brihta.

To je balkan, in s tem kar si napisal, si samo potrdil, da si pravi balkanc...

Škoda tipk na mojem računalniku.

Re: Dimnikarji, pregledi, opozorila o odpravi pomankljivosti - petea - 25.1.2015

@pisco,
morda bi bilo dobro, da preden druge opredeliš za idiote, najprej sploh prebereš, vsaj kaj piše v pravilniku, ki si ga sam prilepil sem gor, za kar si porabil vsaj toliko časa, da bi si lahko prebral tudi vsebino členov, na katere se dimnikar sklicuje. :?

Da poiščeš in prebereš pravilnik na spletu, vzame kakšne 3 minute časa, pritisk, tisti krvni, pa ohrani na nižjih vrednostih. Big Grin

Da ti pomagam (<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/1/content?id=112382">http://www.uradni-list.si/1/content?id=112382</a><!-- m -->):
'20. člen (toplotni zbiralnik)
(1) Male kurilne naprave, razen enosobnih kurilnih naprav, z nazivno toplotno močjo 4 kW ali več in s tekočim sredstvom za prenos toplote, ki so postavljene in dane v uporabo po 1. aprilu 2011 ter uporabljajo kot gorivo naravni les v vseh oblikah, obdelan neonesnažen les prve kategorije, brikete ali pelete iz naravnega lesa, morajo imeti vodni toplotni zbiralnik s prostornino najmanj 12 litrov na liter polnilnega prostora z gorivom. Vodni toplotni zbiralnik mora imeti tudi prostornino najmanj 55 litrov na kW nazivne toplotne moči kurilne naprave.'

P.S.: Še dobro, da nekateri dimnikarji oddelajo svoje delo, da jih vedno ne kritiziramo samo za to, da so prišli 'na obisk' in si za to mastno zaračunali.

Re: Dimnikarji, pregledi, opozorila o odpravi pomankljivosti - betonmajster - 25.1.2015

Se strinjam s predhodniki, samo preberi 20 člen še v nadaljevanju.
evo:
______________________________________________________________________________________________________________________
(3) Ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena se lahko uporabi drugačen toplotni zbiralnik enake zmogljivosti shranjevanja toplote.

(4) Prvi in drugi odstavek tega člena se ne uporabljata za:

1. samodejno polnjene kurilne naprave, ki dosegajo mejne vrednosti po tej uredbi pri najmanjši nastavljivi moči kurilne naprave;

2. kurilne naprave, ki pri polni obremenitvi obratujejo v sistemu oskrbe s toploto za pokrivanje osnovne in srednje obremenitve, za pokrivanje konične obremenitve in dodatnih obremenitev pa se uporablja drug vir toplote;

3. kurilne naprave, ki obratujejo izključno pri polni obremenitvi.
_____________________________________________________________________________________________________________________
Sugeriral ne bom, naj si vsak sam.
Moti me pa, da če daš to prebrat 3 pravnikom dobiš najmanj 3 mnenja.

Podobno kot predpisana oblika sadja in zelenjave, količina proizvedenega sladkorja, pečenje pic v krušnih pečeh itd......

Re: Dimnikarji, pregledi, opozorila o odpravi pomankljivosti - kurjach - 26.1.2015

pisco--zakaj imam občutek,da si z gorenjskega konca,kjer ljudi praktično terorizira Dov.... .Kdor ni imel opravka z njim,ne ve kako so lahko tako trdi :evil:
Pride k meni na obisk dimnikar in pregleda vse živo--pa mu niso bla vrata všeč,pa okno,pa koleno INOXa 60st,ker ni imel čistilnih vratic,pa na dimniku samo ena čistilna vratica...pa še par stvari.Skratka krš od kurilnice.
Prav tako kot pri tebi,pa so oni vsaj INOX dimnik+peč preverjali 10let--uporaba kombinirana peči in nikoli ni bilo problema.Tudi 130mm presek z kombinirano pečjo 30kw jih ni motil.
Ko je opravil pregled kurilnice,smo dobili zapisnik in rok odprave 60dni.
Seveda sem jim napisal pritožbo,na vse postavke,kajti v glavnem so vse bile vezane na Smernice SZPV407.Tam lepo piše,kdaj moraš imeti odprtino na prosto,prav tako piše o čistilnih vratcih ipd.Skratka,mal sem jim tehnično napisal in se skliceval na vse te reglce copy/paste,katere mi je prej zmetal v obraz.
Za vsako njihovo pomanjkljivost je sledila replika,podkrepljena z citati iz teh Smernic in....odgovora na pritožbo ni bilo,tudi obiska ne po 60dneh,zamudil je vse zakonske roke za odgovor...samo kaj,ko si vse zakone lahko zatlačimo nekam,ker jih mi moramo upoštevati oni pa ne.
Smernice SZPV407
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")dimnikarstvounichr("46")si/files/GRADIVA/szpv407unichr("46")pdf[/url]

Pa še ena cvetka

Pogostost obiska dimnikarja

V PRAVILNIKU piše..11člen..čiščenje 2xletno,če ima peč manj kot 20% toplotnih izgub
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")uradni-listunichr("46")si/1/content?id=52263[/url]
V UREDBI pa v 2.členu piše 1x če v tehnični dokumentaciji proizvajalca piše da ima peč manj kot 20%toplotnih izgub
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlurid=20045391">http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlurid=20045391</a><!-- m -->

Uredba je višji nivo kot Pravilnik

Noo,ko to podrobim dimnikarju,zakaj ne pride samo 1x,nikakor ni hotel slišati nič o temu in je izjavil,da pač po zakonu mora priti 2x.Ma ti bom dal jaz zakon in pišem na MOP.Sem mislil,da tam znajo kaj boljše brati,pa nič---neko muzlanje,izvijanje z izgovori,pač da dimnikar mora priti 2x.
Tko je to v naši deželi,kar piše v zakonih velja za navadne smrtnike--molzne krave, za ostale pa pač to ne velja.

Uff dost je :mrgreen:

Kakorkoli že,tisti ki niste z Gorenjske sploh ne veste kaj imate :mrgreen: :twisted:

Aja saj mogoče pa sploh nisi z Gorenjske :wink:

Glede zalogovnikov jaz nisem imel problemov,ker sem jih pač imel--glede zračnikov,vrat ipd pa le preberi Smernice in boš videl če lahko kaj nardiš v tej smeri.Na srečo imam jaz vrata od kurilnice na velikk hodnik in v njih vgrajeno rešetko zahtevanega preseka.Po njihovo bi moral delati luknjo v zunanjo steno...mislim trdonje :mrgreen:

Re: Dimnikarji, pregledi, opozorila o odpravi pomankljivosti - pisco - 26.1.2015

Citat:pisco--zakaj imam občutek,da si z gorenjskega konca,kjer ljudi praktično terorizira Dov.... .Kdor ni imel opravka z njim,ne ve kako so lahko tako trdi

točno tako, gorenjski konec in Dov...

Pri meni je tudi napisal vsa možna vratca, lopute in razna pretiravanja razvlečena čez cel list, kot da bi imel podrtijo in ne kurilnice. Pa bi še rekel OK če bi bilo vse to res in bi odpravil stvari zaradi sebe.

Okej malenkosti lahko rešim, z zalogovnikom mi je pa zasral čisto komplet zadevo in ne vem kako naj to rešim, še manj pa imam financ za kaj takega. Že tako me je okvara stare peči presenetila in je prišel ne ravno majhen strošek za to.

Re: Dimnikarji, pregledi, opozorila o odpravi pomankljivosti - kurjach - 26.1.2015

Saj je prav da pridejo in pregledajo,samo če je stanje že prej bilo 10let in več tako,potem naj ne težijo z nekimi revolucionarnimi zadevami.V starejši hiši pač ne moreš delati čudežov in postavljati ne vem kakšen dodaten sistem--zalogovniki npr.
Še najbolj me moti,ker mi v debati z dimnikarjem ni hotel priti nič naproti in predlagati rešitve,s katerim bi bil on zadovoljen ,s tem da,ne da bi podrl pol kurilnice,oz je fizična rešitev nemogoča,glede na postavitev zidov.Res so modeli,vidi samo tisto kar hoče.....ko furmanski konj,pa še zelo dobro pokasira...10min =65Eur

Ne vem,napiši pritožbo in pač napiši,da zalogovnik nima kam postaviti in da je takšno stanje že 20 let in zakaj ti že prej niso zatežili,ter da zalogovnika pač nimaš kam postaviti.
Če boš napisal pritožbo,jo moraš lastnotočno oddati pri njih.Mislim,da je to nekje na njihovi strani celo zavedeno.

Upam,da boš razrešil to zadevo brez zalogovnika,ker je to kr nekaj cvenka,katerega pač nimamo kar na rezervo.

lp

Re: Dimnikarji, pregledi, opozorila o odpravi pomankljivosti - xavi - 26.1.2015

Zaradi modernih načinov ogrevanja jim zmanjkuje posla. Dobro vemo, kako poteka pregled kurilne naprave na plin ali kurilno olje (prepis podatkov z peči), potem pa še posebej meritve emisij.
Spomnimo se kolapsa foto salonov, ki jih je uničila digitalna fotografija, samo njih ni zaščitila država.

Re: Dimnikarji, pregledi, opozorila o odpravi pomankljivosti - stepski - 27.1.2015

Lani sem se nekaj zapel z tem istim podjetjem... za nasvet sem se obrnil na pristojno inšpekcijo... lahko rečem da so bili korektni, prijazni in da sem zmagal... torej stane te nič...

Re: Dimnikarji, pregledi, opozorila o odpravi pomankljivosti - ssecnik - 27.1.2015

Kakšne pa so sankcije,če gospodi ne ustrežeš?

Re: Dimnikarji, pregledi, opozorila o odpravi pomankljivosti - vincent - 27.1.2015

pisco Napisal:Okej malenkosti lahko rešim, z zalogovnikom mi je pa zasral čisto komplet zadevo in ne vem kako naj to rešim, še manj pa imam financ za kaj takega. Že tako me je okvara stare peči presenetila in je prišel ne ravno majhen strošek za to.

Vem ne...(naj drugi potrdijo)...če imaš peč na pelet po zakonu ne rabiš zalogovnika...

Ena od opcij..pozanima se če je možna (to itak je) predelava na pelete, ter da hkrati še vedno lahko kuriš drva...pa jo daš predelat, pokličeš modele da ti odkljuka ter nato kuriš drva ? (seveda pelete vseeno lahko kuriš po želji). se mi zdi da si nekaj omenjal nadgradnjo na petele...

Re: Dimnikarji, pregledi, opozorila o odpravi pomankljivosti - jani65 - 27.1.2015

Kašen pa je kotel ,ker pri nekaterih kotlih prav tako rabiš zalogovnik ,če ne dosega izkoristka 90 in več ,tako da z peleti mogoče ne rešiš nič.

Re: Dimnikarji, pregledi, opozorila o odpravi pomankljivosti - tlozej - 27.1.2015

vincent Napisal:Vem ne...(naj drugi potrdijo)...če imaš peč na pelet po zakonu ne rabiš zalogovnika...

Tudi za pelete moraš v nekaterih primerih (odvisno od emisij) imeti zalogovnik, samo manjši. Piše v isti uredbi...

LP