PodSvojoStreho.net
Ogrevanje - izgubila sem se v poplavi informacij - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje - izgubila sem se v poplavi informacij (/showthread.php?tid=60245)

Ogrevanje - izgubila sem se v poplavi informacij - Kety - 16.1.2015

Prosim, ne me pošiljat brat starih tem, ker sem pomoje že vse prebrala...

Zadeva je taka - urejam stanovanje veliko cca 80 m2. Imam veliko dilemo glede ogrevanja, takoj naj povem, da sem finančno omejena, zato vse neke fensi šmensi drage zadeve žal odpadejo. Kljub temu iščem neko najbolj racionalno rešitev.

Prvotno sem imela namen dat noter toplovodno kaminsko peč na pelete, toplotno črpalko za sanitarno vodo, v kopalnico pa talno gretje na elektriko.

Baje pa te peči niso najboljše poleg tega naj bi cena pelet prej ko slej zrasla, pa tudi sama peč v prostor ne oddaja toplote, kar bi rada imela (kot navadna kaminska peč na drva).

Zdaj razmišljam o kombinaciji kaminske peči na drva ali toplovodne kaminske peči na drva, s kombinacijo TČ za sanitarno vodo ter klimo v otroških sobah.

Ali obstaja neka kombinacija, ki bi bila bolj primerna oziroma kaj menite o tej zadnji ideji in pa zanima me, koliko toplote oddaja tolpovodna kaminska peč na drva v sam prostor kjer stoji? Ali je boljša varianta speljat topel zrak in prostora s cevmi ali pa priklop na radiatorje?

Hvaležna bom za kakršna koli mnenja od vseh, ki se vsaj malo spoznajo na te zadeve, saj sama odkrito rečeno nimam pojma. Smile

Re: Ogrevanje - izgubila sem se v poplavi informacij - sassapo - 16.1.2015

Kety... 80m2 in trije različni viri ogrevanja Confusedhock:

Za karkoli se boš na koncu odločila se odloči za eden in edini vir ogrevanja.

Nisi napisala za kakšno stanovanje gre, je centralni razvod narejen, se bo adaptiralo, je možno talno... Malce se razpiši, opiši stanovanje čim bolj detaljno pa ni vrag, da se ne najde rešitev.

Re: Ogrevanje - izgubila sem se v poplavi informacij - Kety - 16.1.2015

Gre za mansardno stanovanje, trenutno imam narejene estrihe, talno je sicer možno ampak ga po celem stanovanju ne bi rada naredila (samo v kopalnici).

Kombinacijo ogrevanja sem si zamislila predvsem zato, ker navadna kaminska peč ne more segret vseh prostorov, predvsem otroških sob ne, ki sta čisto na drugi strani - hiša je sicer cca 12 x 10 m ampak ker je mansarda je pohodne kvadrature cca 80 m2. Imela bom odprt hodnik, dnevno, jedilnico in kuhinjo - en prostor (cca 30 m2), potem pa za ogrevat še kopalnico ter tri spalnice.

Klime se mi zdijo "prikladne" kot alternativa ogrevanju, sicer pa ker gre za mansardo in si ne predstavljam, kako vroče bo poleti (izolacije imam 25 cm urse).

Trenutno je edina stvar, ki jo imam za ogrevanje to, da imam speljane cevi od prostora, kjer bi imela kaminsko peč do obeh strani hiše - torej imam možnost dat noter navadno kaminsko peč ali pa tako s priklopom na centralno ogrevanje. Drugih stvari (še) nimam, bo pa čas, da se počasi odločim kako se bo zadeva speljala naprej.

Re: Ogrevanje - izgubila sem se v poplavi informacij - Žerjavar - 16.1.2015

- Stanovanje v bloku ali hiša (del hiše)?
- Toplotne izgube (debelina izolacije fasade, stropa, tal, kvaliteta oken)?
- Tvoja pripravljenost (možnost) fizičnega sodelovanja pri ogrevanju (dnevno nositi drva, dolagati, ...) za naslednjih 20 let?

Stanovanje je v hiši - zgornji del, mansarda.
Hmm...če se ne motim fasada 10 cm ampak nisem 100%, ostala izolacija je 25 cm urse (10+15 cm), okna razmeroma nova, plastična, eno strešno velux. Kaj več žal ne vem povedat.

Nimam nobenih težav z nošenjem drv, dolaganjem in čiščenjem peči. Tako sem že imela in mi je bilo ok.

Re: Ogrevanje - izgubila sem se v poplavi informacij - SpiD3r - 16.1.2015

talnega ogrevanja po celem stanovanju pa nebi imela ker?

Eeeem...v bistvu ne vem. Ker sem bila prepričana da je zadeva nezdrava in draga? Smile
Sicer pa ne vem - a se lahko sploh zadeva da pod laminat? Na žalost so finance kakršne so, zato parket odpade.
Pa tudi - a se lahko samo to potem uporablja za ogrevanje? Je dovolj toplo?

Re: Ogrevanje - izgubila sem se v poplavi informacij - Fantocci - 16.1.2015

Talno je
- bolj zdravo kot visokotemperaturno točkovno ogrevanje z nekimi grelnimi telesi
- cene so se izenačile z radiatorskim
- laminat se lahko položi čez
- dovolj toplo je, če je prav sprojektirano in izvedeno
(v naši mansardi je trenutno zrak 36°C ker izvajamo protokol pregrevanja pred polaganjem zaključne obloge Smile )

Ampak praviš, da estrihe že imaš, torej o vodnem talnem povsod ne moreš več razmišljat.

Če imaš prostor za kurilnico, daj peč na drva in radiatorsko gretje. Za prekinitve kurjenja in za toplo vodo je potreben zalogovnik (več kot 1000 l) Bo nizka investicija in nizka cena energenta.

Namesto peči na drva je lahko toplovodni kamin na drva ali štedilnik na drva z vgrajenim kotlom. Ta rešitev precej ogreva stanovanje v poletni vročini, ko rabiš toplo vodo. Eni rešijo z navadnim el.bojlerjem, drugi pa z kurjenjem zvečer in odprta okna.

Re: Ogrevanje - izgubila sem se v poplavi informacij - jani65 - 16.1.2015

Za talno je že menda prepozno če pa piše ,da že ima tlake narejene.

Re: Ogrevanje - izgubila sem se v poplavi informacij - Fantocci - 16.1.2015

Mogoče lahko kombiniraš Žerjavarjev predlog s sanitarno TČ za poletno ogrevanje vode (namesto bojlerja). Bo dober izkoristek in še hladila boš hišo poleti, namesto pregrevala, pa kurit ne bo treba.
Pozimi pa ogrevaš vodo z drvi preko spirale v STČ (takrat deluje kot navadni bojler). Investicija bo višja za okoli 400 EUR.

Re: Ogrevanje - izgubila sem se v poplavi informacij - sassapo - 16.1.2015

Torej so po celem stanovanju radiatorji, ali ni še nič? Imaš voljo vsakodnevno po stopnicah nosit drva v mansardo?
Če nimaš še nobene napeljave in ker je izolacija solidna, bo v štartu morda najboljša rešitev talna klima v največji prostor, v ostale električne radiatorje.

Re: Ogrevanje - izgubila sem se v poplavi informacij - xavi - 16.1.2015

Glede na to, kaj je vse naštela, ogrevanje in topla voda sploh nebo poceni (kamin, razvod, toplozračni ali vodni, TČ za sanitarno vodo).
Če bi imela nizkotemperaturno talno gretje, ali pa tudi radiatorje, bi ji vseeno glede na kvadraturo in izolacijo priporočal kakšno 6 kw TČ in ima rešeno tudi ogrevanje tople vode.
Se opravičujem tistim, ki zagovarjajo drva. Samo tovorit to v mansardo se mi zdi malo tak, tak. Treba je vedet, da ko nosiš drva, po navadi z njih vedno nekaj leti in je dosti svinjarije, Pa še nekaj prostora za hranjenje moraš imeti zraven kamina. O komoditeti ne bi izgubljal besed (vedno toplo stanovanje, nič umazanije, zavzame malo prostora itd.)
O poceni variantah toplotnih črpalk, ki so cenejše kot ena pri nas kupljena namenska za ogrevanje sanitarne vode, pa smo tudi dosti govorili.

Re: Ogrevanje - izgubila sem se v poplavi informacij - pepe16 - 16.1.2015

Mešat toliko virov ogrevanja se tudi meni ne zdi prikladno, glede nato da je mansarda in samo 80m2 je po mojem mnenju res najbolje talno in ena ogrevalna TČ , sam bi če estrihi niso ravno novi te fliknil ven in naredil klasično talno ter nov estrih, verjetno bo cena vklučno z novimi estrihi manjša kot za 2 klimi ,kamin, STČ in .....
Cena etriha je komaj kaj večja kot ena seltronova vremenska regulacija temperature

Citat:Cena etriha je komaj kaj večja kot ena seltronova vremenska regulacija temperature
Tole lahko razumeš kot:
Delaj brez avtomatske regulacije, ker je samo regulator dražji od estriha.

Pri nasvetih ne pozabite:
Citat:naj povem, da sem finančno omejena, zato vse neke fensi šmensi drage zadeve žal odpadejo.