PodSvojoStreho.net
Seltron promatic wxd10b, wxd10, wxd20 - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Seltron promatic wxd10b, wxd10, wxd20 (/showthread.php?tid=59841)

Seltron promatic wxd10b, wxd10, wxd20 - gurenc - 29.12.2014

Imam regulacijo WXD 20. Ker ne najdem omembe te regulacije na tem forumu odpiram novo temo.

Navodila za uporabo te regulacije so dosegljiva na spletni strani:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/import/documents/011299.pdf">http://www.seltron.si/import/documents/011299.pdf</a><!-- m -->
Ker gre za naslednika regulacije WDC20, dajem še povezavo do teh odgovorov:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=48158&hilit=seltron+wdc">viewtopic.php?f=6&t=48158&hilit=seltron+wdc</a><!-- l -->

Trenutno se še ubadam z navodili in rešujem težave. Nekaj odgovorov sem že izvedel iz odgovorov na vprašanja o WDC20 (nisem pa še prebral vsega).

Imam dva sistema - talno + radiatorji. Zakaj wxd20 ne izklopi črpalk, ko se temperatura vode zniža pod minimalno temperaturo? Konkretno - na črpalki za radiatorje imam minimalno temperaturo na 45. A še ko je voda v zalogovniku 27, veselo kroži. Po navodilih sem sicer bral, da se izključi temperatura šele ko pade pod temperaturo v prostoru. A to ni nekako logično. Za radiatorje še nekako gre, a ne za talno. Ker se radiatorji hitreje ohlajajo, s tem hitreje ohlaja vodo in posledično teže hladnejša voda tudi po estrihu ter ga s tem ohlaja. In če shladim maso betona z vodo bo to hitreje kot jo bo oddal v zrak. No, saj vse ostane v prostoru, neka logika je.

Vprašanje torej - ali tako pač je ali pa se da vseeno kaj spremenit.

Re: Seltron promatic wxd10b, wxd10, wxd20 - Homer - 29.12.2014

To moraš reševati z minimalno temperaturo zalogovnika P5.3
Dvignjena minimalna temperatura dvižnega voda bo povzročila ravno nasprotni učinek, saj bo vedno mešalni ventil odprt zato da bo vzdrževalo nastavljeno minimalno temperaturo (v tvojem primeru 45 stopinj). Vrni parameter nazaj na 20 stopinj.

Re: Seltron promatic wxd10b, wxd10, wxd20 - gurenc - 14.2.2015

hvala, sem naredil, a o rezultatih ne morem poročat - temperature ne spustim več pod 50 stopinj .. Smile

me pa muči še nekaj. regulacija za talno mi pogosto ne zažene nazaj, ko se enkrat zaradi previsokih temperatur izklopi. poskušal sem že marsikaj, spreminjal parametre, ure, način avtomatike (ura, samo dnevna temperatura, ...), nič. ko zjutraj vstanem, je v prostoru 21 stopinj (naštelano imam na 22,5), črpalka pa nič. včeraj sem testiral in dal dd2+ enoto v leden objem. črpalka je zagnala, a je temperatura morala precej pasti, mislim da nekje na 18 stopinj.

če ročno preklopim na poletni in nato ročno nazaj na zimski sistem, se avtomatika takoj zažene. isto se je danes zgodilo, ko sem znižal krivuljo iz 0,7 na 0,5. a ko sem jo povečal nato na 1,5 in več, se ni ugasnila (bi pričakoval, če bi šlo ravno za mejne temperature).

kakšna ideja?

Re: Seltron promatic wxd10b, wxd10, wxd20 - Merlin1 - 14.2.2015

Verjetno narobe spojen mešalnim ventil in motor mešalnega ventila in ni pravilne cirkulacije in z tem odčitane temp. dvižnega voda.

Re: Seltron promatic wxd10b, wxd10, wxd20 - Homer - 14.2.2015

Ker si verjetno marsikaj spreminjal in nastavljal, je težko kaj pametnega povedati....

Morda bi za začetek popisal vse parametre in nato tu napisal tiste, ki so spremenjeni glede na tovarniško privzete vrednosti (tovarniško privzete vrednosti so v dokumentaciji)

Iz zapisanega tudi ni jasno, če je tako delovanje od samega začetka, ali se to začelo dogajati sedaj.

Dobrodošla bi bila tudi hidravlična shema in kakšna "fotka", kako je to v resnici izvedeno.

V skrajnem primeru lahko gre tudi za okvaro WXD......
Meni je tako npr odpovedal WDC in je mešalni ventil samo zapiralo (okvara releja v WDC).

Re: Seltron promatic wxd10b, wxd10, wxd20 - gurenc - 15.2.2015

merlin1 - dvomim, tisto izgleda že vse v redu. razen če ima kej funkcijo, da če je temperatura dvižnega voda preko 25°, kot imam določeno, pa da potem ne požene zadeve - to bi bilo možno. namreč voda se tudi v mirovanju segreje nad 25°. in ker ne zažene vode, se ne ohladi, da bi je pa ne zagnal, ker je pretopla temperatura dvižnega voda hkrati pa mešalni ventil na minimalcu - to še nisem pomislil. če je takšna logika sistema, potem problem poznam, rešitve pa še ne. na pamet bi sicer rekel da, to ni ravno verjetno, ker potem ne bi zagnal niti ko preklopim iz zimskega na letni sistem in ponovno nazaj na zimskega. razen seveda, če za "prebuditev" potrebuje nekaj sekund, v tem času pa se, ker se črpalka takoj zažene, že zniža temperatura dvižnega voda.

homer - spreminjal nisem veliko. kar sem spremenil in ni delovalo, sem dal nazaj na izhodišče. z veseljem bom dal kakšen podatek več ali fotko, a da ne bomo iskali v preveč smeri naenkrat, bi se najprej posvetil zgoraj navedeni - torej, ali je možno, da ne zažene sistema, ker je temperatura dvižnega voda previsoka? in če je to možno, zakaj potem zažene, če znižam "krivuljo", ob tem pa se vsaj prikazi na ekranu ne spreminjajo?

hvala obema. sistem pa deluje šele en mesec, pa ker sem imel veliko težav z drugim ogrevalnim krogom, sem vse težave s tem povezoval z drugim krogom. pa tudi v štartu sem imel višje temperature, pa do tega ni prišlo oz. je prišlo manjkrat.

Re: Seltron promatic wxd10b, wxd10, wxd20 - Homer - 15.2.2015

Če imaš vse prav nastavljeno, temperatura dvižnega voda ne more biti previsoka, ker elektronika mešalni ventil zapira/odpira.
Če je temperatura v prostoru previsoka (otoplitev, sončni pribitki ali drugo) in elektronika zazna, da ni mogoče še bolj znižati temperaturo dvižnega voda, se črpalka izklopi.

Povišana temperatura v dvižnem vodu je lahko, če imaš preseženo eno od varovalnih temperatur (kotla, zalogovnika, ....) in ti zaradi varovanja spusti višjo temperaturo v ogrevalni sistem. Ko pa je presežena maksimalna temperatura dvižnega voda, ti brezpogojno izklopi črpalko.

Skratka, ti imaš verjetno kako nastavitev narobe nastavljeno ......