PodSvojoStreho.net
Toplovodni kamin - dejstva - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplovodni kamin - dejstva (/showthread.php?tid=59551)

Toplovodni kamin - dejstva - cevko - 20.12.2014

Niti ne vem, kako bi dal pravilni naslov, ampak ker letos nisem odvisen od toplovodnega kamina na pelete, sem zadnji teden malo za luksuz prvič zakuril in bolj podrobno spremljal zadeve in opravil nekaj meritev. Mogoče še komu kaj pomaga 8)

Hiša: 100 m2, brez izolacije, debele stene, nova fasada in streha
Toplovodni kamin: 11 kW z 10l vgrajenim vodnim zalogovnikom
Aktivni pločevinasti radiatorji v času ogrevanja: 4
Elektronski termostat na radiatorjih: 2x nastavljeni na 21. stopinj
Ogrevana voda v kaminu: 55. stopinj
Temperatura površine radiatorjev ( sredina )merjena z IR merilnikom: 40 st. ( +- 5 st. )
Bojler: 100l, temperatura 40 st.

Zadeva deluje super, ampak ker sem se letos bolj poglobil v ves sistem in delovanje, sem opazil nekaj zanimivega.
Kamin je vezan direkt na radiatorje in bojler, brez mešalnih ventilov in črpalka v kaminu požene vodo, ko doseže 35. stopinj. Ko doseže voda nastavljenih 55. stopinj, potem kamin samo uravnava gorenje. Ko pade na 53 st., spet začne bolj goreti, itd... In tu se mi zdaj pojavlja en problem ali pa se samo meni zdi :lol: :mrgreen:
Do 55. st. pogreje hitro, ko pa sem nastavil na 60. stopinj, se pa temperatura kar ne prestavi, čeprav gori na polno. Kot da ne more pogreti še za 5. stopinj :? Če bi seveda tako pustil kakšno uro, bi verjetno tudi prišlo na 60. stopinj, seveda z veliko porabo peletov.
Načeloma me nič ne moti, ampak nekako logično je, da če bi vodo spravil na 60-65 stopinj, bi se avtomatsko vse ostale izmerjene temperature posledično prej povišale. Saj zdajle ni problem, dokler je zunaj do 5. stopinj, ampak ko bo šlo pod 0. stopinj, je pa zaželjeno, da so radiatorji bolj topli oz. se hitreje stanovanje segreje, poleg tega bo pa tudi SV bolj topla.

Torej, kje je problem, da od 55.stopinj do 60 stopinj težko pogreje ?
- Najprej sem mislil, da ima mogoče premajhen lastni zalogovnik vode ( 10l ). Hm, o dodatnih zunanjih zalogovnikih ni govora, ker ni prostora. Mogoče za kakšnih 50l zalogovnik home made izdelave. Smile
- V knjigi piše, da je priporočljivo vgraditi ventil tople povratne vode, ki bi naj bil nastavljen na 45. stopinj. Zanimivo, da mi uradni serviser tega ni vgradil :roll: Bi mogoče ta pomagal ?
- Še najbolj se pa nagibam k tretji stvari in to je, da imam nastavljeno premajhno temperaturo ( 35. stopinj ) vode za štart črpalke. Na šporhetu imam nastavljeno na 40. stopinj in ko sem serviserju predlagal, da mi naj vsaj toliko nastavi, je rekel, da ni potrebe :roll:

Kaj od teh treh stvari bi bilo treba najprej porihtat, da bi kamin lažje dosegel 60. stopinj ? Jaz mislim, da če bi že štart črpalke nastavil na vsaj 50. stopinj, bi bilo veliko lažje potem doseči več. Ampak ker ima dostop do teh nastavitev samo serviser, tega pač ne morem sam narediti. :x Zakaj ga še nisem poklical ? Ker si tip računa toliko potnih stroškov, da niti delo ne bo toliko vredno in ga samo za to nastavitev ne mislim klicat. Tako ali tako mora spomladi priti.

Mogoče sem se samo navadil, da pač v šporhetu kurim na več. Tam mi črpalka štarta, ko voda doseže 40. stopinj in na končno temperaturo 70-80 stopinj. Seveda se posledično vse prej pogreje in segreje, ampak analogni šporhet lahk prisiliš, elektronski kamin pač ne Big Grin

Re: Toplovodni kamin - dejstva - Urs - 20.12.2014

Jaz imam na toplovodnem naštimano bistveno višjo ciljno T - cca 68 se mi zdi, pumpa se mi vključi pri 58 se mi zdi, mešalni ventil oziroma delilni ventil pa imam, da jo zmeša na cca 30-35 oziroma kot se mu zdi, da gre v talno.

Kako to misliš, da ima dostop samo majster?

Za moje pojme je 30 premalo. Meni je enkrat uscalo kondenz ven zmešan s katranom ob prvih kurjenjih (in nato precej dolgo smrdelo po tej reči) + pa menda za sam kotel te nizke T niso fajn.

Re: Toplovodni kamin - dejstva - cevko - 20.12.2014

V servisne nastavitve lahko pride samo serviser, tudi do teh za nastavitev za vključitev črpalke. To mi je že pri vgradnji povedal in sem mu že takrat rekel, da bo 35.st. verjetno premalo, a je vztrajal. Jaz tudi mislim, da bi morala biti višja, vsaj 50. st. Sicer sem celo lansko sezono kuril na tak način. Motilo me ni, ker sem ciljno temperaturo imev vedno nastavljeno na 55. st. Ta problem sem šele letos opazil, ko sem povišal na 60. st. Saj načeloma bi šlo, vendar ful dolgo traja, da pride iz 55 na 60 stopinj.

Re: Toplovodni kamin - dejstva - BOBoo - 20.12.2014

Cigan kamin pa imas?

Edilkamin.

Re: Toplovodni kamin - dejstva - BOBoo - 20.12.2014

Najdi na netu (italijanski forum <!-- m --><a class="postlink" href="http://stufapellet.forumcommunity.net/">http://stufapellet.forumcommunity.net/</a><!-- m --> ) kodo za dostop do tehničnega menija.

Jaz imam nastavljeno temp. na 68, pumpa se zalaufa pri 60 (35 je absolutno premalo), ter obvezen ESBE ventil za varovanje povratka (55 stopnijski).

LP

Ja italijansko pa res ne znam, da bom preiskal cel forum. Sem že iskal z googlom, pa vse vrže na tiste njihove forume. Zahteva pa dve kodi, prva je dvomestna cifra, druga so pa dvomestne kratice v črkah.

Re: Toplovodni kamin - dejstva - wap - 20.12.2014

Javi tocno kateri kamin imas. Za nekatere modele se na forumu dobi servisna navodila ( ce ti je ita tuja ti lahko pomagam). Drugace pa je geslo za dostop do servisnega menija -13.

To vem. Sem na njihovem forumu v iskalnik vnesel model Idropoint in sem dobil povezavo na en topic z letnico 2006, kjer je veliko nekih kod, ampak kolikor sem pretolmačil, naj nebi šlo za isti kamin, kot ga imam jaz. Seveda je pač razlika v modelu vsaj 7 let in se je marsikaj spremenilo. Tam so prikazane vse nastavitve, ki bi naj bile primerne za določen model kamina oz. objekt. Načeloma bi rabil samo kodo za spremembo začetne temperature, ko štarta črpalka.

BOBoo Napisal:
cevko Napisal:Ja italijansko pa res ne znam, da bom preiskal cel forum. Sem že iskal z googlom, pa vse vrže na tiste njihove forume. Zahteva pa dve kodi, prva je dvomestna cifra, druga so pa dvomestne kratice v črkah.

Si že kdaj slišal za google translate...?

Z pomočjo polovičnega prevoda naj preberem ves forum ?! Če nimaš direktnih izkušenj in nasvetov se ne oglašaj v tej temi. Vsi vemo, da obstajajo kao spletni prevajalniki in preko tega je pač lahko biti pameten ! In to me ne zanima !

Re: Toplovodni kamin - dejstva - BOBoo - 21.12.2014

Isto sem moral jaz narediti, raje isci in se mal potrudi... brez muje se se cevelj ne obuje

Re: Toplovodni kamin - dejstva - cevko - 21.12.2014

Super, res si v veliko pomoč.....ali kako si že ti nekomu napisal v drugi temi, kjer si nekaj spraševal in nisi dobil odgovora. Glede na to, da večinoma v vsaki temi vsakemu svetuješ, naj uporablja google, ti še enkrat povem, da če nimaš izkušenj z tem kaminu, potem ne pametuj. In pardon, ker obstajajo slovenski forumi, nisem vedel, da moram tuje forume v celoti prevajat z GT :roll:

Re: Toplovodni kamin - dejstva - wap - 21.12.2014

Bom poskusil najti. Mislim da sem imel servisna navodila prav za to pec.

Nasvet, da si pomagaj z googlom in si sam poišči si glede na tvoje ostale objave v drugih rubrikah zmožen samo ti spametovat. Zato še enkrat, če nimaš pojma o tem kaminu, ne pametuj in odidi iz topica. Preprosto.

wap Napisal:Javi tocno kateri kamin imas. Za nekatere modele se na forumu dobi servisna navodila ( ce ti je ita tuja ti lahko pomagam). Drugace pa je geslo za dostop do servisnega menija -13.

Tole sem preveril in ni prava koda. Nekje sem prebral,da je lahko tudi 31 in tudi ni.