![]() |
|
Oddušek kanalizacije v hiši. - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Oddušek kanalizacije v hiši. (/showthread.php?tid=59226) Strani:
1
2
|
Oddušek kanalizacije v hiši. - Hanzi - 13.12.2014 3 štuki,povsod več sifonov, pa vsi brez enega odduška(vsaj do sedaj ga še nisem našel, čez streho ga zagotovo ni, razen če je skrit nekje v strehi. Zato mi ”klokota” po odtokih občasno. Zaradi strehe in izdelane mansarde zadeve nebi vlekel čez streho. Dal bi tisti oddušek ki se odpre samo ob ”podtlaku”. Sedaj pa me zanima kje je najbolj primerno mesto. Klet, pritličje, mansarda? Postaviti ga moram nekje med sifonom in steno. A mora biti obvezno višje od najvišjega nivoja vode v hiši (korito in umivalnik v mansardi, zaradi morebitne poplave če se kaj zabaše. ) Re: Oddušek kanalizacije v hiši. - some1 - 13.12.2014 Tudi mene zanima, kje se dobi ta oddušek, ki se odpre samo ob podtlaku. Sem gledal v baubau in ga nisem našel. Re: Oddušek kanalizacije v hiši. - gremlin - 13.12.2014 Priklop na najvišji točki odtočne vertikale. Jaz bi ga dal višje od korita/umivalnika. Če imaš slučajno vertikal več, naj bo na vseh, ker je delo sicer polovično opravljeno. @some1 Reče se mu cevni odzračevalnik. Poglej malo tule: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=5011&start=75">viewtopic.php?f=6&t=5011&start=75</a><!-- l --> Re: Oddušek kanalizacije v hiši. - Žerjavar - 13.12.2014 Citat:mi ”klokota” po odtokih občasno.Klokota takrat, kadar se odtočna cev napolni s tekočino in za sabo vleče zrak. Cev se lahko zapolni le tam, kjer poteka skoraj horizontalno. - Če je to skupna odtočna cev, ki teče od hiše do javne kanalizacije skoraj vodoravno, potem je skupni odzračevalnik na glavni vertikalni cevi dobra rešitev. Ta slučaj nastopa le v blokih, v enostanovanjski hiši le v primeru, če je horizontalna cev speljane še malce navzgor. - Če se zapolni horizontalna cev posameznega odtoka (kad, umivalnik, ...), klokota le v tem sifonu ali pa skupaj vezanih sifonih na ta del horizontale. Pomagal bi odzračevalnik na vertikalnem delu tega odtoka. Odzračevalnik skupne vertikale ne bo pomagal. Tak tipičen primer: odtok iz umivalnika se združi z odtokom kadi in teče horizontalno do stranišča, od tam pa skupaj v glavno vertikalo. Ko iz kadi ali umivalnika izpustiš vodo, bo klokotalo le tu. Re: Oddušek kanalizacije v hiši. - gt001 - 13.12.2014 Hanzi Napisal:3 štuki,povsod več sifonov, pa vsi brez enega odduška(vsaj do sedaj ga še nisem našel, čez streho ga zagotovo ni, razen če je skrit nekje v strehi. Zato mi ”klokota” po odtokih občasno. durgo ima v skladu z navodili moznost, da se ga vgradi paralelno ob sifonu umivalnika <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.durgo.de/index.php/installationsbeispiele">http://www.durgo.de/index.php/installationsbeispiele</a><!-- m --> sam imam tega: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.marley.de/de/produkte/hausentwaesserung/ht_innenentwaesserung/belueftung/index.htm">http://www.marley.de/de/produkte/hausen ... /index.htm</a><!-- m --> v mansardi pod stropom kopalnice. mi je slucajno enkrat padel v roke v bauhausu. Re: Oddušek kanalizacije v hiši. - vagabondo - 6.1.2015 Imam sorodno vprašanje. Krovec me sprašuje ali naredi preboj za oddušek, meni pa je bolj všeč ta, ki ga omenjate. Edina težava je, da je v mansardi v kopalnici najnižji strop in bi si želel oddušek speljati kak meter stran od vertikale (priklop na vertikalo in horizontalni odvod). Ali bi zadeva funkcionirala kot je potrebno? Hvala za pomoč Re: Oddušek kanalizacije v hiši. - Samojed - 6.1.2015 En nasvet, kako meni funkcionira brez odduška. Imam dve vertikali, v garaži jašek kjer se združita. Obe imam na vrhu povezane med seboj. Ko v enem wc-ju potegneš vodo, gre izpodrinjen zrak po drugi gor in v prvo - samo zaokroži. Če je ta varianta možna, preboja čez streho ne rabiš nujno. Rabiš ga pa npr v primeru čistilne, ki ima naravno prezračevanje! Re: Oddušek kanalizacije v hiši. - Hanzi - 6.1.2015 Ko imaš enkrat mansardo vseljeno, ko imaš tegolo na strehi, bolj težko kakšen povezave odduška delaš Re: Oddušek kanalizacije v hiši. - bopsi - 6.1.2015 Jaz sem ga speljal kar v zračni most pod kritino. Re: Oddušek kanalizacije v hiši. - vagabondo - 6.1.2015 Samojed Napisal:En nasvet, kako meni funkcionira brez odduška. Imam dve vertikali, v garaži jašek kjer se združita. Obe imam na vrhu povezane med seboj. Ko v enem wc-ju potegneš vodo, gre izpodrinjen zrak po drugi gor in v prvo - samo zaokroži. Če je ta varianta možna, preboja čez streho ne rabiš nujno. Rabiš ga pa npr v primeru čistilne, ki ima naravno prezračevanje! Zanimiva in logična rešitev. Tudi jaz imam dve vertikali, ki se v pritličju združita. V mansardi (narejena iz knaufa) pa smo na eni strani zelo omejeni, na drugi je pa čez en meter prostora. Torej bi na tisti strani kjer smo omejeni s prostorom cev skril kar v izolacijo (ki je bo 30cm) in jo peljeal na drugo stran. Kakšen fi povezave imaš? Glede na to, da gre samo za odduh bi bilo zadosti fi50? Hvala in lp Re: Oddušek kanalizacije v hiši. - Samojed - 7.1.2015 Mislim da je 75, ker sta oba zadnja dela tudi 75 in nisem nič reduciral. Če kos ne bo dolg, je za zrak tudi 50 dovolj. Jaz sem speljal po plati pod izolacijo z minimalnim naklonom proti eni vertikali, tam sem dal pa T kos, tako da mi iz izolacije gleda del cevi, ki je zaprta s čepom. Pač rezerva, če bi rabil dela oddušek ali namestiti "loputo". Tako je ostalo, ker ni nobene potrebe po drugih dodelavah. Hanzi - ja, če je že vse fertik je pa bolj problem. V tem primeru verjetno ni druge kot ločene lopute na vseh vertikalah, pa četudi pod umivalnikom. Problem bo edino če imaš za umivalnikom pretočni sifon - potem je brez veze dajat na umivalnik in skoraj nimaš pametne možnsti. Re: Oddušek kanalizacije v hiši. - Žerjavar - 7.1.2015 Citat:funkcionira brez odduška. Imam dve vertikali, v garaži jašek kjer se združita. Obe imam na vrhu povezane med seboj.To lahko dobro funkcionira, če gre odtok po združitvi še nekaj navzdol. Če imaš po združitvi nadaljevanje horizontalno, pa se lahko ob večji količini tekočine ena od cevi (dejansko se obe) napolni iznad združitve. V kakem sifonu bi lahko klokotalo: med polnjenjem, ko se povečuje pritisk zraka in na sifon izhaja (smrad) in potem, ko tekočina odteka, se pritisk zraka manjša in bi lahko sesalo zrak skozi sifon. Pojav klokotanja povzročajo horizontalne odtočne cevi (tudi manjše pred priključkom na glavno vertikalo). Ne zadošča, da je odzračevanje le glavne vertikale. Re: Oddušek kanalizacije v hiši. - 03pomlad - 7.1.2015 Še moj lonček: Imam wc vertikalo pa potem po horizontalo v jašek 1, zgoraj nad WC je oddušnik. Potem pa še eno ločeno vejo odtok od kuhinje v pritličju in odtok od enega manjšega ,,delavniškega,, lijaka v masardi - vertikalno povezana in ločeno naprej v jašek 2... Ali je potreben oddušnik tudi na vertikali od kuhinjsko/delavniške vertikale? Re: Oddušek kanalizacije v hiši. - Samojed - 7.1.2015 Odgovor Žerjavarju - odtok gre potem pod padcem cca 1% ven. Pa ni skrbi - ko recimo potegnem vodo, začne v jašku počasi naraščat, teče dolgo in počasi upade. Hočem reči da v cevi FI 110 ni polne niti četrtina cevi, zato od te točke naprej ni nobene težave z sesanjem zraka ali kakšnimi pritiski. Je pa res da sta obe vertikali precej stran od jaška - ena cca 4, druga cca 5 metrov in se do jaška zadeva že umiri. Ravno oddaljenost je bila glavni razlog da sem v garaži naredil dodaten jašek, ker če bi dal samo y kos in se zadeva kdaj zabije, bi me hudo bolela glava
Re: Oddušek kanalizacije v hiši. - Žerjavar - 7.1.2015 Citat: Hočem reči da v cevi FI 110 ni polne niti četrtina cevi, zato od te točke naprej ni nobene težave z sesanjem zraka ali kakšnimi pritiski.Se povsem strinjam. Dokler ni nobena odtočna cev nikjer popolnoma zapolnjena s tekočino, ni nobenega problema z klokotanjem v sifonih in z vonjavami iz odtokov. Odduhi niso potrebni. Problem nastane, ko se kje cev (običajno horizontalna) popolnoma zapolni. Zrak v cevi pred zapolnitvijo rabi odduh - predvsem možnost sesanja zraka od zunaj, redkeje izpust zraka navzven. Opozarjam na manjše odtoke pred priključkom na vertikalo. Primer: v kuhinji pomivalni stroj in pomivalno korito. Odtoka se združita in skupni (morda 40 mm) gre pod estrihom 4 m do stranišča, kjer se priključi na vertikalo. Naklon 1% = 4cm je težko narediti zaradi razmeroma tankega EPS pod estrihom. In pomivalni stroj ravno izpušča vodo, pa ravno pereš sadje pod močnim curkom. Nimaš nobene garancije, da v horizontalnem delu odtoka ne bo prišlo do zapolnitve cevi. |