PodSvojoStreho.net
TČ in dimnikarske usluge - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TČ in dimnikarske usluge (/showthread.php?tid=59159)

Strani: 1 2 3

TČ in dimnikarske usluge - l150150b - 7.12.2014

Zanima me kakšne so kaj vaše izkušnje z dimnikarji v primeru, da se ogrevate s TČ in sicer za primer, da imate kot rezervo še staro kurilno napravo ali pa celo, da sploh nimate druge kurilne naprave? Je obisk dimnikarja in s tem seveda njegov "račun" obvezen ali ne?

Re: TČ in dimnikarske usluge - Migaj - 7.12.2014

Seveda ni, je pa v praksi potrebno, da te odstrani s svojega seznama, da ti več ne pošilja obvestil o pregledu.
To lahko naredi sam -sicer zelo nerad in čim kasneje, zato nosilca dejavnosti pokličeš, da si ogleda situacijo in ti še zadnji obisk in npr čiščenje peči ali pregled dimnikarja zaračuna. Če ne gre drugače izpolnita obrazec, kjer izjaviš, da na peč več ne ogrevaš. Lahko ti sicer zateži, da je treba dimnik plombirat ipd.
Vendar kot povsod -lepa beseda (če ne pa še kakšna šunka?) ponavadi odpira nebeška vrata Big Grin

Re: TČ in dimnikarske usluge - l150150b - 7.12.2014

Lepo se sliši (bere) tole - vendar povsod ni ravno tako! Obisk dimnikarja (ter seveda ob tem tudi račun) naj bi bil po Pravilniku obvezen ne glede na to kaj imaš kot ogrevalno napravo! Takšen je odgovor koncesionarja za dimniške storitve v našem predelu! Je drugod res drugače - oziroma tako kot piše Migaj??

Re: TČ in dimnikarske usluge - kadotr - 7.12.2014

Le Donat MG odpira "nebeška vrata"!

Mislim, da bodo dimnikarji kmalu imeli koncesijo za čiščenje lamel, iz ekoloških razlogov (boljši izkoristek, manj ogljikovega "odtisa"). Bomo videli dimnikarje (beri kelnarje, malarje, kuharje, šoferje) videli na "strokovnem" delu, ko bodo s "kamplni glihali" lamele, zraven pa z "nebeškimi vrati" trgali kable in druge napeljave...

Re: TČ in dimnikarske usluge - Migaj - 7.12.2014

če ne gre drugače, zahtevaj, da ti dimnikarji dimnik zapečatijo.
Potem gotovo ne boš več rabil plačevati dimniških uslug :wink:

Re: TČ in dimnikarske usluge - labelsm - 12.12.2014

Pri nas so hoteli enako češ da če je peč na kurilno olje ostala, da so pregledi obvezni !
Pride dimnikar ga povabimo na ogled peči ni rabil čistiti niti je ni mogel prižgati saj je cisterna že 2 leti prazna. Tako ni mogel naredit ničesar enostavno šel iz hiše! Smile
Pa mu pri vhodnih vratih prišepnem, drugo leto pa KO prinesite da lahko peč zakurimo :evil: .
Do danes jih več ni bilo na ogled niti obvestila nisem več dobil.

Re: TČ in dimnikarske usluge - alanford - 12.12.2014

Prvo kurilno sezono pri uporabi TČ sem dobil kot vsako leto obvestilo o obisku dimnikarja. Sem jim sporočil, da ni več potrebe. Seveda so insistirali, da morajo priti pogledati. Prav, sem rekel, pridite.
Prišel je majster, si pogledal in videl TČ v delovanju (januarja). In čeprav je bil kotel na KO še priklopljen in ravnotako polna cisternam KO, se je s tem zadovoljil in odšel.

Naslednjo kurilno sezono dobim spet obvestilo za obist dimnikarja. Prijazno sporočim, da so že prejšnje leto prišli pogledati. Nezadovoljna gospa na drugi strani slušalke še kar vrta vame in sprašuje, če imam kakšen rezervni vir toplote z uporabo dimnika (kamin in podobno ....). Jaz prijazno vztrajam na svojem.

Medtem sem odstranil tako kotel na KO kot cisterno KO, 1700 l KO pa prodal sosedoma.

Začela se je moja tretja kurilna sezona s TČ. Januarja spet pričakujem obvestilo o obisku dimnikarja :lol: :lol: :lol: .

Zanimivo, kako so koncesionarji med seboj različni. Tale pri nas očitno nima neke prave evidence. Ja, za obvestila in račune ja, za to, kaj so pa pri meni čistili pa ne :mrgreen: .

Sedaj me skrbi samo to, da nimam nobenega papirja o odpovedi kurišča.

Re: TČ in dimnikarske usluge - jani65 - 12.12.2014

Olje imam v pripravljenosti in ga ne pregleda, peletnega pa pregleda.

Re: TČ in dimnikarske usluge - McBobo - 12.12.2014

Dimnikar je tudi eden od razlogov, da pri naši novi hiši nimamo dimnika, oz. odprtino za dimnik v kleti, ki naj bi bila zakrita s knauf ploščami in pripravljena za primer, če bi/bo potreba za dimnik, letos poleti še to zazidal.
Pri nas se bomo greli izključno na TČ, za primer okvare na tč bodo el. oljni radiatorji, če pa bo zmanjkalo elektrike recimo v primeru žledoloma, pa se bo nabavil agregat 6kW moči.
Ampak kot je zgoraj opisano se bodo vrli dimnikarji in zakonodajniki že kaj izmislili, da bodo lahko računali čiščenje kakšnega dela TČ. Mogoče pa "auspuh" agregata :lol:

Re: TČ in dimnikarske usluge - ginekolog - 12.12.2014

Jaz imam TČ in kamin in še niso nič težili dimnikarji. Si pa sam vsake 2 leti sčistim dimnik, iz katerega pade za pol kavne skodelice saj. Dimnik čist, pokurim pa 2m suhih drv na leto.

Re: TČ in dimnikarske usluge - vincent - 13.12.2014

Pri nas so prišli dve zimi zapored...vsakič so si zapisali.

Letos jih zaenkrat še ni bilo čeprav sem videl dimnikarja v ulici. Jaz jih ne spustim naprej...od soseda si lahko ogleda tč (ko gre k njemu težit) in nad njo kolektorje in to je to.

Re: TČ in dimnikarske usluge - timi11 - 13.12.2014

Ti,ti vincent! Kje maš skrita drva?

Re: TČ in dimnikarske usluge - vincent - 13.12.2014

Vse okoli hiše jih je polno...drugače so za hišo a letos od žleda naprej je drv okoli hiše za celo ulico :wink: .

Kaj ga pa briga zakaj jih imamo...

Sem se danes zjutraj vračal s hriba...od 20 hiš v naši okolici se samo iz naše ni kadilo (pa tudi tč ni delala :wink: ).

Takole pri meni zgleda dimniška tuljava...in on bi mi jo prišel čistit :?:

Re: TČ in dimnikarske usluge - alanford - 13.12.2014

Ne, saj ne bi čistil. Samo zaračunal pregled.

Re: TČ in dimnikarske usluge - Homer - 13.12.2014

No, take ki bi kasirali in "čistili" čiste dimnike sem imel tudi jaz.
Nekajkrat sem jih odslovil, nakar so mi grozili s tožbo.
Vmes sem nabavil TČ in končno so dojeli, da pri meni ne bodo zaslužili nič.