PodSvojoStreho.net
Drva, plin, TČ ali hibrid, to je sedaj vprašanje? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva, plin, TČ ali hibrid, to je sedaj vprašanje? (/showthread.php?tid=59058)

Strani: 1 2

Drva, plin, TČ ali hibrid, to je sedaj vprašanje? - dr.sah - 29.11.2014

Pozdravljeni, imam eno dilemo, in se ne znam odločiti, prosim za pametne nasvete.
V hiši imamo napeljan mestni plin, uporabljamo staro nekondezacijsko peč, ki je zrela za zamenjavo, saj nam občasno nagaja, in smo jo že popravljali. Za zimo pa imamo poleg še kotel na drva, in kurimo na drva ko je mrzlo. Sedaj pa nam je ta peč spustila vodo, torej bo treba menjati tudi to. Kaj narediti? Plinsko peč bi obdržal zaradi komoditete in sanitarne vode, oz enkrat jo bo treba menjati, sedaj pa cincam:
- ali sedaj nabavit kotel na drva z bojlerjem, zalogovnikom...... itd
- menjati plinsko peč za novo, in kotel na drva
- vzeti nko TČ
- kupiti Daikin hybrid TČ, plin (ta me sedaj najbolj mika)

če vzamem daikina sedaj, drugo leto za rezevo vzamem neko navadno peč na drva, brez zalogovnika itd.......

Hiša je starejša, izolirana, nova troslojna okna. Edino podstrešje moram doizolirati, kar bom naredil v kratkem.
Imamo dve etaži po cca 75-80m2. Letno smo porabili za maks 10m3 drv (prej manj) in plina med 500 do 800 eur, pa smo imeli dokaj toplo.

Ko sem kuril na drva, mi voda v kotlu ni šla nikoli čez 60 stopinj, pa smo imeli dokaj vroče v hiši, že skoraj prevroče.

Torej, se splača sedaj stegnit, in vzeti hibrida, ker tako imam sedaj na voljo za ogrevanje dva vira....

(izvajalca že imam, prosim brez pm Big Grin )

Re: Drva, plin, TČ ali hibrid, to je sedaj vprašanje? - mikos - 29.11.2014

Glede na to, da letos ne nameravaš zmetati za ogrevalno tehniko preveč denarja, saj bi v primeru nabave hibrida peč na drva morala počakati še eno leto, bi jaz na tvojem mestu kupil ne predimenzionirano LT toplotno črpalko in hkrati še peč na drva. Ta bi pokrivala špice, sicer te bo to in gotovo še nekaj sezon najceneje grela elektrika.Tudi sam imam mestni plin napeljan do hiše, pa nimam nikakršne potrebe po tretjem viru energije. Osnova je TČ ZV, v mrazu ali zvečer za gušt pa zakurimo kaminsko peč. Zakaj bi trošil denar za servis plinske naprave in dodatno plačeval dimnikarja, če je ogrevanje s plinom že v osnovi dražje? Nabava hibrida bi bila smiselna, če bi se hotel znebiti peči na drva in pridobiti prostor v kurilnici.

Re: Drva, plin, TČ ali hibrid, to je sedaj vprašanje? - dr.sah - 29.11.2014

kurilnico imam dovolj veliko. Načeloma bi imel drva zgolj in samo za rezervo, in lahko bi jo zrihtal to leto, vendar se ne morem odločiti kaj in kako.

Re: Drva, plin, TČ ali hibrid, to je sedaj vprašanje? - vincent - 29.11.2014

Če imaš na 150 kvadratih porabe 10 metrov drv ter čez še 600 eur potem nimaš nikakršne izolacije.

To upoštevaj pri izbiri peči.

Če so ti drva prioriteta kupi dober kotel na drva, plin pa imaj za rezervo...če ta peč še dela jo obdrži.

Meni se 1300-1500 eur na leto ne zdi veliko za ogrevanje in sanitarno vodo. Ampak, če lahko kaj prišparam, ne bo škodilo.

Je pa res, da moram podstrešje izolirati, to storim v kratkem.

Re: Drva, plin, TČ ali hibrid, to je sedaj vprašanje? - bohinc - 29.11.2014

Če peč na drva ni odslužena , jo obdržite z naslova preiti na drug en. vir
Citat:- ali sedaj nabavit kotel na drva z bojlerjem, zalogovnikom...... itd, če imate svoja drva , ne vidim dileme, edino, če jih prodate zaradi komoditete, ter koristite prednost TČ...
- menjati plinsko peč za novo, in kotel na drva NIKAKOR, vkolikor peč na drva ni odslužena
- vzeti nko TČ nko predvidevam nko, kar eni enačijo= lt do 55stC TČ , ki bi zadostila večino oz. mogoče celo vse energetske potrebe, saj 60stC greto konstantno, pomeni lahko potrebo po tej temp. šele npr. pri cca -18 stC (odvisno od izo. objekta +-)
- kupiti Daikin hybrid TČ, plin (ta me sedaj najbolj mika)Ne, če je možnost same TČ in na opis, kot je

600 E ogrevanja z TČ in radiatorji (švoh izo.) je cca 2400 l. kurilca
Lp
Lp

- drva moram kupiti vsako leto, svojih nimam
- peč na drva je spustila vodo, dejansko je stara 30let
- plinska peč vsako leto nekaj crkuje, in se je vedno popravljala

Tko da gre vse narobe.

Moram sicer preverit, če se da peč zavariti, ker nekje pušča voda, in rešim vsaj to.

Şplača se ''stegnit'' za TČ (brez hibrid) z vidika komoditete, kot cene ogrevanja...o firmi TČ boste presodili sami ...
Lp

Re: Drva, plin, TČ ali hibrid, to je sedaj vprašanje? - suha - 29.11.2014

Če se le da vzemi kar lepo TČ. In pusti tiste hibride... S porabo elektrike pri TČ prideš vsaj še enkrat ceneje skozi kot s plinom. V primeru, da boš imel zračno TČ, pusti za vsak slučaj v bajti še staro peč na plin ali drva, (če bi bilo -25 stopinj bi prišla prav), sicer tudi to ni potreba. Denar za dodatno novo peč na drva ali plin pa raje investiraj v vrtino za TČ voda - voda, zemeljski kolektor TČ zemlja - voda, ali še dodatno izolacijo hiše. Potem pa res ne rabiš več dodatnega vira. Razen če zmanjka elektrike. Za tisto pa je dovolj en kvalitetnejši dizelski agregat in nekaj 10 litrov kurilnega olja.

Sem lastnik TČ zemlja - voda. Podobno kot ti sem zaradi strahu in nevednosti v hiši pustil še litoželezno peč na kurilno olje, kasneje pa sem hotel kupiti peč na drva, ker imam okoli hiše nekaj hoste. Zelo kmalu sem spoznal, da je to popoln nesmisel, saj litoželezna peč ni laufala v dveh sezonah dosedaj niti enkrat. Vlagati v novo peč na drva bi bila prava investicijska napaka. In to že v tem smislu, ker ti dimnikar za servis letno poračuna okoli 100 €, potem pa pride še nalaganje peči, čiščenje pepela, sekanje drv in seveda nekaj 1000 € za novo peč. Za tistih par polen ni pogojev, da se splača. Naj raje zgnijejo v gozdu in ga pognojijo.

Pri litoželezni peči sem dosedaj dimnikarju rekel, da se ogrevamo samo na TČ in odtedaj ni več hodil. V kolikor bo še prišel ruknem vse skupaj ven, v trenutku pred njegovimi očmi.

Da ne govorim o luksuzu pri toplotni črpalki. Oktobra pritisneš knof in te ni v kurilnici do aprila. Podobno kot pri nafti, plinu samo da sta ta dva draga, je pa res ,da je pri TČ malo višja investicija, samo kaj češ ni vse idealno na tem svetu, da bi bila nafta in plin skoz poceni....

Ampak, recimo da ta hibrid opravlja delo navadne toplotne črpalke, na plin preklopi zgolj po potrebi.

Re: Drva, plin, TČ ali hibrid, to je sedaj vprašanje? - suha - 29.11.2014

Sicer se ne spoznam na te hibridne toplotne črpalke, ampak sklepam, da je zadeva vsaj za kakšnega jurja dražja od mašine, ki ima samo toplotno črpalko. Potem je tu potrebno upoštevat še stroške obveznih varnostnih servisov plinskih naprav (predvidevam, ker sam nisem imel nikoli urejene kurjave na plin) in pa kot sem že napisal dimnikarjev. Pri TČ to odpade. Pa potem še cena porabljenega plina je dražja od porabljene elektrike.

Re: Drva, plin, TČ ali hibrid, to je sedaj vprašanje? - zamot1 - 29.11.2014

Drva so zakon.

Re: Drva, plin, TČ ali hibrid, to je sedaj vprašanje? - alanford - 29.11.2014

Drva so zakon na kvadrat, če imaš lastna in če imaš čas jih pripravljat. Drva so zakon, pa ne na kvadrat, če jih moraš kupovati. S primerno izbiro TČ je le ta ekonomsko konkurenčna kupljenim drvmi.
Če pa ti je pomembna še komoditeta, je TČ tisto ta pravo. In vsekakor tako investicijsko kot tudi stroškovno obratovalno prekaša hibrid.

Jaz bi TČ in če se le da, popravil peč, ki bi bila za back-up ali dogrevanje v pomoč TČ v ekstemnih temperaturah. Ker bi peč laufala le nekaj dni na leto, bo zdržala, čeprav he stara, še kakšno desetletje ali dve!?

hibrid naj bi bil načeloma cenejši...od navedb promotorjev Tč foruma...- niti ne vseh... Idea
oz. so Tč , ki so cenejše..
Drva so zakon , kdor ima svoja in vse kar se tiče od podiranja do spravila do doma ...!
Seveda tudi nalaganja v peč...
Glede na vaše podatke o temp. 60stC DV bi zadostovala na skromne podatke že NT TČ.
Gotovo pa VT , nikakor pa ni potrebe hibridu, vkolikor vas ni že kdo prepričal nasprotno , brez potrebe....?!
Lp