![]() |
|
Pretok vode talno ogrevanje - Daikin Altherma - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pretok vode talno ogrevanje - Daikin Altherma (/showthread.php?tid=59052) |
Pretok vode talno ogrevanje - Daikin Altherma - Core - 29.11.2014 Pozdravljeni imam vprašanje. Na toplotni črpalki Daikin Altherma 8KW (nov model - frekvenčna črpalka), dosegam pretok vode konstatno nekje med 16.8L/min - 17.00L/min. Seveda posledično na razdelilnih omaricah je pretok komaj viden če razdelim 17l / 19 vej. Manj kot liter. Hiša je topla ogrevam na 22-23 stopinj. Grelec se vklopi pri -15. Sicer imam včasih napako A5-0 - naj bi bil v okvari meilnik pretoka. Serviser mi ga bo zamenjal v prihodnem tednu. Zanima me koliko bi moral dosegati pretoka za optimalno delovanje oz. koliko dosegate pretoka vi? Prosim, če mi lahko napišete koliko dosegate vi kateri imate približno isto hišo in toplotno črpalko. Specifikacije: Hiša siporeks 30 cm, RAL 3 slojna okna. Mansarda 40cm izolacije. Razvod: Imam talno ogrevanje 180m2. 10 zank pritličje (vsaka zanka 80m +/- 5%) 9 zank mansarda (vsaka zanka 80m +/- 5%) Cevi so položene na 10cm narazen, porabil sem nekje 1550m cevi 16/2 V vsako omarico ima direktno cev alumplast hladni vod 26/3 topli vod 26/3 Kurilnica: Mislim, da imam težavo pri direktni povezavi toplotne črpalke na razdelilne omarice. Povezavo imam narejeno alumplast 26/3. Težavo vidim pri spojih alumplasta (T kos, koleno..), ki jih imam na obeh vodih skupaj 20kos. Najšibkejša točka je označena na sliki. Vprašanje: Ali bi se pretok vode dvignil in za koliko oz. na koliko. Če bi: Opcija 1 Naredil alumlast 32x3mm. Št kolen in T kosov ostane enako. Opcija 2 Baker 35x1mm. Št kolen in T kosov ostane enako. [img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")macbookunichr("46")si/slika1unichr("46")jpg[/img] Re: Pretok vode talno ogrevanje - Daikin Altherma - vincent - 29.11.2014 Če vmes povečaš ali zmanjšaš presek se zaradi tega pretok vode ne poveča/zmanjša! Razen na tem delu seveda... Za kvadarturo se mi zdi da imaš ogromno vej...če bi imel pol manj bi imel pač 2 litra pretoka. Ako ne moreš dvignit hitrosti oč pusti kot je in se ne sekiraj. Za švohnejše tč ne poznam...11 kw estia zahteva minimalen pretok 18 l/minuto...če ga ne dosegaš ti izklopi tč in javi napako. Re: Pretok vode talno ogrevanje - Daikin Altherma - pepe16 - 29.11.2014 [quote="Core"]Pozdravljeni imam vprašanje. Hiša je topla ogrevam na 22-23 stopinj. In v čem je problem če je hiša topla Re: Pretok vode talno ogrevanje - Daikin Altherma - sassapo - 29.11.2014 Definitivno fintingi na alumplastu povzročajo nezanemarljiv hidravlični upor, če deluje ok. in si zadovoljen pusti, drugače pa zamenjaj s CU cevmi 28/1 ne rabiš 35 Re: Pretok vode talno ogrevanje - Daikin Altherma - prasuvse - 30.11.2014 [quote="Core"] 17 ltr/min dT 5 = max. cca. 6 kW 22 ltr/min dT 5 = max. cca. 7,6 kW Z višjim dT in enakim pretokom bi dosegli večjo oddajno moč, to pa v praksi pomeni višjo temp.dvižnega voda (nižji COP). Težave so lahko na sistemih, kjer so premajhne dimenzije alu cevi, je npr. max. pretok zgolj 11 ltr./min, izgube hiše pa npr. 6 kW 1. 11 ltr/min = dT 5 = max. cca. 3,8 kW 2. 11 ltr/min = dT 10 = max. cca. 7,6 kW Visoka temp.dvižnega voda reši težavo po zahtevani višji moči sistema npr. 35°C dT 10°C (slabši COP). Ampak ozko grlo so cevi - padec tlaka v ceveh, npr.oddaljene veje ne bodo imele zadostnega pretoka (ne bodo delovale). Od tu naprej se prične experimentiranje - pripiranje bližnjih vej, odvzemanje/dodajanje moči nekaterim prostorom (shrambe, kuhinje, wc itd.). TČ bi že dosegla željeno temp.dvižnega voda, vendar, kaj nam koristi, če je ne moremo učinkovito transportirati zaradi premajhnih cevi npr. v zgornje nadstropje. Varčne hiše imajo največkrat to srečo, da nimajo toliko toplotnih izgub. Marsikatera bi bila v mrazu (uporabnik se niti ne zaveda), nekaj smole imajo tisti, ki imajo rekuperatorje (jih morajo v mrazu izklapljati), največkrat v taki hiši kamin rešuje zablode centralarja. :oops: Re: Pretok vode talno ogrevanje - Daikin Altherma - Core - 10.12.2014 Pozdravljeni, Za vprašanje na forumu je botrovala napaka 7H-1 Water Flow ERROR. Napaka se je samo pojavila kadar si pognal odzračevanje ogrevanja ali bojlerja vgrajenega v enoti na minimalen pretok. Meni se je ta error pojavil nekje med 12.7 in 13,5 L/min. Toplotna ima deklarirano min 11L/min. Potek odprave napake: 1.) so nadgradili software notranje enote (napaka je ostala ista) 2.) zamenjali so senzor pretoka (napaka je ostala ista) 3.) zamenjali so celotno elektroniko notranje enote - napaka se več ne pojavlja Zahvalil bi se za odgovore na forumu uporabnikom: vincentu, sassspo, pravsuvse Prav tako bi se zahvalil podjetju Catena d.o.o, ki mi je nudila izredno hitro in kvalitetno poprodajno storitev (še v garanciji). Hvala g. Burimu in g. Zdenku. V večini primerov je tako, da ko kupuješ so vsi prijazni in ažurni, pri reklamacijah pa te skoraj več ne poznajo. Še sreča, da so tukaj bili odlični. Še enkrat hvala vsem v pomoči. |