PodSvojoStreho.net
Stara lončena peč - obnova ene stene v območju kurišča - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Stara lončena peč - obnova ene stene v območju kurišča (/showthread.php?tid=59015)

Strani: 1 2

Stara lončena peč - obnova ene stene v območju kurišča - spartan - 27.11.2014

Težava je v kurišču lončnene peči in sicer samo na eni strani; ko trknem z grebljico na zadnjo stran kurišča, se čuti, da je stena kar močno obkrušena (posledica uporabe).

Kako bi to steno ojačal? Mogoče s šamotno malto?

Hvala za informacije Smile

Re: Stara lončena peč - obnova ene stene v območju kurišča - aleks - 27.11.2014

Tudi sam imam podobno situacijo, sliši se nekako kot bi bila stena votla. S šamotno malto se ne bo prida ojačalo. Za eno ali dve kurilni sezoni si jo lahko malo popraviš z nabijalno maso (recimo fobet sb, izdeluje kremen novo mesto). A fizično to seveda ni kot ognjevarna opeka, zato boš moral paziti, da se ne bo premočno kurilo. Na koncu boš verjetno moral poklicati pečarja, da preloži peč in eventuelno zamenja dotrajane elemente.
Meni samemu se ne ljubi lazit v peč in nabijat maso na steno, tako da je sedaj kmečka peč bolj ali manj za okras.

Re: Stara lončena peč - obnova ene stene v območju kurišča - spartan - 27.11.2014

Sem pogledal, fobet je ognjevarni beton. Mislim, da bom kar dal šamotno malto, ki mi je pri roki in par šamotnih opek preko ali pa kakšen bobrovec, ki ga imam na zalogi....ker ta stena ni ravno velika.

Pečarji so dragi...pod 100 € ne verjamem da mi bo kdo prišel sploh blizu....

Re: Stara lončena peč - obnova ene stene v območju kurišča - medo9 - 27.11.2014

100 ali več € za pečarja... v primerjavi s potencialnim požarom?

Re: Stara lončena peč - obnova ene stene v območju kurišča - spartan - 28.11.2014

Medo9, gre za nizko lončeno peč. Gorilni prostor je posebej in se fizično ne dotika zunanjega (vidnega) oboda peči.

Ni recimo kot pri krušnih pečeh, kjer bi pri tanki steni kurišča samo malo "požokal" z grebljico in bi že imel luknjo v zunanjem obodu peči. Nekako takole zadeva izgleda;

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1N/cw/46UOjYy1/neimenovanaunichr("46")png[/img]

Re: Stara lončena peč - obnova ene stene v območju kurišča - medo9 - 28.11.2014

Ni panike, vsak po svoje... samo vedno, ko berem kakšne novice "požar", "zastrupitev s CO", itd... pomislim na to, kako bi par deset eurov najbrž lahko preprečilo tragedijo.

Re: Stara lončena peč - obnova ene stene v območju kurišča - kadotr - 28.11.2014

Medo9,

se strinjam s teboj. Zadeva je povsem podobna sosednji temi "Pleksi steklo...."

Ali se problem reši, tako kot ne treba, ali pa se nekaj paca...

Še sreča, da ob vseh šlamparijah ni še več nesreč, se pa vseeno vprašam, ali ZKP (zdrava kmečka pamet) res več ne obstoja...

Re: Stara lončena peč - obnova ene stene v območju kurišča - kremenckov ata - 29.11.2014

Pejt v merkur po gorčevo ognjevarno opeko polovične debeline. Se dobro obnese v coni gorenja, komot prenese žerjavico. Dobro posesaj zadnjo steno, in nalepi stikoma opeko na steno z rofix 961 podoben je kot šamotna malta do 1200 stopinj pa pol cenej. Pust da se dobro posuši in počas ogrevaj dan preden zakuriš na ful. Betona in opek na coni ognja ne ometavaj ponavadi se vse odlušči.

Re: Stara lončena peč - obnova ene stene v območju kurišča - spartan - 29.11.2014

Hvala @ Kremenckov ata, ravno to varianto sem premisljeval. Bom pa vseeno nabavil samotno malto, da bo zadeva bolj kvalitetna.

@Medo9 in @Katodr....hvala za skrb, preigravam razlicne variante. Je ze tako, da ne vem vsega, zato raje vprasam po mnenju drugih. Komentarji so dobrodosli Smile

Re: Stara lončena peč - obnova ene stene v območju kurišča - aleks - 7.12.2014

za tako malenkost bi dobil fobet vsaj zelo poceni, če ne zastonj. vsaj jaz sem ga. ker se nabavlja zgolj v 25 kilskih vrečah, sem klical v novo mesto, če kaj vedo, kdo v okolici ljubljane ga je naročil. pa so rekli eno pečarstvo velik pri nas kupuje, okolica vodic. sem jih poklical v pečarstvo, če mi prodajo 2 kili? so rekli, ni problem, pridi po šihtu. ko sem prispel, me je čakalo skor 5 kil mase, hočem plačat, rečejo - ah, nič. ko boste kdaj naslednji zidani kamin ali peč kupovali, pa le pridite okrog. sem bil paf in rekel hvala, nasvidenje.

Re: Stara lončena peč - obnova ene stene v območju kurišča - medo9 - 7.12.2014

Pecarstvo Fujan?

Re: Stara lončena peč - obnova ene stene v območju kurišča - spartan - 8.12.2014

Med vikendom sem s samotom od Gorca problematicno steno "ojacal". Samotno malto sem kupil od Murexina, v Merkurju jo je zmanjkalo. Z malto sem zapolnil se manjse razpoke znotraj kurisca. Danes sem pogledal in je ze trdo....jutri bom pocasi zakuril par drv. Pojutrisnjem pa na polno.

Re: Stara lončena peč - obnova ene stene v območju kurišča - aleks - 8.12.2014

medo9 Napisal:Pecarstvo Fujan?
so oni, ja.

Re: Stara lončena peč - obnova ene stene v območju kurišča - medo9 - 8.12.2014

Meni so naredili lončeno peč in sem izjemno zadovoljen. Tudi po izteku garancije, so mi poslali šamotne obloge brezplačno (dvakrat po dva komada).
Vsekakor si zaslužijo (javno) pohvalo.

Re: Stara lončena peč - obnova ene stene v območju kurišča - aleks - 8.12.2014

ja, res lepo od njih. všeč mi je, da pri fujanu ne cepidlačijo za malenkosti (čeprav sem bil z veseljem pripravljen plačati maso fobet). meni recimo za maso niso nič komplicirali, pa sem vnaprej povedal da sploh nimam vgrajenega njihovega izdelka. dobil pa sem vabilo v salon, ko ali če bomo kaj novega delali. pa bom šel, če bomo kaj kupovali.