![]() |
|
Kondenzacijska peč ali ne - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Kondenzacijska peč ali ne (/showthread.php?tid=5888) Strani:
1
2
|
Kondenzacijska peč ali ne - mi8 - 9.2.2007 Stavar je sledeča: novogradnja p+m,talno gretje, 160m2, z 12 cm izolacije, troslojna stekla k=0.7 a mi je vseeno projektant izračunal 12kW izgub pri -16 Zanima me če se sploh splača nabaviti plinsko kondenzacijsko peč ali kar navadno, glede da imam plin dejansko na parceli. Kdaj se bo povrnila razlika, če se bo :?: Katero priporočate. Za dopolnilo ogrevanje (beri za šparanje) sem že postavil kamin z vodnim izmenjevalcem ( 7 + 7 kW) in ga danes sprobal z 200l sodom vode, ki ga je ogrel v 2 urah do 60 stopinj. Zato drugo vprašanje kako to povezat :?: - phantom - 9.2.2007 v vsakem primeru, bo konenzacijska varianta boljša. četudi ne nabaviš ravno 'vrhunske', bo še zmeraj boljše kot navadna. razlika v ceni zna bit od 450EUR dalje, kar ne bo problem povrnit v nekaj letih... hidravlična povezava s kaminom ni nič posebnega, rabiš predvsem preklopni ventil, ki se ga krmili na osnovi temperaturne diference ( kotla na plin in kamina). fajn bi blo, če je zadeva kompatibilna s plinskim kotlom in jo ta 'razume'... mojster to mora vedet kako in kaj, sicer nemudoma poišči drugega! - alesnet - 9.2.2007 Pri talnem obvezno peč z akumulacijo vode, ne pretočno plinsko. ČE pa že pretočno plinsko izvedi dodatno akumulacijo ob peči za 200 litrov vode. Brez akumulacije se ti bo ko v prostoru dosežeš 20°C peč ugasnila in voda ohladila. Talno bo grlo kar bo. Ko bo termostat ponovno vklopu bo v primeru, da je imel termostat "dolgo pavzo" rabilo talno gretje precej časa da segreje. Z akumulacijo pa imaš vedno v talnem toplo vodo približno enake temperature. Akumulacija ti bo tudi dobro služila za kamin da ne bo užigal pa ugašal ko lučka na novoletni jelki. Zanima me kakšnem kaminski vložek imaš z toplovodnim izmenjevalcem in ali je na pelete? Namreč sam razmišljam o točno takem. - alesnet - 9.2.2007 Aja...če vgradiš akumulacijo ti kondenzacijska peč ne prišpara ne vem kaj. Namreč za segrevanje akumulacije lahko peč dela z 100% močjo in najboljšim ikoristkom, brez akumulacije pa mislim da je kondenzacijska vodena na zunanjo temperaturo obvezna. - phantom - 10.2.2007 dobra kondenzacijka peč je sposobna samostojno pokrivati talno ogrevanje do 80m2, od tu naprej se priporoča vgradnja hidravlične ločnice, katera zagotavlja zadosten pretok tople vode za talno ogrevanje ( obtok tukaj pokriva druga črpalka!). celotna zadeva funkcionira z vremenskim vodenjem, dvo- ali tro- točkovno in je pri tem akumulacija nepotrebna. talno ogrevanje bi moralo delovati 24h/dan, s toplotnim režimom, ki si ga pač nastavimo ( dnevna, nočna temperatura) v odvisnosti od zunanje/notranje temperature in ne kot klasično radiatorsko na on/off. uporaba conskih termostatov za talno gretje je pogojno smiselna le takrat, ko nekaterih prostorov ne ogrevamo pogosto oz. za daljša obdobja... - mi8 - 10.2.2007 Kamin sem kupil v firmi Vega Produkt - Murski Petrovci So ful prijazni in imajo veliko izbiro - mislim da dobavljajo tudi za mercator. Tu je povezava do njihove strani oz. kamina : <!-- m --><a class="postlink" href="http://vegaprodukt.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=95&category_id=10&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=26">http://vegaprodukt.com/index.php?page=s ... &Itemid=26</a><!-- m --> Drugače sem pa mislil vgraditi tudi za kamin zalogovnik okoli 300 - 400 l ker se mi nebi sistem pregreval in še ko bi pač nehal kuriti s kaminom bi začasno ogreval iz zalogovnika, ko pa bi temperatura padla bi se pa prižgala plinska peč. Če bi kdo znal izaračunati velikost zalogovnika( za talno in kamin) bi mu bil hvaležen - cevi za talno bo 1200m in še na kratko opisati kako stvar povezati in krmiliti pa bi bilo super. V mislih sem imel trojni mešalni ventil med kaminom, talnim in zalogovnikom, pred njim pa še dovod iz peči - da bi bilo vse čim enostavneje - alesnet - 11.2.2007 Predlagam, da ne preračunavaš preveč in da zalogovnik izbereš glede na prostor, ki ga imaš na razpolago. Obvezno pa čimbolj vertikalen zalogovnik in mora imeti zgoraj dva priključka in spodaj še dva + odzračevanje čisto na vrhu in izpust na dnu. Vezavo pa naredi takole: Od kamina do zalogovnika naredi povezavo (dovod/povratek) z svojo črpalko. Dovod tople vode iz peči v zalogovnik obvezno zgoraj povratek v peč pa spodaj (porabil si dva priključka na zalogovniku). Dovod tople vode za talno gretje iz zalogovnika priključiš zgoraj na zalogovniku, povratek spodaj. Na dvižnem vodu talnega gretja rabiš tropotni ventil v dovodu (najbolje brez pomožne energije npr. Danfoss) ter svojo obtočno črpalko talnega gretja. Med črpalko in tropotnim ventilom je potrebno izvesti še by-pass povezavo med dovodno in povratno cevjo. V dovodu talnega dodaj še varnostni termostat nastavljen na 50°C, ki ti izklopi črpalko talnega v primeru okvare mešalnega ventila (sicer ti bo 60°C voda v talnem uničila estirhe). Regulacijski sklop za talno gretje dobiš že sestavljen v vseh boljših inštalaterskih trgovinah. Danfoss ga ima in sicer art. FHM-C1 cena okoli :400EU. To je to. Črpalka talnega naj ti dela skozi, le za izklop po koncu kurilne sezone naredi stikalo on/off. Črpalko kamina naj ti pa regulira kamin. Če želiš prigraditi še plinsko peč jo priklopi z svojo črpalko direktno na zalogovnik ( v tem primeru rabiš dva priključka več na zalogovniku) enako kot kamin. Regulacija je spet samostojna z dodatnim termostatom v zalogovniku. Plinsko peč (glede nato, da imajo zalogovniki ponavadi 4 priključke standardno lahko vežeš tudi na cevi med kaminom in zalogovnikom, tako da dovod iz peči priklopiš na dovod kamina, povratek pa na povratek. V tem primeru obvezno dodaj k vsaki črpalki še nepovratno loputo. Torej tak sistem ti omogoča dokaj udobno upravljanje; se pravi plinska peč bo avtomatsko užgala, ko bo temperatura v zalogovniku padla recimo na 40°C. To pa bo takrat ko kamin ne bo delal oz. ne bo zmogel sam segreti vode. Vertikalni zalogovnik ti bo zagotavljal stratifikacijo vode po višini (to pomeni, najtoplejša voda bo vedno na vrhu, najhladnejša na dnu) in najdaljšo možno akumulacijo. V sistem boš tako pošiljal vedno najtoplejšo vodo v akumulaciji v peč pa vedno najhladnješo vodo v akumulaciji. Tako, dolg opis, skica bi bila enostavnejša. - Jernej - 13.2.2007 alesnet Napisal:Aja...če vgradiš akumulacijo ti kondenzacijska peč ne prišpara ne vem kaj. Namreč za segrevanje akumulacije lahko peč dela z 100% močjo in najboljšim ikoristkom, brez akumulacije pa mislim da je kondenzacijska vodena na zunanjo temperaturo obvezna. Kondenzacijska peč, ki jo imam (verjetno pa to velja za vse kondenzacijske peči z modulacijskim gorilnikom) ima največji izkoristek, ko dela z minimalno močjo. Problem pa je v tem, da je tudi ta minimalna moč (8 kW) dostikrat še prevelika in ko je željena temperatura v prostoru dosežena, se začne on/off regulacija. Do določene mere se da temu izogniti z intervalnim režimom delovanja peči. - Goran_r - 13.2.2007 mi8 Koliko pa stane ta model kamina, ki ga imaš? - phantom - 13.2.2007 zalogovnik se ponavadi dimenzionira na 40-50l za 1W nazivne toplotne moči kamina oz. kotla na trda goriva. pri plinskih kotlih zalogovnik ni potreben, služi lahko kvečjemu kot hidravlična ločnica ( pa še dokaj potratna za povrh). če je povezan plinski kotel, mora primešavati vodo s temperaturno razliko vsaj 10K napram T v zalogovniku, sicer je zadeva zeeellloooo počasna. za nameček, ima kondenzacijska tehnika večji izkoristek pri čimnižji T vtoka v sistem... fiskna T regulacija za talno ti ne omogoča komforntega ogrevanja, glede na nihanje zunanje temperature, predvsem spomladi in jeseni, ko je nihanje zunanje T 'znatno' in v primeru letošnje zime. skratka, določene dni zna biti 'pretoplo' oz 'prehladno'. je pa sistem zagotovo cenejši, kot dvo- ali tro- točkovno vremensko vodenje... varnostni termostat za talno nastavi komot na 45st.C... - alesnet - 13.2.2007 phantom: po mojih izkušnjah je regulacija talnega brez pomožne energije najboljša regulacija. Pri regulacji na zunanjo temperaturo se pri hladni noči in toplem dnevu zaradi velike vztrajnosti talnega dogaja, da pošiljaš najvišjo temperaturo vode v talno ponoči do jutra, tako da talno zakuri in pregreva sredi belega dneva, ko je temperatura zunaj lahko tudi 10°C višja.... Pri regulaciji brez pomožne energije enkrat nastaviš in ti vzdržuje konstantno temperaturo tal kot ti paše....fino regulacijo pa se izvaja ali z radiatorji ali z stenskim gretjem. - mi8 - 13.2.2007 Kot sem že prej omenil bi zalogovnik rabil le v primeru da se mi sistem v primeru prehodnih temperatur nebi pregreval. Torej bi za zalogovnik rabil 7kW x 50l = 350l :?: Drugače pa kamin je stal okoli 900eur - phantom - 14.2.2007 ja, litraža bi bila zadostna. komot lahko preveriš pri proizvajalcu, me prav zanima... kaj si mislil s pregrevanjem sistema? ti bi torej filal zalogovnik pod katerim pogojem in kako bi so funkcioniralo? - Ecop Agent - 19.2.2007 Pozdravljeni! Glede na to mi8 da si rekel, da imas na hisi prakticno prikljucek za zemeljski plin in da imas po hisi talno ogrevanje, bi se jaz na tvojem mestu odlocil za plinsko kondenzacijsko pec z vremensko vodeno regulacijo, tako kot je to rekel Phantom, ker je za bivanje v prostoru bistvena akumulacija temperature in ne temperatura tal. Ce hoces, da imas talno gretje pravilno dimenzionirano, potem moras imeti v prostoru 22 stopinj in ne smes cutit da ti iz tal seva toplota, ker to ni zdravo ne za noge ne za cel organizem. Plin kot energent v tem primeru je sigurno cenejsi, kot ce bi moral kupovati drva, razen v primeru ce si sam lastnik gozda. Glede na to, da si dal vgraditi kamin, ti predlagam, da ga uporabljas kot sekundarni vir ogrevanja, takrat ko ti pase mal ogenj gledat, za pomiritev in crklanje s svojo drago, ne pa za to, da bos varceval pri plinu. Zavedati se moras, da drugace glavna poraba kilovatov in plina odpade na ogrevanje sanitarne vode in ne na ogrevanje prostorov.... Lp,Klemen - janbar - 19.2.2007 mi8 A ima kaminski vložek ločen dovod zraka ali jemlje iz prostora? |