PodSvojoStreho.net
Vezava Seltron regulacije na peč na kurilno olje (gorilec) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Vezava Seltron regulacije na peč na kurilno olje (gorilec) (/showthread.php?tid=58632)

Vezava Seltron regulacije na peč na kurilno olje (gorilec) - austin - 31.10.2014

LP!
Peči na kurilno olje starejšega letnika (EUROFIRE bertone design) in gorilcu Joannes AZ sem dokupil regulacijo Seltron WDC 10.

Vsa tipala in mešalni ventil sem že priključil po shemi, sedaj pa se mi je ustavilo pri vezavi releja R1 na peč. Iz regulacije piše da do peči gresta vhoda X in R1 (rele), ampak ne vem kam naj vežem ti dve žici na peči?
Ima kdo mogoče izkušnje, ker danes na Seltronu ne delajo, kako naj vežem ti dve žici na peči)? Rad bi da gorilec vklaplja in izklaplja Seltron regulacija.

LP!

Re: Vezava Seltron regulacije na peč na kurilno olje (gorile - Homer - 31.10.2014

Veži zaporedno s termostatom peči. Se pravi da en vodnik, ki gre na termostat prekineš (odklopiš) in vmes vežeš x in R1 (kot dodatno stikalo z obstoječim termostatom)

Vklopni relejčki v WDC so zelo "nežni". Zato bi ti svetoval, da z WDC krmiliš nek zunanji rele, z njim pa potem gorilec. Gorilec namreč potegne kar precej induktivnega toka, to pa pomeni iskrenje na kontaktih, posledično pa krajšo življensko dobo releja.

Da bo regulacija pravilno delovala, moraš kotlovni termostat dati na maksimum, oziroma nad najvišjo temperaturo normalnega delovanja.

Glej da ne narediš kakšen kratek stik, ker relejčki WDC tega ne bodo preživeli.....

Re: Vezava Seltron regulacije na peč na kurilno olje (gorile - austin - 1.11.2014

Prilagam sliki in če mi prosim lahko poveste kateri kabel naj prerežem in vežem X in R1 (čim bolj detajlno razlago, da ne bom kaj zafrknil).

Re: Vezava Seltron regulacije na peč na kurilno olje (gorile - austin - 1.11.2014

Dodajam svetlejš sliko kablov v peči

Re: Vezava Seltron regulacije na peč na kurilno olje (gorile - Fery - 1.11.2014

Oljne peči ne bi nikoli vezal na Seltron, ampak 100 ljudi, 100 čudi.

X ni priključek ampak mostiček (brick), če hočeš, da ti bo R1 sploh delal.
Pripelji L (fazo) na X in zadeva bo delovala, drugače ne! Oz. na X pripelješ karkoli in rele ti to spravi na R1. Če ni nič, na R1 dobiš nič!

Re: Vezava Seltron regulacije na peč na kurilno olje (gorile - Homer - 1.11.2014

Slika je sicer OK, a iz "solate" žic ni ravno razvidno kaj gre kam.
Tudi boljša slika mi ne pove kaj je dejansko zvezano za črno škatlico na levi strani slike....

Je morda srednji kontakt varnostnega termostata (levo) vezan na levi kontakt nastavljivega termostata (črna žica)?
Če je temu tako, potem snemi na eni strani žico dol in poskusi startati gorilec.
Če gorilec ne bo startal potem tu vmes zveži Seltron WDC x in R1.

Pravilnost vezave lahko testiraš iz WDC v ročnem načinu delovanja. Izbereš R1 in mu s tipkami spreminiš vrednost v ON (gorilec se mora vklopiti), nato v OFF (gorilec se mora izklopiti. Na koncu ne pozabi dat nazaj na AUTO

Pa le previdno, da ne bo kaj pod napetostjo!

@Fery ne nakladaj!
"briko" daš če je to potrebno, sicer pa uporabiš rele kot stikalo kjerkoli.

Hvala Homer, to je to! LP!

Re: Vezava Seltron regulacije na peč na kurilno olje (gorile - Merlin1 - 1.11.2014

Pravilno bi bilo, če bi se R1 priključil na gorilnikove kontakte T1 in T2. Ker gre za olje pa to niti ni toliko pomembno.