![]() |
|
Peleti Bukovi vs Smrekovi - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Peleti Bukovi vs Smrekovi (/showthread.php?tid=58411) |
Peleti Bukovi vs Smrekovi - kusmi - 15.10.2014 Glede da sem novi uporabnik peči na pelete bi prosil,da mi kdo razloži razlike med Bukovmi in smrekovi.Kakšne so njihove prednosti in slabosti teh dveh vrst pelet. lp Re: Peleti Bukovi vs Smrekovi - jani65 - 16.10.2014 Bukovi imajo majnšo kurilno vrednost, kot smrekovi,majn pepela. Uporabljam samo smrekove oziroma les iglavcev. Kakšen kotel imaš? Re: Peleti Bukovi vs Smrekovi - kusmi - 16.10.2014 Lp.imam pec Centrometal.sprasjem zaradi tega ker nekateri pravijo da so bukovi boljsi kot smrekovi.kaj pa mesani kako se obnesejo.lp Re: Peleti Bukovi vs Smrekovi - andro63 - 16.10.2014 Kolikor vem samo smrekovi dosegajo kvakiteto A1 Re: Peleti Bukovi vs Smrekovi - bostjandd - 16.10.2014 Les iglavcev je mehkejši od listavcev. Gostota stisnjenih pelet pri smreki je večja zaradi tega dejstva, zato je tudi kurilna vrednost iglavcev večja. Re: Peleti Bukovi vs Smrekovi - okvals - 26.10.2014 Sam sem lani uporabljal hrastove pelete, prej vseskozi smreka/jelka.Bistvene razlike nisem opazil, vse je delovalo kot mora, s tem da sem moral pri hrastovih peletih zmanšati doziranje na gorilcu. Poraba/pepel ni bistvene razlike. Je pa veliko odvisno od gorilca in peči, pri sosedu ETA ne dela kot bi morala na te pelete. Re: Peleti Bukovi vs Smrekovi - jani65 - 26.10.2014 Eta ne dela kot bi morala na te pelete,skuri pa enkrat majn :?: ali. Re: Peleti Bukovi vs Smrekovi - okvals - 26.10.2014 Ne Jani ni tako. Poraba pri sosedu zeeelooo kvalitetnih in drraggihh peletov je praktično indentična moji kmečki tehniki. Nič sem od soseda dobil tono peletov za 30 evrov , sam da se jih je rešil. Pri meni bo to vse dalo energijo za cel mesec, so pa to peleti ki sva jih lani nabavila skupaj in pri meni gorijo BP.. No toliko o super duper peletnih sistemih. . Gre se pa skoraj za identični hiši grajeni in izolirani skoraj enako. Re: Peleti Bukovi vs Smrekovi - jani65 - 26.10.2014 Sem pričakoval takšen odgovor. Tako je bilo tudi pri kotlih na olje razlika je bila smo v ceni ,tako je tudi pri kotlih na pelete. Re: Peleti Bukovi vs Smrekovi - okvals - 26.10.2014 Sej ne rečem, da ni kak procent poraba bolje od mene, vendar pa vložek ne bo povrnjen še nekaj let (tudi glede na račun točno določenega goriva). Bolje je izolacija, pa potem ogrevanje. Če hiša ali stanovanje za ogrevanje rabi toliko kilovatov jih pač mora nekje dobiti pa je to lahko vesolska tehnika ali pa navadna kmečka peč. Re: Peleti Bukovi vs Smrekovi - đozo - 26.10.2014 ...če je gorilec sodoben in peletka "večinoma iz lesa,potem mislim,da je vseeno iz katerega lesa je gorivo...mislim,da je"problem samo vsebnost vlage in prahu v"žaklju in ne toliko proizvajalec ..živimo v"vesoljski dobi pa naši"pozlačeni gorilci,še vedno ne vejo samostojno zaznavat kakovost goriva in se temu primerno avtomatsko sproti optimizirat ...kaj šele,da bi se"podrgnili po "rebrah :?...zgleda,da se da nas "marsovčke zlahka "krmit
|