![]() |
|
Odločanje med različnimi toplotnimi črpalkami - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Odločanje med različnimi toplotnimi črpalkami (/showthread.php?tid=58351) |
Odločanje med različnimi toplotnimi črpalkami - altek - 10.10.2014 Že dober mesec raziskujem trg z toplotnimi črpalkami in bolj ko se poglabljam bolj sem v dilemi. Potrebujem pa cca 8 kw moč toplotne s sanitarno vodo vred. Hiša je novogradnja, p + m , fasada 20 cm stiropor, talno gretje 160 m2, okna troslojna, mansarda 30 cm volne. Vprašanja ki me mučijo. 1. prednosti/slabosti eno in trifaznih naprav (izbrati eno ali trifazno črpalko?) Pridobil sem informacijo da trifazne delajo tišje kot enofazne, da imajo trifazne manj defrostov in da imajo moč porazdeljeno po vseh treh fazah, zato je pri enofaznih problem ker rabiš večjo moč glavnih varovalk. A so še kje drugje prednosti trifaznih Od "malih " moči sem zasledil 9 kw pansonic ki ponuja 9 kw v eno in trifazni izvedbi. 2. Padci moči pri nižanju temperature. Pri panasonicu ostaja moč 9 kw enote do -15 enaka in bolj strmo pada COP. Zmogljivost ogrevanja pri +7 °C s temperaturo ogrevalne vode 35 °C: 9 kW COP pri +7 °C s temperaturo ogrevalne vode 35 °C: 4,74Zmogljivost ogrevanja pri -15 °C s temperaturo ogrevalne vode 35 °C: 9 kW COP pri -15 °C s temperaturo ogrevalne vode 35 °C: 2,54 Pri ostalih kolikor sem zasledil moč pada za cca 20 do 30% pri -15. A je pri panasonicu samo drugačno tolmačenje podatkov in gre v praksi za podobne izkoristke al je panasonic slabši/boljši glede tega. Cena je pri panasonicu dokaj ugodna a kolikor sem klical okrog vsi raje svetujejo mitsubishija, toshibo ali pa daikina. Pomembno mi je : -cena investicije, -razmerje cena /kvaliteta -brezhibno delovanje - ne preveč glasna - porabljena energija - gretje tudi sanitarne vode - subvencija 1000 ali 1500 evrov nepomembno mi je: - izgled zunanje in notranje enote - krmiljenje preko telefonov, tablic ipd. A izbrati močnejšo različico(cca 1000 evrov dražja 11 kw estija od 8 kw estije ) ki bo pogoltnila tudi pri -20 brez grelcev in s tem nekoliko več porabila celo leto ali izbrati švohnejšo ki bo celo leto delala optimalno in nekaj dni v letu vklopila grelce? Nekako se po tehničnih podatkih nagibam k PANASONIC AQUAREA WH-SXC09F3E8 + WH-UX09FE8 . Prosim če mi kdo od mojstrov obrazloži v čem je panasonic ta panasonicov 9kw T-cap boljši/slabši od npr toshibe estie ali mitsubishija. LP Re: Odločanje med različnimi toplotnimi črpalkami - sassapo - 10.10.2014 nepomembno mi je: - izgled zunanje in notranje enote - krmiljenje preko telefonov, tablic ipd. Če ti je vse to + primitivno krmilje + življenska doba klima TČ naprav, nepomembno in ti je prioriteta nizka cena je omenjeni Panasonic dober, morda celo najboljši izbor. ps. v ničemer ni boljši - slabši, če odmisliš lepši design in modernejše krmilje pri Michubishiju. Z estio sta pa tako brat in sestra. Pa nikakor preko teh 9kw. Če bi izbiral med pravimi ogrevalnimi TČ bi bilo 6kw optimum :wink: Re: Odločanje med različnimi toplotnimi črpalkami - jani65 - 10.10.2014 Ne vem ,mogoče........ . <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ebay.de/itm/300939699913?var=600289473004&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649">http://www.ebay.de/itm/300939699913?var ... 1423.l2649</a><!-- m --> <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.solarbayer.de/Preisliste.html">https://www.solarbayer.de/Preisliste.html</a><!-- m --> Re: Odločanje med različnimi toplotnimi črpalkami - sassapo - 10.10.2014 Mam boljšo za prodat, split varianta, med oglasi :wink: 2,6k€... za to iz linka :lol: :lol: Re: Odločanje med različnimi toplotnimi črpalkami - altek - 11.10.2014 sassapo: seveda, mi je pomembna dolga življenjska doba in tudi ugodni nadomestni deli. Kako pa je s tem pri panasonicu? Lahko malo bolj podrobno opišeš podobnosti med estio in panasonicom. Glede ohranjanja moči in ČOPa sta si ful različni, vsaj na papirju. Oziroma še kak nasvet za dobro razmerje cena/kvaliteta. Tista tvoja mi je pa seveda premočna :-). Se pa vseeno nagibam k zadevam ki so na razpisu za subvencijo. Če odštejem subvencijo ni več tako velike razlike med china tč in kakšno bolj renomirano. Re: Odločanje med različnimi toplotnimi črpalkami - timi11 - 11.10.2014 [quote="altek"]sassapo: seveda, mi je pomembna dolga življenjska doba in tudi ugodni nadomestni deli. Kako pa je s tem pri panasonicu? Lahko malo bolj podrobno opišeš podobnosti med estio in panasonicom. Glede ohranjanja moči in COPa sta si ful različni, vsaj na papirju. Ne glej preveč te Cope.V praksi je bolj pomembno da je dobro izbrana moč glede na objekt.Večino ogrevalne sezone so črpalke premočne.Grelci pri črpalki so koristni in to ne smo pri hudem minusu,ko dodajo manjkajočo moč.Razbremenjujejo sistem in s tem se daljša življenjska doba naprave.Poraba grelcev ob pravilni izbiri moči in dobrih nastavitvah bo nekaj 10€.Če imaš še možnost izbire el.priključka vzemi trifaznega in dvotarifno.Razmerje porabe med visoko in nizko tarifo je cca 50/50 kar bo še dodaten prihranek. Re: Odločanje med različnimi toplotnimi črpalkami - sassapo - 11.10.2014 altek Napisal:sassapo: Če ti je življenska doba tudi pomembna glej evropske naprave :wink: Re: Odločanje med različnimi toplotnimi črpalkami - timi11 - 11.10.2014 sassapo Napisal:altek Napisal:sassapo: Meni je bolj pomembna garancija.Daj napiši kako dolge ponujajo evropske.če so res tako dobre bi lahko imele doživljenske. Re: Odločanje med različnimi toplotnimi črpalkami - sašo65 - 11.10.2014 Moj imenjak Sašo zopet malo pretirava ali pa "vleče" Telmosa za jezik...... Točno 3x (TRIKRAT) lahko kupim samo zunanjo enoto, če ta crkne, glede na komplet ceno, ki so mi jo hoteli "kronovškovi" monterji/prodajalci za njihovo "tapravo" vzet dobro leto nazaj.... Re: Odločanje med različnimi toplotnimi črpalkami - altek - 11.10.2014 sašo65 kakšno tč imaš ti? Re: Odločanje med različnimi toplotnimi črpalkami - bohinc - 11.10.2014 Mislim- da ne ravno ''tistih največkrat'' oglaševanih, saj ne bi moglel zapisat ''3x''... ( FW-HP)? Sicer pa naj da na vago (tehtnica)- pa bo mogoče kronovškova (ali kake druge) tudi 3x težja Lahko pa cenovno primerja s kako češko, pa je razmerje mogoče že 1:1, kitajci pa 3x cenjši njegovi...torej ni ravno prepričljivo, ali pač? Lp Re: Odločanje med različnimi toplotnimi črpalkami - telmos - 11.10.2014 Pa še krepko se bo treba trudit, da se dokaže nemogoče. Nikoli ne bom verjel, da bi Toshiba Estia ne bi bila "trajna." Do danes je to ena redkih naprav, ki se praktično ne kvari. Moja najdlje instalirana ima za seboj že 10 let delovanja. Kar pa se garancije in poznejšega supporta tiče so si pa Panasonic in Toshiba svetlobna leta narazen. Sam ne bom nikoli pozabil obnašanja prodajalcev, ko je šlo za tovarniško napako. Vsi so se vlekli ven, mi smo ga pa naj..... Kaj takega se pri Daikinu, Toshibi ali pa Mitsubishiju ni nikoli zgodilo. Da pa bi bilo merilo kvalitete teža hock: Bohinjc, saj si prav smešen. Če bi Pipistrel montiral na svoja letala take motorje, bi ta nikoli ne vzletela.Brusheless koračni dc motorji v inverterjih nimajo prav nobene veze s težkimi asinhronskimi. Pa že bežen pregled karakteristik pokaže hitro, kaj kateri doseže in kake so izgube. Še kako leto, pa jih v TČ ne bo več
Re: Odločanje med različnimi toplotnimi črpalkami - telmos - 11.10.2014 altek Napisal:A izbrati močnejšo različico(cca 1000 evrov dražja 11 kw estija od 8 kw estije ) ki bo pogoltnila tudi pri -20 brez grelcev in s tem nekoliko več porabila celo leto ali izbrati švohnejšo ki bo celo leto delala optimalno in nekaj dni v letu vklopila grelce? Praksa kaže, da bo porabila manj, ne več! Re: Odločanje med različnimi toplotnimi črpalkami - bohinc - 11.10.2014 ''Kere so že une'' , ki jih večkrat moraš ravno okol novih let popravljat, pa ne iste kot jo ima mogoče sašo65? Bi kaki kaka dekca dod. materiala mogoče prizanesla? In da ne bo pomote- tu ne gre za delovanja inverter ali on...! Bili pa so že utemeljeni zapisi, da je npr. srež dober izolator (vendarle ne vsem uparjalnikom...._tu ''motorji'' nimajo veze :roll:. in ne pipistrel ) Lp p.s. (zanimivo pa kako ste ''eni -drugim (simpatični)'' hitro odvetniki- pa ne leti na vas..., torej čemu? Pričakoval bi dobro utemeljitev (ne pa pipistrela)- vsaj ljudi od ''foha''...) Re: Odločanje med različnimi toplotnimi črpalkami - Merlin1 - 11.10.2014 telmos Napisal:Brusheless koračni dc motorji v inverterjih nimajo prav nobene veze s težkimi asinhronskimi.Če rad govoriš o plusih, povej z kakšnimi vrtljaji se sučejo omenjeni kompresorji. Da dobijo bralci malo občutka o obrabi :lol: . Panasonicu pa razen regulacije ne manjka nič. Prav tako ni razlike med 3 in 1 faznimi spliti. Vse razen fazne obremenitve je enako. Četudi gre za enofani split je na hiši skoraj nujno potreben 3 fazni priključek, zaradi grelcev, pečic ...... |