![]() |
|
Toplotna črpalka zrak-voda - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka zrak-voda (/showthread.php?tid=5822) |
Toplotna črpalka zrak-voda - markl - 4.2.2007 Pozdravljeni! Trenutno se odločam za ogrevanje mansarde,najbolj mi v poštev pride ogrevanje s toplotno črpalko zrak-voda. Zanima me če ima kdo omenjeno zadevo v uporabi in kako se obnese? Bi se mogoče to dalo kje videti? search - Pistrix - 5.2.2007 Uporabi iskalnik. - povodni mož - 5.2.2007 Preden sem se odločil, da se bom ogreval s toplotno črpalko zrak - voda, sem si šel ogledat nekaj postavitev in govoril z lastniki. Vsi so mi zagotovili, da so zadovoljni in da je bil račun za ogrevanje v lanski zimi bistveno nižji kot prejšnja leta. Naslove pa sem dobil od prodajalcev (Gorenje, Termotehnika, Knut,..) - lesar2 - 6.2.2007 No sedaj sem si končno montiral še trifazni števec samo za TČ (Zrak/voda) 10kw. Ogrevam 70m2 s talnim ogrevanjem (na 21 stopinj) in 100 m2 z radiatorji (18.5 stopinj). Izolacija 6cm steklene volne na notranji strani (stara kraška hiša). Porabim v povprečju 2,7 kw na uro, dela pa cca 10 ur sedaj pri temperaturi 4-5 stopinje celzija. Ko je bilo zunaj -2 je delala po 12 ur. Vstopna T je 33, izstopna pa 39 (v povprečju). Zaenkrat sem zadovoljen, prej sem s plinom porabil skoraj 3x več (stroškovno mislim)! - cb - 6.2.2007 zdravo rabim tvoj nasvet hvala. imam tudi sam istrsko hišo na primorskem in nameravam narediti ogrevanje preko TČ zrak/voda.Zanima me koliko pride taka toplotna črpalka za ogrevanje če imam dvo etažno hišo spodaj 40m2 talnega gretja, zgoraj pa še 40m 2 radijatorji. Zanima me če bi lahko priklopil TČ za sanitarno vodo 3,8 kw gretja, vsaj za talno gretje. Kaj pa glede izolacije kamnitih zidov, naredim notranjo izolacijo gips plošče in stekleno volno? - phantom - 6.2.2007 cb Napisal:zdravo rabim tvoj nasvet hvala. če je izolacija spodobna, je to od oka 4kW, sicer lahko hitro poskoči na 8kW. razpon je 100%, zato se splača skalkulirat! talno gretje ima različno moč glede na: - presek in tip cevovoda - razmak med cevmi - višino estriha - talno oblogo ( les, keramika, kamen,...) - toplotni režim ( 35/28, 40/33, ...), želeno in zunanjo temperaturo - lesar2 - 12.2.2007 Jaz na tvojem mestu ne bi šparal, bi vzel kar 8kw. Glede izolacije od znotraj je problem kondenz...jaz sem dal volno, vendar obložil z 9cm termo blok zadaki (v bistvu neke polovičke) in dal običajen omet, tako je krivulja rosenja bolj ugodna, saj počasneje pade T glede na presek in se kondenzacija ne pojavlja! Ja je pa dokaj dober način, saj mi T ni š epadla pod 18 stopinj. Gretje sklopim ob 20h (pač termostat) in potem imam še časovno uro, ki ponovno vklopi ob 10h, ko je zunanji zrak že dovolj ogret, tako da je ob 15h že 19.5 stopinja in ob 18 že 20 stC - alesnet - 12.2.2007 na obali se TČ zrak/voda obnese vredu. Priporočljiv (zelo akumulator) in elektro grelci za tistih res par mrzlih dni oz. če kaj odpove. Proizvajalci pa so: Clivet, Aermec ...za 10 kw je cena okoli 4.000 EU..odvisno tudi od dodatkov (črpalčni sklop, elektro grelci,...) Za manjše kvadrature je še bolj od TČ zrak/voda primerna običajna klima (ki je tudi TČ) zrak/freon....mislim da je cenovno bistveno ugodnejša. - phantom - 13.2.2007 lesar2 Napisal:Jaz na tvojem mestu ne bi šparal, bi vzel kar 8kw. eeeee, ponavadi se TČ zrak/voda dimenzionira od 85-100% vrednosti toplotnih izgub objekta. v vsakem primeru z akumulatorjem, lahko v različni hidravlični vezavi- glede na potrebe ogrevanja. sicer pa je zaželeno, da so preklopni časi med izklopom in ponovnim vklopom daljši in čim bolj poredko. torej, naj TČ teče čimveč časa od vklopa ter dela vse dokler ne zapolni akumulatorja in ogrevalnika sanitarne vode... možne pa so tudi variacije. |