![]() |
|
Nova peč na olje, star sistem POMOČ! - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nova peč na olje, star sistem POMOČ! (/showthread.php?tid=58070) Strani:
1
2
|
Nova peč na olje, star sistem POMOČ! - lascukovac - 21.9.2014 Pozdravljeni. Doma smo zamenjali staro kombinirano peč na drva in olje za novo peč na olje. V jedilnici/kuhinji imamo sobni termostat, spodaj pri peči pa tudi termostat za določanje temperature vode v ceveh. Ta dva termostata sta stara več kot 20 let. Električar, ki je to rihtu je reku da vse štima samo jaz imam še vedno nekaj vprašanj. Pri prejšnjem sistemu je sobni termostat po tem, ko je bila v jedilnici dosežena želena temperatura, ugasnil cel sistem (peč in črpalko). Sedaj pri novi peči pa, ko je dosežena želena temperatura v sobi, termostat ugasne le črpalko. Peč na plin pa dela sama od sebe in se vseskozi segreva na 70 st. C, neodvisno od temperature v jedilnici. V tem prehodnem obdobju se mi zdi to potratno. Hišo segrejemo namreč le ob mrzlih večerih, peč pa bi (v primeru, da bi jo pustili prižgano) delala cel dan in ob tem porabila preveč olja. 1.) Je temu res tako ali se motim in mora biti temu tako? 2.) Porabi peč v tem prehodnem obdobju več olja če jo vsakič izklopim ali če jo pustim delovati? 3.) Obstaja kakšen način, kako bi lahko to bolje "zvezal", da ne bi rabil vsakič hoditi v klet vklapljat in izkljaplat peči, oz način da bi vse delovalo kar se da ekonomično in avtomatsko? Vsekakor nameravam kupiti bolj sodoben sobni termostat in ga prestaviti ven iz kuhinje/jedilnice (zaradi previsokih temp. ob kuhanju). Zato vas prosim, če mi lahko svetujete ali moram kupiti še kaj, da bo sistem deloval, kot sem že omenil, kar se da ekonomično in avtomatsko. Najlepša hvala za pomoč. Re: Nova peč na olje, star sistem POMOČ! - casar - 21.9.2014 Najprej pišeš, da imate novo peč na olje, potem pa, da peč na plin dela ... Sploh je pa čudno tisto, ko vam peč na plin porabi preveč olja!? Kaj vse točno zdaj imate? Za začetek moraš ugotoviti, kakšna je ta tvoja nova peč na olje, plin ali karkoli že je: visokotemperaturna ali nizkotemperaturna. Razlika je v minimalni temperaturi, ki jo peč mora vzdrževati sama zaradi sebe. Pri visokotemperaturnih je to običajno kaj okrog 60 °C, možno tudi 70 °C, ki jih omenjaš, čeprav mi to deluje nekoliko veliko. Pri nizkotemperaturnih je ta temperatura precej nižja, pogosto je pomembno le to, da je temperatura višja od temperature okolice, v kateri je peč, da se potem v peči ne začne nabirati kondenz. Za začetek to preveri in temperaturo spusti do tiste, ki je za tvojo peč predpisana kot minimalna. Mogoče bo kaj efekta, pač odvisno od tipa peči. In ja, izgube so tem višje, na čim višji temperaturi je peč. Seveda pa kljub temu temperatura ne sme pasti pod minimalno zahtevano. Potem dalje ti očitno manjka nekaj, kar bi določalo temperaturo vode, ki jo pošiljaš v ogrevalne kroge. To temperaturo lahko določaš recimo na podlagi zunanje temperature, na podlagi dejanskih potreb ogrevalnih krogov (to recimo lahko ugotoviš iz talčnih razlik, ki se ustvarjajo glede na odprtost termostatkih ventilov (ki jih sicer zgleda nimaš), moči delovanja črpalke, ...) ali kaj podobnega. Ne glede na minimalno temperaturo moraš v peči vzdrževati vsaj tako visoko temperaturo, kot jo tukaj določiš kot potrebno za ogrevalne kroge. Torej je ta temperaturoa v peči vedno maksimum med minimalno v peči in maksimalno zahtevano v kateremkoli od ogrevalnih krogov. Za sobni termostat si že sam ugotovil, da ti dela težave. Možno je, da jih boš s selitvijo omilil, povsem odpravil pa malo verjetno. Raje se sobnega termostata povsem znebi in ogrevalnim telesom dodaj termostatske ventile. Če povzamem, izgleda da ti manjka en dober regulator s pripadajočo opremo in termostatski ventili. V primeru visokotemperaturne peči verjetno še kak mešalni ventil z motornim pogonom. Ter seveda potem to vse skupaj dobro povezati in nastaviti. Aleš Re: Nova peč na olje, star sistem POMOČ! - telmos - 21.9.2014 Če je volja in samo nekaj zdrave logike, se da prav vse. Re: Nova peč na olje, star sistem POMOČ! - lascukovac - 21.9.2014 Aleš hvala za tako hiter odgovor. Ne vem kako se je tist plin znašu tm zraven tiskarski škrat. Peč imamo na kurilno olje. Konkretno je peč Sime AR 4. Malo sem bral navodila za peč in pri navodilih za moj model (AR4) nisem našel nič o najnižji temperaturi in nič o tem ali je visoko ali nizko energijsak (mogoče kdo ve kaj je?). Piše samo da jo zalaufaš in nato prilagodiš jakost "navoja" na željeno temperaturo. Pri modelu ARB (ima zraven še bojler pa piše da je željeno da temp. ne pade pod 60 st.C (zaradi kondenza). Mogoče kdo ve koliko je najnižja temperatura za moj model AR 4? V neki tabeli na navodilih piše da je "atomising angle" za moj model 60 stopinj. A je to slučajno pol priporočena najnižja temperatura? Za določanje temperature, ki jo pošilja v ogrevalne kroge imam termostat, ki po tem ko je temp. nad določeno vrednostjo zažene črpalko (prilagam sliko). Iz tvojega opisa sklepam, da se ta temperatura prilagaja glede na temperaturo okolice (če je zunaj bolj mrzlo jo nastavim na višjo). Je to ta zadeva, na katero si mislil, ko si napisal: "Potem dalje ti očitno manjka nekaj, kar bi določalo temperaturo vode, ki jo pošiljaš v ogrevalne kroge."? Termostatske ventile imamo samo na nekaterih radiatorjih.In jih letos še ne bomo dali na druge. Aleš (oz ker drug mojster ) prosim, če bi mi lahko glede na mojo peč (Sime AR4) in situacijo svetoval kaj potrebujem. Zaenkrat imam sobni termostat, termostat pri peči ki zažene črpalko ko je v njej dovolj visoka temperatura, črpalko, peč in seveda gorilec. Imamo pa samo en ogrevalni krog (stara gradnja). Kaj bi še potreboval? Hvala že v naprej za pomoč. LP Luka Re: Nova peč na olje, star sistem POMOČ! - lascukovac - 21.9.2014 Slika napeljave. Re: Nova peč na olje, star sistem POMOČ! - alanford - 21.9.2014 Tistih 60 stopinj je verjetno 60 kotnih stopinj. To je zahteva za šobo, ki razpršuje elko in ustvarja stožčast plamen pod kotob 60 stopinj. Re: Nova peč na olje, star sistem POMOČ! - Homer - 21.9.2014 Peč naj bi delovala v nekem temperaturnem območju. Običajno je to >60 stopinj. V takem kontekstu, kot imaš narejeno napeljavo in regulacijo je prav, da termostat ne izklaplja gorilca. Če dimnik ni INOX pač ne moreš iti v področje kondenzacije (četudi bi npr toleriral skrajšano življensko dobo kotla). Prej ali slej bi namreč žveplena kislina naredila svoje in bi kje izbili kaki madeži ..... Če kljub tej nevarnosti želiš, da se peč ugaša s termostatom, potem preveži termostat tako kot je bil prej. Lahko reguliraš temperaturo vode v dvižnem vodu in posledično v radiatorjih. Za to potrebuješ motorni mešalni ventil in neko elektronsko regulacijo, ter tipalo zunaj, na dvižnem vodu in v dnevni sobi. Take regulacije potem lahko krmilijo tudi gorilnik in ga izklopijo, ko dlje časa ni potrebe po ogrevanju (npr če ponoči ne ogrevaš, ali je topel sončen dan, kar zazna zunanje tipalo). Seveda je to čisto druga zgodba in tudi dodatna investicija, ki pa s tako energijsko dragem ogrevanju, kot je kurilno olje, lahko hitro povrne vložek Re: Nova peč na olje, star sistem POMOČ! - lascukovac - 21.9.2014 Hvala za super odgovor. Sedaj razumem zadeve. Dimnika nimam INOX in termostat tudi ne izklaplja gorilca. Tako bom tudi pustil, ravno zaradi razloga, ki si ga opisal. Iskal sem točno takšno rešitev, kot si jo opisal. Tako da se gorilec ne izklaplja vsakič, ko je dosežena primerna temperatura v prostorih po hiši, ampak samo ko je topel dan oz v teh prehodnih obdobjih, ko se peč zalaufa npr. samo proti večeru. Torej bi potreboval motorni mešalni ventil, elektronsko regulacijo in 3 tipala (zunaj hiše, v dnevni sobi in na dvižnem vodu). Prosil bi le še za približno oceno, koliko bi prišla takšna investicija in koliko bi po vaših ocenah privarčeval pri porabi olja. Hvala še enkrat za vso pomoč. Re: Nova peč na olje, star sistem POMOČ! - Homer - 21.9.2014 Med zmogljivejšimi je npr to (komplet): <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/seltron-regulatorji/regulatorji-ogrevanja/kompleti/regulator-ogrevanja-wdc10b-komplet.html#.VB8VIfl_v-s">http://www.seltron.si/seltron-regulator ... B8VIfl_v-s</a><!-- m --> Re: Nova peč na olje, star sistem POMOČ! - jani65 - 21.9.2014 Sam ima Firštovo regulacijo že 14 let ,zadeva deluje brezhibno. Zelo primerna za tvojo zadevo. Z kondenzacio se ne preveč ukvarjat, ker bo ta prisotna ob jutranjih zagonih in v prehodnem obdobju, kotel je pa itak litoželezen. Serviser ti mora nastavit čim nižjo iz topno temperaturo dimnih plinov, za sušenje dimnika pa odpreš spodnja dimniška vrata in z tem omogočiš da je dimnik vedno suh. Serviserji se preveč krat ukvarjajo z kondezacijo dimnika in ne pa z optimalnim nastavitvami gorica. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.first.si/2012/www.first2012/izdelki/rototerm-mr-tr-plus/rototerm-mr-tr-plus.html">http://www.first.si/2012/www.first2012/ ... -plus.html</a><!-- m --> <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=9&sqi=2&ved=0CD4QFjAI&url=http%3A%2F%2Fwww.martin.si%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F09%2FCenik_06_First.pdf&ei=ICIfVKLTNs3e7AbOtIDgCg&usg=AFQjCNGW7mP83RYWxwz8bkx2tpIzHrs82A&bvm=bv.75775273,d.bGQ">http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=& ... 5273,d.bGQ</a><!-- m --> Re: Nova peč na olje, star sistem POMOČ! - okvals - 21.9.2014 telmos Napisal:Če je volja in samo nekaj zdrave logike, se da prav vse. No pol me pa po kmečko odpel na luno (čim čenejš) Re: Nova peč na olje, star sistem POMOČ! - xavi - 21.9.2014 Še sploh prodajajo oljne peči? Zakaj niste na staro kombinirano, razen če ni crknila, montirali peletnega gorilnika. Če je peč litoželezna, je verjetno tudi nizkotemperaturna. Regulacijo bi moral imeti nastavljeno tako, da ti zunanje temp. tipalo določa temp. kotlovske vode - t.i. zvezna regulacija. Sam določiš le strmino krivulje, ki je odvisna od toplotnih izgub hiše, velikosti radiatorjev (sliši se nekam znano). V prehodnem obdobju je lahko takšna temp. kotlovske vode 40 C ali manj. Sama peč bi morala imeti takšno avtomatiko že vgrajeno - vsaj tako je bilo pred 15 leti.Termostat v dnevni sobi ti dejansko vklaplja in izklaplja obtočno črpalko, vendar takrat ko ni potrebe po ogrevanju, se tudi kotlovska voda počasneje ohlaja. V kolikor pa želiš v prehodnem obdobju samo malo zjutraj in zvečer temperirat, pa je boljše, da to ročno izvajaš. Upam, da pri vsem tem, še sanitarno vodo ne ogrevaš na olje. LP Re: Nova peč na olje, star sistem POMOČ! - casar - 28.9.2014 lascukovac Napisal:Peč imamo na kurilno olje. Konkretno je peč Sime AR 4. Ali imaš kakšen slab izvod navodil ali si jih pa slabo bral. V [url=httpunichr("58")//docunichr("46")simeunichr("46")it/SimeWSPortale/viewFile?documentId=%7BB2ECA066-84C3-4F65-88B1-2D602F59A2B0%7D&userName=navguest&lingua=gb]navodilih na Internetu (proti koncu tudi v slovenščini)[/url] piše, da peč moraš vzdrževati med 30 °C in 85 °C. Peč je torej nizkotemperaturna. Nenavadno mi deluje zgornja meja. Domala vse peči, ki sem jih videl, so navzgor vzdržale do 95 °C. Bodi pozoren tudi na to. lascukovac Napisal:Za določanje temperature, ki jo pošilja v ogrevalne kroge imam termostat, ki po tem ko je temp. nad določeno vrednostjo zažene črpalko (prilagam sliko). Iz tvojega opisa sklepam, da se ta temperatura prilagaja glede na temperaturo okolice (če je zunaj bolj mrzlo jo nastavim na višjo). Ne, mislil sem na nek regulator, ki bi to delal samodejno, ne da to nastavljaš ti ročno. lascukovac Napisal:Termostatske ventile imamo samo na nekaterih radiatorjih.In jih letos še ne bomo dali na druge. To boš potem zelo težko uravnal tako, da bo v vseh prostorih vedno ravno prav toplo. Bi svetoval ponovni premislek o termostatskih ventilih povsod čimprej. alanford Napisal:Tistih 60 stopinj je verjetno 60 kotnih stopinj. To je zahteva za šobo, ki razpršuje elko in ustvarja stožčast plamen pod kotob 60 stopinj. Sem popolnoma enakega mnenja. lascukovac Napisal:Dimnika nimam INOX in termostat tudi ne izklaplja gorilca. Tako bom tudi pustil, ravno zaradi razloga, ki si ga opisal. Uff, potem ti pa nizkotemperaturna peč ne pomaga veliko. Pod 60 °C v peči ne hodi. Neko malenkost iz trenutnih 70 °C zelo verjetno lahko znižaš temperaturo. Razen, če predelaš dimnik. Verjetno so kar dobre možnosti, da bi v obstoječi dimnik lahko vstavil INOX cevi in potem bi brez problema lahko delal nizkotemperaturno. lascukovac Napisal:Torej bi potreboval motorni mešalni ventil, elektronsko regulacijo in 3 tipala (zunaj hiše, v dnevni sobi in na dvižnem vodu). Pozabil si še na četrto tipalo - v peči. Pa ono tipalo v dnevni sobi je pravzaprav opcijsko. Če pa predelaš dimnik na INOX in poganjaš peč v nizkotemperaturnem režimu, lahko še dodatno znižaš stroške tako, da izpustiš tudi mešalni ventil z motornim pogonom in tipalo na dvižnem vodu. Bo sicer nekaj slabše, ker je histerieza v peči tipično veliko večja od tiste pri mešalnem ventilu, ampak zelo verjetno še vedno v mejah sprejemljivega udobja. jani65 Napisal:Z kondenzacio se ne preveč ukvarjat, ker bo ta prisotna ob jutranjih zagonih in v prehodnem obdobju, kotel je pa itak litoželezen. Serviser ti mora nastavit čim nižjo iz topno temperaturo dimnih plinov, za sušenje dimnika pa odpreš spodnja dimniška vrata in z tem omogočiš da je dimnik vedno suh. Nobenih jutranjih zagonov (mrzle) peči ni, ker peč non-stop mora vzdrževati svojo minimalno temperaturo. Mogoče lahko govorimo o jutranjem zagonu obtočnih črpalk, ampak to z dimnikom nima veliko veze. Na sušenje zakondenziranega zidanega dimnika skozi odprta dimniška vratca se pa jaz sploh ne bi zanašal. Pravzaprav s prisilnim vlekom, ki ga ustvarjajo gorilci na kurilno olje, lahko skozi odprta dimniška vratca fino zakadiš hišo, da ne rečemo morda še zadušiš koga z dimnimi plini. Aleš Re: Nova peč na olje, star sistem POMOČ! - jani65 - 28.9.2014 Aleš, že 14 let imam na takšen način pa ni nobenega dima.Če je v kotlu malo vode pride do kondezacije,kar je pa pri kotlih na olje običajno,pri jutranjem zagonu pa če prav je kotel vedno na ON. Vse kaj napišem ,pišem iz lastnih izkušenj. Dimniška vrata so pa prva tuljava od spodaj navzgor. Na mojem oljnem kotlu je bila izstopna temperatura 95°C ,kotel pločevinast feroterm l.01,dimnik schiedel ,dimnik brez kapljice. Sedaj je v pripravljen,če se kaj zalomi, ker ogrevam z peleti. Re: Nova peč na olje, star sistem POMOČ! - lascukovac - 7.2.2015 Super ste mi bili že takrat v pomoč, sedaj bi pa še vprašal po okvirni ceni za vgradnjo inox dimnika. Višina cca 15m. Morda kdo koga pozna, ki to naredi v okolici Litije? In še kakšen bi moral biti po vašem mnenju vgrajen inox dimnik, za zgoraj opisano peč? Hvala in lep pozdrav. |