PodSvojoStreho.net
Talno/radiatorji+peleti v kamnito-opečnem objektu, Kp - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Talno/radiatorji+peleti v kamnito-opečnem objektu, Kp (/showthread.php?tid=58045)

Talno/radiatorji+peleti v kamnito-opečnem objektu, Kp - čubi - 19.9.2014

[size=85]Pozdravljeni!
V zaledju Kopra preurejam kamnit enonadstropni gospodarski objekt z novim opečnim prizidkom v stanovanje za tri z 84 m2 v prvem nadstropju in pomožnimi prostori v pritličju (delavnica s kurilnico 19m2, garaža 24m2, shramba 12 m2, ostalo - 30 m2 spodaj odprto. Ogrevano zgoraj cca 70 m2 in spodaj cca 45 m2.
Že izvedene in planirane konstrukcije:
_ v pritličju: vse kamniti zidi 50-60cm, temelji brez HI in TI, planirani tlaki v prostorih: izolacija in estrih, 5+5 cm.
_v nadstropju:
tla _ povsod AB plošča cca 18 cm + izolacija in estrih, 5+5 cm + t. obloga (možna končna višina tlaka cca 12,5 - 13 cm).
fasadne stene _ klasični omet, termoblok GO 30 cm, planirana izolacija stiropor 12 cm, tankoslojna fasada.
stropovi/streha
_ v starem delu: strop iz gips plošč na lesenih gredicah, pvc, deske, 30 cm urse df40, filc ter nad njim hladno podstrešje in streha iz desk, PP folije in bramac na letvah.
_ v novem delu je strop v konstrukciji strehe, v sestavi: gips 1,2 + osb 1,5 cm, ursa 10+14 cm in 2cm zraka med gredami, deske, PP folija z zračnim kanalom (zgled: ataIBA), bramac na letvah.
okna/vrata_ nova lesena (meranti), na jug in zahod dvoslojni termopan, vhod in na severozahod pa troslojni termopan.
Sem v fazi pred izvedbo tlakov in izoliranja strehe.
Da ne brcnem v temo se na vas obračam za pomoč/mnenja pri odločitvi glede ogrevanja. Odločam se med TALNIM ali z RADIATORJI, predvidena peč je na PELETE (Biodom 27). Glede peči bi mogoče šel tudi v varianto nizkotemp TČ zrak-voda s talnim gretjem, če to prinaša bistvene prednosti pri stroških investicija/uporaba/vzdrževanje do cca 5-10 let.
dodatni vplivi na izbiro:
_ cca 3-4 stopinje nižje temp. kot v Kp, burja podobno, osončenja zjutraj in zvečer cca 1 uro manj, ker je vas v dvignjeni dolini
_ ko piha burja, pride pogosto do izpada el., ker žice daljnovoda tolčejo skupaj
_ serviser peči na pelete je v vasi
_ prostor za skladiščenje peletov je
_ za ogrevanje SV imam pripravljen priključek za kombiniran bojler (80-100 l) na steni med kop. in kuhinjo
_ dimnika v kurilnici v pritličju ni, vendar ga je možno dokaj enostavno izvesti. Pride pa najmanj oddušnik za peč na pelete.
_ dodatni vir ogrevanja bo kaminska peč na drva, priključen na dimnik, ki je samo v nadstropju
_ lastna drva so, vendar so s tujo pripravo dražja od kupljenih
_ po vselitvi bi glede na potrebe lahko dodal tudi par sončnih kolektorjev
_ dodatna grelna opcija: zasteklitev južne terase (nad kurilnico), vendar kasneje
_ višina končnega tlaka v nadstopju je omejena na prvem nivoju do 12,5 in na drugem nivoju do 14,5 cm, vendar lahko povsod ab ploščo spodaj še dodatno izoliram s 3-5 cm.
_ del nadstropja (prizidek-prvi nivo, cca 30 m2) ostane spodaj odprt. K spodnji izolaciji ab plošče (kombi pl 5 cm) lahko dodam še 3 cm.

+ priloge: pritličje in nadstropje
vprašanja, ki me mučijo:
1. nagibam se k varianti: v nadstropju talno, v kamnitem pritličju radiatorji (serviser svetuje radiatorje povsod) ... rabim močne argumente za talno?
2. mi lahko tako preko palca ocenite inversticijo v ogrevanje (brez peči)?
3. v primeru priporočanja variante s NTČ zrak-voda namesto peletne peči - kolikšna bi bila priporočena moč in cca za koliko bi mi to povečalo začetno investicijo?
4. ali rabim že v štartu tudi zalogovnik ali pa kasneje v primeru dodajanja sončnih kolektorjev (cca koliko l)?
5. ali še kaj manjka, oz. na kaj naj bom pozoren, da dobim uravnotežen sistem?
6. nasveti za izvedbo talnega, (razvod v nadstropju je v zidni niši v dnevnem prostoru) - koliko krogov, avtomatika...

LP in v naprej hvala za vašo pomoč, Jože
[/size]

Re: Talno/radiatorji+peleti v kamnito-opečnem objektu, Kp - Homer - 19.9.2014

Talno bo čisto OK in sploh ne razmišljaj o radiatorjih.
Glede elektrike pa le poskrbi za UPS (če so zgolj kratki izpadi) in agregat za daljše izpade. Nobena sodobna peč ne dela brez elektrike.

Mislim, da ni zadržkov tudi za TČ (ustrezne moči).
Čem pa računaš na daljše izpade elektrike, pa bo brez dovolj močnega agregata težko.
Škoda, da imaš predviden le el. bojler, saj bi kombinacija s TČ bila boljša.

O TČ, ti bodo kaj več napisali ponudniki ....

Re: Talno/radiatorji+peleti v kamnito-opečnem objektu, Kp - KARMEN1 - 20.9.2014

Talno v obe nadstropji, čeprav iz spodnje slike nikakor ne razberem, kaj tam bo.
p.s.: načrt zgornjih prostorov ti je zelo všeč, oziroma je narejen po vaših željah in potrebah?

Re: Talno/radiatorji+peleti v kamnito-opečnem objektu, Kp - čubi - 20.9.2014

@Homer, Hvala za prvi odgovor!
Glede na izkušnje so bili doslej izpadi različno dolgi, tam do nekaj ur, v močnejših ali obsežnejših neurjih in za vikend praviloma daljši. Se mi pa poraja vprašanje, če bi se z namestitvijo tistih okroglih distančnikov na najbolj izpostavljene žice daljnovoda stanje izboljšalo?

El. bojler imam predviden takoj v bližini glavnih porabnikov, 2-3m stran, ker predvidevam, da se bom tako izognil čakanju na toplo SV iz kurilnice, čeprav direktno bajpas vezavo imam. Kombinacija s TČ je še vedno možna, če se da izogniti čakanju na toplo vodo.

@Karmen1
Glede talnega v pritličju - glavna prostora sta nebivalna garaža in delavnica s kurilnico. Delavnica naj bi bila dovolj ogreta s pečjo na pelete, ne vem pa kaj bi bilo v primeru gretja s NTČ. V obeh prostorih je sedaj cem. estrih brez hidro in topl. izolacije. Me zanima, kolikšna bi bila optimalna debelina TI (eps 100 ali xps) v primeru talnega?

Načrt je "organski", pač rezultanta danosti obstoječe dvokapnice, vmesne plošče (nad delavnico), enokapnice na jugozahodu, povezave s sosedovim objektom in potreb tričlanske družine. Sem želel čimmanjšo kvadraturo za ene normalne potrebe, ampak glede na možnosti orientacije in še sprejemljive osvetlitve prostorov, sem pristal na zelo razgibani fasadi in dobrih 80 m2 v nadstropju. Razmišljam pa še o zapiranju južne lože in strešnem oknu v otroški sobi.