![]() |
|
Optimalna izbira ogrevalnega vira za novogradnjo - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Optimalna izbira ogrevalnega vira za novogradnjo (/showthread.php?tid=58019) Strani:
1
2
|
Optimalna izbira ogrevalnega vira za novogradnjo - gresali - 17.9.2014 Gradimo hišo dvokapnico 150m2 (P+M, izolacija tal proti zemlji 15cm, debelina stene 30cm (klasični zidak), izolacija stene 15cm, izolacija podstrešja cca 30cm tervol). Zanima me za kateri ogrevalni vir oz. kombinacijo ogrevalnih virov za ogrevanje hiše in ogrevanje sanitarne vode se odločiti. Razmišljam o naslednjih opcijah zraven navajam cene (kar sem max pripravljen investirat) ter pluse in minuse, ki jih trenutno vidim popravite me če se motim: 1.) Klasična peč na polena (do 1500€ + 1000€ dimnik) + zalogovnik (1000€-1500€) +kolektor za sanitarno vodo za prehodna obdobja da ni treba poleti kurit (500- 1000 evrov). Prednost je v tem da imamo gozd, minus je ta da je gozd oddaljen 40km ter "udobje" (priprava drv, prevoz drv, skladiščenje drv, vsako dnevno kurjenje. V primeru zalogovnika se udobje poveča naložim vsake 2 – 3 dni ). Mislim da najcenejša varianta sploh letos ko je mila zima in žled poskrbel da so cene po 25 evrov/kubik drv se jih ne splača niti pripravljat tudi če maš svoj gozd. 2.) Toplotna črpalka zrak-voda (7000€-8000€) + ventilatorski kamin v dnevni sobi za prehodna obdobja (1200€ + 1000€ dimnik). Tukaj je glavni plus udobje - nastaviš gretje in pozabiš. Drva za kamin je potrebno vseeno pripraviti tekom leta. Glavni minus je velik finančni vložek. Malo me skrbi tudi prah, umazanija, smrad ter saje v dnevni sobi. Kako je s tem v praksi vaše izkušnje? Kje imate vratca za čiščenje dimnika da je čim manj vidna "blenda"? Je dejansko res da ventilatorski kamin pozimi dejansko segreje vseh 150m2 (če je zunaj pod nulo)? Kako je s tem če se kuri kamin, TČ zaznava da je hiša topla in zato manj laufa (špara) ali ona deluje po svoji nastavljeni temperaturi? 3.) Toplovodni kamin (1200 – 1500evrov + dimnik 1000evrov) priklopljen na talno gretje in segrevanje vode +zalogovnik (1000evrov) vakuumski kolektor (500 evrov – 1000 evrov) za pripravo sanitarne vode poletje, jesen, pomlad prednost ker je ogrevalni vir v prostorih in jih hitro segreje. Bojazen tukaj je, da bo treba močno zakuriti, da se bo ogrel zalogovnik za sanitarno vodo in talno gretje in da bo v prostorih (DS, kuhinja jedilnica), kjer bo kamin prevroče ima kdo izkušnje s tem ? 4.) Toplotna črpalka zemlja-voda (komplet kolektor + TČ cca. 10000€). Prednost je daje izkoristek isti v hladnejšem delu leta ter možnost hlajenja poleti. Je hlajenje možno preko tal ali je potrebna montaža stenskega kolektorja? Slabost pri tej varianti spet potrebujem kamin (izpad elektrike, hladne dni) 5.) Toplotna črpalka zrak-zrak (cene ne vem), ki ima 40 50m dolg zemeljski kolektor. Prednost je svež zrak, vse funkcije združene v rekuperatorju tako da greje, poleti hladi sploh . Je možna uporaba za segrevanje sanitarne vode? Slabosti? Slabost je da smo spet odvisni od elektrike kamin verjetno niti poraba ventilatorjev ni zanemrljiva 100 -150 W. Zanima me za koliko se cena TČ podraži, če dodamo zemeljski kolektor? Za koliko so TČ dražje v kolikor imajo možnosti kasnejših priključevanj ostalih sistemov ogrevanja kot so kolektorji, zalogovniki, rekuperator, kamini… Najbolj pomembno vprašanje, ki se mi zastavlja je koliko energije takšna hiša sploh porabi za ogrevanje nekje sem zasledil, da 15 – 20 kWh/m2 (kar pomeni, da če bi se grel direktno na elektriko bi dal cca 200 – 300 evrov letno potem TČ ne pride v poštev) ali je to možno? Kako bi določil porabo po toploti za ogrevanje le te in ogrevanje sanitarne vode (baje pri dobro izolirani hiši predstavlja precejšen delež)? Hvala vnaprej za odgovore Lp Re: Optimalna izbira ogrevalnega vira za novogradnjo - Urs - 17.9.2014 Citat:3.) Toplovodni kamin (1200 – 1500evrov + dimnik 1000evrov) priklopljen na talno gretje in segrevanje vode +zalogovnik (1000evrov) vakuumski kolektor (500 evrov – 1000 evrov) za pripravo sanitarne vode poletje, jesen, pomlad prednost ker je ogrevalni vir v prostorih in jih hitro segreje. Bojazen tukaj je, da bo treba močno zakuriti, da se bo ogrel zalogovnik za sanitarno vodo in talno gretje in da bo v prostorih (DS, kuhinja jedilnica), kjer bo kamin prevroče ima kdo izkušnje s tem ? Nimam zalogovnika, ker ga ne rabim. Ogreva sanitarno vodo in talno 180 m2. V prostoru se čuti toplota, ko greš mimo kamina, neposredno ne greje opazno, prostora ne spremeni v savno. Namesto kolektorjev el. bojler za poleti. Re: Optimalna izbira ogrevalnega vira za novogradnjo - Žiga - 17.9.2014 gresali Napisal:Zanima me za koliko se cena TČ podraži, če dodamo zemeljski kolektor? Če boš kolektor polagal sam, imaš v redu zemljino oz. nimaš skale, najel pa boš le bagerista, lahko prideš čez s približno 500 Eur. Traja pa to en dan in rabiš koga za pomoč, da ti pomaga odvijati cev za kolektor. Toplotna črpalka zemlja/voda pa je še precej cenejša kot 8kEur. Glede na izolacijo, bo hiša vsaj 20W/m2, če ima drugače lepo obliko in vse štima. Re: Optimalna izbira ogrevalnega vira za novogradnjo - KARMEN1 - 17.9.2014 Pod točko 1 in 3 se mi cena peči in kamina ne izide. Kaj si imel v mislih? Re: Optimalna izbira ogrevalnega vira za novogradnjo - xavi - 17.9.2014 Glede na skepso v zvezi z elektriko. Toplovodni kamin brez elektrike ne bo deloval. Kar se tiče praha, če boš imel centralno peč (toplovodni kamin) sredi dnevne sobe, potem ne bo problem samo prah ampak boš moral tudi belit vsako leto. Z toplozračnim kaminom, ki ga zakuriš občasno, teh problemov ni toliko. Je pa v vsakem primeru treba čistit. V vsakem primeru, za moderno novogradnjo, z takšno izolacijo kot si jo navedel, če je le možnost , TČ zemlja - voda. Pa računaj na subvencijo, ko bo denar zopet na voljo. Re: Optimalna izbira ogrevalnega vira za novogradnjo - hisica1 - 17.9.2014 Kaj pa TČ voda - voda? Re: Optimalna izbira ogrevalnega vira za novogradnjo - ssecnik - 17.9.2014 Kaj pa imaš po projektu??Glede na opis hiše in na to,da že zidaš,imaš gotovo tudi v projektu predvideno ogrevanje. Kar se tiče stroškov ogrevanja v prihodnje,tudi ciganka ne ve. Re: Optimalna izbira ogrevalnega vira za novogradnjo - gresali - 18.9.2014 Urs Napisal:Citat:3.) Toplovodni kamin (1200 – 1500evrov + dimnik 1000evrov) priklopljen na talno gretje in segrevanje vode +zalogovnik (1000evrov) vakuumski kolektor (500 evrov – 1000 evrov) za pripravo sanitarne vode poletje, jesen, pomlad prednost ker je ogrevalni vir v prostorih in jih hitro segreje. Bojazen tukaj je, da bo treba močno zakuriti, da se bo ogrel zalogovnik za sanitarno vodo in talno gretje in da bo v prostorih (DS, kuhinja jedilnica), kjer bo kamin prevroče ima kdo izkušnje s tem ? Aha to sem želel vedeti, da mi zaradi ogrevanja vode in talnega ne pregreje prostora v katerem je nameščen to pomeni,da ima dober odvzem toplote za talno in vodo velja navaden ali mora biti ta drazji model zame nad 2000€? Re: Optimalna izbira ogrevalnega vira za novogradnjo - gresali - 18.9.2014 xavi Napisal:Glede na skepso v zvezi z elektriko. Toplovodni kamin brez elektrike ne bo deloval. Kar se tiče praha, če boš imel centralno peč (toplovodni kamin) sredi dnevne sobe, potem ne bo problem samo prah ampak boš moral tudi belit vsako leto. Z toplozračnim kaminom, ki ga zakuriš občasno, teh problemov ni toliko. Je pa v vsakem primeru treba čistit. V vsakem primeru, za moderno novogradnjo, z takšno izolacijo kot si jo navedel, če je le možnost , TČ zemlja - voda. Pa računaj na subvencijo, ko bo denar zopet na voljo. Zakaj bi moral belit in to vsako leto saj pa mislim imeti dovod zunajega zraka in dimnik za odvod dimnih plinov? Brez elektrike res ne deluje boljse pa je kot nic saj bom lahko prostore v P vseeno ogrel kolikor vem pa se voda dviguje brez pomoči črpalke tako da bi zgornji prostori tudi se malo ogreli.. saj razmišljam o TČ ampak vseeno rabim suport kamina razmišljam kaj bi prej TČ ali kamin oboje ne vem če bo zneslo takoj finančno... Re: Optimalna izbira ogrevalnega vira za novogradnjo - gresali - 18.9.2014 KARMEN1 Napisal:Pod točko 1 in 3 se mi cena peči in kamina ne izide. Kaj si imel v mislih? pod tč 1 nimam kamina ker imam navadno peč na polena pod tč 3 pa toplovodnega, ki so nekje od 1000€ naprej... Re: Optimalna izbira ogrevalnega vira za novogradnjo - gresali - 18.9.2014 ssecnik Napisal:Kaj pa imaš po projektu??Glede na opis hiše in na to,da že zidaš,imaš gotovo tudi v projektu predvideno ogrevanje. v projektu imam kamin + TČ oz. lahko imaš kar hočeš itak te projektan vpraša kak bi ogrevali? Svetoval pa mi je TČ Re: Optimalna izbira ogrevalnega vira za novogradnjo - gresali - 18.9.2014 hisica1 Napisal:Kaj pa TČ voda - voda? tudi opcija iščem če je kakšna ugodna pod 8k€ varianta z dobrim izkoristkom SPF (mislim da je celoletni povprečni izk. pomemben podatek ) in COP Re: Optimalna izbira ogrevalnega vira za novogradnjo - sassapo - 18.9.2014 Če imaš možnost zemlja voda ali voda voda, sploh ne razmišljaj o ostalih možnostih ogrevanja Čisto solidno TČ zemlja voda dobiš pod 4k€, kakšno kitajsko pa že za 1.5k€ (pazi deluje)Kurilnico je pa tako treba izdelat ne glede kakšen ogrevalni vir boš imel, edino dimnika pri TČ ne potrebuješ. Kamin ja, če ga boš kuril z veseljem, drugače si pa omisli agregat (precej ceneje kot kamin) za primere elektro mrka. Re: Optimalna izbira ogrevalnega vira za novogradnjo - sassapo - 18.9.2014 gresali Napisal:hisica1 Napisal:Kaj pa TČ voda - voda? SPF pri zemlja voda skoraj ni odvisen od tipa TČ, je pa in to zelo od pravilnosti in kvalitete izvedenih primarnih kot tudi sekundarnih instalacij Re: Optimalna izbira ogrevalnega vira za novogradnjo - gresali - 18.9.2014 sassapo Napisal:Če imaš možnost zemlja voda ali voda voda, sploh ne razmišljaj o ostalih možnostih ogrevanja za pod 4k€ toplotna?? lahko kak link al pa povezavo dobim, ker vsi mi pravijo da pok 8k€ bom dobil kvečjemu klimo ala 'toplotna'... |