PodSvojoStreho.net
Štedilniki na drva - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Štedilniki na drva (/showthread.php?tid=57999)

Strani: 1 2

Štedilniki na drva - samska - 16.9.2014

Pozdravljeni!
Ima kdo od vas v uporabi štedilnik na drva oz. tda goriva KVS-MORAVIA proizvajalca KVS EKODIVIZE iz Češke (zastopniki so tudi v SLO)? Meni je zanimiv model 9112. Kakšne izkušnje, mnenja, opažanja,... bi bila dobrodošla.

Hvala

Re: Štedilniki na drva - Berghaus - 16.9.2014

Naš je model 9100. Carski štedilnik......

Tole ti naredi po dveh urah kurjenja v kuhinji velikosti 17 m2:

[img]httpunichr("58")//i237unichr("46")photobucketunichr("46")com/albums/ff114/berghaus/IMG_0451unichr("46")jpg[/img]

Takole se na njemu delajo ocvirki:

[img]httpunichr("58")//i237unichr("46")photobucketunichr("46")com/albums/ff114/berghaus/IMG_0487unichr("46")jpg[/img]

Takole počiva:

[img]httpunichr("58")//i237unichr("46")photobucketunichr("46")com/albums/ff114/berghaus/Zidava/gfgfg-6339unichr("46")jpg[/img]

Povej kaj želiš vedeti, da se ne bom na splošno razpisunil :-)

Re: Štedilniki na drva - samska - 16.9.2014

Hvala za slikovni prikaz.....:-)

Kot vidim, ocvirke se da ocvret, prostor tudi segreje, kako se pa pica speče in seveda kruh ter nepogrešljivo pecivo? ;-)

Re: Štedilniki na drva - Berghaus - 17.9.2014

Naš je v teh dveh treh letih spekel nekaj piščancev (imamo sladek zob na njih), tudi kruha in pic. Je pa res, da ga ne kurimo baš pogosto, smo bolj delavska družina, zgodaj od doma, pozno nazaj. Izkoristimo ga bolj za kak vikend.

Kar se samega pečenja tiče je treba vedeti, da to ni ventilatorska pečica. Kurišče je na eni strani in ko potegneš loputo iz "posodice" na "piščanca", torej iz ogrevanja zgornje plošče na ogrevanje pečice, preusmeriš ogenj preko kanala ob obok same pečice. Seveda ima ogenj na začetku višjo temperaturo, kot na samem koncu poti preko pečice, predno ga vrag vzame v dimnik, zaradi tega vam hrano na strani, kjer je bližje kurišču malce bolj peče.

Enostavneje to pomeni, da ne smete pozabiti obračati hrane vsake toliko časa. Piščanec bo naprimer po uri in pol nedotikanja v pečici izgledal, kot bi zaspal na soncu. Ena stran prepečena, druga pak ne.

Sam tudi obvezno ob vsaki hrani v pečico dodajam šalico vode. To pa že veva zakaj, kajne.

Sicer se mi ne da zdaj iskati karakteristik in izkoristkov samega štedilnika, lahko pa izkušenjsko rečem, da se ta gora pleha, železa in šamota segreje od hudiča in da bi kuril recimo od jutra do večera v naši hiši (konkretno izolirana), bi v teh prostorih crknil.

Je pa zanimiva ena stvar, tudi povod polemike na temu forumu cca dve leti nazaj, ko je bilo precej pametovanja/ugibanja, kako kurjenje vpliva na termostat štuk višje.

Naš štedilnik je lociran v kuhinji v kleti. Na skrajnem vogalu hiše. Nekaj urno nažiganje požene temperaturo v tem prostoru preko 30 stopinj, resnično postane savna, ne glede na zunanji mraz!! Sprobano pri nekih zunanjih -10 stopinjah. Vendar pa že prehod v druge prostore kleti tega ne občuti. Na drugi strani kuhinjskega zidu je kopalnica in v njej ne moreš ugotoviti, da je na drugi strani zidu pobesnel štedilnik. Merjeno s temperaturnimi sondami, da ne bo kdo mislil, da je to produkt kakšnih inhaliranih substanc.

Takenako velja za nadstropje višje. Tam na steni mirno počiva termostat, ki se mu gladko je**, kaj počnemo v kleti. Sam vem, zakaj je temu tako, ne bi še žnjtič razlagal, štorija je dolga kot ponedeljek.

Zakaj flancam to solato? Enostavno zaradi tega, ker so že prihajale pobude in nasveti, da bi lahko na tak način ogreval kompletno hišo. Vržeš štedilnik nekam v kot, vanj par polen.......in hodiš v gatah v vseh treh štukih. No, ne bo šlo. Vsaj v naši hiši ne, ne s tem štedilnikom. Niti ni namenjen temu. Za takšne čarovnije so včasih zidarili centralne kmečke peči, ali pa razna akumulacijska zmeneta. Torej, lokalno ogrevanje da, kompletna hiša ne. Razen, če imate kurjača, ki bo kuril nonstop in da vam globoke preklade ne bodo zapirale konvekcije. Tu bi se potem dalo debatirati.

Še ena stvar, ki se je pripetila pri nas. Na začetku nikakor ni hotel konkretno segreti pečice. Ne glede na to, koliko odprta vratca dotoka zraka, ne glede na to kako poprasto suha so bila drva, enostavno notri ni in ni gorelo tako, kot bi moralo. Ene dva tri kurjenja. Potem pa je vrag vzel šalo. Takrat sem zakuril isto kot vsakič in pričakoval, da ponovno ne bo nič pretiranega. Pustil vse odprto in šel gor, verjetno početi eno od svojih petstotih bedarij.

Kmalu je zasmrdelo. Hudo zasmrdelo. In spravilo bajto v dim. Panika, šprint dol! Odpreti vsa okna, vhodna vrata, v kuhinji miljon stopinj, zgornja plošča štedilnika čisto razžarjena, cagar na pečici zabit na 300 stopinj (več ne gre).

Postopek žganja barve štedilnika smo opravili kar v pol urce :-)

V čem je bil point, da je tokrat pobesnel, takrat pa ne, pojma nimam, niti danes. Ampak od takrat kuri ko hudič, tako kot je treba. Za pico sem pečico tako segrel, da se mi je po dveh minutah vžgal peki papir in sem potem to pico uporabil kot frizbi za psa. Samo enkrat, ker nazaj jo ni prinesel. Kljub zoglenelosti......

Naj bo toliko zaenkrat, da ne bom dolgovezil in dolgočasil.

Re: Štedilniki na drva - KARMEN1 - 17.9.2014

Ta štedilnik greje 2 etaži, vsaka po 50 m2. Lansko zimo nisem aktivirala talnega gretja, ker sem predlani imela 24 stopinj. Brez talnega je prišlo do 22.
V nadstropju je le velika lojtra v kopalnici.

Uf, tole je pa že opečnata zverina. Lepotec, Karmen!

Je iz železa, oblečen v keramiko. 25 kw kotel za centralno. Na levi indukcija, spodaj električna pečica. Kurim približno od 18-20 ure zvečer. Naslednji dan popoldne je v hiši do 21 stopinj.

Carsko.

Je pa to popolnoma drug svet kot naše Moravie :-)

Ja, čeprav zna tudi pri nas stisniti do -8, ampak več pa ne. Je pa zelo hudo, ko pritisne burja z Učke proti nam.

Re: Štedilniki na drva - samska - 17.9.2014

Hvala Berghaus..tudi jaz se odločam za štedilnik, ki bo v uporabi predvsem za vikende, saj med tednom v glavnem nimam časa. Potrebovala ga bom za se pocartat in si skuhat kaj na počasi in na dolgo (alla golaž moje none), ali speč kako kračo (ben, ta ni glih samo zame ;-) ), pa kako pravo domačo župo in podobne stvari, ob katerih uživam. Seveda ne smem zanemarit toplote, ki jo oddaja. Primarno ogrevanje bo drugo, tako da bo štedilnik bolj sad moje dolgoletne želje in nostalgija na kuho moje none. Seveda bo tudi estetski detajl v moji (bodoči) zidani kuhinji, ki bo tudi funkcionalen.
Pečico je verjetno potrebno "naštudirat" in potem se tudi da kaj uspešno popečt. Če ne drugo, bom pa jabolčne krhlje sušila......

No, ker je teh štedilnikov na tržišču kar nekaj, sem spet pred dilemo, katerega izbrati. Pogoj je seveda vidno (stekleno) kurišče ter dovolj veliko kurišče.
Ja, tudi 3000 eur ne bom dala zanj....

Re: Štedilniki na drva - butalc77 - 17.9.2014

Uh, ocvirki, kmalu bo začela sezona, meni pa se že sline cedijo po tvoji sliki. Še malo krompirja pa bo.....

Komaj čakam da zalaufam mojega kiperbuša.

Re: Štedilniki na drva - klemen00 - 16.10.2016

Zanima me ali ima ta firma, KVS, tudi termo štedilnike? Kar sem gledal nisem zasledil.
Kateri pa so trenutno solidni termo štedilniki za ogrevanje vode in radiatorjev ter hkrati kuhanje?

Re: Štedilniki na drva - Beri - 16.10.2016

Berghaus Napisal:[img]httpunichr("58")//i237unichr("46")photobucketunichr("46")com/albums/ff114/berghaus/Zidava/gfgfg-6339unichr("46")jpg[/img]
Trebal si dati izstopno cev čim bližje stropu - boljši izkoristek ogrevanja Big Grin

Re: Štedilniki na drva - Berghaus - 17.10.2016

Načeloma res, če bi bila potreba, oziroma če bi bil primarno namenjen ogrevanju prostora. Pa je bil vzet zaradi izjemne površine kuhalne plošče (kompletna zgornja plošča) plus pečica. Štedilnik je v 20 cm fasadnem ovoju in celodnevno kuhanje postane nudistična fešta, z obvezno odprtim oknom. Temperatura v kuhinji takrat uide na preko 30 stopinj :-D

Re: Štedilniki na drva - picas55 - 17.10.2016

KARMEN1 Napisal:Je iz železa, oblečen v keramiko. 25 kw kotel za centralno. Na levi indukcija, spodaj električna pečica. Kurim približno od 18-20 ure zvečer. Naslednji dan popoldne je v hiši do 21 stopinj.

Kaj, ko bi naredila še malo reklame in napisala čigav je ta proizvod. Smile
Hvala

Ima kolega z navadno pečico in kombiniranega na CK priznanega našega domačega proizvajalca pa pečica zaradi logične konstrukcijske napake ne peče.