PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka radiator talno gretje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka radiator talno gretje (/showthread.php?tid=57969)

Toplotna črpalka radiator talno gretje - guslovd - 15.9.2014

Živjo,

Odločili smo se za gradnjo klasične zidane hiše. Porotherm 30cm P+E, zunaj 15cm izolacije,...izolacija v tleh: 10cm stiropor, 5cm xps, 6 cm estrih

Sedaj me muči nekaj stvari glede ogevanja. Ker pod temeljno ploščo ne bomo dali xps izolacije, le bitumenasko zaščito med podložni beto in temelje me zanima, kako je v tem primeru z talnim ogrevanjem, ki ga mislimo imeti? Naj povem, da bomo imeli tudi kamin, sicer ne čisto za sezonsko ogrevanje ampak bolj za prehodna bdobja, ker za segrevanje z talnig gretjem potrebuješ več časa in stalno delovanje. Kar se tiče prezračevanja bomo imeli stenske rekuperatorje:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lunos.si/rekuperacija-e2.html">http://www.lunos.si/rekuperacija-e2.html</a><!-- m -->

- bo šlo v tem primeru veliko energije, toplote v tla, ker ni izolacije pod temelji?
- ali naj dodatno pustim kakšen ventil za radiator v primeru da talno ne bo dovolj?
- je treba v tem primeru predimenzionirati TČ?
- bo poraba elektrike velika, če ne bo dovolj močna TČ?

Kakšne so vaše izkušnje pri tem. Nekateri so rekli, da so po letu dni dali radiatorje v hišo, ker se ni dovolj segrelo, spet drugi so zelo zadovoljni,...

Re: Toplotna črpalka radiator talno gretje - SpiD3r - 15.9.2014

Ce bos ime izolacijo na plošči kot si napisal 15cm skupaj, potem nebos imel nobenega problema.
Seveda pa je glavno, da naredis transmisijski izračun objekta, in na podlagi tega dimenzioniras toplotno črplako. Tudi talno ogrevanje naj bi bilo pravilno položeno in ne vsi prostori enako.
Če imaš za vse kak izračun ti bo zadeva funkcionirala odlicno in tudi varcna bo ...

Re: Toplotna črpalka radiator talno gretje - alanford - 15.9.2014

Toplotna moč talnega je precej večja od toplotne moči radiatorjev. Tako da, če boš imel talno, na radiatorje kar pozabi.

Re: Toplotna črpalka radiator talno gretje - SpiD3r - 15.9.2014

To sem še pozabil napisat kar je napisal alanford, za en ali 2 radiatorja se ti ne splača imeti visokotemperaturnega režima, ker ti pade izkoristek toplotne črpalke in tudi investicija je večja (mešalni ventil, obtočna črpalka, ragulacija ...)

Re: Toplotna črpalka radiator talno gretje - firefly - 15.9.2014

"Nekateri so rekli, da so po letu dni dali radiatorje v hišo, ker se ni dovolj segrelo,"

In ti so imeli probleme. Drugje, ne s talnem...

Re: Toplotna črpalka radiator talno gretje - guslovd - 15.9.2014

Meni se bolj zdi, da je bila navada, vsako jutro za pol ure odprejo okna za pol ure in potem rabiš cel dan, da se segreje pa brez fasade,...

Vsekakor sem nagnjen na talno gretje. Nekako imam za 120m2 hiše v mislih toplotno črpalko med 6 in 8kW vsaj po predračunih.

Re: Toplotna črpalka radiator talno gretje - Homer - 15.9.2014

Brez skrbi, talno ti bo ogrelo hišo.
Nobenega radiatorja ne potrebuješ in če boš vztrajal na tem da bi ga imel si boš samo zakompliciral instalacije, regulacijo in moral poganjati TČ na višji temperaturi. Vse skupaj le višji stroški brez učinka.
Če že potrebuješ radiator (lojtro) v kopalnici, kupi električnega, ker bo za tiste pol ure dnevno strošek bistveno manjši, kot karkoli drugega.

Re: Toplotna črpalka radiator talno gretje - guslovd - 15.9.2014

Se strinjam da radiatorjev ne bom potreboval ampak raje vprašam. Če bo kakšna huda zima bomo vseeno imeli kamin v pritličju pa ga bomo zakurili.

V kopalnici pa imam projektiran radiator električni, talnega gretja pa ne bo.

Re: Toplotna črpalka radiator talno gretje - Homer - 15.9.2014

Citat:V kopalnici pa imam projektiran radiator električni, talnega gretja pa ne bo.
Napaka!
V vseh prostorih, ki so ogrevani daj talno.
Električni radiator (lojtra) je zgolj dodatek za sušenje brisač.

Dvomim, da boš kdaj kamin potreboval..., razen če ga delaš zaradi "vzdušja ob posebnih prilikah" in za izredne razmere (brez elektrike, okvara TČ)

Re: Toplotna črpalka radiator talno gretje - casar - 15.9.2014

alanford Napisal:Toplotna moč talnega je precej večja od toplotne moči radiatorjev. Tako da, če boš imel talno, na radiatorje kar pozabi.

Tole si napisal precejšnjo neumnost. Kakor, da bi rekel, da so hruške težje od jabolk. Ja, 3 kg hrušk je težjih od 2 kg jabolk, ni pa težjih od 5 kg jabolk. Toplotna moč tako radiatorjev kot talnega ogrevanja je odvisna od velikosti, od izvedbe in od temperaturnih razlik med grelnim telesom ter prostorom. In vsako je lahko večje ali manjše.

Glede na to, da smo pri talnem ogrevanju omejeni nekako na dve dimenziji (od globine je bolj malo koristi pri moči ogrevanja prostora) pri radiatorjih pa imamo na voljo tri dimenzije, bi pri takšnem površnem govorjenju prej lahko rekli obratno. Če recimo eno sobo napolniš z radiatorjem, bo tej konfiguraciji kakršnokoli talno ogrevanje težko kos. ;-)

Potencialni problem talnega ogrevanja je, da je v uporabne namene precej omejeno s temepraturo vode, ki jo lahko pošljemo vanj in če je potem še slabo izvedeno (redko položene cevi, malo vode v tlaku), hiša ima zaradi slabe izolacije ogromno izgub, se kaj lahko pripeti, da je to premalo, narediš pa potem težko kaj - še najlažje verjetno prav dodaš radiator. Če pri radiatorjih kaj slabo narediš, načeloma ni poseben problem nekaj zvišati temperaturo vode ali zamenjati radiator z večjim.

Drugače pa ja, če se talno ogrevanje pravilno izvede in je hiša vsaj približno dobro izolirana, bi to moralo biti dovolj, radiatorji pa nepotrebni.

Aleš

Re: Toplotna črpalka radiator talno gretje - alanford - 15.9.2014

Težko bi ti pritrdil, da je to neumnost, lahko pa pritrdim na večino tvojih pripomb. Moja navedba je bila skopa, ker sem predpostavljal, da bralci vejo, da gre za novi objekt, kjer se vse naredi po "novih standardih" in izračunih in ne na pamet.
- zadostna izolacija zunanjega ovoja
- projektirano nizkotemperaturno talno gretje

Ena od glavnih odlik pravilno projektiranega in izvedenega talnega gretja je, da kljub nizkotemperaturnemu delovanju, daje od sebe več enako ali več toplote kot radiatorji pri visokotemperaturnem delovanju. S tem, da če kot vir toplote uporabljaš toplotno črpalko, je strošek ogrevanja pri talnem ogrevanju zato precej nižji. Nemalokrat starejši objekti, zaradi slabe izolacije in radiatorskega sistema ogrevanja si ne morejo privoščiti cenejše enokompresorske nizkotemperaturne TČ, ampak visokotemperaturne dvokompresorke, načeloma dražje TČ.

Re: Toplotna črpalka radiator talno gretje - casar - 18.9.2014

alanford Napisal:Težko bi ti pritrdil, da je to neumnost, lahko pa pritrdim na večino tvojih pripomb.

Lahko navedeš, katere moje pripombe so neumnost in zakaj?

alanford Napisal:Moja navedba je bila skopa, ker sem predpostavljal, da bralci vejo, da gre za novi objekt, kjer se vse naredi po "novih standardih" in izračunih in ne na pamet.
- zadostna izolacija zunanjega ovoja
- projektirano nizkotemperaturno talno gretje

Ena od glavnih odlik pravilno projektiranega in izvedenega talnega gretja je, da kljub nizkotemperaturnemu delovanju, daje od sebe več enako ali več toplote kot radiatorji pri visokotemperaturnem delovanju.

Če to tako predpostavljaš, potem z enakimi vatli meri tudi radiatorsko ogrevanje. Če se vse (tudi morebitno radiatorsko ogrevanje torej) naredi po "novih standardih" in izračunih in ne na pamet, potem bosta obe rešitvi dajali od sebe enako toplote, ki je bo dovolj veliko, pri obeh z dovolj rezerve, skratka pri moči ne bo razlik. Bo pa seveda še vedno talno ogrevanje znatno bolj nizkotemperaturno in še vedno bo vsak tip ogrevanja imel vse svoje prednosti in slabosti.

Pa ne me narobe razumeti, tudi sam sem zagovornik talnega ogrevanja, ampak zaradi tega, ker ti je nekaj bolj všeč, še ne moreš reči, da je to samo po sebi močnejše od nečesa drugega.

Aleš

Re: Toplotna črpalka radiator talno gretje - TeMpL - 18.9.2014

Glej talno računa za vodo max 45 radijatorji pa 75/55/20.. in jih za le ti imajo pri 45C samo še 40% nominrane moči v W. težko vrjamem, da bi kdo sporjektiral količino radjatojrv za režim vode 35C = dT 13C... ker bi vsaj po moje zavzeli enostavno preveč prostora ? (za racionalno ogrevanje s TC seveda)

Visokotemepraturno ogrvanje, pa dandanes pri novogradnji res nima nekega smisla...

Re: Toplotna črpalka radiator talno gretje - alanford - 18.9.2014

@casar, nisem napisal, da si ti napisal neumnost. Ravno nasprotno. Pritrdil sem večini tvojih navedb. Gre za interpretacijo mojih SKOPIH navedb. Pa bom napisal še enkrat isti stavek (dopolnjen).

Citat:Toplotna moč talnega je precej večja od toplotne moči radiatorjev pri isti temperaturi in pretoku media in efektivni površini grelnih teles. Tako da, če boš imel talno, na radiatorje kar pozabi.

Pa prosim, ne mi še enkrat o tem, da v talnem imamo precej nižje temperature kot v radijatorjih, da dosežemo ekvivalentno toplotno moč. Kdo pa tega ne ve?

Point je tisti, ki ga je napisal @TeMpL. Če gre za vir toplote iz TČ, je za isto oddano moč pri talnem gretju manjša poraba električne energije kot pa v primeru uporabe radiatorjev.

To, ali se izplača imeti talno ali ne, je pa druga zgodba. Če se odločiš za talno, moraš imeti za to več razlogov in ne gledati samo preko obratovalnih stroškov, kajti sicer boš prišel do ugotovitve, da v dobro izolirani hiši se ti ne izplača imeti talnega gretja. Še več, lahko, da se ti ne izplača imeti TČ. V skrajnem primeru se ti ne izplača imeti katerokoli gretje na sploh, kajti lahko, da boš shajal z nekaj grelci v rekuperatorjih in to je to.... Pa pustimo to, preden ne zabredemo v filozofske teme ....

Re: Toplotna črpalka radiator talno gretje - alanford - 18.9.2014

Ojojo, sedaj sem pa res napisal neumnost - lapsus. Se opravičujem. Kajti razlika v moči je ravno zaradi različne efektivne površine.

Citat:Toplotna moč talnega je precej večja od toplotne moči radiatorjev pri isti temperaturi in pretoku media. Tako da, če boš imel talno, na radiatorje kar pozabi.