PodSvojoStreho.net
Peletni kamin in dimnikar - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Peletni kamin in dimnikar (/showthread.php?tid=57934)

Peletni kamin in dimnikar - MIGAR - 11.9.2014

Pozdravljeni
Med že objavljenimi debatami nisem našel takšne, pa sem odprl novo.
V novogradnjo smo vseljeni dobra tri leta. Ogrevamo se s toplotno črpalko, ki zadošča za vse potrebe v kurilni sezoni. Imamo pa v dnevni sobi tudi kaminsko peč na pelete, ki služi kot 'backup' (do sedaj ni bilo potrebe) in za nekaj juter ali večerov izven kurilne sezone. Med kurilno sezono ni potrebe po kurjenju kamina. Povprečno pokurimo 8 vreč peletov na leto. Peč ima samostojni dimnik (4,5m višine fi 13cm v 'sijočem' takorekoč nerabljenem stanju), lahko pa bi imeli samo odvod skozi steno.

Danes sem prvič dobil od dimnikarstva s koncesijo najavo njihovega obiska. To me bo stalo cca 45€.
Da ne bi izvisel kot primer za ožemanje me zanima:
- ali je za tovrstne kaminske peči sploh potreben dimnikarski poseg, oziroma ali je potreben v takšni meri, da stane 45€ (bistveno več kot stane energent, ki ga v eni sezoni pokurimo)?
- ali ima še kdo takšno sitaucijo in kako ste reagirali?
- kakšne so lahko posledice, če obisk zavrnem?

Najlepša hvala za odgovore.
MIGAR

Re: Peletni kamin in dimnikar - bohinc - 11.9.2014

Vkolikor uporabljate dimnik koncesionar lahko zahteva pregled, oz. naj bi ga celo moral letno opraviti. Nepreverjen podatek , če trdimo, da dimnika ne uporabljamo, lahko da gor plombo.
Je pa od vas- dimnikarja- koncesionarja odvisno, kaj se da dorečt za take primere.
Eni se striktno držijo "pravil" , drugi so bolj fleksibilni in pripravljeni na kompromis.
Če bi prišlo npr. do požara ima tudi on del odgovornosti...
Za cene pojma nimam.[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")tiunichr("46")govunichr("46")si/si/vprasanja_in_odgovori/pogosta_vprasanja/dimnikarske_storitve/[/url] vir:
[url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")googleunichr("46")si/?gws_rd=cr,ssl&ei=dTryU9G1MIKaygOejIGYDg#q=zavrnitev+dimnikarja[/url]
lp

Re: Peletni kamin in dimnikar - xavi - 11.9.2014

Od kod jim informacija, da imaš peletni kamin?

Re: Peletni kamin in dimnikar - MIGAR - 11.9.2014

xavi, dobro vprašanje.
Ob hiši je dobro vidna toplotna črpalka, je pa res, da se iz neke točke s ceste vidi tudi dimnik.
A je kakšna obveznost prodajalcev kaminov da javijo naslov prodaje?

Bohinc, v dopisu piše ''Strošek čiščenja kurilne in dimovodne naprave z medijem za prenos toplote (centralna peč), letni pregled in meritev dimne emisije 45,14€''

Seveda nimam centralne peči....

A je kdo bil oziroma je v podobni situaciji?

lp
MIGAR

Re: Peletni kamin in dimnikar - CimaBella - 11.9.2014

Dovertel?

nama čekirajo tudi kamin in kmečko peč, dobiva količinski popust :roll:

Re: Peletni kamin in dimnikar - dm9346 - 11.9.2014

lahko, da so tudi sami poslali ali pa je kakšen sosed kaj zašpecal Wink drugače mislim da piše v uredbi, da bi moral dimnikar pregledati dimnik na katerega je priklopljena peč na trda goriva 2 ali 4 krat letno Wink je pa to podatek bolj po spominu kot pa nekaj kar drži kot pribito.

kdaj pa ste izvedli prvi pregled, ki stane (spet po spominu) 75€ ali tukaj nekje okoli? mogoče od tudi od tukaj dimnikar ve oz. vas ima v registru. lahko pa da se je zmotil in je mislil poslati kakšnemu sosedu, poslal pa je vam Wink

Mi imamo navaden kamin in nas je prišlo čiščenje dimnika okoli 25€ če se ne motim.

odpovedat pa ne smeš, pregled lahko prestaviš, če pa te ni na lokaciji ko on pride pa plačaš pregled plus neke dodatne stroške če se ne motim. pa še na inšpektorat greš Wink

Re: Peletni kamin in dimnikar - bohinc - 11.9.2014

Ni nujno , da je prijava...ko kuriš se iz dimnika...., kar lahko vidi tudi dimnikar , ne vidi pa zvrsti kurilne naprave.
Možnost je tudi , da pošlje na blef ali zgolj rutinsko iz popisov prejšnjih let.
Sam sem dal po uporabi kurilca oćistit dimnik, naročil pa dimnikarju naj pove šefu , da se ogrevamo dalje zgolj na TČ. Drugo leto obvestilo o čiščenju- rutinsko.Kličem konces. ne dviga, kličem zaposlenega, reče vem...me ne bo k vam.Tretje leto obvestilo-rutina...ne klićem delavca, temveč zaupam elektronski tajnici (kar se običajno izogibam) naj mi v p.m. ne pošilja več omenjenega...
Od takrat obvestil ni več, nerodno pa drugemu...
lp

Re: Peletni kamin in dimnikar - matjazp2 - 11.9.2014

Si lahko prosim izposodim temo,
jaz pa bi potreboval dimnikarja v Lj,
za korektno ceno, kakovostno storitev in predvsem, da je stanovanje čisto (kamin v dnevni, nov dimnik)
Kako osebno izkušnjo prosim ...

Re: Peletni kamin in dimnikar - Digifotko - 11.9.2014

MIGAR Napisal:xavi, dobro vprašanje.
Ob hiši je dobro vidna toplotna črpalka, je pa res, da se iz neke točke s ceste vidi tudi dimnik.

Bohinc, v dopisu piše ''Strošek čiščenja kurilne in dimovodne naprave z medijem za prenos toplote (centralna peč), letni pregled in meritev dimne emisije 45,14€''

lp
MIGAR

Tole bi jaz pisno (priporočeno s povratnico) zavrnil z obrazložitvijo, da nimam centralne peči, dodal bi tudi fotko toplotne črpalke in pripis da je to glavni vir ogrevanja.

Re: Peletni kamin in dimnikar - Popravila na domu - 12.9.2014

matjazp2 Napisal:Si lahko prosim izposodim temo,
za korektno ceno, kakovostno storitev in predvsem, da je stanovanje čisto (kamin v dnevni, nov dimnik)

Dimnikarji imajo podeljene koncesije. Če želiš imeti uraden letni pregled "domovodnih in zračniških" naprav, moraš poklicati koncesionarja za tvoje področje. Po vsej verjetnosti zna to biti ES d.o.o.
Pokliči in jim natančno povej kaj hočeš in zakaj.

V primeru, da pa želiš vse skupaj samo očistiti, pa bo dober vsak dimnikar. Precej jih je, ki jim med pregledom in čiščenjem ni potrebno stati "za ritjo".

Re: Peletni kamin in dimnikar - dm9346 - 12.9.2014

Digifotko Napisal:
MIGAR Napisal:xavi, dobro vprašanje.

lp
MIGAR

Tole bi jaz pisno (priporočeno s povratnico) zavrnil z obrazložitvijo, da nimam centralne peči, dodal bi tudi fotko toplotne črpalke in pripis da je to glavni vir ogrevanja.

čigava odgovornost pa bo, če se ob kurjenju kamina, karkoli zgodi zaradi dimnika? v vsakem primeru mislim, da je najbolje, da se z dimnikarjem dogovoriš za obisk in se potem z njim dogovoriš glede dinamike čiščenja. pa vsak dogovor na papir in je to to.

Re: Peletni kamin in dimnikar - matjazp2 - 12.9.2014

Popravila na domu Napisal:
matjazp2 Napisal:Si lahko prosim izposodim temo,

Dimnikarji imajo podeljene koncesije. Če želiš imeti uraden letni pregled "domovodnih in zračniških" naprav, moraš poklicati koncesionarja za tvoje področje. Po vsej verjetnosti zna to biti ES d.o.o.
Pokliči in jim natančno povej kaj hočeš in zakaj.

V primeru, da pa želiš vse skupaj samo očistiti, pa bo dober vsak dimnikar. Precej jih je, ki jim med pregledom in čiščenjem ni potrebno stati "za ritjo".

Že, samo jaz žal za nikogar ne vem (do sedaj nismo imeli kamina)

Torej, če želim storitev čiščenja dimnika v Sloveniji, nimam možnosti izbire, pa če sem zadovoljen s storitvijo ali ne ...
Brez besed ...

Re: Peletni kamin in dimnikar - Popravila na domu - 12.9.2014

Mogoče si malo narobe prebral.

Če želiš storitev čiščenja dimnika lahko izbereš katerega koli dimnikarja....ali le nekoga, ki "se na to spozna".

Če pa želiš da ti poleg opravi še obvezni pregled dimnika in izda o tem tudi veljavno potrdilo pa moraš storitev naročiti pri podjetju s koncesijo.