PodSvojoStreho.net
Enofazna elektrika in TČ - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Enofazna elektrika in TČ (/showthread.php?tid=57895)

Enofazna elektrika in TČ - Bogovich - 8.9.2014

Pozdravljeni,

prosim za nasvet glede montaže enofazne TČ v hišo zidano z Ytong40 brez fasade izolacija strehe 30 cm, okna troslojna, velikost 220m2, talno gretje, bojler cca300l, lokacija štajerska.

Varovalka je 1x25 bo to dovolj za gospodinjsko uporabo in TČ.
TČ bi bila edini vir ogrevanja.

Prosim za nasvet še boljše če kdo enofazno TČ ima, in kako v hudi zimi deluje.

hvala

Re: Enofazna elektrika in TČ - jani65 - 8.9.2014

1x35 sem zasledil,25 je menda res premalo. V stanovasko hišo bi bilo bolje vgradit tri fazno eletriko,pa imaš mir.

Re: Enofazna elektrika in TČ - sassapo - 8.9.2014

Enofazne TČ delujejo enako dobro kot 3 fazne, ampak tvoja hiša je prevelika za takšno napravo. Bo treba preit na 3f

Re: Enofazna elektrika in TČ - Bogovich - 5.10.2015

Bogovich Napisal:Pozdravljeni,

prosim za nasvet glede montaže enofazne TČ v hišo zidano z Ytong40 brez fasade izolacija strehe 30 cm, okna troslojna, velikost 220m2, talno gretje, bojler cca300l, lokacija štajerska.

hvala

Pozdravljeni, z elektro se ze eno leto pogajam za priklop 3f elektrike in enostavno nočejo niti sofinancirat kaj šele invenstirat v nov kabel.

Ko sem jaz napeljeval za novo hišo sem moral dati kabel 5 x 16 iz prve najbljižje hiše, sedaj pa od te hiše do transformatorja manjka še 300 m oba imama samo eno fazo, sosed ne trza pravi, da ne rabi..

skratka butasto se mi zdi da sam posodabljam omrežje po celi vasi, ki ga moram potem dati v njihovo last

Vprašanje če dam na hišo še 10 cm kamene volne in izklopim talno v garaži pridem na 180 m2 bo to dovolj 8 kW enofazna Tč???

Aja ne dajo mi niti varovalke 1x 35, tako je slab kabel

Re: Enofazna elektrika in TČ - jani65 - 5.10.2015

Tipično za SLO ,da vedno nekoga čakajo ,namesto ,da bi skupaj stopili. Hudič je, da bo vse na eno fazo.

Re: Enofazna elektrika in TČ - sassapo - 6.10.2015

1 x 25A je kriza že za samo gospodinjsko uporabo, če se bo kuhalo (steklo keramika ali indukcija) še kaj zraven pralo, sušilo normalni stalni porabniki boš že popolnoma na meji oz. že preko brez vsake TČ.
Za samo TČ načeloma ne boš potreboval več kot 16A, (če bo izolacija res ok.) so pa hudič ostali porabniki v hiši brez katerih danes praktično ne gre.

Re: Enofazna elektrika in TČ - Fantocci - 6.10.2015

A ni tako, da je elektro dolžen zagotoviti kvalitetno oskrbo z energijo (znotraj toleranc)?
Kaj če se obesiš na to ubogo fazo in jo sesuješ? Napetost ne bo zadostovala standardom in nekaj bodo morali ukreniti.

Ker njihovo ravnanje je čisto izsiljevanje (stranka naj investira v omrežje, potem pa naj ga preda njim v last). Zaradi takih reči pri Telekomu so morali ljudem vračati denar, zakaj pa pri elektru ta sistem še vedno špila?

Re: Enofazna elektrika in TČ - jani65 - 6.10.2015

Mogoče pa rabi elekro malo medijskega pospeška.

Re: Enofazna elektrika in TČ - Energetik81 - 6.10.2015

Bogovich Napisal:Pozdravljeni,

hvala
Če sem prav preračunal, bi ti morala zadostovati enofazna 8kW naprava glede na te podatke. Ta pa nuca max. 2,5kW, to je dobrih 10A.
Za silo bi šlo z invertersko napravo, ampak bi moral precej paziti na ostalo porabo v zelo mrzlih dneh oz. med gretjem sanitarne vode, deaktivirat pomožne grelce TČ. Odpovedat se indukciji in nabavit štedilnik na plin, prati perilo in posodo v različnih časovnih intervalih itd. Skratka precej prilagajanja, nekaj se da narediti tudi z urniki TČ. Ni nemogoče, je pa precej nadležno vse usklajevati.

Re: Enofazna elektrika in TČ - edid - 6.10.2015

Zakaj si pa ne bi raje izbral drug energent? Plin, peleti, ...

Lahko pa tudi kombiniraš eno zelo švoh TČ s kaminom na pelete, ki ti pokrije konice v res mrzlih zimah.

Re: Enofazna elektrika in TČ - Bogovich - 7.10.2015

hvala za nasvete mnenja.. začenjam razmišljat o drugem energentu po vse verjetnosti kotel na polena in zalogovnik... bomo pač morali kuriti