![]() |
|
Na koliko stopinj ogrevati? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Na koliko stopinj ogrevati? (/showthread.php?tid=5781) Strani:
1
2
|
Na koliko stopinj ogrevati? - Sebastijan - 1.2.2007 Pozdravljeni! Jaz pa se ubadam z naslednjim vprašanjem. Kaj je boljše, ali imeti temperaturo za radiatorje na 60°C, pa se peč vklopi večrat po malo časa, pa pač pumpa več dela, ali pa ogrevat na 80°C, pa peč dela krajši čas in hitreje ogreje? Zdaj pri katerem načinu je poraba manjša? Predvsem zdaj se mi zdi to vprašanje aktualno, ker zunaj ni tako mrzlo. Lani sem imel nastavljeno na 80°C in je seveda hišo takoj ogrelo, zdaj pa imam na 60°C nastavljeno, pa je normalno da dlje časa rabi, da se stemperira hiša, je pa res da večino časa dela samo pumpa. - Gucci - 1.2.2007 Saj ne, da bi bil strokovnjak... Opozorili so me, da se nad 60˙C vodni kamen pospešeno izloča. Tudi ekonomično je bolj pri nizki temp. LpG - tomy - 1.2.2007 Po informacijah, ki jih imam je bolje peč temperirati nekoliko višje(70-80 c) vendar ne zaradi porabe temveč zaradi same peči,saj ob nižji temperaturi v peči prihaja do kondenzacij ki zmanjšujejo življensko dobo peči. Kako odvzemaš toploto peči, pa uravnava termostatski ventil glede na nastavitev željene temperature in izgube v prostoru. - vincent - 1.2.2007 čim nižje tem boljše..nima smisla držat peči na visokem nivoju ker bodo samo izgube višje (tam kjer ni potrebno). to o peči in temepraturi je pa za moje pojme lari fari....naša peč ima 35 let pa je kot rožica....pa na misel komu ne pride da bi pogledal na koliko naj bi grela...če je sorazmerno toplo je na 40 - 50 (kadar grejemo na olje), ko malo stisne na 60 ko je pa super mraz pa mogoče celo kdaj na 70. pri drvih pa kolikor te prime..zdaj ko imamo nastavljeno da voda sama kroži....segrejemo do 70...ampka to je eno uro ali dve...potem pa je 60 in počasi navzdol. kot zanimivost...ker mi je centralnar v štuku ki ga obnavljam na novo potegnil cevi za radiatorje (skrile so se pod estrih in v steno) je bilo treba stare jeklene cevi požagat stran...pa sem jih malo poškilil...nobene umazanije, vodnega kamna, rjavice....cevi praktično kot nove! In to po 35-ih letih! pa ljuba duša...kupi si klimo! Pa se ne boš rabil z ničemer ukvarjat LP - TOMSTER - 1.2.2007 Kakšno klimo to misliš? Jaz bom imel zelo dobro izolirano montažno hišo s 125m2. Za enkrat razmišljam o talnem centralnem ogrevanju z električnim kotlom, ker nimamo plinovoda. Kaj pa klima? Kako to zgleda in koliko to stane napram drugim načinom ogrevanja? - bozo - 1.2.2007 Klima je kar je, z njo ogrevamo lahko en prostor, max dva, ki se nahajata skupaj, ostalo pa ??? Je pa res, da je klima idelana za manjša stanovanja v blokih..., za hišo pa res ne vem, če je tako nujna. Kot sem že enkrat pisal, mi vpihavnaje toplega zraka diši preveč po pisarni in je daleč od neke domačnosti, ki naj bi jo pričarali v hiši. Dejstvo pa je da je ogrevanje s klimo ekonomično, ampak dokler bom lahko celo hišo, celo leto, ogreval s kurilcem za max slabih 500EUR, in bom popoldne oziroma ko bo čas in volja, zakuril kaminsko pečko v dnevni sobi res ne bom razmišlajal ov vgradnji klima naprave. - vincent - 1.2.2007 klima kot klima...ena zunanja enota (in običjano) ena notranja enota...če je razvejano stanovanje daš notri dve. to je drugače TČ zrak/zrak...pri nas se segreva z njo celo nadstropje (60 kvadratov)....v neizolirani hiši. V izolirani še toliko bolje ker so izgube manjše (kakor tdui ni tako hladnega občutka zaradi izgub). daš 250 jurjev z montažo...dobiš za to najboljšo klimo kar je možno, dela z izkoirstkom (v povprečju faktor 3...se pravi naprav el. gretju 3 x ceneje,,deklariran COP pa 4,35!), imaš zraven še ionizator zraka, čiščenje zraka, zadeva je neslišna zunaj (50 db) in znotraj (21 db!)..samo delovanje pa doterano kot se za tak znesek spodobi. Urna poraba pa nekje 7 SIT. Uporabljaš pa celo zimo...od jeseni do spomladi...lahko tudi 24 h/dan. Ko vržeš brojke in slove na paprir ugotoviš da se greješ zastonj oz. se ti odplača v 2 - 3 letih (pri neizolirani hiši)...pa to niti nima veze...že sami tekoči stošk za ogrevanje te pošteno razveselijo. MOntira se običjano enoto nekje v centralno sobo (hodnik) kjer lahko piha klima v vse prostore in jih temperira...seveda če je potreba zvečer vklopiš centralno ogrevanje da se vsi prostori enkomerno ogrejejo...ampka to so detajli. Glavnino pa ti odbije klima. to o čemer sem zdajle pisal pa sliši a ime MITSUBISHI MSZ-FA25VA/MUZ-FA25VA plasma duo -20 greje pri nas že 2 zimo.....pa lahko sam rečem: TOPLO PRIPOROČAM (ampak res toplo!) - vincent - 1.2.2007 bozo..za hišo je nujna! zelo zelo nujna..sploh z vidika prihranka. pa še eno postransko zadevo ima....poleti te lahko celo ohlaja...ampak to so sitnice :roll: - dejan - 1.2.2007 vincent Napisal:bozo..za hišo je nujna! zelo zelo nujna..sploh z vidika prihranka. Ni nujno. Mi pozimi porabimo malo kurilca, ker se ogrevamo, spodaj krušna peč, zgoraj kamin. Poleti pa tudi ni vroče, ker je hiša zelo izolirana. Pa še ob cesti stoji, da mi seka vročina iz asfalta. Tako, da zaenkrat še ne razmišljam o klimi. Če bi pa živel v bloku bi jo pa sigurno že imel. - vincent - 1.2.2007 dejan...torej rabite drva? zdaj če so zastonj potem že..drugače jih je treba prav tako kupiti, delati, spravljati, nalagati. na vsak način pa če imaš kamin boš verjetno njega zakuril...ker ta toplota je nekaj posebnega. za v blok je pa bolj problem ker klime praktično ne uporabljaš...razen poleti mesec ali dva. - Sebastijan - 1.2.2007 Torej eni so za nižjo temperaturo, eni za višjo. Nisem pa zdaj gledal iz vidika, kaj je boljše za peč, ampak glede na stroške. Kdaj porabiš manj olja? - bozo - 1.2.2007 Pač imam tako mnenje o klimi in kot sem napisal z ekonomske računice je upravičena drugo pa... Pa saj smo itak spet tam kar smo že stokrat dorekli, bistvo je dobra izolacija ostalo so pa resnično drobtinice. Ko enkrat izdelamo hišo kjer bomo porabili manj kot cca 5 - 6 l olja/m2 uporanbe površine se komaj začnejo debate o smiselnosti vgrajevanja dragih sistemov ogrevanja. Vedeti namreč moremo, da manjša kot je energetska potrošnja hiše, daljša so obdobja vračila v "special" investicije. Pa tudi poleti ne sme tepmperatura v dobro izolirani hiši preseč temeperaturo, ko bi potrebovali klimatsko naparavo. Fazni zamik pregretja konstrukcije mora to vsekakor omogočat. Vincent, saj sploh ne oporekam klimi in njeni energetski učinkovitosti, bolj mi je odbijajoča v smislu prijetnega počutja. Kar pa se tiče stanovanj v blokih, stanovanj v mansardah starejših hiš, pa tudi v slabše izoliranih hišah, kapa dol bi rekel Katanec, klima je takrat zakon. - aleks - 1.2.2007 @vincent: pa koliko imaš ti teh 60 kvadratov izoliranih, da jih lahko z eno tako klimico ogreješ? koliko toplote pa sploh odda ta klima, ki jo ti navajaš? 7.5kW? to bi blo malo premalo za bajto, kjer zdaj živim. zdaj nekje požgem 50-60 kg peletov na dan za eno etažo, ravno ene 60 kvadratov kot ti, v redu ogreto; ali pa 1.5 šajtrge drv (samo je potem hiša zjutraj že hladna). zanima me namreč, če bi ta rešitev s klimo zame prišla v poštev. popldne in zvečer drva, čez noč in med šihtom pa klima, takole razmišljam. sama klimica sploh ni draga, sem šel čekirat na net, res je 1025€ z montažo. - vincent - 2.2.2007 aleks..hiša je neizolirana...to nadstropje ima edino 2 sobi obiti v les (k=0,92) pa za njim kak cm izolacije...(neizolirana stana pa ima k=1,3). Imamo za zamenjana okna (3 slojna).....je pa po moje izračunu pri - 13 stopinj izgub v tem nadstropju dobre 3 kW (zgolj bivalni del, brez stopnišča). (za občutek...hiša je 9 x 9 metrov, P+2 štuka, 35 let) Če pa gledaš temeprature okoli nič pa so izgube še toliko manjše. Klima pa da (pri merjeni temepraturi 7 stopinj) od sebe 3,2 kW porabi pa nekaj manj kot 0,7 kWh. Torej okoli ničje še vedno deluje blizu moči 3 kW kar v povprečju zadošča za ogrevanje. Pa tdui pri nižjih temperatura (zaj ko je za silo stisnilo) pač klia dela...ker je fte bolan, je zdaj vključena 24h/dan. Ampak kot rečeno...zakuri se zjutraj (naloži se toliko odpadkov - drv) na peč da se ta segreje do 60 oz. 70 stopinj (torej 2 uri) ter popoldne še 1 X....ker so pri neizolirani hiši le stene precej mrzle in paše da se ogrejejo. In to je to...ves preostali čas uporabljamo klimo (med kurjenjem jo izklopimo da ne zakuhamo)....je pa res da je naša klima montirana na slabem mestu (foter vztrjala...tako da je v dnevni sobi). MI imamo najšvohnejšo izvedenko, lahko si omisliš tudi malček močnejšo (dražjo) pa za 60 kvadratorv skoraj mislim da ni potrebe. moj nasvet zate...klimo čim prej! Nekam na kak hodnik...pa naj dela. Stalo te bo nekje 8 SIT na uro, popoldne pa boš za par (če bo potreba...ne vem kako imate hišo) zakuril še centralno peč...pač stvar okusa. Pa pridi povedat čez kak mesec kaj se dogaja s porabo pletev/drv oz. karkoli uporabljate. Meni jo je montiral sosed/kolega, ki se ukvarja s tem...on je vrgel v nadstropje 2 klimi pa se greje izključno z njima....vklopi jih v jeseni izklopi spomladi...pravi da za tak strošek ki ga ima z ogrevanjem se mu ne splača delat izolacije (okna pa je menjal). ampka kot rečeno...dokler je nimaš ne verjameš! Tudi jaz nisem...zdaj jo pa vsake mu priporočam...sploh tistim z veliko porabo. - dejan - 2.2.2007 Vincent res imam gozd in tako, ko sem sit vsega in mi vsi preveč skačejo po glavi grem lepo malo na sproščanje v gozd. In pripravlam drva za mame tete stare mame in kakšne kolege. Imam pa tudi preveliko in prezakumplicirano hišo za klimo. Samo, ko poslušam kolege, ki živijo v blokih in imajo še majhne otroke se pa res kuhajo poleti. Tako, da tudi če klima dela samo dva meseca se jim jo splača imeti. |