![]() |
|
Ogrevanje na kurilca + plin - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Ogrevanje na kurilca + plin (/showthread.php?tid=5756) |
Ogrevanje na kurilca + plin - repika - 30.1.2007 Trenutno imamo urejeno ogrevanje na kurilno olje. Čez nekaj mesecev nam bodo naredili priklop na zemljski plin. Zanima me kako narediti, da bom lahko kuril tako na kurilca kot na plin (verjetno bom tako ali tako kuril samo še s plinom, ker je občutno cenejši, ampak nikoli se ne ve), kakšno peč je smiselno kupiti in kaj vse še bo potrebno narediti-pripraviti, preurediti za priklop plinske peči. Gre za ogrevanje spodnjega dela + mansarda v skupni izmeri ca 160 m2. Vsaka informacija je zelo dobrodošla. Ali mi mogoče lahko kdo pove kakšna bo investicija (ca) v plinsko peč + vsa napeljava, ki je potrebna. - blautherm - 30.1.2007 Citat:verjetno bom tako ali tako kuril samo še s plinom, ker je občutno cenejšiKakšno ceno plina pa imaš oziroma jo pričakuješ? Kolikor vem v MB nimajo ravno poceni plina. Če se ne motim je zdaj celo dražji, kot ELKO. Da ne omenjam cen v Rušah ali pa Hočah... LP - repika - 31.1.2007 Ja baba čula baba rekla; informacijo mi je zaupal "profi" - hvala za opozorilo bom definitivno preveril! - vincent - 31.1.2007 nima smisla držat oba sistema ker boš imel problem s samim dimnikom (razen če imaš namen imeti dva dimnika). najbolje da pokuriš kurilca kot ga še imaš (zdaj letos ali še drugo leto...oz dokupiš par litrov da prideš preko zime potem pa...če že misliš greš direkt na plin. jaz sem par tednov nazaj vprašal centranarja, ki mi je delal cevi za radiatorje koliko bi ar prišla plinska peč (plin nam napeljejo letos)...pa je rekel nekakako takole....treba dat rostfrej v dimnik, v sredino še cev fi 50 (oz 70?) (za dovod zraka), na novo inštalacije, peč kondenzacijska boljšega proizvajalca, ekspanzijske, črpalke, krmiljenje in praktično vse potrebne zadeve...nekje 1,2 MIO SIT...oz 5.000 EUR. če bi pa še želeli zraven meti peč na drva....bi znal biti pa to problem...ker ne more biti isti dimnik....so pa pri nas še dva dimnika tako da bi lahko porabili tistega. na vsak način je investicija precej visoka, tako da nima smisla držat dveh podobnih sistemov - ker bo dražja investicija kakor tudi vzdrževanje...efekta pa nobenega. ti rajši kupi KLIMO !!! pa ob priliki presedlaj na plin....dokler pa se odločiš pa poiukusi kombinacijo olje + klima...prihranek bo nekje 30 - 50 %, pa se boš potem odločil ali ti je smiselno iti v 1,2 miljonsko investicijo. Klima te pa pride 250-300 jurjev z montažo, pa če jo 'danes' kupiš se ti bo tretino zneska do konca zime že povrnilo! LP - blautherm - 31.1.2007 Citat:Ja baba čula baba rekla; informacijo mi je zaupal "profi" - hvala za opozorilo bom definitivno preveril! Si lahko sčekiraš na spodnjem linku. Zgleda, da se še vedno splača. Najprej sem gledal ceno za uporabo do 400m3 in se mi je zdela kar visoka, potem sem se pa spomnil, da spadamo v višji razred (401-100000m3) in je posledično cena nižja. [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")plinarna-mariborunichr("46")si/indexunichr("46")php?key=cenik[/url] LP - repika - 31.1.2007 Nekaj mi ne štima oziroma očitno ne znam izračunati. A ni pretvornik 1m3 = 1000 l ? Torej če letno porabim 1500 l kurilca in če to poizkušam pretvoriti v m3 ??. Potem ne vem zakaj je postavljena lestvica do 150m3?? Prosim za pomoč, očitno sem danes skregan z matematiko. Sistem kurilnega ogrevanja je star 5 let, rostfraj dimnik tudi je - ampak samo eden. Drugi je namenjen za kaminsko peč. Se mi je zdelo, da investicija niti približno ni mala. - Mare - 31.1.2007 repika Napisal:Nekaj mi ne štima oziroma očitno ne znam izračunati. A ni pretvornik 1m3 = 1000 l ? Torej če letno porabim 1500 l kurilca in če to poizkušam pretvoriti v m3 ??. Potem ne vem zakaj je postavljena lestvica do 150m3?? Prosim za pomoč, očitno sem danes skregan z matematiko. 1000 l je kubični meter samo pri plinu je stvar drugačna....1 l ELKO energetko ustreza približno 1m3 plina (tako so mi dejali :oops: )...lahko me popravite.... Lansko leto smo v okolici Domžal izvedli plinifikacijo tako za smo plin napeljali do hiše.Že takoj so nas začele zasipati z letaki in telefoni razne firme,ki se ukvarjajo s plinskimi inštalacijami.Pa smo se zmenili za neobvezen pregled z neko ljubljansko firmo...... V obratovanju imamo Riello-vo peč Binomio A na ELKO,mislim da že sedmo sezono....če bi hotel menjati samo gorilec,bi prišel strošek cca. 2500€ (nabavna cena peči z avtomatiko je bila 1750€)....menjava peči ter ustreznega zalogovnika bi prišla cca 4500€...zraven pa je treba še dodati stroške za Rf dimnik......pa še kaj bi se našlo! V planu imamo še nabavo kvalitetne inverterske klimatske naprave....po izdelavi fasade pa se je poraba ELKO zmanjšala za dobrih 40%...tako da me plinski trendi zaenkrat še ne zanimajo,ker se mi zdi da se bo ponovila zgodba izpred dvajsetih let,ko smo se množično začeli ogrevati na ELKO potem pa so šle cene......tako je tržno ogrevanje,ki sledi ponudbi in povpraševanju :roll: . lp Mare - vincent - 31.1.2007 repika Napisal:Nekaj mi ne štima oziroma očitno ne znam izračunati. A ni pretvornik 1m3 = 1000 l ? Torej če letno porabim 1500 l kurilca in če to poizkušam pretvoriti v m3 ??. . dobro ti gre matematika..ampka kot rečeno kubik plina po energetski vrednosti ni enako kubiku olja drži pa še vedno (tudi danes) da je 1m3=1.000 litrov. le 1 liter kurilca (0,001 m3) ti da kurilno vrednost nekje 10 kW pri plinu pa je malo drugače (žal nevem podatka). drugače pa kot je rekel mare...investicija v klimo je zlata vredna! mi smo rpvo leto padli iz 1.800 litrov na 1.200 litrov (+ 18 jurjev za elektriko), to zimo imamo pa čudno stanje..menjali smo še okna tako da olja še niso prižgali ker kurimo lesne odpadke od moje prenove stanovanja (omare, lesene obloge)...seveda 1 se zakuri zjutraj pa 1 x zvečer...vmes pa dela klima...poraba nekje 7 SIT/uro pa je celo nadstropje toplo....peč na olje samo da kihne pa gre liter kurilca oz. 130 SIT (za 20 ur delovanja klime). - vincent - 31.1.2007 je pa dejstvo da še vsak ki je šel naplin na koncu priznad akakega občutnega prihranka na stroških ogrevanja ni - plin se bo pač vedno ravnal po nafti...in cenovno tudi bostanekje tam tam...prihraniš lahko edino na račun boljših izkoristkov plinskih peči....če je seveda peč dimenzinirana tako da jih bo dosegala. Re: Ogrevanje na kurilca + plin - phantom - 31.1.2007 repika Napisal:Trenutno imamo urejeno ogrevanje na kurilno olje. Čez nekaj mesecev nam bodo naredili priklop na zemljski plin. Zanima me kako narediti, da bom lahko kuril tako na kurilca kot na plin (verjetno bom tako ali tako kuril samo še s plinom, ker je občutno cenejši, ampak nikoli se ne ve), kakšno peč je smiselno kupiti in kaj vse še bo potrebno narediti-pripraviti, preurediti za priklop plinske peči. Gre za ogrevanje spodnjega dela + mansarda v skupni izmeri ca 160 m2. Vsaka informacija je zelo dobrodošla. Ali mi mogoče lahko kdo pove kakšna bo investicija (ca) v plinsko peč + vsa napeljava, ki je potrebna. povej kaj več o trenutni situaciji: - poraba ELKO, tip kotla, lastnosti - način ogrevanja: radiatorsko, talno,... - tip razvodov in izolacija - trenutna izoliranost objekta - prostor, predviden za montažo plinskega kotla - repika - 1.2.2007 Trenutno stanje: - peč Feroli stara 8 let (ne 5 kot sem pomotoma napisal) + ločen 120 l boljer od Gorenja - trenutno ogrevamo 80 m2 (spodnja etaža) čez celo leto porabimo od 1500-1800 l olja pri temperaturi 25 C in več (smo skupaj z mamo, ki jo neprestano zebe mi pa hodimo v kratkih rokavih). - hiša se nahaja na J strani, sonce imamo prisotno praktično od jutra do večera - spodnja etaže radiatorsko ogrevanje (bakrene cevi), mansarda radiatorsko + talno (alumplast). - spodnja etaža: debelina zidov od 35 - 40 cm grajena s polno opeko, mansarda Yutong termoblok. Fasada spodnje etaže je apneno cementna (klasična izpred 20 let). Letos, bolj verjetno drugo leto, bomo izravnali stene (stara hiša pač) in vse pripravili za tervol lamele debeline 6 cm. - mansarda: poševnina izolacija Ursa debeline 25 cm (prva plast že položena, druga sledi naslednji vikend) - vsa okna po veljavnih predpisih - prostor: na žalost en sam in edini; tam ko se nahaja peč ze ELKO - phantom - 1.2.2007 kurilnica mora biti prezračevana, zadošča zračnik fi100mm zunanji steni ali zračnik, ki je ponavadi ob dimovodu ( na streho). plinski kotel mora imeti lasten dimovod. če zmoreš, vgradi kondenzacijski kotel. investicija je sicer dražja, vendar se v nekaj letih poplača. le- ta zahteva soosen dimovod iz kurilnice na steho ( lahko skozi jašek, neuporabljan dimnik,...) ali fasado ( če ni v horizontalni oz. vertikalni bližini oken, vrat, teras- naj ti pojasni ponudnik storitve). lahko se izvede tudi samo izpuh po opisanem načinu, zajem zraka pa iz okolice ( torej kurilnice ali preostalega prostora v jašku/ neuporabljenem dimniku). vsekakor ne rabiš vleči inox tuljave skozi dimnik... poleg kotla rabiš hidravlično kretnico ( ker ima kotel vgrajeno obtočno črpalko, ti pa bi rabil še tri: etaža, mansarda, talno ogrevanje), za preklop pa najbolj preprosto tri-potni krogelni ventil na vtoku in povratku. da bo stvar tudi električno delovala, moraš vgradit eno četo relejev, ki bodo poskrbeli, da bo deloval samo en kotel naenkrat- s pripadajočo regulacijo. najpogosteje se zadevo poveže le hidravlično ( električno lahko povežeš naknadno, če bo to res potrebno) in kotel na ELKO stagnira... poraba plina bi morala biti stroškovno vsaj ene 25-30% nižja, zavisi od kotla in nastavitev. če obstoječ sistem v etaži zmore nizkotemperaturno ogrevanje, si zmagal! vsaj takšne izkušnje so na goriškem... predelava kotlovnice, s sanacijo dimnika ( brez izjemnih posegov), rezanjem obstoječega razvoda in postavitvijo novih ogrevnih krogotokov, s spodobnim plinskim kotlom toplotne moči do 24kW in pripadajočim bojlerjem ( z visokim toplotnim odvzemom- ene 15-24kW), z dovodom plina do 10m, bi rekel, tko o oka, 6500 +/- 750 EUR, z 8,5% ddv. ogromno zavisi od vgrajenih materialov in pripadajoče kvalitete. pozoren bodi na renome in servis kotla, da o monterju sploh ne izgubljam besed. zberi tri ponudbe, pa boš videl pri čem si ( glej da bodo enakovredne, po možnosti izvedba za srednji in višji cenovni razred sistema). če te muči, zakaj obstoječi bojler ni dober: saj ne da ni dober, počaseje bo ogrevana voda, ker je odvzem nižji, kot bi kotel rad. ogrevanje sanitarne vode ima prioriteto, zato ima kotel preklopni ventil, da med ogrevanjem vode ne ogreva tudi prostorov. tako izkoristi najvišjo možno moč glede na odvzem toplote in skrajša čas gretja na minimum, npr.: 100l vode v 15minutah iz 8st. na 50st.C. - javor - 3.2.2007 Podobna stvar je bila lani pri nas.Leta 2005 smo dobili plin na hišo in lani smo hoteli zamenjati 22 let staro peč - kombinirano z plinsko.Dobil sem tri ponudnike predračuni so bili od 4000 do 6000 evrov. Letno porabimo z pripravo vode od 1500l do max.1800l kurilnega olja,zraven kurimo ze nekaj let z invertersko klimo ,tudi občasno kamin. Potem smo vse skupaj malo premisli in ostali na kurilcu in prav smo storili,kajti tisti ,ki so presedlali v tej evforiji na plin plačujejo od 40.000 sit mesečno naprej na približno enaki ogrevalni površini kot pri nas.To pa ni bistveno cenejše in kot mi je tudi dejal eden od treh ponudnikov za plin je plinsko ogrevanje max.15% cenejše od kurilnega olja,po vsem tem kar slišim je pošteno povedal.Investicija je pa velika in se ne povrne kmalu,če se sploh. Naša odločitev je pa taka,da bomo peč pač zamenjali,ko bo spustila vodo zopet z pečjo samo za kur.olje,ne bomo gledali na kakšno znamko,ker pri taki porabi nima smisla, kot so nam rekli 1600 evrov vse skupaj z montažo.Bomo pa šli na plin,če bi se zgodilo,da bi vse skupaj postalo bolj ugodno,kajti zdi se mi ,da je vse skupaj malo precenjeno,končno tudi življenska doba plinske peči je 30% krajša zaradi vlage. - phantom - 3.2.2007 @javor: ...vseeno stvari ni kar tko počez za posploševat. zagotovo zavisi zadeva od ogrevane površine in dejanskih izgub, tipa kotla in sistema delovanja. če ogrevaš 80m2 ni neposredno primerljivo s 160m2 itd. @ repika: v gorici je cena plina cca. 0,50EUR na m3, vključno s taksami, pristojbinami,... vztrajam, da se na našem koncu zadeva izplača... - repika - 6.2.2007 Definitivno bom plačal priklop na plin, ker mi v tem trenutku vlečejo plinovod mimo hiše in je zadeva polovico cenejša. Trenutno Elko ne bom zamenjal z plinom predvsem zaradi starosti celotnega sistema, bom pa definitivno kakor hitro bo možno naredil fasado iz lamel. Tukaj imam zelo veliko rezerve pri prihrankih, tudi sama pozicija hiše, ki je ob lepih dnevih praktično ves dan na soncu (no poleti je malo križ) mi omogoča nekaj prihranka. Sem pa na žalost doma ravno v tistem koncu, kjer je plin drag 0,57 EUR in je zdaj dražji od ELKO. |