PodSvojoStreho.net
Demontaža zunanje enote klime - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Demontaža zunanje enote klime (/showthread.php?tid=57118)

Strani: 1 2

Demontaža zunanje enote klime - nectuss - 2.7.2014

Zadeva je takšna, da nam na bloku delajo 20cm izolacijo in si moramo zunanje enote odmontirat sami. Zanima me ali je demontaža tako komplicirana, da je boljše da jo opravi kako monter ali lahko zadevo rešim tudi sam? Če sam, potem na kaj moram na kaj pazit, razen tega, da ne padem dol z enoto vred Smile .

Logično se mi zdi, da nosilce tudi dol poberem ali pač?

Hvala za odgovor!

Re: Demontaža zunanje enote klime - Hanzi - 2.7.2014

Konzole zamenjaj za daljše ali te podaljšaš če so dovolj močne. To ne vem. Jaz sem jo podaljšal
Na kaj boš sicer po fasadi obesil klimo? Na 20cm stiroporja?
Jaz klime nisem odstranil, sem jo samo odmaknil slabih 20cm od nove fasade. Na srečo sem imel dovolj dolgo inštalacijo. Vprašaj fasadereje če je to možno. Se pravi samo prestaviš klimo za debelino fasade+ toliko da lahko zadaj fasado potegnejo.
Sicer pa se klima ponavadi prižge, zapre ventile na zunanji enoti (ne vem več katerega najprej) in odklopi. Odvisno najbrž tudi od modela. Pred ponovno montažo pa ne vem če je tudi v tem primeru priporočljivo vakumiranje.

Model klime navedi.

Re: Demontaža zunanje enote klime - rs84 - 2.7.2014

Pred demontažo prižgi klimo daš stopinje na min., greš na zunanjo enoto in zapreš ventil, ki je na tanjši cevi počakaš minuto ali dve, ter zapreš ventil na debelejši cevi, ugasneš klimo. Ko odvijaš cevi daj počasi če je mogoče še plin v cevi ter ponoviš postopek zgoraj samo ponavadi je ok. Pri montaži je sicer fajn zvakumirat tudi zato, da veš da so spoji, ki si jih privijačil nazaj dobri. Vendar ko sem pri kolegu to delal nisva vakumirala, pa tudi cevi so bile dolge le kake 2m. Ponavadi je pri vseh klimah nekak takle posotpek ni tolk odvisno od modela.
Meni je en starejši klimaš rekel, da naredim tako ker sem mu včasih pomagal kako klimo zmontirat ne bom pa trdil da je to pravilen posotpek, men je deloval.

lp

Re: Demontaža zunanje enote klime - arbajter - 3.7.2014

Če ti cevna instalacija za zunanjo enoto klime omogoča zadosten odmik od stare fasade (električni kabel načelom ni problem kvalitetno podaljšati - Raychem spoj) potem si že rešen. Pripravi si najprej podaljšek konzole za tistih 20 cm, najbolje iz "U" profila, kateri gre čim bolj tesno v obstoječi "U" profil s spodnje strani. Zunanji dve luknji zvrtaj že vnaprej. Odvij najprej zunanja dva vijaka, s katerimi je klima pritrjena na konzolo, notranja dva vijaka pri steni pa samo popusti toliko, da boš klimo lahko nagnil proti steni. Na zunanji dve luknji privij podaljška konzole in jih zategni. Odvij do konca še zadnja vijaka pri steni in pomakni klimo do zunanjih lukenj narejenih v podaljšek konzole. Privij najprej zunajnja vijaka in nato z vrtalnikom zvrtaj še luknji na zadnji strani klimata ter vse skupaj privij do konca. Če pa si vsaj malo "šlosarja" pa si vse luknje pripravi na tleh, potem pa samo še gor vržeš vse skup, saj na originalnih konzolah običajno sploh ni potrebno vrtati kakršne koli luknje, jih ima konzola veliko, samo prave uporabiš. Ura avtodvigala pa je cca 20 evrov, boljš kot da dol padeš.

Re: Demontaža zunanje enote klime - Hanzi - 3.7.2014

Pa saj bodo oder postavili, takrat pa v akcijo.

Re: Demontaža zunanje enote klime - Kostolany - 27.5.2016

Obujam staro temo in upam, da mi boste znali pomagati z pametnimi nasveti.
Letos izdelujemo fasado na bloku. Oblekli bomo tudi notranje stene balkonov, kjer se tudi nahaja moja zunanja enota.

Imam par vprašanj. Notranjost bomo oblačili individualno torej se bo vsak sam odločal koliko centimetrov svojega balkona bo žrtvoval. Sam se odločam, da bi stene oblekel z 6cm grafitnega ter strop z 5 cm grafitnega.
Vprašanje...ali je potrebno daljšati konzole navzven glede na to, da je sedaj prostora med steno in klimo 13,5 cm, potem bi ga bilo cca. 7cm?

Nižat itak moram saj je klima kot je razvidno iz slik le 5cm od stropa. Za koliko nižati? Naj konzolo prestavim navzdol le 5cm tako da bo po fasadi spet 5cm ali naj dam malo več zaradi kroženja zraka?

Nadalje mi po celotnem balkonu pod stropom poteka instalacija v dolžini treh metrov (slika 4). Jaz bi zadevo kar zaprl s stiroporjem. Mislite, da je to dobra ideja ali je bolje vso instalacijo dol in potem pričvrstitev na fasado in kakšne so slabosti te moje ideje z zapiranjem. Same cevi bi v primeru kasnejše celotne demontaže lahko izvlekel iz kuhinje tako da za večno ne bi ostale zazidane v fasadi. Obstaja kakšna možnost, da bi se v tem kanalu pričela nabirati plesen?

Vsem se zahvaljujem za podane rešitve.

lp Smile

[img]httpsunichr("58")//6xjfswunichr("46")bn1302unichr("46")livefilestoreunichr("46")com/y3mpaOF2YOzy0YKriHMdMZyYSjRqqZAzMehocsT7HxPUPVxQre0nK8mkWArNzfpG9NftbQ7EvWNsUFHzUvd5tXR_UPSrRKHt3ZxkK7_ReU779D6EZdWjoL0l_bd1HAGpZm5YJKeIv4xiKI9BtMTwRb4Ys7oUarFVcQTjTLrfuRK3TE?width=660&height=495&cropmode=none[/img]
[img]httpsunichr("58")//6xipygunichr("46")bn1302unichr("46")livefilestoreunichr("46")com/y3mOVIP8pAG_rl3vGnf6Tl0r24vcmyzJbEMdymIVyUgn_jb6Ikq2Ig8A7GwkKYpO4LKYsGDN8XtI8KnUJdigfOwvOOeESe4ICzFW72J-chKY7KNOcSLqmCKZTUbSJYpoU35gAx2fiRrHvWPq6WIGdXYQQ?width=660&height=495&cropmode=none[/img]
[img]httpsunichr("58")//6xl6vwunichr("46")bn1302unichr("46")livefilestoreunichr("46")com/y3mpp2fu6tolNa9bP1Y4TNGSsxwueweRA8WQsoOkCMoqMPA9V5KM9E-wSnuiiHR0R362h6HMl83RqXA05XwdHhn5iLvnuka8zk4NbuHIl-R6vyKcHzJpEErFPL_-AGAsbytJ1pgnrX_FCRHbObQu6xTbg?width=660&height=495&cropmode=none[/img]
[img]httpsunichr("58")//6xle1gunichr("46")bn1302unichr("46")livefilestoreunichr("46")com/y3mYFPVqiBYQbsKooZKW__Oy63QMNE4r-F3rU_BCbjllWZnLH2FfccfhM6oJNKAXZx1kQmAMY0QDTRd-ju23pZpW6DefmsAtOjXg-gsChRsOJdCmvLZ4kmnPVaRscO6ePxmRv1VUBQQSJn6mg3fmT8nTw?width=660&height=495&cropmode=none[/img]

Re: Demontaža zunanje enote klime - Homer - 27.5.2016

Konzole vsekakor podaljšat in ohrani vsaj obstoječo razdaljo do zida.
Tisto nad klimo ni toliko pomembno, a 5 cm pa le pusti....
Kanal lahko obdržiš in ga zazidaš s stiroporom ali stirodurom, ampak tako, da ga tudi prekriješ s vsaj centimetrom izolacije. Torej več izolacije na zid, ali pa ta kanal poglobiti v fasado. Seveda zadihtaj na obeh straneh, tako da ne bo šla vlaga noter, ki je predpogoj za plesen.

Kako pa si zamišljaš vlečenje bakrene cevi ven, ne razumem prav dobro. To je možno le če cev ni ukrivljena pri prehodu skozi zid.

Ne vem pa kako si zamišljaš delati fasado, ne da bi odstranil klimo.....

Re: Demontaža zunanje enote klime - Kostolany - 27.5.2016

Hvala Homer za tvoje razmišljanje.
Klima gre itak dol iz stene, da bodo fasado naredili tako kot je treba. Časa imam še kakšen mesec pa pol ko se bo začelo zares zato sedaj zbiram ideje da mi potem ne bo potrebno na hitro iskati rešitev.
Tisto za vlečenje bakrene cevi pa sem mislil, da če bo kdaj potrebno odstraniti cevi klime in jih namestiti z novimi, bom to lahko naredil iz sosednjega prostora saj tako kot si predvideval, cev ni ukrivljena in je raven preboj iz kuhinje na balkon zato bi zadevo lahko samo odklopil od zunanje enote in iz kuhinje potegni cevi nazaj v prostor.

Najbolj me itak zanima minimalen odmik od stene in stropa ter potencialna plesen če bi zaprl s stiroporom ta plastičen kanal po kateri potekajo cevi.

Re: Demontaža zunanje enote klime - sassapo - 28.5.2016

Zunanja enota klime zadaj tehnično ne potrebuje veliko prostora, saj gre za sesanje zraka. Problem nastane ko je potrebno očistit izmenjevalnik. Odmik takšen, da z roko in metlico prideš do celotne površine izmenjevalnika. Odmik od stropa je lahko minimalen, ker bo morebitna okvara tako zahtevala demontažo enote.
Cevovod položi direktno pod fasado brez sedanjega kanala, s tem boš popolnoma eleminiral možnost kondenzacije, saj s purpenom popolnoma zatesniš praznino med stiroporom in zidom.

Re: Demontaža zunanje enote klime - Kostolany - 2.6.2016

Zdravo.

Najprej se opravičujem za zapoznel odgovor saj me služba baše (tako kot vse). Hvala sassapo tudi tebi za tvoj nasvet.

Bi pa te vprašal kako si si zamislil ta cevovod direktno pod fasado...ali naj pustim zadnji del tega plastičnega kanala in purpen v njega ali ves dol. Če ves dol...kako naj pritrdim cevi na steno pred zapiranjem z fasado?

Hvala.

Re: Demontaža zunanje enote klime - Hanzi - 2.6.2016

S perforianim trakom?
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")tehnolesunichr("46")si/modules/uploader/uploads/s_product/pictures/en_d_bp_copy1unichr("46")jpg[/img]

Re: Demontaža zunanje enote klime - Homer - 2.6.2016

.... in seveda potem pozabi na tvojo idejo, da boš morebiti kdaj v bodočnosti potegnil cevi ven.... Če ne vztrajaš na tem, potem je to, kar je predlagal sassapo najbolje.

Re: Demontaža zunanje enote klime - Kostolany - 2.6.2016

Hvala Hanzi! Res je to, da več glav več ve Big Grin . Jaz se na kaj takšnega nebi spomnil...sem še prezelen v teh zadevah Smile .

Ja Homer se tega zavedam. Pa da vprašam drugače....se lahko te cevi "pokvarijo" ali so večne, da čez 10 let odmontiram Micko dol in nov model gor in priklop na obstoječe cevi? Cevi verjetno niso nekakšna raketna znanost ampak verjetno imajo svoj rok trajanja ali se motim?

lp

Re: Demontaža zunanje enote klime - Hanzi - 2.6.2016

Da bo kdaj druge cevi porinil nazaj notri je potem edina varianta da sedaj pod fasado polozi zascitno cev. Najbokje 75 ce je dovolj prostora. Ce ni veliko ovinkov spravis zadevo s tezavo tudi v 50.

Re: Demontaža zunanje enote klime - Kostolany - 8.6.2016

Zdravo Smile .

Še ne dolgo nazaj sem pametoval, da imam še mesec pa pol do fasade...no dejstvo je, da že postavljajo oder in se stvari odvijajo izredno hitro.

Imam vprašanje....iščem po netu in ne najdem teh podaljškov konzol, sedaj ali se ti podaljški naredijo "home made" ali pa naj kupim nove konzole? Najbolj mi ne diši ta zadnja in me zanima ali pozna kdo katerega, ki to izdeluje nekje tu na štajerskem?

Pa pri klimi me zanima ali je (par postov višje) opisan postopek pravilen za odklop zunanje enote klime (Mitsubishi FH35-VE). Torej klimo prižgem na minimalno hlajenje, zaprem tanjšo cev, ko pa notranja enota (ventilator) neha delati pa zaprem še debelejšo cev? Potem ko cevi odklopim, jih še zalepim, da ne pride vlaga v cevi. Sem še kaj pozabil?

Hvala..bom poročal s slikami kako je šlo.

lp