PodSvojoStreho.net
Služnost - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Služnost (/showthread.php?tid=56425)

Služnost - scottie - 8.5.2014

Zdravo,

mimo najine parcele poteka cesta katere delna lastnika sva midva ( zaradi širitve ceste sva dala služnost občini ). Letos bo občina urejala javno infrastrukturo in vsi vodi gredo v cesto. Eden izmed njih je tudi plin in ker trasa poteka po delu v najini lasti naju je koncensionar zaprosil za služnost. Načeloma ne bi bilo problema, ampak ker ima plin "varovalni pas", bi naju to oviralo pri najini gradnji uvoza. Lokacija plina poteka 1,5m od roba najine parcele (ne ceste) in v kontra soglasju je koncesionar napisal:

Na mestih križanja, odnosno pri gradbenem posegu v varovalni pas plinovoda 1+1m je potrebna predhodna zakoličba in sondažni izkop pod nadzorom upravljalca.
4. Stroški za izvedbo,zakoličbo ter nadzorom pri gradbenih delih v območju plinovoda bremenijo investitorja. Ravno tako morebitni stroški, ki bi nastali na plinovodu v obratovanju zaradi poškodb med gradnjo ali zaradi prekinitev dobave plina končnim odjemalcem.

Če prav zastopim oni pričakujejo, da jim midva dava služnost, ker pa varovalni pas plina ( odmik 1+1 od cevi ) posega v najino parcelo, bova njihov nadzor ter morebitne druge stroške ob najini gradnji plačevala midva. Zdej ali sem jst to narobe zastopil ali pa mislijo da ne znam brat in sem naiven!!??

Na moje izrecno vprašanje, koliko je cev oddaljena od roba parcele je njihov odgovor dovolj, a cesta je široka malo več kot 2,5m, trasa plina pa gre po sredini.

Da smo si na jasnem, ne želim ovirati izgradnje in ne zahtevam nikakršne odškodnine, a v svojo škodo ne mislim delat. Že pred leti je bil del najine ceste ponujen v odkup občini za simbolično ceno, a pravijo da nimajo denarja.

Kakšen nasvet?

Lp,

Re: Služnost - susa - 8.5.2014

"Če prav zastopim oni pričakujejo, da jim midva dava služnost, ker pa varovalni pas plina ( odmik 1+1 od cevi ) posega v najino parcelo, bova njihov nadzor ter morebitne druge stroške ob najini gradnji plačevala midva. Zdej ali sem jst to narobe zastopil ali pa mislijo da ne znam brat in sem naiven!!??"
---------------------------------------------------------------------

Ja prav zastopiš, lahko te tole pokoplje v bankrot.
----------------------------------------------------------
4. Stroški za izvedbo,zakoličbo ter nadzorom pri gradbenih delih v območju plinovoda bremenijo investitorja. Ravno tako morebitni stroški, ki bi nastali na plinovodu v obratovanju zaradi poškodb med gradnjo ali zaradi prekinitev
dobave plina končnim odjemalcem.
------------------------------------------------

Zahtevaj, da napišejo namesto "Bremenijo investitorja " bremenijo podjetje plinovoda ali občino.
Pa pazi, da dobiš pogodbo, ki bo podpisana.
------------------------------
Pri men so prosili za služnost za obtiko. Prišel en xx tip k men na dom in sem podpisal pogodbo, ki še ni bila podpisana iz strani občine in Tritela napisala sva v pogodbo, da prestavijo obtiko, če bi bilo potrebno. Ko so me vabili na ponovn podpis k notarju je bil ta list umaknjen iz pogodbe oziroma zamenjan. Obtiko so zgradili podpisa pri notarju za vpis služnosti pa niso in ne bodo nikoli dobili, ker goljufajo.

Re: Služnost - Žerjavar - 9.5.2014

Citat:Obtiko so zgradili podpisa pri notarju za vpis služnosti pa niso in ne bodo nikoli dobili, ker goljufajo.
Si ne delajo problema, ker bodo le nekaj let - ne vem točno ali 10 ali 20. Pozneje se smatra, da služnost obstoja, čeprav ni vpisana v ZK. Le dokazovati morajo, da se služnot koristi že dovolj let.
Če nočeš služnosti zahtevaj umik instalacije iz tvoje parcele.
Citat: zaradi širitve ceste sva dala služnost občini ).
Prekliči to služnost in ta del parcele podari občini. Od tega kosa zemlje ne boš imel nobene koristi, pa tudi odškodnine ne. Cesta pa mora biti, to bo tvoj samoprispevek k ureditvi infrastrukture. Imel boš nižji davek na gradbeno zemljišče.

Re: Služnost - susa - 9.5.2014

Oprostite za isposojo rubrike,
Ja Žerjav to vem, mogoče bom res to zahteval. Ampak ne vem točno kaj to pomeni, ko pa sem le podpisal tisti list brez ostalih podpisnikov, ki pa so lahko podpisali naknadno pri sebi v pisarni.