PodSvojoStreho.net
Talno gretje - mreža ali plošče - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Tema: Talno gretje - mreža ali plošče (/showthread.php?tid=56005)

Strani: 1 2

Talno gretje - mreža ali plošče - nejc141 - 6.4.2014

Živjo

na hitro sem preletel forum ampak nisem našel nobenega točnega odgovora oz. primerjave uporabnikov.

Zanima me kaj bolj priporočate, odločam se kako položiti talno ogrevanje (cevi) ali jih fiksirati na plošče za talno gretje (od Fregmata) ali položiti mrežo in z vezicami pripeti cev na mrežo. Zadnja varianta me malo skrbi glede raztezanja plastične cevi (baje je minimalna) ali lahko pride kasneje do poškodb zaradi drgnenja ob železo ali se za to ni treba bati. Kajti primerjava mreža ali plošče je v ceni kar velika. Nekateri trdijo da je izkoristek boljši če je na mreži? Ali je fiksiranje dovolj dobro z vezicami ali je potrebno še kakšno dodatno ojačanje?

še vprašanje glede izolacije plošče. Gre za hišo P+M. V pritličju bi nad hidroizolacijo položil 3+4cm stiroporja (priporočate več?) nato talno in čez estrih (6cm - dovolj?)
V mansardi koliko priporočate stiroporja?

najlepša hvala za vse odgovore že v naprej!!!

Re: Talno gretje - mreža ali plošče - o-val - 6.4.2014

Mreža je cenejša, s ploščo je manj dela.
Drgnenje cevi ob mrežo je možno, dokler ni cev povsem zalita z betonom. Ni pa poškodba cevi pred ali med zalivanjem edina napaka, ki jo lahko narediš. Površnost pri talnem ogrevanju je draga.

Re: Talno gretje - mreža ali plošče - Fery - 6.4.2014

Izjava, da se cev preguli na mreži, je ena izmed bolj kretenskih na tem forumu in v resničnem življenju. Kdor je naredil vsaj malo šole, mu je jasno zakaj.

Če predpostavimo, da na mrežo paše alumplast, na sistemske pa navadna PE cev, potem razlike v ceni ni! Če računamo z enako cevjo, potem razlike so.
Je pa dosti bolj elegantno polagati na plošče. Ko se boste dan ali dva sklanjali na mreži in vezali vezice, vam bo jasno zakaj.

Evo še enkrat matematika po slovenskih cenah (ne kake ebay in podobne variante).
Fery Napisal:Plošča 35+20 mm 6,5 €/m2 + 10 m cevi PEX 5,5 €/m2 skupaj znese 12 €/m2 + DDV. Če si pošten odšteješ še vsaj 2 €/m2 za 3,5 cm stiroporja in si na 10 €/m2 + DDV.
Plošča 20 mm (primerjava z mrežo) 3,8 €/m2 + cev PEX 5,5 €/m2 skupaj znese 9,3 €/m2 + DDV.
Mreža 4,2 100x100 2 €/m2 + 10 m cev Alumplast (daleč najcenejša) 7,1 €/m2 skupaj znese 9,10 €/m2 + DDV.

Re: Talno gretje - mreža ali plošče - o-val - 6.4.2014

Izjava, da na mrežo paše alumplast, na sistemske pa navadna PE cev, je ena izmed bolj kretenskih na tem forumu in v resničnem življenju.

PE cev ni primerna za tople medije. Za mreže in sistemske plošče so primerne cevi PEX, PE-RT, PP-R, PB in kompozitne. Vse za oboje. S kompozitno (recimo alumplast) je lažje delati, ker bolje drži obliko in lahko uporabljaš tudi enostavnejše sistemske plošče.
Meni je najbolj všeč PB cev, najcenejša pa je verjetno PP-R cev.

Če gledaš samo na ceno, vzemi najcenejšo mrežo in najcenejšo cev. Z dobro rešenimi detajli bo zadeva delovala tistih 50 let, kot je pričakovati. Če pa detajlov ne obvladaš, ga boš pa tudi s sistemsko ploščo in najdražjo cevjo polomil.

Nasveti za polaganje cevi talne kurjave so tudi na forumu, malo pobrskaj.

Aja, najcenejša cev (PP-R) je nekoliko trša, težje polagaš, pa stena je debela, kar pomeni, da je luknja manjša in imaš večji hidravlični upor in večji strošek elektrike za obtočno črpalko...

Re: Talno gretje - mreža ali plošče - LJ4L - 6.4.2014

Dejte se mal umirit. Ni se treba zmerjati s kreteni ipd.
On-topic Jst sm vidu tiste role, ki se jih pol naštima pod pod.

Re: Talno gretje - mreža ali plošče - UrskaL - 10.4.2014

Mi smo se na koncu odločili za preverjenega izvajalca, ki nam bo položil sistemske plošče nemškega proizvajalca (zdajle se ne spomnim katerega). So imeli mojstri vse sorte predloge, v ceni pa v bistvu ni bilo neke blazne razlike. Izbrala sva strojnika, ki mu zaupava in glede na reference misliva, da delajo z ustreznimi materiali na ustrezen način. Si pa za tako stvar ne bi upala izbrati nekih nepreverjenih žblj cevi, ker bi bila kasnejša štala predraga.

Re: Talno gretje - mreža ali plošče - UrskaL - 10.1.2015

Pri nas se je pa pojavil problem, ker izvajalec tlakov, ki nam bo po polovici hiše izvedel tudi končni betonski tlak (takšen kot je v garažah, halah), pravi, da na sistemske plošče ne more narediti kakovostnega tlaka, ker se baje dvigujejo in vse skupaj ni dovolj trdno. Drugače smo bili pa že dogovorjenin za sistemske - naš strojinik pravi, da je na mrežo bolj pogojno.

Re: Talno gretje - mreža ali plošče - Jankur - 10.1.2015

Zamenjaj tlakarja!

Re: Talno gretje - mreža ali plošče - SpiD3r - 10.1.2015

Drgnjenje mreza - cev je tudi zame izjava brez vsake podlage ...
Na sistemskih ploscah je cev v 20% izolirana!!! od spodaj ni oblita z estrihom, in kjer so cepki ni oblita ...
Cev pa lahko polagas na mrezo brez ene same vezice ... poleg tega je cev dvignjena od tal da ima boljso oblitost z estrihom. prilagam sliko spodaj.
bistvo talnega ogrevanja je da je cim bolj oblit z estrihom in ne da je izoliran v sistemskih ploščah!
[url]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/E/qO/3bPjqN13/2013-08-01-181105unichr("46")jpg[/url]

@SpiD3r
Bistvo talnega ogrevanja je da segreje tlak in posledično prostor in ne da je popolnoma oblit z estrihom. Razlika če je cev popolnoma zalita z estrihom ali le na 3/4 je zanemarljiva, saj je na spodnji strani izolacija.

@UrskaL: Res zamenjaj tlakarja, sam sem polagal cevi na sistemske plošče, med polaganjem so se na določenih delih cevi malo vzdignile, le te sem obtežil z opekami, po enem tednu ko so prišli tlakarji so opeke sproti jemali dol, tlak je dovolj težak da potem te cevi in sistemske plošče pritisne navzdol.

Re: Talno gretje - mreža ali plošče - Motion - 10.1.2015

Jaz imam takole:

- naredil sem si načrt v merilu, razmaki, ovinki, vrstni red, da ne pride do križanja ipd
- položil eps 70, v kopalnicah, kurilnici eps 100
- folija iz povezave
- cevi po načrtu, pripete z pritrdilcem iz povezave, cev alumplast, drži obliko
- razmaki cevi ob zunanji steni 10 cm, znotraj 15 cm

Danes še nimam fasade, smo vseljeni in deluje brez vseh težav, temperatura vtoka pri -15° zunaj je 31°celzija, ko bo fasada bo še manj. Vse skupaj po sistemu naredi si sam...

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")kovinoplastunichr("46")si/izdelki/pritrdilni-elementi/objemke-talno-ogrevanje/plasticna-objemka-obtr-rocna-montaza[/url]

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")kovinoplastunichr("46")si/aktualne-objave/ufh-folija-za-povecan-efekt-talnega-ogrevanja[/url]

Jankur, mi je jasno da vsak zagovarja svoje, ampak bistvo talnega je da bolj kot je oblit z estrihom boljsi prenos energije je ... ce talno ogrevanje izoliras ne bo od njega nic ali?

Re: Talno gretje - mreža ali plošče - msago - 10.1.2015

Midva sva se na koncu odločila za tacker sistem in sva zaenkrat zadovoljna. Pri izdelavi tlakov ni bilo večjih težav, le tlakarji morajo malo bolj pazit.
Po najinih izračunih sva nekje za 140 m2 talnega ogrevanja prihranila okrog 500 eur v primerjavi s sistemskimi ploščami. Sva imela le-te že kupljene in sva jih vrnila.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uponor.si/re%C5%A1itve/ploskovno-ogrevanje-in-hlajenje/vgradnja-na-tla/tacker.aspx">http://www.uponor.si/re%C5%A1itve/plosk ... acker.aspx</a><!-- m -->

@SpiD3r
Sigurno je boljši prenos toplote če je popolnoma oblito z estrihom ampak je po moje to zanemarljivo saj imaš spodaj izolacijo, ki preprečuje da gre toplota navzdol, estrih se pa tako ali tako ne segreva nekaj ur ampak počasi, nekaj dni. Jaz sem pri sebi dal talno na sistemske plošče saj mi je bilo tako najbolj praktično in hitro. Same cevi sva potem dva položila v nekaj urah.

tu se ne gre kam gre toplota, ker gre tako ali tako gor, ampak se gre za odzivni cas in seveda za isti efekt porabis 20% manj cevi, pase sistemskih plosc ne rabis ...
tak kot sta napisala Motion in sago da ju je prisel sistem ceneje, za moje pojme pa je poleg tega se boljsi!