PodSvojoStreho.net
Dedištvo - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Dedištvo (/showthread.php?tid=55457)

Strani: 1 2 3 4 5 6

Dedištvo - praslovenc - 28.2.2014

LP

Eno pravno vprašanje.

Mati je lastnik nepremičnine ter zemlje, jaz in sestra pa sva dediča.
Ali lahko kateri izmed dedičev proda svoj delež brez vednosti lastnika ali drugega dediča?

Re: Dedištvo - petea - 28.2.2014

ne

mama je živa in kot takšna edina pristojna za upravljanje z nepremičnino

Re: Dedištvo - praslovenc - 28.2.2014

Se pravi da lahko dedič proda delež samo ob soglasju lastnika če sem prav zastopil?

Re: Dedištvo - medo9 - 28.2.2014

Ne, dedič ne more prodati ničesar, dokler ni opravljen prenos lastništva, oziroma zapuščinska razprava po umrlem lastniku.

Re: Dedištvo - jaki79 - 28.2.2014

Če je mati še živa potem pač še nista dediča. Ne vem, kako bi prodajala nekaj, kar ni vajino??

Re: Dedištvo - đozo - 28.2.2014

...delat računa brez krčmarja...baje ne gre....v"izrednih razmerah pa lahko sestrin delež deduje tvoj nečak-inja...pa boš z njim pač"barantal
ps
..še najlepše pa bi bilo da ti mati napiše"izročilno,sestra pa se na njo podpiše :wink:

Re: Dedištvo - Beri - 28.2.2014

Prodati nekaj, kaj ti je lastna mati podarila, je za mene bedarija.

Re: Dedištvo - đozo - 28.2.2014

...žal si v to primoran, ...da izplačaš nasprotno stran Sad

Re: Dedištvo - papez46 - 28.2.2014

praslovenc Napisal:LP

Eno pravno vprašanje.

Mati je lastnik nepremičnine ter zemlje, jaz in sestra pa sva dediča.
Ali lahko kateri izmed dedičev proda svoj delež brez vednosti lastnika ali drugega dediča?

:roll: V tem primeru si le "kandidat za dediča". Dedovanje nastane po smrti lastnika. Torej pri živi mami in "bog ji daj zdravja še vrsto let", ne ti in ne sestra nimata NIČ.

Ker nimaš NIČ, tudi ne moreš sklepati pravnih poslov, oziroma prodajati.

Sicer je cena ugodna - za NIČ, verjetno ne more biti prav visoka. :mrgreen:

Re: Dedištvo - jaki79 - 1.3.2014

@Beri: verjetno imaš ti še vedno vse premoženje, ki si ga dobil od svojega praprapraprapradedka, ker verjetno nobena od generacij ni bila tako sprevržena, da bi prodala, premoženje, ki ga jim je "podaril" njihov predhodnik.

@papez46: bolje rečeno je, da je potencialni dedič in ne kandidat. Ker po zakonu dedič bo, razen če se bo tej pravici sam odpovedal.

Re: Dedištvo - Beri - 1.3.2014

@jaki79, preberi kaj je avtor teme napisal.
Kaj jaz imam in kaj nimam je nevažno.
Njegova mati je ŠE živa a njemu je zadišal denar.
Torej, mati je še živa in on bi poleg žive matere prodal in lastni materi na hrbet naprtil tujca.
Kapiš ?

Re: Dedištvo - jaki79 - 1.3.2014

Kje si sedaj pa še tujca našel?? Kako veš, da njegova mama sploh živi v tej nepremičnini?

Re: Dedištvo - Beri - 1.3.2014

jaki79, takole je avtor zastavil vprašanje:Ali lahko kateri izmed dedičev proda svoj delež brez vednosti lastnika ali drugega dediča?

Kaj misliš, komu naj bi prodal svoj delež - če ne tujcu ?
Prava figa kje mami živi, problem je da on želi prodati brez njene vednosti a če je brez njene vednosti, potem se to prodaja tujcu.

Re: Dedištvo - medo9 - 1.3.2014

Brez veze se zdaj prepirate.
Pisec vprasanja jeponiknil, case closed :twisted:

Re: Dedištvo - praslovenc - 3.3.2014

Ste pa naredili celo kolobocijo nimaš kaj Big Grin

Da še enkrat napišem ... Mati je lastnik celote ( nepremičnina, zemlja itd.)
Jaz in sestra pa sva dediča ker sva dedovala po očetu.
Svoj ''del'' bi prodal sestri ker sam nimam koristi od tega na dolgi rok ( nenehno vzdrževanje, prepiranje ... )