PodSvojoStreho.net
Sinusni razsmernik AR-HE-1500S (2 hladilnika na akumulator) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Sinusni razsmernik AR-HE-1500S (2 hladilnika na akumulator) (/showthread.php?tid=55317)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7

Sinusni razsmernik AR-HE-1500S (2 hladilnika na akumulator) - Tone - 20.2.2014

Danes sem dobil [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")ebayunichr("46")de/itm/Spannungswandler-Wechselrichter-1500-3000-Watt-12V-230V-Echte-Sinus-/161204047468?pt=Bauteile&hash=item2588828e6c]tole, 140€ + poštnina 10€[/url], pošiljka je prišla v 6. dnevih
[img]httpunichr("58")//iunichr("46")ebayimgunichr("46")com/t/Spannungswandler-Wechselrichter-1500-3000-Watt-12V-230V-Echte-Sinus-/00/s/NTAwWDUwMA==/z/hHsAAOxydlFS3TrP/$_12unichr("46")JPG[/img][url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?38/kN/4sds3Ykg/inverter1500w12vunichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/38/kN/4sds3Ykg/inverter1500w12vunichr("46")jpg[/img][/url]
Presenetilo me je kako velika škatla je to in kako debela kabla sta zraven, zato sem na razsmernik ob slikanju dal 5€ za primerjavo - klikni desno sliko.
V stanju pripravljenosti (na izhodu je napetost) je poraba cca 2A, se pa krepko zmanjša, če so akumulatorji polni, takrat se pretvornik iz 14 na 300V zaganja in poraba pade na 0,8A - upam, da sem prav meril. A-meter je bil 20A Unimer, osciloskop je pa kazal, da se razsmernik vklaplja na 20ms. Ko napajalna napetost pade na 12V (probal sem še pri 12,3V), pretvornik dela nonstop in vleče 2 do 2,3A.

Izhod je sinus, na osciloskopu se vidi blaga valovitost s frekvenco cca 1kHz po celi 50Hz sinusoidi, meril sem brez obremenitve in s 25W žarnico.
Ko se ga obremeni napetost nekoliko naraste (cca 235V). 1kW kalorifer pelje brez problema, če zares zelo hitro preklopim na 2kW in takoj nazaj V-meter ne trzne. Pri "daljšem" vklopu 2kW se napetost s hitrim intervalom izklaplja, tako da vzporedna žarnica sveti približno na pol in rahlo utripa.
Pri delujočem kaloriferju na 1kW, vklop hladilnika povzroči za dobro sekundo preobremenitev kot je opisano v prejšnjem odstavku, nato pa hladilnik in kalorifer speljeta. Če kalorifer izklopim, hladilnik spelje brez problema, 25W lučka narahlo utripne ampak bi rekel da bolj zaradi 15m podaljška, preko katerega sta bila oba priključena.
Po cca 15 minutah obratovanja hladilnika, ko poraba kompresorja pade, je iz akumulatorja pri 12,01V teklo 8,5A, ventilatorja sta mirovala, se pa vklopita ko se vklopi kalorifer.
Edina pripomba je izklapljanje razsmernika ob izklapljanju žarnice, če ni priključeno večje breme. Probal sem s 25W žarnico in 60W med tem ko je svetila 25W. Obakrat se je včasih ob preklapljanju žarnice razsmernik ugasnil za cca sekundo. Pri samo 25W vedno samo ob izklopu, pri 60W in prižgani 25W pa enkrat tudi pri vklopu. Žarnica je sicer neugodno breme, ki ob vklopu potegne precej toka, ampak pri izklopu pa tega efekta ni, verjetno nek detektor javi prenapetost ali kaj drugega in vse skupaj se ugasne. Če je razsmernik obremenjen s kaloriferjem, do izklopov ne prihaja. Predstavljam si, da do izklopa pride zaradi iskrenja stikala. V navodilih piše, da je treba breme priključiti na razsmernik in slednjega šele nato vklopiti (s stikalom), ter da se bremena ne sme izklapljati z vlečenjem kabla iz vtičnice. Ko je stikalo izklopljeno, se akumulator ne prazni.
Izkoristek pri ohmskem bremenu 1000W je dobrih 84%, kar je enako kot bi se na 12V vhodu "izgubilo" 1,88V. Meritev ni bila najbolj točna, saj nisem imel tako močnega A-metra in sem moral improvizirati. Dva polna gel akumulatorja 92Ah sta pri 1kW obremenitvi (po parih minutah) dajala 11,7V.
Kot rezervni vir napajanja bi s tem razsmernikom priključenim na avto srednjega razreda z močnim alternatorjem (cca 100A) lahko napajali TV, 2 hladilnika, nekaj žarnic in računalnik + še kaj. Kakšni problemi ob vklopu in izklopu bremen je ob nizki ceni lažje vzeti v zakup. Sam bom na 2,2kW rolbo namontiral star 70A alternator, za primer celodnevnega izpada, krajše bom prebrodil z dvema 90Ah akumulatorja.

Skrinje
Problem bi znal biti z dvema skrinjama oziroma hladilnikoma z močnejšim kompresorjem z večjim zagonskim tokom. Najprej se seveda zažene močnejšo skrinjo, počaka morda 10 minut, nato vklopi šibkejša, če ima zagonsko moč pod 1400W bo šlo, če ne je pa vprašanje kaj bo, ali bo prva skrinja zaradi padca napetosti ob vklopu druge počakala. Če počaka se lahko dogaja marsikaj, odvisno od sistema zagona, lahko da sama ponovno proba, lahko pa da bo samo vlekla nek tok in čakala, da jo mi izklopimo za nekaj minut in znova probamo. Če gre za zagon s PTC tabletko je ravno tu možnost, da štartamo ob še vroči tabletki, kar povzroči manjši zagonski tok in če je kompresor dober, se bo vseeno zagnal. Skratka lahko ob krahu zagona probamo ponovno čez pol minutke, minutko, 2, 3.

Re: Sinusni razsmernik AR-HE-1500S (2 hladilnika na akumulat - allagas - 20.2.2014

jaz sem se s tem ukvarjal zdajle kak mesec.moral bi laufati 4 hladilnike v avtu.razsmernik bi moral biti cca 2000w.
pri zagonu hladilnika je najmočnejši tok (cca 10x-15x tistega v obratovanju).pri avtu moraš potem imeti še močnejši alternator in tudi mašina je dobro da je 2.0.
idejo sem potem opustil zaradi drugih stvari-ima pa kolega tako v avtu 400l skrinjo in dela brez problema že kakih 12 let.
sem pa gledal razsmernike na kontiki v kamniku.

Re: Sinusni razsmernik AR-HE-1500S (2 hladilnika na akumulat - yan1234 - 20.2.2014

Ali alternatorji prenesejo stalno obremenitev na max moči?

Re: Sinusni razsmernik AR-HE-1500S (2 hladilnika na akumulat - Homer - 20.2.2014

To je sicer veliko vprašanje, a mislim da prenesejo.
Namreč, gre samo za termične obremenitve (navitje, diode)......,
a za največjo moč potrebuje tudi višje obrate, kar pa načeloma pomeni tudi boljše hlajenje

Re: Sinusni razsmernik AR-HE-1500S (2 hladilnika na akumulat - allagas - 20.2.2014

kolikor sem se jaz zanimal moraš imeti močnejši alternator.(120A+)
sicer pa je strošek zamenjave alt. cca 150 eur če se pokvari/izrabi.če je to recimo na vsaki 2 leti-odvisno za kaj se rabi in koliko-je treba izračunat.

Re: Sinusni razsmernik AR-HE-1500S (2 hladilnika na akumulat - Tone - 20.2.2014

V sosednji temi je bilo s strani zaposlenega pri proizvajalcu rečeno, da prenesejo. Bo pa se velikokrat vklapljal ventilator hlajenja motorja, ki je kar znaten porabnik, pa brez obratov nad štandgasom bo težko kaj.

Re: Sinusni razsmernik AR-HE-1500S (2 hladilnika na akumulat - lostid - 20.2.2014

Ali ni boljša rešitev en agregat za 300e? Takole dalj časa laufati npr kakšnega modernega dizla malo nad štandgasom z dpf filtrom in egr ventilom ga bo čisto zamašilo... pri enih dizlih še mestne vožnje ne priporočajo kaj šele tako laufanje
menjava dpf je takoj 500-1000e

Re: Sinusni razsmernik AR-HE-1500S (2 hladilnika na akumulat - men218 - 20.2.2014

Nekaj podobnega delam tudi jaz oz. sem že skoraj pri koncu. Imam novejši UPS 1,5kw online sistem. Online imam izklopljen, ker drugače vse pretvarja v enosmerno nato pa nazaj v izmenično. Zraven imam "cheap" inverter 1500W. Ko ga priklopim na ups, ga ne spusti direktno naprej, mu ni všeč napetost in frekvenca ampak ves vhod pretvarja v "normalen" izhod. Istočasno še fila svojo baterijo, tako da vhod pade v začetku na 200V. Po nekaj munutah prileze na 220V. Napajanje sem priklopil na Berlingota 1,6HDI, kateremu moraš malo dvigniti obrate. Nisem sicer zadeve fural dalj kot pol ure, ampak mislim da bi šlo tudi dalj časa. Sam UPS fura kurilnico 280W, alarm, siol modem, box, LCD tv, 5 varčnih žarnic po 9W. Ko štarta ameriški hladilnik se ne opazi žmiganja. Edino avtonomija ups-ja pade iz ene ure na 20 minut. V tem času moram vžgat avto in priklopit inverter. Seveda če priklopim hladilnik.

Re: Sinusni razsmernik AR-HE-1500S (2 hladilnika na akumulat - alanford - 20.2.2014

Pravkar ga je pripeljala hitra pošta in je že v prtljažniku (Sinusni razsmernik AR-HE-1500S)

Re: Sinusni razsmernik AR-HE-1500S (2 hladilnika na akumulat - Hanzi - 20.2.2014

lostid Napisal:Ali ni boljša rešitev en agregat za 300e? Takole dalj časa laufati npr kakšnega modernega dizla malo nad štandgasom z dpf filtrom in egr ventilom ga bo čisto zamašilo... pri enih dizlih še mestne vožnje ne priporočajo kaj šele tako laufanje
menjava dpf je takoj 500-1000e
DPF se puca na avtocesti. Če teskrbi za njega pa laufaj avto na 2krpm, namesto na 1,5.

Re: Sinusni razsmernik AR-HE-1500S (2 hladilnika na akumulat - men218 - 20.2.2014

DPF se maši pri "matranju" in nepopolnem zgorevanju. To je takrat, ko bi stari golf kadil. Pucanje je pa kot je Hanzi rekel na avtocesti pri povečanih vrtljajih in visoki temperaturi v dpf filtru da zgorijo saje. Jebeš tako ekologijo ko eno leto zbiraš "dim" v filter, potem pa se 5 km po avtocesti kadi za tabo, kot da je vojno stanje.

Re: Sinusni razsmernik AR-HE-1500S (2 hladilnika na akumulat - alanford - 20.2.2014

Tone Napisal:..............Izhod je sinus, na osciloskopu se vidi blaga valovitost s frekvenco cca 1kHz po celi 50Hz sinusoidi,................Predstavljam si, da do izklopa pride zaradi iskrenja stikala...................
Vidim, da si "aktivni" štromar. Zanima me, če bi en Pi filter (C-L-C) na izhodu pomagal.

Re: Sinusni razsmernik AR-HE-1500S (2 hladilnika na akumulat - Tone - 20.2.2014

Ma nima smisla to filtrirat, filter za 10A ???

Sem se danes hotel poigrat z izklapljanjem pri izklapljanju žarnice in mi pri 60W ni več ratalo, pri 25 pa dvakrat.
Dodal sem kondi 1uF in ni več izklopil, potem pa tudi brez kondija ne. Zanimivo, da kondenzator na izhodu ne poveča porabo oziroma res minimalno, kolikor je izgib. Največ sem probal s 4uF. Torej razsmernik kompenzira jalovo energijo oziroma zanjo ne prazni akumulatorjev.

Poraba brez bremena počasi pada, Včeraj je bila čez 2A, po kaki uri obratovanja pa pod 1.8A pri 12,12V. Verjetno se elektroliti na 300V počasi formatirajo.

Re: Sinusni razsmernik AR-HE-1500S (2 hladilnika na akumulat - rs84 - 20.2.2014

Inverterji so bolj če potrebuješ elektriko nahitr pa kaj manjšega, da bom pa lavfo hišo z njim (to se šteje nujno skrinja, hladilnik, kake luči,..) pa odpade, da mi bo avto lavfo 2 dni pa še da bom gas navijo. Za to je agregat, ki mi recimo pri 1kw s čim lahk kar nekaj poganjam in je recimo 75% moči pri mojem porabi nekje 0,8 - 0,9l na uro, če bi avto navijo na mestu bi bila večja poraba.
Inverterji so vredi za kaj manjšega kake varčne luči al pa če je res nujno kaka skrinja, hladilnik pa še to za par urc.

Re: Sinusni razsmernik AR-HE-1500S (2 hladilnika na akumulat - Hanzi - 20.2.2014

Ne skrbi tudi avto ne bo požgal, več kot kakšna dva litra/h, sploh dizel. S tem da avto bo ”zagotovo vžgal, bencin v njem bo zagotovo dober, inverter pa tudi najbrž ne crkne če nekaj let zaprašen leži.
Meni bolj diši inverter kot agregat. Zato sem ga za kurilnico tudi napravil (200w). Je pa prešvoh za skrinje.