PodSvojoStreho.net
Kotel, zalogovnik, el. bojler-kako in s čim opt. regulirati? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kotel, zalogovnik, el. bojler-kako in s čim opt. regulirati? (/showthread.php?tid=54682)

Strani: 1 2

Kotel, zalogovnik, el. bojler-kako in s čim opt. regulirati? - ahil - 5.1.2014

Pozdravljeni,

Za povprečno izolirano novogradnjo iščem najoptimalnejšo regulacijo ogrevanja za moj primer. Zamislil sem si sledeče:
- kotel Vigas 25 lc z regulacijo AK3000(kateri drug v istem cenovnem rangu-2500€ z 22% DDV?)
- zalogovnik 2000l
- kombinirani električni bojler (ogrevan praviloma iz zalogovnika, tudi poleti, elektrika le izjemoma) - nizka investicija(150€) v primerjavi s TČ za SV-je to smiselno?
- na sredini atrijske hiše(120 m2, talno) bo kamin

Posebnost: kotlovnica je 15 m od hiše:
-bojler bo zato nameščen v hiši zaradi "hitrosti" tople vode na pipah
-izguba v pred-izoliranih ceveh

Na tem forumu sem že prebral kar nekaj prispevkov, a nikjer nisem našel mojega primera (eni vodijo vse preko zalogovnika, drugi takoj v talno in nato v zalogovnik, ...) Ugotovil sem, da obstajajo različne tipične sheme regulacij sistemov(Seltron, ipd). A obstaja kaj takega tudi za moj primer? Sicer sem na eno izmed podjetij poslal podobno prošnjo, a do danes nisem dobil odgovora, pa upam, da se bo tu gor našla kakšna "dobra duša" in mi svetovala kako najbolj optimalno regulirati takšen sistem in tudi s katero opremo...

Hvala vnaprej.

lp, Uroš

Re: Kotel, zalogovnik, el. bojler-kako in s čim opt. regulir - zamot1 - 7.1.2014

TČ za SV je boljša in na dolgi rok cenejša rešitev, število članov + eden. Po možnosti najdi prostor za hraninik v hiši Registri-razvod najo bo narejeni v hiši, regulacija povratka pa na peči- ladomat ali neka elektronsko regulirana zadeva Firšt, Seltron- pa dobra izolacija cevi in "vremensko"(ne vem kaj to pomeni Confusedhock: sliši se pa dobro) vodena avtomatika. Najdi hidravlični shemo(Seltron, Firšt, WWtherm...) in se drži te sheme, Razmišljaj še o solarnem ogrevanju še posebno če imaš talno.
Prvo določi ves "hardver"potem pa najdeš neko temu pripadajočo shemo!

Re: Kotel, zalogovnik, el. bojler-kako in s čim opt. regulir - Hanzi - 7.1.2014

Tč ni smiselna sploh pri lastnih drvah in majhnem številu oseb oziroma majhni porabi tople vode. Vse razen peči in varovanja povratka postavi v hišo če je le mogoče.

Re: Kotel, zalogovnik, el. bojler-kako in s čim opt. regulir - ahil - 7.1.2014

Hvala.

TŽ za SV se mi zdi nerentabilna investicija, tudi dolgoročno, če bo delala zelo redko. 1000€ elektrike za ogrevanje vode pa zagotovo ne bom porabil v več deset letih. Nabavil bi takle bojler in bi ga grel iz zalogovnika-res zelo redko z elektriko:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.instal.si/index.php?id=9203&c=211">http://www.instal.si/index.php?id=9203&c=211</a><!-- m -->
Hmm, če bi dal pa zalogovnik v hišo, pa bi lahko bojler bil potem integriran v zalogovniku? Zakaj naj bi bil tudi zalogovnik v hiši? Bi bile izgube v predizoliranih ceveh manjše? Če bo zalogovnik v garaži bo po ceveh tekla voda 30 stC, če pa v hiši pa več kot 80 stC. Ni v tem primeru večjih izgub?

Vmes sem dobil tudi predlog za vezavo - 414 (od Seltrona). Upam, da je res najprimernejša z moj primer.

ja samo če boš imel zalogovnik ob peči po med pečjo in zalogovnikom tekla 80C voda 2 uri na dan (oziroma 4 ure na dva dni, odvisno koliko ur bo peč gorela).
Če pa boš imel zadevo v kurilnici bo pa tekla 24/7 30-35C voda do hiše. Sedaj pa računaj kdaj bodo večje izgube. Poleg tega zalogovnik kar nekaj toplote izgubi sploh ob standardni 10 cm izolaciji. Če v kurilnici in okolici ne ogrevaš prostorov, potem ga postavi v hišo.
Bojler se mi zdi OK, če ti je dovolj velik(koliko oseb, banja, tuširanje?)
Če imaš trdo vodo, potem se zavedaj da ni dobro segrevati bojlerja na 60+. to velja tudi za bojler v zalogovniku, kar se praktično ne moreš izogniti ker je potopljen. Lahko pa daš inox rebrasto cev namesto bojlerja, ki naj bi bila manj občutljiva na kamen, oziroma se kamen odlušči od nje.

Re: Kotel, zalogovnik, el. bojler-kako in s čim opt. regulir - malimojster - 7.1.2014

Bojler v hiši, peč in ostalo v kurilnici:
Za pozimi ni problema, ker bo vse skupaj ogreto na delavno temperaturo. Edine izgube so pri zalogovniku, kjer gre vsa toplota v nič.
Poleti bi potreboval gretje bojlerja bolj poredko. In vedno se bo ves toplovod ohladil in predno se zagreje bo kar nekaj vode preteklo.

Zalogovnik z bojlerjem v hiši peč v kurilnici:
Pozimi ni problema + zalogovnik ti z izgubami greje hišo.
Poleti ti zalogovnik z izgubami greje hišo. Pri 2000l je to cca. 6kW na dan.

STČ v hiši, zalogovnik in peč v kurilnici.
Pozimi ni problema ko je vse ogreto. Izgube na zalogovniku se dajo odpraviti z dodatnim izoliranjem, če pa je vse skupaj v istem prostoru pa ni problema.
Poleti boš imel vse skupaj v mirovanju. STČ ti bo grela vodo in hladila hišo.

STČ držijo brez problema po 25 let. Naredi si izračun kako hitro se ti bo povrnila investicija. Seveda glede na število ljudi in porabo vode. Je pa tistih 100l kaj kmalu premalo, če se malo pomiva po hiši in se želiš zvečer stuširati. Kako hitro pa zagreje bojler ne vem, saj ne piše velikost izmenjevalca.

PS:
Poleti ko je 35 stopinj, se zelo paše malo zadržati v prostoru z STČ.

Če zalogovnik postavi v hišo se lahko znebi bojlerja s pritiklinami (500evrov), če pa ima po tvoje zalogovnik v kurilnici bo pa poleti cele dneve vzdrževal topel toplovod, ker bojler bo sorazmerno majhen in se bo pogosto vklapljala črpalka. Če ima zalogovnik v hiši ob bojlerju, potem vzdržuje pol metra tople cevi namesto 15m. 15m tople cevi bo samo enkrat tedensko 4 ure.
Poleti bo pač kuril takrat ko bo imel največjo porabo (čiščenje, kopanje ob vikendih), ostali čas pa naj ima v zalogovniku 60C ali manj. Poleti v bojlerju po mojem mnenju ne rabiš več kot 40.

Aha, res zgleda, da bo bolje, če bo zalogovnik v hiši. 2000 l z integriranim bojlerjem za SV ali 1500l in kombiniran bojler? Shema 414 je potem še v redu?

Mi še lahko kdo prosim razloži kaj vse poleg kotla in zalogovnika bom potreboval za inštalacijo in regulacijo sheme 414 in koliko naj bi to stalo?

Re: Kotel, zalogovnik, el. bojler-kako in s čim opt. regulir - zamot1 - 7.1.2014

Pri Seltronu ti naj naredijo predračun za avtomatiko, instalater pa za ostalo "drobnarijo"; ekspanzija, ventili, varnostni itd

Boš delal sam ali obrtnik?
Boš počakal na subvencijo ekosklada (če bo tudi letos).
Tuto kompleto s pečjo, zalogovnikom, bojlerjem, avtomatiko, toplovod med objektiva(dimnik?)povezavo na obstoječi sistem boš najbrž bližje 10 jurjem kot 5. Subvencije lahko dobiš jurja in pol, vsaj prejšnja leta.

Sam ne znam, rad bi samo poznal zadeve, da bom plačal pravo ceno. Za kotel, zalogovnik, bojler in toplovod že približno vem, ne vem pa koliko potrebujem raznih črpalk, ventilov, regulacije, kakšna je optimalna in najcenejša hidravlična shema za moj primer ipd. Na forumih namreč berem tudi primere ko so nekomu različni mojstri ponujali popolnoma različne regulacije in vezave za nekajkratnik tistega kar je potem izvedel...

Re: Kotel, zalogovnik, el. bojler-kako in s čim opt. regulir - Hanzi - 8.1.2014

In to je res, vsak mojster bo delal tako kot zna in tako kot ima orodje.
Sedaj pa moraš ti najti mojstra ki bo naredil tako kot ti želiš, oziroma ki te bo prepričal v svojo izvedbo.

Pozanimaj se in razmisli o bojlerju/rebrasti cevi v zalogovniku za SV. Več prostora ti ostane, ena črpalka manj (in kar je okoli nje).
Nič nisi še pojasnil glede kamina. Kamin samo za romantiko ob vikendih, a boš dal toplovodnega pa ga vezal na zalogovnik.
Nisem preveril kaj zna izbrana elektronika.
Nisem ekspert za talno gretje, zato ne vem koliko je nujno potrebna vremenska regulacija, oziroma koliko ”želiš” ogrevanje avtomatizirat in v njega vložiti evrov. Glede na izbrano peč nisi ravno neomejen s financami.

Re: Kotel, zalogovnik, el. bojler-kako in s čim opt. regulir - ahil - 8.1.2014

Za te zalogovnike z rebrasto cevjo prej sploh nisem vedel. Res so super in za moj primer najboljśa rešitev, a je cena zelo visoka v primerjavi z navadnim ZV in navadnim bojlerjem. Na hitro sem našel, da je razlika v ceni okrog 2000€(<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.instal.si/index.php?id=9581&c=870">http://www.instal.si/index.php?id=9581&c=870</a><!-- m -->). Nekdo je omenil, da se znebim še za 500€ ostalega tako, da je še vedno okoli 1500€ razlike. To pa je precej.

Kamin bo samostojen, toplozračni v sredini hiše. Ja, predvsem za ambient in za prehodna obdobja.

Regulqcija naj bi samo vzdrževala nastavljeno temperaturo in skrbela za ogret bojler SV. Ker je talno, nastavljanje nižjih temperatur ponoči in v času, ko je hiša prazna odpade?

Ne razumem, kaj misiś s komentarjem o izbrani peči...

uf, pa so res dragi ti zalogovniki.
jaz sem ga hitro našel sicer za 3257 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kiring.si/shop/product.php?id_product=662">http://www.kiring.si/shop/product.php?id_product=662</a><!-- m -->, ampak še vedno too much. Najbrž sem tudi zaradi tega sam raje šel v ločen sistem.
potem je res bolje klasičen zalogovnik in bojler zraven. čeprav mi res ni jasno zakaj tista cev v notranjosti stane več kot jurja. res da je inox, ampak to je 200kg inoxa.
V tujini se te cevi dobijo za nekaj 100 evrov.