PodSvojoStreho.net
Pravilna vezava? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Pravilna vezava? (/showthread.php?tid=54540)

Strani: 1 2 3

Pravilna vezava? - Silvana - 21.12.2013

Na spodnji sliki je senzor za pretok vode, ki je montiran na cevi za dovod hladne vode v bojler, ob odprtju pipe v kopalnici ali kuhinji naj bi avtomatsko vklopil pumpo za cirkulacijo vode tako naj bi precej hitreje pritekla topla voda.

Problem je v tem da cev na kateri je cirkulacijska pumpa ni vroča (voda je segreta v bojlerju na 48.C se pravi da senzor ne zazna oz ne vklopi pumpe. Pred tem sem imel samo pumpo ki je delala 24h, in cev je bila vedno vroča. Pustil sem tudi dalj časa odprto pipo če bi se cev segrela kasneje pa nič. Topla voda priteče ampak traja.

Pumpa je nova in ima tudi tisto malo zeleno lučko ki sveti kadar je v obratovanju. Prej je svetila ko je bila 24h prižgana zdaj ne sveti.
Prilagam še sliko vezave če so ga slučajno mojstri kaj pihnil.

Črpalka je pa Grundfoss UP 15-14BU

Re: Pravilna vezava? - jokovot - 21.12.2013

Nastavi čas vklopa in izklopa črpalke. Meni tudi en čas traja da mi priteče topla voda, kajti to je pretočna črpalka ki praktično ne daje tlaka ampak samo pretoči vodo.

Re: Pravilna vezava? - branci - 21.12.2013

to imaš verjetno tlačni senzor, ki zazna padec tlaka ko odpreš pipo in takrat požene črpalko

Re: Pravilna vezava? - Silvana - 21.12.2013

Tako je tlačni senzor je to.

lahko je z senzorjem ali pumpo kaj narobe, lahko je narobe priklopljeno, za kaj več boš pa verjetno kakšnega majstra mogo poklicat

branci Napisal:to imaš verjetno tlačni senzor, ki zazna padec tlaka ko odpreš pipo in takrat požene črpalko

Se posipam...

Ni tlačni senzor ampak senzor pretoka k ima na sredini majhno plastično (žličko) in ko odpreš pipo pretok vode zavrti to (žličko) in to naj bi sprožilo delovanje pumpe.

Re: Pravilna vezava? - Anubis - 21.12.2013

Jaz bi najprej sprobal če stikalo sploh dela..
Brikaš takole (ampak pazi, ker je tu not 220v):

[img]httpunichr("58")//iunichr("46")imgurunichr("46")com/qy24V0Hunichr("46")jpg[/img]

Če se črpalka vklopi, stikalo iz takšnega ali drugačnega razloga ne dela..
Mogoče je narobe obrnjeno.
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")alilinksunichr("46")com/file/45417/products/2011210153539unichr("46")jpg[/img]
Drugače pa kar se vezave tiče (po slikah sodeč) je pravilna

Re: Pravilna vezava? - gremlin - 21.12.2013

Če se ti cirkulacija (oziroma njena črpalka) vklopi takrat, ko odpreš toplo vodo, je to za moje pojme čisto brez veze. Nariši shemo, kako imaš potegnjene in povezane cevi, kje je protipovratni ventil in kje črpalka, ter v katero smer črpalka poganja vodo. Pri nekaterih izvedbah (črpalka pri bojlerju, vodo črpa v smeri iz pipe proti bojlerju) bo profita v hitrosti dotoka tople vode v pipo malo ali nič. Lahko bo kvečjemu slabše, saj bo črpalka v cev, ki gre proti pipi poleg vroče vode iz bojlerja črpala še hladno, ki jo ima v cevi za seboj (od pipe do pumpe).

Imam pa nekaj slabih izkušenj s pretočnim stikalom - če pretoka ni dovolj, se enostavno ne vklopi (pretok pa je precej povezan s tlakom v napeljavi)

zakaj bi bila takšna vezava brezveze? verjetno je črpalka precej hitrejša kot prost pretok vode po cevi
tistih nekaj l vode ki je v cevi od bojlerja do pipe mora črplka obrniti v nekaj sekundah
torej nekaj sekund ali minuto do dve je precejšna razlika

Re: Pravilna vezava? - alanford - 21.12.2013

Ko sem pred 14 leti v fazi gradnje razlagal mojstru, kako hočem imeti narejeno cirkulacijo, me je samo debelo gledal rekoč, takoo pa že nihče tega ne dela. Tako, da ni nujno, da si naletela la "pravega" mojstra. Jaz sem si nato električni del zvezal po svoje, pol je pa majster dejal, daj to patentiraj, pa sploh ni neki big deal.

Deluje pa takole (z uporabniškega vidika):
- v prvem nadstropju mansarde je kopalnica, bojler pa je v kleti v kotlovnici dva štuka nižje
- ko zjutraj vstanem, je v ceveh mrzla voda, ker je cirkulacijska pupma izklopljena
- grem v kopalnico, za kratek čas (1 sekunda in nič več) odprem pipo tople vode na vse in zaprem
- čez eno minuto odprem pipo tople vode, ven priteče samo par litrov mlačne vode (hladna voda od pipe do cirkulacijske cevi) in nato takoj vroča voda
-

Kako to narediti?
- pretočno stikalo naj bo na vhodu mrzle vode v bojler
- cirkulacijska črpalka naj bo v povratnem vodu tople vode nazaj v bojler
- ko odprem pipo s toplo vodo, priteče sveža voda v bojler, ki odpre pretočno stikalo
- pretočno stikalo nadalje odpre rele, ki vklopi cirkulacijsko pumpo
- čez eno sekundo pipo tople vode zaprem
- ker je rele s s svojimi drugimi kontakti vezan tako, da po vklopu napaja samega sebe, se rele ne zapre, zato pumpa dela dalje
- zaporedno k releju imam vezan še termostat, ki je nameščen na povratnem pred pumpo. Ko temperatura povratnega voda doseže nastavljeno vrednost, ga termostat izklopi
- do naslednjega vklopa cirkulacijske pumpe bo prišlo le vprimeru, ko bo nekdo spet odprl pipo tople vode kjerkoli v hiši, toda le v primeru, da bo temperatura v povratnem cirkulacijskem vodu padla pod nastavljeno vrednost na termostatu

S tem preprečimo, da pumpa dela takrat, ko to ni potrebno. Vem, da to še vedno ni idealno. Kajti čeprav je v pipi zaradi sprotne porabe še vedno topla voda, se bo zaradi nedelovanja pumpe cirkulacojski vod ohladil in posledično se bo enkrat vmes spet vklopila pumpa za kratek čas. Toda s tem načinom trdim, da zmanjšamo čas delovanja pumpe za najmanj 100 krat kot v primeru, da stalno dela.

Namesto termostata imamo lahko še dodatni časovno programabilni rele, ki točno določa koliko časa naj pumpa deluje, neglede na to, kolikšna je temperatura v povratnem vodu v bojler.

Re: Pravilna vezava? - andrej7777 - 21.12.2013

sicer nimam te črpalke, ampak drugo s podobnim sistemom, ki je narejen tako, da voda ne cirkulira po urniku (lahko, bi če bi bila črpalka vezana v TČ, kjer se lahko nastavi urnik tople vode), ampak se vklopi cirkulacijo, če pade tlak. V praksi to pomeni, da če se hoče zjutraj tuširat, najprej samo na hitro odprem in zaprem toplo vodo (zero kick), čez dve minuti npr. pa že teče vroča voda, brez da bi torej točil toplo vodo v nič. Črpalka po tem zero-kicku deluje 5 min in če ni porabe, se izklopi.

Re: Pravilna vezava? - javr - 21.12.2013

Citat:Če se ti cirkulacija (oziroma njena črpalka) vklopi takrat, ko odpreš toplo vodo, je to za moje pojme čisto brez veze
najbrž je ideja, da na hitro odpreš in zapreš pipo, kar sproži delovanje črpalke, ki ima zakasnjen izklop.
Potem malo (5-10 sekund) počakaš in imaš toplo vodo na pipi. Če je črpalka nastavljena na najvišjo hitrost.

alanford Napisal:Kako to narediti?
- pretočno stikalo naj bo na vhodu mrzle vode v bojler
- cirkulacijska črpalka naj bo v povratnem vodu tople vode nazaj v bojler
- ko odprem pipo s toplo vodo, priteče sveža voda v bojler, ki odpre pretočno stikalo
- pretočno stikalo nadalje odpre rele, ki vklopi cirkulacijsko pumpo
- čez eno sekundo pipo tople vode zaprem
- ker je rele s s svojimi drugimi kontakti vezan tako, da po vklopu napaja samega sebe, se rele ne zapre, zato pumpa dela dalje
- zaporedno k releju imam vezan še termostat, ki je nameščen na povratnem pred pumpo. Ko temperatura povratnega voda doseže nastavljeno vrednost, se ga termostat izklopi
- do naslednjega vklopa cirkulacijske pumpe bo prišlo le vprimeru, ko bo nekdo spet odprl pipo tople vode kjerkoli v hiši, toda le v primeru, da bo temperatura v povratnem cirkulacijskem vodu padla pod nastavljeno vrednost na termostatu

Pretočno stikalo je na vhodu mrzle vode v bojler
Cirkulacijska črpalka je na povratku tople vode v bojler
Je pa res kot je zgoraj omenil alanford vprašanje pritiska saj mi na manometru kaže da je v omrežju hladne vode pritisk med 2 in 2,5 bara.
Ko sem imel še prejšno pumpo sem jo imel na taimer da se je vklopila zjutraj in zvečer zdaj bomo precej več doma in sem si zaradi tega dal to vgradit.
Ima tale senzor kakšne fizikalne omejitve glede pretoka oz. pritiska?
Obstaja še kakšna druga varijanta da se kaj tretjega zmontira da bo to delovalo?
Lahko kako sam preverim če senzor sploh vklopi črpalko?

javr Napisal:
Citat:Če se ti cirkulacija (oziroma njena črpalka) vklopi takrat, ko odpreš toplo vodo, je to za moje pojme čisto brez veze
najbrž je ideja, da na hitro odpreš in zapreš pipo, kar sproži delovanje črpalke, ki ima zakasnjen izklop.
Potem malo (5-10 sekund) počakaš in imaš toplo vodo na pipi. Če je črpalka nastavljena na najvišjo hitrost.
Točno tako. Časovno zakasnitev izklopa je lahko izvedena s timerjem (časovni rele) ali pa t termostatom. Lahko pa tudi oboje.

Silvana Napisal:Lahko kako sam preverim če senzor sploh vklopi črpalko?
Zgoraj ti je @Anubis na tvojo slikico vrisal premostitev (rdeča barva), ki bi morala zalaufat pumbo, če je problem samo pretočno stikalo.