PodSvojoStreho.net
Čuden biznis s stanovanjem, rad bi vaša mnenja! - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Čuden biznis s stanovanjem, rad bi vaša mnenja! (/showthread.php?tid=54355)

Strani: 1 2 3

Čuden biznis s stanovanjem, rad bi vaša mnenja! - mkavci9 - 6.12.2013

Pozdravljeni!

S punco sva najemnika 36 kvadratov velikega stanovanja v Ljubljani na dobri lokaciji. Stanovanje je obnovljeno, lastna plinska kondenzacijska peč, nova okna, dobra inverter klima, nova kuhinja... Ocenjujem, da je bilo vloženo 15 jurjev.
Naj preidem k bistvu. Lastnik ima finančne težave, na stanovanju je hipoteka banke, pa še davčna ima terjatve do lastnika, kateri teh ne more odplačevati. To ni naš problem, ampak ker lastnik nikakor noče zgubiti stanovanja, ima sledeč predlog.

Če lastnik odkupi stanovanje, bolje rečeno poravna dolg do banke, ki je 50 jurjev, se potem usede še davčna ki je druga na vrsti, ki hoče 20 jurjev.

On predlaga da greva midva na licitacijo, ocenjuje, da bo na prvi dražbi cena 50 jurjev. Racimo da stanovanje kupiva, se uradno preknjiži na nas in po zakonu, se vsa bremena izničijo, zapadejo. Stanovanje je naše, a kot zgleda mi on tako zaupa, da bi se mi zmenili, da nam po dveh ali treh letih, on da nazaj 50 jurjev in mi njemu stanovanje nazaj. Ta čas, sva noter zastonj.

Midva sva poštetna, a pri teh stvareh sem dokaj nezaupljiv do drugih, zato bi rad vaše mnenje, kaka špekulacija je pri tem možna. Seveda bi to izpeljala s pomočjo odvetnika.
Predvsem me bega koliko bo takrat 50.000 evrov vrednih v primerjavi z današnjimi evri. Če evro ne propade, sem menja da bo takrat 50 jurjev več vrednih kot danes.

Hvala za mnenje, lp

Re: Čuden biznis s stanovanjem, rad bi vaša mnenja! - firefly - 6.12.2013

Koliko je stanovanje dejansko vredno? Če je več kot 50k, potem OK. Če je manj (oz. je za pričakovat da bo cena padla) kje je garancija da čez 3 leta kupi stanovanje nazaj? Če nima sedaj 50k, zakaj da bi imel čez 3 leta (pa še najemnino izgubi za ta čas)...

Re: Čuden biznis s stanovanjem, rad bi vaša mnenja! - tilen2009 - 6.12.2013

Kolikor je meni znano, ima davčna prednost pred terjatvami banke.
Tole berem kot, da bi on dal vama 50 jurjev, da v svojem imenu kupita njegovo stanovanje. Ali pa bi ga vidva kupila s svojim denarjem?
Kako bi pa speljali z davki? Tu mislim na davek na promet z nepremičninami sedaj oz. po dveh ali treh letih.
Bom pa še točno preveril kdo ima prednost za poplačilo v primeru licitacije.

Re: Čuden biznis s stanovanjem, rad bi vaša mnenja! - Fantocci - 6.12.2013

Banka ima itak plombo gor in bo svoje dobila, če pa ima še davčna prednost pred njo, pa ne bo mogel nič zmutit...

Sicer pa naj plača davke, kot jih moramo vsi ostali. Imam poln k... takih "privatnikov", ki bi se vozili okoli z BMWji, davke pa naj namesto njih raja plačuje.

Re: Čuden biznis s stanovanjem, rad bi vaša mnenja! - medo9 - 6.12.2013

Ja, kot pravi Firefly: prvo in najbolj pomembno vprašanje je, koliko pa je to stanovanje danes vredno?
Ne, koliko želijo za podobno stanovanje iztržiti prodajalci, ampak za koliko se ga dejansko lahko proda?
Na osnovi tega podatka, se lahko začnejo računske operacije ;-)

Pa recimo, da je stanovanje vredno 72.000 (kar je po mojem zelo veliko) in da vidva plačujeta 300€ mesečne najemnine. V treh letih z neplačilom najemnine torej prihranita 10.800€. Po drugi strani pa izgubita kakšnih 6000€ obresti na vezano vlogo (ali še kaj več, če bosta za nakup vzela kredit). Torej za nek teoretični zaslužek v višini dobrih 5000€, odpirati vrata raznim problemom?

In kaj bosta storila, če čez 3 leta še vedno ne bo imel denarja?
Ali pa bo čez 3 leta stanovanje vredno samo še 36.000, on pa vama ne bo hotel dati 50.000? In ob tem morda še kaj grozil?
Vse to je treba pretehtati... ljudje so prijazni, dokler jim ne "zagusti".

In še nekaj: če se davčna ne bo poplačala iz tega naslova, jaz mislim, da dolg ne bo kar ugasnil. Terjali ga bodo še naprej, bodo pač iskali njegovo drugo premoženje (kar spet pomeni en velik dvom, da vama bo čez 3 leta lahko vrnil, četudi bi to želel in četudi to danes "za sveto" obljublja in zagotavlja.)

Sicer pa: če evro ne propade - čez tri leta bo po mojem vreden manj, kot danes in ne več, kot misliš ti.
Čez 3 leta bo to še vedno 50.000€, vendar bodo življenjski stroški po vsej verjetnosti višji, kot so danes.

Re: Čuden biznis s stanovanjem, rad bi vaša mnenja! - petea - 6.12.2013

Ne razumem vsega oz. bi na vajinem mestu pretehtala še vsaj naslednja vprašanja:

Kdo bi sedaj dal 50000 € - lastnik ali vidva?
Če lastnik - zakaj pa tega denarja ne nameni direktno upniku? Bi bilo iz kar nekaj razlogov to smiselno.

Če vidva - koliko je stanovanje v resnici vredno? Okvirno predstavo o vrednosti lahko pridobiš z vpogledom na spletni portal Prostor. Sta sposobna to sfinancirat?
Če vama stanovanje ustreza in je vredno svoje cene - zakaj bi se obvezala, da ga čez nekaj let prodata zdajšnjemu lastniku? Bosta od tiste prodaje plačala kar precejšen davek.

Kakšno vlogo bi naj pri celi zadevi imel odvetnik?

Kaj če bo na dražbi kak interesent, ki bo zviševal ponudbo? Kdo bo kril višjo ceno, da ga predražite? Vidva, zdajšnji lastnik?

V stanovanju ne bosta zastonj. Še vedno bosta imela vse redne stroške, prav tako bosta 'vezana' na to stanovanje, četudi bosta vmes morda našla kakšno drugo, boljšo varianto.
Kaj bo, če bo čez 2-3 leta gospod našel spet kakšno zanimivo varianto sodelovanja oz. ne bo mogel izpolniti dogovora?

Ko bo treba davek od prodaje stanovanja plačat (da bo pogodba sploh veljavna), bo davčna izvedela da ima denar in bo hotela svoje dobit. Briga njih, če je dolžen okoli in okoli. Bodo že našli pot za to, prej pač ne izdajo potrebnih papirjev.

Jaz se ne bi šel njegovih igric.

Re: Čuden biznis s stanovanjem, rad bi vaša mnenja! - Celvedis - 6.12.2013

tč 1. - POZABI
tč 2. - če te kdorkoli ali karkoli prepriča v nasprotno, spet glej tč 1.

Verjami, da ima lastnik dovolj drugih ljudi (ki jim gotovo bolj zaupa kot vama, najemnikoma) s katerimi lahko spelje ta posel, če bi bil tako prepričan v uspeh.

Pa še za konec: POZABI.

Od vseh komentarjev, mi je najbolj všeč tale zadnji.
Kratek, jedrnat in po mojem dejansko najboljši!

Še nekaj: če se je tip uspel zapufat za min. 70k €, potem očitno ni ravno nek biser podjetništva (oz. dobrih poslovnih odločitev)...
In zelo dvomim, da mu bo sedaj pa uspela neka briljantna poteza. Mogoče le, če še vaju nategne (se opravičujem izrazu....).

Re: Čuden biznis s stanovanjem, rad bi vaša mnenja! - papez46 - 6.12.2013

Celvedis Napisal:tč 1. - POZABI
tč 2. - če te kdorkoli ali karkoli prepriča v nasprotno, spet glej tč 1.

Verjami, da ima lastnik dovolj drugih ljudi (ki jim gotovo bolj zaupa kot vama, najemnikoma) s katerimi lahko spelje ta posel, če bi bil tako prepričan v uspeh.

Pa še za konec: POZABI.

Dost realno mnenje in dober napotek.

Sicer pa - licitacija bo v vsakem primeru. Če sem prav razumel, bi on vama - recimo po 3 letih nazaj odkupil - sedaj njegovo stanovanje.

Dejstvo je - da je model "popušil" in sedaj bi .............. pa nima ne s čim in ne s kom.

Ne vidim nobene težave v tem, da ti kot sedanji najemnik na licitaciji KUPIŠ to stanovanje za neko ceno, ki bo pač dosežena. Ajd reciva 50 jurjev.

Kje boš dobil denar je tvoj problem - se mi zdi, al imaš to v pujsku, al pa bo kreda v banki. Skratka nima veze. Ti boš postal lastnik tega stanovanja, prodanega na dražbi, banka upnica bo morala dat izbrisno pobotnico zaradi hipoteke, vpisal se boš v ZK in .................... PIKA, konec.
Od kje bo model vzel 20 jurjev za davkarijo - je njegov problem.

In zakaj bi ti sedaj nekomu NE plačeval najemnine - če je stanovanje tvoja last?
Res ne štekam najbolje!
Pa tudi če se zgodi, da bo cena na dražbi 70 jurjev, tebi stanovanje ustreza in bi toliko dal za njega.

Koji ku...c te briga, kaj in kako je model zaglibil.

V vsakem primeru, bo nekdo kupil to stanovanje, in model ga je pač popušil.

Zdej, če bo čez tri leta res prišel z gotovino in odkupil nazaj stanovanje? Mogoče.

Mogoče pa tudi ne. Takrat bo na tebi, da ga prodaš, ali pa tudi ne.

Ne vidim prav nobene posebne potrebe, da bi se s kakršno koli pogodbo danes obvezoval za nekaj kar naj bi se mogoče zgodilo čez 3 leta.
Model bo pokasiral 50 jurjev, pojedla jih bo banka upnica

Re: Čuden biznis s stanovanjem, rad bi vaša mnenja! - tilen2009 - 6.12.2013

tilen2009 Napisal:Kolikor je meni znano, ima davčna prednost pred terjatvami banke.

Bom pa še točno preveril kdo ima prednost za poplačilo v primeru licitacije.
Evo, takole mi je bilo rečeno:
davčna v takem primeru po "default-u" nima prednosti pred banko, razen v primeru, če bi dolg do davčne izhajal iz dotične nepremičnine, npr. NUSZ, pa še to samo za zadnje leto.
Se pa pojavi drugo vprašanje: kdo je na prvem mestu vpisan na hipoteki?
P.S.
Če lahko še pripomnim: POZABI kot je napisal celvedis. Jaz se takih igric pod nobenim pogojem nebi šel, pa če bi bila to moja mama ne.
P.P.S.
Če pa že imaš željo po tem "fletu", počakaj na drugo dražbo (ker prva redkokdaj uspe), bo cena 25 jurčkov. Bojo pa drugi mešetarji zraven.

Re: Čuden biznis s stanovanjem, rad bi vaša mnenja! - auditor - 6.12.2013

Pri vsaki stvari je tako: v kolikor je preveč neznank, na katere ni odgovora (ker pač ne veš kaj on v resnici naklepa) - POZABI

Vem za prekleto malo "dobrotnikov" pa pravzaprav za nobenega takega ,ki bi bil dolžen državi, banki in bogu - pri tem pa mislil še na tvoje dobro.

Moj nasvet: Prste stran !

Kakšno pa imaš najemno pogodbo?
Mislim, kako je opredeljen odpovedni rok?
Vseljena stanovanja po vsej verjetnosti težje prodajo, ker se vsak zaveda, da lahko še veliko Save preteče, preden spraviš najemnika ven... zato bi skoraj upal staviti kakšno gajbo piva, da na prvi dražbi stanovanje ne bo prodano...

Potem, na drugi, ko bo -50% pa bo že druga zgodba...

Re: Čuden biznis s stanovanjem, rad bi vaša mnenja! - mkavci9 - 6.12.2013

hvala za odgovore.

Seveda bi za stanovanje jaz dal 50 jurjev na licitaciji. Ker imam izkušnje z obnovo in opremljanjem stanovanja, ocenjujem, da je vanj bilo vloženo 15 jurjev.
To stanovanje ima sedaj na trgu ceno minimalno 70 jurjev, kolikor spremljam trg.

On ima davčni dolg zaradi drugih stvari, ker se mu je davčna vsedla na vse nepremičnine.

Če govorimo za dve leti, bi jaz prišparal pravi jaz bi prišparal 24X400= 9600. Zgubil bi kakih 4 jurje zaradi vezave na banki kot je nekdo omenil. Imam pa gotovino.

Stanovanje se tudi amortizira(oprema, bela tehnika,klima,peč,tv ...), to je spet moj plus. Pa še po dveh letih ocenjujem, da bova potrebovala večje stanovanje.

Največji problem vidim v padcu cen stanovanj in vrednosti evra.

najlepša hvala za mnenja. Mislim, da bom upošteval tiste "pozabi" točke.