![]() |
|
Priporočena temperatura vode v zalogovniku - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Priporočena temperatura vode v zalogovniku (/showthread.php?tid=53376) Strani:
1
2
|
Priporočena temperatura vode v zalogovniku - uveper - 1.10.2013 Živijo, imam Zalogovnik Lentherm 1250 L in peč na trda goriva. Zalogovnik ima maximalno temperaturo vode določeno na 90 C. Zanima me, do katere temperature se običajno segreva zalogovnike, da ni pretiranih izgub. Moj zalogovnik se segreje najprej po celotni višini do 60 C (verjetno zaradi varovanja povratka v peč, kjer imam 60 C termostatski mešalni ventil), nato pa začne v zgornjem delu rasti temperatura in se ustavim pri cca. 70 C po celotni višini. (Imam pa ročni mešalni ventil za ogrevanje tako nastavljen, da imajo radiatorji okoli 50 C, pa bi rad čimveč energije shranil v zalogovniku, da ne bi bilo treba prepogosto kuriti, ampak višje kot so temperature večje so izgube) Ali je to OK ali ima kdo kakšno pripombo? Re: Priporočena temperatura vode v zalogovniku - RokD - 1.10.2013 Pozdravljen, kot imaš nastavljeno MAX temperaturo bo kar v redu. Zalogovnik segrej na do MAX 90 in je to to. Moja vzporedno vezana zalogovnika se npr. segrejeta do cca. 86 stopinj kot je nastavljena delovna temperatura kotla in to je to. Opaznih izgub po moje pri zalogvniku zaradi 70 oz 90 stopinj segretega zalogovnika ni. Predlagam, da jih nafilaš kolikor gre in to je to. LpR Re: Priporočena temperatura vode v zalogovniku - jokovot - 1.10.2013 Jaz nikoli ne segrejem na MAX po moje so večje izgube višja je temperatura, drugo višjo temp. segrevaš več moraš ložit da dosežeš višjo temp. zalogovnika. Naložim peč do vrha in ko dogori je temp. zalogovnika tam od 70-75stopinj, spodaj tu nekje 68° C. No sedaj sem dodal še en 1000l zalogovnik pa da vidimo. Lp. Re: Priporočena temperatura vode v zalogovniku - som16 - 1.10.2013 uveper, jokovot Napisal:Jaz nikoli ne segrejem na MAX po moje so večje izgube višja je temperatura, drugo višjo temp. segrevaš več moraš ložit da dosežeš višjo temp. zalogovnika.podpis 1x :wink: Re: Priporočena temperatura vode v zalogovniku - taubi - 1.10.2013 Manjša T v zalogovniku, manj avtonomije. Re: Priporočena temperatura vode v zalogovniku - Žerjavar - 1.10.2013 Vse je odvisno od namena in velikosti zalogovnika. - Zaradi toplotnih izgub je smotrna čim nižja temperatura. - Če pa imaš problem z ohlajanjem prostorov v času brez kurjenja (ponoči, čez dan vsi od doma, ...) pa je treba temperaturo zalogovnika dvigniti. S tem se poveča količina akumulirane toplote. Teoretično ni problem dvigniti temperaturo tudi na 100 C, kajti voda bo zavrela šele pri 120 C. Za tako visoko temperaturo pa je lahko problem premajhne raztezne posode. Re: Priporočena temperatura vode v zalogovniku - taubi - 1.10.2013 Oziranje na toplotne izgube zaradi previsoke T zalogovnika je pa že malo pikolovska. Mislim na sisteme ki za gorivo uporabljajo drva. Višja T zalogovnika pa (ponavljam - Žerjavar) ti da več svobode in daljši čas avtonomnega ogrevanja iz 'puferja'- Penzionisti lahko kurijo večkrat na dan, mi ki smo v službah pa moramo za 24urno enakomerno temperaturo v hiši in samo 1 x kurjenje na dan zalogovnike pač malo bolj nafilati. Re: Priporočena temperatura vode v zalogovniku - okram - 1.10.2013 zalogovnik segrevam po potrebi, v največjem mrazu na 86 Re: Priporočena temperatura vode v zalogovniku - M_S - 2.10.2013 sicer so pa te izgube zalogovnika bolj kot ne koristne,saj gre toplota vendarle v prostor, kjer je zalogovnik, od tod pa v hiso. Re: Priporočena temperatura vode v zalogovniku - uveper - 2.10.2013 Hvala za odgovore ! LP Re: Priporočena temperatura vode v zalogovniku - Novinec232 - 22.10.2016 Pozdravjeni! Mene pa zanima kaj bi bilo narobe ce je v zalogovniku (1500l) na zgornjem temp. Senzorju temperatura 90stopinj, na skrajno spodnjemu pa 35stopinj? Lp Re: Priporočena temperatura vode v zalogovniku - picas55 - 22.10.2016 Samo dvoje je lahko, ali se zalogovnik slabo plasti zaradi slabe povezave ali pa si prezgodaj prečekiral spodnjo temperaturo. V prehodnih obdobjih z novim sistemom, nevajen, si marsikatero zadevo težko predstavljaš. Re: Priporočena temperatura vode v zalogovniku - Surbek - 22.10.2016 Vse odvisno od kotlovske regulacije! Taprava samodejno polni zalogovnik na optimalno T. Re: Priporočena temperatura vode v zalogovniku - merkur63 - 22.10.2016 In kaj je to prava kotlovska regulacija ??? Re: Priporočena temperatura vode v zalogovniku - picas55 - 22.10.2016 Prava kotlovska regulacija ti omogoča in se v naših koncih največkrat prakticira, za ogrevanje HT z minimalnimi izgubami, optimalno zgorevanjem, (posledično z minimalnim škodljivim izpustom) kar je zopet pogojeno tudi z optimalnim kurivom. Ne moreš napraviti dobre jedi s slabimi sestavinami, lahko pa za....š dobre sestavine in učinkovitost sistema in samega sebe je....š, s slabo kotlovsko regulacijo in prepotentnim razmišljanjem. Za optimalno ogrevanje objekta pa skrbi vremenska regulacija, katera je v naših koncih tudi že sorazmerno dolgo prisotna - pri meni osebno že 25 let. |