Limonovec - pomoč prosim - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Limonovec - pomoč prosim - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Kar naredi dom (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Sobne rastline in dekoracija (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=26)
+--- Tema: Limonovec - pomoč prosim (/showthread.php?tid=50650)

Strani: 1 2 3 4 5 6


Limonovec - pomoč prosim - Anja - 2.4.2013

Za darilo sem dobila cca. 70cm visokega limonovca v loncu, polnega skoraj zrelih limon ... zdaj pa problem ... na listku poleg pise, da naj bo na svetlem pa da mora bit vedno zalit, nikoli v suhi zemlji ... postavila sem ga na najsvetlejsi prostor v stanovanju in pazila, da zemlja ni bila suha, ampak so se veje zacele povesati in pa listi odpadati. Kako lahko preprecim, da bi rastlina propadla?


Re: Limonovec - pomoč prosim - RUBMW - 3.4.2013

Doma imam že 5 let limonovec, vsako leto so limone na njem, potrgat jih je potrebno nekje novembra -februarja, če jih ne potrgaš še takrat ko so rumene, limone postanejo nazaj zelene. Listi začnejo odpadat v tem času,limonovec bi naj bil v tem času že zunaj na soncu,ki ga pa še ni. Najboljše ga je imet pomladi in poleti do pozne jeseni nekje zunaj na ne preveč vetrovni izpostavi, zaliva se cca vsaki drugi dan, nič hudega pa tudi ni če se pozabi zalit teden dni. Oprašujejo ga čebele, veter,lahko ga tudi sam z rahlim trenjem cvetov med sabo. Vsako leto vrže višek listov stran in nato poženejo novi, kar pa tudi ni moteče, večje steblo- krošnja se obrezuje da nimaš razstlino preveč obilno in da veje ter listi ne črpajo preveč zemlje po nepotrebnem- obrezuje se nekje konec avgusta-septembra.(vsaj jaz tako negujem mojo limono)


Re: Limonovec - pomoč prosim - princes - 3.4.2013

Kaj pa gnojilo?. Moj limonovec ima spet cvetove. Lansko leto je naredil majhne plodove kateri so takoj odpadli. Poleti sem ga dala ven, čez zimo lepo dela na hodniku ob oknu. Zalivam po potrebi. Ne uspe mi priti do limon. Rahlo ima rumene liste. Res ne vem kako mu naj pomagam.


Re: Limonovec - pomoč prosim - magi - 3.4.2013

mi ga nič ne gnojimo. tudi vsako leto obrodi.


Re: Limonovec - pomoč prosim - KARMEN1 - 3.4.2013

Limonovec bo postal krasen, če ga boste poleti zalivali z vodo, v kateri bo gnojilo za rože. Ko zalivate druge cvetoče rastline, zalijete še njega.
Če ne bo več ponoči zmrzovalo, ga lahko prestavite na prosto, še posebno, če dežuje. Jaz sem ga celo zimo imela v dnevni sobi, enkrat sem ga dala na dež.
Sliko imam v albumu.


Re: Limonovec - pomoč prosim - Anja - 3.4.2013

No lepa rec ... v cvetlicarni je pa rekla, da ko so limone dovolj zrele, same odpadejo ... kaj naj jih zdaj kar potrgam?
Torej se kak teden pocakam, da se temperature popravijo in fa dam kar ven na balkon?


Re: Limonovec - pomoč prosim - McBobo - 3.4.2013

Tudi pri nas limonovca nimamo kam drugam dati, kot da je v kuhinji ob oknu na 20+ °C. Polovica listov je odpadla v zimskem času, že kakšen mesec pa dela cvetove. Žal jih večina odpade, čeprav se grem čebelico in cvetove oprašujem s čopičem.Treba je gledati, da je zemlja bolj suha kot mokra, da ne bo prišlo do gnilobe in bodo korenine segnile. Absolutno pa ne mara prepiha z mrzlim zrakom. V tem primeru se bo cela posušila. Ker smo z gorenjskega konca, upam da se bom letos vzdržal in limonovec obdržal v hiši dokler ne minejo ledeni možje. To je naš že 4. limonovec, trije so se posušili ali zaradi mraza, ker sem ga prehitro dal na prosto. Zadnji je šel lansko leto, čeprav sem ga dal na prosto šele konca aprila, ampak očitno je bilo še premzlo. Me je žena opozorila-avtohtona gorenjka, da je še prekmalu, pa je nisem poslušal, ker naša mati v Ljubljani ga je imela pa že par tednov na prostem. No, limonovec ni uspel. Tokrat sem pa "za prmej", da počakam ledene može, da minejo, pa še kaj dlje, če bo treba.


Re: Limonovec - pomoč prosim - Anja - 3.4.2013

Ojej, kaj pa ce sem ga unicila, ker je bil poleg balkonskih vrat, ki smo jih vmes parkrat odprli?!


Re: Limonovec - pomoč prosim - RUBMW - 3.4.2013

https://www.dropbox.com/s/l1o2w5ehizdolzz/DSCI0068.JPG

moj limonovec


Re: Limonovec - pomoč prosim - Faros - 3.4.2013

@Anja brez panike. Limono postavi nekam na svetlo in ne preveč toplo mesto in predvsem ne zalivaj preveč - več rastlin se utopi kot pa propade zaradi suhe zemlje. Sploh ko rastlina ni v rastni dobi (in sedaj ni) je bolje, da je zemlja bolj suha kot mokra. Ko si bo limona ''odpočila'' in bo zunaj tudi ponoči nad lediščem jo postavi ven. Odpadle liste bo nadomestila z novim. Ko začne nastavljat nove liste jo pognoji z tekočim gnojilom za citruse ali pa, kot je nekdo že napisal, z gnojilom za rože. Pa sadeže čimprej dol potrgaj, da se rastlina v miru pripravi na novo sezono.


Re: Limonovec - pomoč prosim - Anja - 3.4.2013

Hvala Smile


Re: Limonovec - pomoč prosim - KARMEN1 - 3.4.2013

Moja limonca:

http://www.podsvojostreho.net/vsebina/s ... mona/12037


Re: Limonovec - pomoč prosim - Smorny - 3.4.2013

mogoče je tukaj skrit odgovor, zakaj ti listje rumeni http://www.bodieko.si/limonovec


Re: Limonovec - pomoč prosim - amelie- - 3.4.2013

Jaz sem jo kupila lani pozno spomladi in jo dala ven šele, ko je bilo tudi ponoči nad 8 stopinj C (je pa res, da še ni višja od 30 cm), tako je pisalo v navodilih. Zimo je preživela v hladnejšem in bolj senčnatem prostoru v hiši, limona, ki jo je zagnala poleti, se je obdržala in rumeni, ne zgleda pe še zrela. Jo pa vsaka sprememba precej iz tira vrže, ko sem jo postavila ven (lani) je odvrgla liste, isto pričakujem letos, ampak se je potem lepo ozelenila nazaj in pognala še nešteto cvetov.

Meni pa ni preveč za zalivat z gnojilom za cvetlice, konec koncev mislim tisto limono potem uporabit. Imam neko gnojilo za agrume, vendar moram tudi preverit, kako je z uporabnostjo, če jih potem uživaš. je dovolj kemije že tako ali tako.


Re: Limonovec - pomoč prosim - Svedr - 11.4.2013

eeevo, končno našel nekaj o limonovcu, tudi jaz sem ga dobil za darilo.
Je sedaj že pravi čas da ga dam ven ? Zjutraj je bilo danes samo +2C ?Zadnje novice

Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
28.03.2023 ob 13:35:52
Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
Kdor se je kdaj v življenju lotil prenove kopalnice, ve, da se ta lahko hitro spremeni v nočno moro. Še posebej, če imamo smolo z... Beri dalje »