PodSvojoStreho.net
Predelava skednja v stanovanje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Tema: Predelava skednja v stanovanje (/showthread.php?tid=50633)

Strani: 1 2

Predelava skednja v stanovanje - sonček123 - 1.4.2013

pozdravljeni, prebrskala sem že večino foruma, pa vendar ne najdem tako podobne situacije, da bi si lahko pomagala z informacijo.

zanima me, kakšna dovoljenja bi potrebovala, če bi želela urediti stanovanje v prostoru, ki zdaj služi kot skedenj (gospodarsko poslopje). ta del se zdaj drži stanovanjske hiše mojih staršev, v obliki črke L. spodaj je hlev, garaža pa še neka ropotarnica Smile vse zidano oz. betonsko, nad tem je betonska plošča, naprej pa les in streha. midva bi prenovila zgornji (leseni) del. se pravi tla so, na zunaj bi pustila kar les, da ne bo grdo, kako bi naredili stene nam še ni čisto jasno. Kakšna ideja, kako bi lahko pozidal samo od znotraj?a je dovolj izolacija pa knauf čez, zunaj pa pustimo lesene deske?

gre za precej visoko konstrukcijo, tako da bi načeloma lahko naredili še strop oz. tla in nekakšna spalnice zgoraj. vgradila bi tudi strešna okna. voda in elektrika sta v ta del L-ja že potegnjeni, konkretno v ta del skednja pa ne, samo do hleva. verjetno ne rabiš dovoljenja da si spelješ elektriko po svojih prostorih ali pač?

a ima kdo podobno izkušnjo? na zunaj nebi spreminjala popolnoma nič, razen mogoče dveh strešnih oken na strehi, tudi leseno bi ostalo, v bistvu sploh nebi bilo vidno, da mi živimo tam na koncu, ker se vse drži skupaj. tudi lastništva nebi spreminjali (ostane očetovo). v bistvu bi bil najbolj drastičen poseg strop noter, samo tega nihče nebi videl Smile nočem pa da se bo kakšen sosed vtaknil v to kaj delamo in bi bilo na koncu vse zaman, tako da bi raje imela dovoljenja če so ta potrebna. vsak nasvet bo dobrodošel, ker smo strašno izgubljeni.

Re: Predelava skednja v stanovanje - izotop - 1.4.2013

tukaj je prvo vprašanje, kaj gelde objekta je uradno sploh zavedeno, po izkušnjah je v takšnih primerih dostikrat nekaj prizidanega ali nadzidanega brez dokumentacije ipd (ni mišljeno kot neko zastrašavenje ipd, pač takšne je bila praksa, ne obsojam nikogar, vendar pač treab to upoštevat kasneje, ko je treba še legalizirat ipd)..
v koliko je vse ok z dokumentacijo, potem bo nova dokumentacija (ki je seveda obvezna) obsegala nekaj v stilu spremembe namembnosti in rekonstrukcije, če ne, potem pa pride še legalizacija zraven.
seveda, v vsakem primeru bo zraven še posnetek osbtoječega stanja itd, torej kot vidiš, je tudi s tem kr nekaj dela.

Re: Predelava skednja v stanovanje - sonček123 - 1.4.2013

z dokumenti je zaenkrat vse ok, kolikor sem seznanjena. samo da je pač ta del gospodarski objekt ali nekaj v tem smislu. a gradbenega dovoljenja pa nebi potrebovala za to? saj ne da se bo dejansko gradilo, samo malo popravilo. glede na to da trenutno rabiš dovoljenje za vse od malo večje pasje ute naprej sem dobila občutek. se mi pa zdi da najbrž ne obstajajo načrti za ta del, vsaj ne taki da bi si kdo lahko pomagal z njimi. včasih (pa niti ne tako včasih v tem primeru) so se očitno stvari kot je garaža dale naredit precej bolj enostavno.
ali je potrebno plačati tudi komunalne prispevke in te stvari, kljub temu, da je ta del v bistvu povezan s hišo? nekako sem si zamislila to kot del hiše, ne kot samostojno bivalno enoto.

saj človek ne ve kje bi začel pri teh stvareh. na kakšne stroške za dokumentacijo pa lahko računam v tem primeru? da ne bo na koncu skoraj toliko kot bi delali hišo, kar je druga opcija ki bi se ji rada izognila.

Re: Predelava skednja v stanovanje - KeCko - 2.4.2013

Dobro jutro.

Vsaka sprememba namembnosti objekta v stanovanjsko potrebuje gradbeno dovoljenje. Obseg papirologije je podoben novogradnji. Mogoče se lahko vse skupaj malce poenostavi, v kolikor je za obstoječe objekte narejena projektna dokumentacija in ni potrebno ponovno premeriti celotnega objekta. Če ni dilem z odmiki in se legalno postavljeni objekti ne povečujejo je možno dokumentacijo izdelati tudi samo na načrtu parcel. Drugače pa je dokumentacija za takšen obseg enako obširna kot za novogradnjo.

Re: Predelava skednja v stanovanje - izotop - 2.4.2013

Drugače pa je dokumentacija za takšen obseg enako obširna kot za novogradnjo.

verjetno še več. poleg načrtov obstoječega stanja (ponavadi so potrebne meritve, vprašanje kolikor je objekt res točno izveden po načrtih) tukaj verjetno pridejo v poštev še rušitve pa novo stanje ipd.
seveda pa prej obvezno preveriti, če objekt po novem sploh zadostuje vsem pogojem glede oblikovanja, odmikom, površin itd, kot je boilo že omenjeno (obvezna pridobitev lok. informacije in kontrola vsega, to je prva naloga).
kom prispevek se običajno (v kolikor gre npr. za dozidavo) obračuna glede na razliko starega in novega stanja, v tem primeru se bo verjetno vrednotil glede na spremembo namembnosti oz povečanja stan površine (če sploh), gabariti objekta se načeloma ne spreminjajo, priključki ostajajo obstoječi, če sem pšrav razumel, še vedno pa je potrebno pridobiti pogoje in soglasja, čeprav po novem zna biti hec s tem, vem da imajo že malo drugačno navodila ponekod, vsaj tako neformalno iz pogovora).
glede stroškov za dokumentacijo ja odvisno, koliko bo realen (predvsem z oceno dela) tisti, pri katerem boste naročili zadevo, so pa to običajni postopki, tako da spet ni treba panike zganjat. pri ceni za dokumentacijo govorimo o nekaj procentih celotne investicije (pri hiši je to ponavadi kaj pa vem 2-5% oz odvisno), torej so stroški dokemntacije lahko ena zadnjih postavk pri vsem skupaj. tudi v tem primeru ne bo samo par tisoč ta obnova, vrjemi. rajš imej to v mislih pri stroških, dokumentacija je pač obvezna, brez tega gradnja ne bo legalna. kaj se ti pa bolj "splača", pa premisli..

Re: Predelava skednja v stanovanje - jurek - 3.4.2013

Ma ne rabiš nič.
Saj tudi za sušilnico fig z bazenom in garažo ne rabiš neke hude papirologije.

Re: Predelava skednja v stanovanje - sonček123 - 4.4.2013

hehe samo da sem jaz kar nekdo in da moj skedenj še brez bazena ne bo šel skoz kar na črno Smile hvala za vse informacije, mislim da sem po teh in ostalih zbranih informacijah prišla do zaključka da je v končni fazi vseeno če se lotimo izgradnje ene manjše hiške/brunarice glede na to da je zemlje okrog hiše še tudi več kot dovolj.

Re: Predelava skednja v stanovanje - oberskitona - 16.5.2013

Pozdravljeni

Nekaj informacij sem najdel iz zgoraj napisanega, nekatera vprasanja so pa ostala odprta.

Imam staro hiso z gospodarskim poslopjem, kmecka lopa ali kako se pac to sedaj imenuje.

Hisa je butana, in povsem razpokana tako da druga kot rusitev ne pride v postev, sama kmecka lopa pa je zidana z zidaki in v dobrem stanju in se to na lepsem delu parcele itd.

Lopa je legalna vrisana v vseh dokumentih.

Sedaj pa me zanima ali v primeru rusitve hise lahko ta komunalni prispevek, ki se koristi ob rusitvi in novo gradnji lahko upravicim tudi ce spremenim lopo v bivalni objekt?

Re: Predelava skednja v stanovanje - KeCko - 16.5.2013

Mislim, da ne bi smel biti problem. Nekaj je odvisno od lokalnega odloka o izračunu komunalnega prispevka ampak glede na izkušnje se takšne stvari dajo dogovoriti. Seveda pa mora stanovanjski objekt imeti gradbeno dovoljenje oz. potrebujete dokaz, da je bil zgrajen pred letom 1967. Sprememba lope v stanovanjski objekt zahteva gradbeno dovoljenje, tako da lahko načrt rušitve stare hiše in spremembo obdelate v enem kosu, s tem bo tudi dokazovanje sprememb v neto površinah in izračun komunalnega prispevka enostavnejši in hitrejši.

Aha hvala za odgovor

Sedaj pa samo se eno vprasanje, teoreticno sedaj imam moznost, da staro hiso poderem in zgradim novo na doticnem mestu ampak je na slabsi lokaciji oz. se zacne teren ze rahlo spuscati. Lopa pa je na cisti ravnini se pravi mi bolj odgovarja, da bi bila hisa na tem delu kot je lopa oz. da lopo preuredim v hiso ni potrebno skoraj da nobenih sprememb na sami zgradbi le v notranjosti postavit kaksno steno ter dogradit dimnik grajena je z zidaki in ker je vse dovolj veliko, da je lahko hisa enoetazna morda samo cez cas menjam kritino.

Kasneje pa na mestu kjer sedaj stoji hisa zgradim lopo ki bo sluzila kot malo prirocno skladisce in morda za parkiranje avtomobilov sama priglasitev del oz. dovoljenje za tako lopo pa stane nekje 22 evrov.

Kaksen je strosek za preureditev lope v hiso enak kot pri novogradnji ali je to drazje, sedaj, ce je ta razlika v mejah normale se to izplaca, ce pa sama preureditev lope v hiso stane precej vec kot novogradnja potem je bolj smiselno na mestu kjer sedaj stoji hisa zgraditi novo ne glede na to, da je morda teren malo slabsi oz. malo visi?

Strošek pri dokumentaciji za preureditev je višji kot pri novogradnji, ker je potrebno narediti posnetek obstoječega stanja ter pripraviti načrt rušitve stare stanovanjske hiše. O cenah je težko govoriti samo preko foruma brez ogleda konkretne situacije ampak takole čez palec bi rekel nekje okoli 20% dražje (+- 10% odvisno od situacije). Nekaj malega je odvisno seveda tudi od stanja objektov in načina gradnje. Preurejeni objekt mora zadostiti sedanjim zahtevam na področju gradnje in projektiranja.

Aha
Ja no rusitev stare hise tako ali tako ne rabimo vkalkulirat ker jo bom podrl pa ce gradim na tem mestu ali preurejam lopo se pravi se tukaj bolj ali manj gre za nekaj 100 evrov tako da to nekako verjetno lazje pozrem teh nekaj evrov kot pa se cel preostanek zivljenja ukvarjam s tem zakaj nisem hise naredil kakih 20 metrov visje na ravnicki kjer bom tudi okolico precej lazje uredil in olepsal.

hvala za informacije

Načrt rušitve potrebujete in mora biti vključen v projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja za spremembo namembnosti lope, saj s tem na občini uveljavljate zmanjšano plačilo komunalnega prispevka. Če jo boste podirali brez tega se lahko zgodi, da vam na občini ne bodo priznali zmanjšanega komunalnega prispevka oz. se lahko svari zakomplicirajo.

Re: Predelava skednja v stanovanje - izotop - 16.5.2013

tako kot je bilo s strani kecka, dopolnem pa smo toliko, da ne gre samo za komunalca, ampak za to, da je potrebno za rušitev objekta (razen enostavnih) gradbeno dovoljenje, tako kot za novogradnjo ipd. tudi sankcioniranje se obravnava na ta način, no, vsaj na papirju..

Re: Predelava skednja v stanovanje - oberskitona - 17.5.2013

Ja saj saj to sem mislil, v vsakem primeru bom podrl hiso z gradmenim dovoljenjem za rusitev ampak pac pravim, da tega stroska ne racunam k razliki med novo gradnjo in preureditev lope v stanovanje.

Se pravi sedaj ce sem prav zastopil:

Sprememba lope+rusitev hise za uveljavljanje pravice do zmanjsanega komunalnega prispevka

proti

Rusitev hise+novogradnja na mestu kjer sedaj stoji hisa

Pod crto, ko naredimo izracun kaksna je razlika v ceni dokumentacije, ce bi v osnovi hisa(novogradnja) bila z povsem enakimi merami(kvadraturo) kot je sedaj ta lopa.

lp