![]() |
|
Kako rešiti ne-izgrajen del vodovoda? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Kako rešiti ne-izgrajen del vodovoda? (/showthread.php?tid=48987) Strani:
1
2
|
Kako rešiti ne-izgrajen del vodovoda? - znjolca - 10.1.2013 Naša parcela je od trenutnega vozlišča vodovoda/kanalizacije oddaljena cca 135 m. Ker je okoli naše parcele še par stavbnih zemljišč, je po novem OLN predvidena izgradnja dela vodovodnega/kanalizacijskega omrežja po delu javne ceste, na katerega naj bi se mi in ostali priključili (potem bi bili cca 5m od priključka). Problema sta dva: 1. ta del vodovoda/kanalizacije še ni izgrajen, in tudi ni v letošnjem budgetu, kdaj bo pa nihče ne ve, en se zgovarja na drugega 2. predlagajo nam pogodbo o opremljanju z drugimi, vendar to žal ni opcija, ker drugih realno ni (ne bo se gradilo, niti se ne bo prodajalo, pač stavbne parcele stojijo). Celo bi midva bila pripravljena financirat to izgradnjo s pogodbo, vendar je skupna investicija ocenjena na min 30.000 EUR, in da bi sama toliko v to investirala, nama je enostavno preveč. Predlagala sva občini in KS, da del financirava midva, del oni, vendar se še niso izjasnili, pa tudi ne skočili do neba od navdušenja. Sam vodovodni del bi bil cca 16k, ampak to še ne pomeni, da bi nama s tem v celoti skompenzirali/oprostili komunalni prispevek (ki bi bil cca 12K, če bi bilo vse zgrajeno). Dovolili bi MČN namesto kanalizacije, dokler ne bo zgrajena. Ostaja problem vodovoda. Obstaja sicer možnost priklopa po enem drugem vodu (kot jaz vidim oz. kot je referent na VO-KA skozi zobe priznal, vendar jim ne bo všeč, pa tudi po OLN ni predviden priklop po tej poti), vendar bi morali dobiti soglasje od VO-KA + ne vem če so cevi dovolj zmogljive + morda bi bilo potrebno zamenjati neko črpalko, ki to sedaj prečrpava (ker so trenutni odjemalci terensko na istem nivoju kot vodno zajetje). Srkatka, ta možnost je sicer trhla, ampak je. Se pa sprašujem, ali je še kakšna druga možnost, da bi si začasno (do izgrandje tistega dela infrastrukture) sami naredili neko rešitev. Slišala sem za možnost, da si ljudje naredijo neke bazene ali kaj, kamor jim gasilci periodično dostavljajo vodo. Ali kdo ve kaj o tem in mi karkoli napiše o tem? Bojim se namreč situacije, da bodo rekli občinarji "dokler ni izgrajeno, se ne morete priključiti. nimamo v budgetu in ne vemo, kdaj bo, ali bo drugo leto ali čez koliko let bo. lahko pa sami vložite 30+K in to zgradite" ![]() Naj pa še omenim, da OLN pravi, da vkolikor infrastruktura ni izgrajena in tudi ni predvidena v budgetu, da lahko investitor najde alternativne rešitve, ki odgovarjajo sodobnim gradbenim tehnikam. Re: Kako rešiti ne-izgrajen del vodovoda? - znjolca - 10.1.2013 Hm, sem učeno rekla "bazeni" - verjetno so temu včasih rekli lepo po domače štirna? Re: Kako rešiti ne-izgrajen del vodovoda? - RUBMW - 10.1.2013 začasno si dajte naredit vrtino na dvorišču ali studenec in problem rešen dokler se na občini ne zmenijo kaj in kako Re: Kako rešiti ne-izgrajen del vodovoda? - gt001 - 10.1.2013 Rubmw, ce se pripravljajo na gradnjo, potem rabijo voka soglasje. Le-tega pa z vrtino na dvoriscu ne bodo dobili. Re: Kako rešiti ne-izgrajen del vodovoda? - čukimuki - 10.1.2013 Tudi pri nas še ni vodovoda. Vkopali bomo 5000l rezervoar za pitno vodo in preko potopnega hidroforja vodo čpali v hišo. V hiši imamo dvojno napeljavo tako bomo imeli, ko bo javni vodovod izgrajen, ta rezevoar namenje za zbiranje deževnice in vodo namenjeno WC in pralni stroj. Nam bodo pitno vodo vozili gasilci. Ker ni javnega vodovoda, je s strani občine dovoz vode tudi delno subvencioniran. V PGD imamo oskrbo z vodo navedeno kapnico. Re: Kako rešiti ne-izgrajen del vodovoda? - znjolca - 10.1.2013 Čukimuki, nekaj takega sva imela tudi midva v mislih, če ne bo šlo drugače (beri: priklop preko druge linije oziroma če občina ne bo (so)financirala izgradnje tistega dela vodovoda). Kolikokrat pa računate, da boste rabili dovoz vode - koliko vas je? Mi smo štirje, pač normalna uporaba za kuhanje (čez teden bolj malo), tuširanje, pralni stroj, pomivalni stroj, wc-je itd. Za WC-je in zalivanje/pranje avtov bi mogoče že v štartu naredila ločeno, oziroma si mi ti dal dobro idejo - da imaš v štartu samo en rezervoar in dvojno napeljavo, nato pa ta rezervoar porabiš za zbiralnik, ko si na vodovodu. ČUkimuki, zelo bi bila vesela, če bi mi odgovoril na ta vprašanja: 1. Kako je bilo pri vas v lokacijski določeno glede vodovoda? Kako sta občini to argumentirala (da vama ni rekla da pač vidva financirajta izgradnjo)? 2. Koliko vaju bo to okvirno prišlo? 3. Zakaj pa imate navedeno kapnico, zakaj nimate pač navedenega rezervoarja? Mislim, ne vem če bi ravno kar vrtino delali - ne vem če se to sploh da...? Ker pri nas bi/bodo na tole pristali samo, če bo to začasna rešitev, ko se naredi ta del infrastrukture se bomo morali priklopit. Kar je meni sicer OK, ker ne vem kdaj točno bo to, pač bomo imeli malo višje stroške. Vprašanje je sedaj, ali je to res malo oz. koliko... Re: Kako rešiti ne-izgrajen del vodovoda? - susa - 10.1.2013 če vam znajo zaračunat kumunalni prispevek naj vam še to uredijo kar rabite. Re: Kako rešiti ne-izgrajen del vodovoda? - Hanzi - 11.1.2013 kasirat je lažje kot delat. Porabi da bo občina kak v doglednem času zate vlekla 135m vodovoda. Kmetija staršev že stoletja stoji, pa so se vedno brez vodovoda, kljub temu da so ga pred 30 leti privlekli do 40 m oddaljenega soseda. Od staršev naprej so se tri hiše na razdalji slabih 200m (dve na novo), pa jim lepo gasilci vozijo vodo. Od kje občini logika za izdajo gd, investitorju pa pamet za gradnjo ne vem. Starši imajo vodnjak. Tebi predlagan da pozabiš na gradnjo na tej parceli če ne misliš sama rešit vodo oskrbe. Re: Kako rešiti ne-izgrajen del vodovoda? - čukimuki - 11.1.2013 A je 135 m ali 40m alkaten cevi težko vkopat do svoje hiše? Re: Kako rešiti ne-izgrajen del vodovoda? - znjolca - 11.1.2013 Čukimuki in ostali: midva bi sama vkopala te cevi oz. potegnila vodovod. Vendar je po OLN predvideno, da gre novi vod po javni cesti, zato ne dovolijo mimo. Zaradi asvaltirane javne ceste, ki jo je potem treba seveda vrniti v prvotno stanje, verjetno pride toliko drago. Čukimuki, ali lahko okvirno poveš, koliko bo prišla vaša investicija z rezervorarjem? Zakaj pa vi enostavno ne potegnete alkatel cevi...? Seveda bova sama rešila problem oskrbe z vodo, če občina ali KS ne bo pripravljena vsaj delno sofinancirat teh vodov. Re: Kako rešiti ne-izgrajen del vodovoda? - Popravila na domu - 11.1.2013 Rekel bi, da nekaj z vajino ceno ne štima. Tudi sami smo se priklopili na vodovod, ki je od hiše oddaljen okoli 130 m. Cena storitve z materialom, razkopavanjem ceste in asfaltiranjem in jaškom 120x120x120, ob tem, da smo v isto traso vkopali še kabel za optiko in elektriko po predpisih (kar pomeni skoraj še enkrat globji izkop) z računom je bila 10 800€. Teren pa pretežno skale in malo zemlje za vzorec. Če je cesta javna zaprosiš UE za soglasje za prekop in delno ali celotno zaporo, narediš svoje in zadeva opravljena. Pa si kaj razmišljala v tej smeri...da postavite...kar vam bo VO-KA v takšnem primeru, kot ga opisuješ gotovo "ukazal"...da jašek postavite po predpisih do 20m (se mi zdi) od priklopa, in tam namontirate zaenkrat svoj vodomer, ko pa bodo začeli zidati okoli, pa naj vas prosijo za soglasje za priklop, plačajo odškodnino za uporabo vaše napeljave, namontirajo odštevalne števce in...evo ti ga na. Projekt in debelina cevi morata seveda biti ustrezna. (evo samo ideja) Re: Kako rešiti ne-izgrajen del vodovoda? - znjolca - 11.1.2013 Popravila na domu, tako ceno nama je naračunal, sicer takole od oka, referent iz VO-KA. Sicer je bila prva cena še višja, potem ko je videl, da me je skoraj kap, je izračunal to novo, ki je bila za cca 10K nižja. Tako da se na trenutno dano oceno sicer ne zanesem, je pa dejstvo, da bo precej visoka. To, kar si ti napisal, je dobra novica za naju, to bi bila sprejemljiva investicija. Problem je samo, da ne vem kaj bodo tu zahtevali, ker mora biti to narejeno tako, da omogoča priklop še cca 5 hišam poleg naše. Žal je realnost taka, da je dejansko realna pa samo naša hiša, druge hiše vprašanje če bodo sploh kdaj stale (poznam lastnike in njihovo razmišljanje). Trenutno sicer čakam, da mi iz občine povejo, kako oni gledajo na to izgradnjo, nato se bomo predvidoma naslednji teden dobili s predstavniki VO-KA, občine, midva in najin arhitekt. Lastni rezervoar za pitno vodo in MČN so pač backup opcija, če ne bomo mogli z neko za naju sprejemljivo soudeležbo v investiciji izgradnje to izvesti pred začetkom gradnje oziroma se na vodovod začasno priklopiti po drugi liniji. Parcela je sicer na zelo lepi legi, z več nama všečnimi prednostmi in zraven še podarjena, tako da nama je vsekakor v interesu se boriti tu za izvedbo, kot pa vreči puško v koruzo in iti v nakup parcele za 40+K. Re: Kako rešiti ne-izgrajen del vodovoda? - čukimuki - 11.1.2013 Sem poslal na zs. Re: Kako rešiti ne-izgrajen del vodovoda? - Hanzi - 11.1.2013 znjolca Napisal:Problem je samo, da ne vem kaj bodo tu zahtevali, ker mora biti to narejeno tako, da omogoča priklop še cca 5 hišam poleg naše. .pa se komunalni prispevek plačaj... lahko navedes občino? Tole me spominja na telefonijo v 80 tih ko je vsak posebej plačal kabel od omarice, čeprav so vlekli samo enega za 8 hiš (in mi postavili stange) Sosedje v vasi plačujejo davek od nepozidanih parcel, pozidat jih ne morejo, ker ni vodovoda in nič ne kaže da bo kmalu. Kaj pa če greš na kapnico Re: Kako rešiti ne-izgrajen del vodovoda? - Hanzi - 11.1.2013 znjolca Napisal:Problem je samo, da ne vem kaj bodo tu zahtevali, ker mora biti to narejeno tako, da omogoča priklop še cca 5 hišam poleg naše. .pa se komunalni prispevek plačaj... lahko navedes občino? Tole me spominja na telefonijo v 80 tih ko je vsak posebej plačal kabel od omarice, čeprav so vlekli samo enega za 8 hiš (in mi postavili stange) Sosedje v vasi plačujejo davek od nepozidanih parcel, pozidat jih ne morejo, ker ni vodovoda in nič ne kaže da bo kmalu. Kaj pa če greš na kapnico |