PodSvojoStreho.net
Ogrevanje - toplozračno - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje - toplozračno (/showthread.php?tid=4893)

Strani: 1 2 3 4 5

Ogrevanje - toplozračno - niki - 17.11.2006

Hiša je zeloooooo dobro izolirana. V načrtu je samo toplozračno ogrevanje, s čimer naj bi bili "rešeni" dve muhi na en mah: ogrevanje in zračenje.
Hiša naj NE bi bila opremljena s talnim ogrevanjem (razen v kopalnicah). Projektanti so povedali, da naj ne bi bilo hrupa pri pretoku zraka in tudi ne "pihljanja".
Ker do sedaj še nisva uspela vzpostaviti osebnega stika z nikomer, ki bi imel izkušnje s toplozračnim ogrevanjem, se obračava na ta forum. Ali ima kdo kakšne izkušnje s toplozračnim ogrevanjem? Ali kdo pozna koga, ki živi v takšni hiši?
Vsi vaši odzivi nama bodo v pomoč pri dokončni odločitvi (ali samo toplozračno ogrevanje ali pa tudi kombinacija talnega ogrevanja in prezračevanja).
Hvala

- Dedalus - 17.11.2006

Jaz osebno nimam toplozračnega ogrevanja. Lahko ti pa dam en nasvet. Pre letom sem bil v Grazu v IKEA in tam imajo poleg tudi montažne hiše kot eksponate. Vse te hiše so toplozračno ogrevane, zato ti priporočam, da se odpelješ tja (seveda, če si v bližini).

Ena taka zanimivost teh hiš je tudi to, da so te od znotraj popolnoma prelepljene z folijo, ki naredi hišo popolnoma zrakotesno in preprečuje prehod vlage.

- frank - 17.11.2006

težko je biti pameten,
ker je toplozračno ogrevanje za hiše navadnih smrtnikov nova stvar
( tistih "na drugem planetu" - ki so narejene za nekaj sto tisoč evrov poznam nekaj in imajo vse variante; od kamina, talnega,...)

jaz bi na tvojem dal projekt pokazat kakemu dobremu projektantu strojnih instalacij da preveri bistvene postavke elementov v vajinem projektu;
- energetski izračun,
- potrebne temperature vroče vode za ogrevanje zraka
- kapaciteto toplotnega izmenjevalnika voda/zrak,
- vpih, predvsem preseke cevi zaradi hitrosti vpiha
- izpih,
- krmiljenje, kjer mora biti vključena regulacije vode za ogrevanje zraka,..

predvsem bi te opozoril na vlaženje prostorov, ki ga mora sistem vsebovati; najbolje je, da je vgrajen v rekuperator

ker se mi dozdeva, kateri ponudnik ti ponuja sistem te prav razumem, kako ti je, če ti ne more pokazat nobene referenčne hiše- biti v koži poskusnega zajčka,...

glede vzorčnih hiš; sem bil dva tedna nazaj v plavi laguni- naselju 110 vzorčnih hiš pri Dunaju in je večina narejena na radijatorsko ali talno ogrevanje, precej velik odstotek ima prezračevanje z rekuperacijo

na kak način pa bo narejeno ogrevanje; preko vroče vode 70/50 ali toplotne črpalke ??

- niki - 18.11.2006

Ogrevanje naj bi bilo urejeno preko toplotne črpalke (voda/zrak).
Hvala za Vaše odzive z željo po nadaljnji diskusiji.

- frank - 18.11.2006

toplotna črpalka voda zrak;
a to pomeni zemeljski kolektor( ali vrtina) in direktno ogrevanje zraka prezračevanja ???

- niki - 18.11.2006

Planirana je vrtina s podtalnico, toplotna črpalka za ogrevanje zraka in vode.

- frank - 18.11.2006

a, tole bo pa prava stvar; podtalnica, ..
poceni pa tudi ne

za kako debato bi se moral(a) izkašljat o zasnovi sistema, kakih parametrih, številkah

Ogrevanje - mrombi - 20.11.2006

Tudi jaz usmerjam misli v to smer.

Kaj pa bo iz tega, bom pa videl.

Niki najprej napiši malo podatkov, pa tko naprej.
Pa kaj pomeni DOBROOOOOOOOOOOOOOOOO izolirana hiša, razen veliko OOOOOO-jev.

MI BI ČE BO DENAR - vandrej - 26.11.2006

8) Tudi mi bomo dali tć+kamin+talno gretje.Te cene cca.poznamo,koliko je pa cena za rekuperator zraka :?: Kakšna bo zunanja stana+izolacija :?: MI BOMO IMELI YTONG 36,5cm+12cm tervol,LP

- niki - 26.11.2006

Rekuperator: od 400.000 do milijona (brez napeljave).

- vandrej - 28.11.2006

Hvala za odgovor,katerega ponudnika si pa izbral za t; in rekuperator :?: LP

- bopsi - 21.3.2007

Ima kdo kaj izkušenj s kompaktnimi napravi rekuperator-TČ? Tak sistem sicer ni dovolj, da bi kot edini vir ogreval celo hišo. Je le kot dopolnilo talnemu ali za prehodna obdobja. Genvex in Maico imajo take naprave...verjetno še kdo....

hvala za mnenje

- frank - 21.3.2007

kompaktne naprave za prezračevanje , ogrevanje in ogrevanje sanitarne vode so res nova stvar,...

so primerne za hiše, ki so pasivne ali blizu pasivnih - izgube do 3kW
zaradi tega napak na verigi med projektantom in monterjem oken ne sme biti, ker ni rezerv,..

razen če se da potem kak kamin, da dogreva hišo :wink: :wink:
kot npr veleznana pasivna hiša PETEK :roll: :roll: :roll:,
kjer so oktobra kurili kamin, da jih ni zeblo
( govorice )

na trgu se pojavljajo rešitve, ki jih izvajalci sestavijo iz večih naprav in poskušajo simulirat to rešitev,..
( rekuperator, toplozračni modul, inverterska kanalska klima )

nisem pa slišal, da bi pri nas kdo imel to kombinacijo dejansko delujočo

- bopsi - 21.3.2007

Nikakor ne mislim, da bi ogreval samo s tem. Vsekakor bom imel tudi talno gretje. Ocenjena potreba po ogrevanu za mojo hišo je nekje 8kW. Vem za hišo kjer imajo prav tako kombinacijo in baje deluje OK. Ta "OK" pa je lahko zelo na široko definiran.

Ja, to so res nove naprave. Jeseni pride na trg še ena Helios zadeva, ki bo še boljša od vseh ostalih. Ja, te naprave gredo nekje do 3kW, naprej pa kot rečeno talno, da ne bo skoz kamin laufal kot pri (domnevno) Petkih ;-)

- George - 24.3.2007

Toplozračno ogrevanje.... Sam sem dolgo razmišljal o načinu ogrevanja. Bil sem tudi pri firmi Remty, ki se s tem ukvarja.
In mi je bilo razloženo kako je to res enovitna rešutev, vse deluje kot en sistem, itd.

In potem raje malo sam uporabiš glavo in ne padeč na prodajne strategije. Sistem deluje tako:
Zrak kroži po hiši. Gre skozi grelec/rekuperator, kjer se 2/3 zraka dogreje, 1/3 zraka pa izpusti ven in zamenja s svežim. Vse lepo in prav, dokler ne pomisliš od kod vse ta zrak pride in kam gre.
Vsi namreč vemo, da se "svež zrak" vpihuje v dnevnem prostoru, spalnici, otročki sobi. "Slab zrak" pa se sesa v kuhinji kjer se pečejo ribe in na WC-ju kjer tudi nujno ne diši vedno po vijolicah.
In glede na to, da se med sesanjem in vpihom zraka le 1/3 zraka zamenja, pomeni da se vse te vonjave prosto širijo po celi hiši.

Ali kdo želi vohati v spalnici, da je žena v kuhinji prismodila mleko za jutranjo kavo??????????

Pa ne zdaj omenjat, da so filtri vmec :?