![]() |
|
Stalno topla voda v kuhinji - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Stalno topla voda v kuhinji (/showthread.php?tid=48638) Strani:
1
2
|
Stalno topla voda v kuhinji - smane - 19.12.2012 Pozdravljeni, smo v fazi napeljave vodovoda po hiši. Kurilnica je kar precej oddaljena od kuhinje. Kaj je potrebno narediti, da bomo imeli toplo vodo v trenutku, ko bomo odprli pipo v kuhinji. Hvala za pomoč. Re: Stalno topla voda v kuhinji - kadotr - 19.12.2012 Nekaj možnosti: cirkulacija (s kar nekaj variantami, glej pretekle poste Telmosa in drugih - striček Gugu...) dovod tople vode speljati še skozi tlačni bojler pretočni bojler, brez dovoda ali počakati, da nekaj litrov hladne vode izteče, potem bo več ali manj ves dan topla voda... Več ne vem, sem pa eden tistih, ki smo odmontirali riklauf...pa imam sedaj narejeno na potrpljenje... Lp J: Re: Stalno topla voda v kuhinji - vincent - 19.12.2012 Najmanj kar lahko naredite je da date cirkulacijski vod...praktično zanamerljiv dodaten stošek, potem pa presojate ali ga uporabljate in kako ga krmilite (Ker se je treba zavedati da ta vod stalno troši energijo, ki jo je treba nekako nadomeščati). A še vedno je bolje stvar imeti in ne uporabljat kot obratno. Re: Stalno topla voda v kuhinji - kremenček - 19.12.2012 kadotr Napisal:Več ne vem, sem pa eden tistih, ki smo odmontirali riklauf...pa imam sedaj narejeno na potrpljenje... Kadotr, samo vprašanje: zakaj ste odklopili riklauf? Re: Stalno topla voda v kuhinji - Žerjavar - 19.12.2012 vincent Napisal:Najmanj kar lahko naredite je da date cirkulacijski vod...praktično zanamerljiv dodaten stošek, potem pa presojate ali ga uporabljate in kako ga krmilite (Ker se je treba zavedati da ta vod stalno troši energijo, ki jo je treba nekako nadomeščati)..Kot je običajno bojler v kleti, ni potrebna obtočna črpalka, če je cev dovoda do pip debelejša in bolj izolirana. Se ustvari naravna cirkulacija, ki vzdržuje toplo vodo v bližini vseh pip. Trošenje energije (izgube) je le izven kurilne sezone, odvisno od toplotne izolacije cevi. Če nisi bil pri izolaciji skopuh, bodo izgube energije razmeroma male. Se mi je porodilo vprašanje za tiste, ki imate toplotno črpalko za sanitarno vodo. Ali imate možnost, da v poletnem času koristite zunanjo enoto nameščeno v stanovanju in deluje kot hlajene (klima) stanovanja. Re: Stalno topla voda v kuhinji - branci - 19.12.2012 vincent Napisal:Najmanj kar lahko naredite je da date cirkulacijski vod...praktično zanamerljiv dodaten stošek, potem pa presojate ali ga uporabljate in kako ga krmilite (Ker se je treba zavedati da ta vod stalno troši energijo, ki jo je treba nekako nadomeščati). pri pitni vodi je tako da stvar narediti in neuporabljati je najslabša mozna varjana Re: Stalno topla voda v kuhinji - petea - 19.12.2012 Žerjavar Napisal:vincent Napisal:Najmanj kar lahko naredite je da date cirkulacijski vod...praktično zanamerljiv dodaten stošek, potem pa presojate ali ga uporabljate in kako ga krmilite (Ker se je treba zavedati da ta vod stalno troši energijo, ki jo je treba nekako nadomeščati)..Kot je običajno bojler v kleti, ni potrebna obtočna črpalka, če je cev dovoda do pip debelejša in bolj izolirana. Se ustvari naravna cirkulacija, ki vzdržuje toplo vodo v bližini vseh pip. Trošenje energije (izgube) je le izven kurilne sezone, odvisno od toplotne izolacije cevi. Če nisi bil pri izolaciji skopuh, bodo izgube energije razmeroma male. ja, koristimo to varianto
Re: Stalno topla voda v kuhinji - kadotr - 20.12.2012 Žerjavar, da, s toplotno črpalko hladim del delavnice, sem stranskega učinka (hlajenja) skoraj bolj vesel, kot glavnega. Sin s stranskim učinkom hladi prostorček z vinom. Oba imava Gorenjevi stenski, jaz 80 l, sin 100 l. Priznam, sem poleti spustil nekajkrat tudi nekaj tople vode, samo da sem se hladil. V tem delu delavnice, če ga uporabljam, naenkrat obratuje pet elektromotorjev in en grelec. Cirkulacijski vod nam je hitro ohladil bojler na kotlu ali TČ. Toplo vodo sicer uporabljamo takole: ob senu tuširanje cca 3x na dan, 2 človeka, se skup drži čas uporabe. Enako ob kuhanju kosila. Takrat pač spustiš kak liter vode, da pride topla. V nasprotnem primeru smo stalno dogrevali zaradi cirkulacije. Ker je bila cev rilaufa topla tudi ob zaprtem ventilu (termosifonsko obnašanje vode) smo cirkulacijo enostavno podrli, že pred leti. Opažam, da deluje notranja cirkulacija v cevi tople vode, tako da praktično spustim edino tisto vodo od kotnega ventila do pipe. Če bi še enkrat delal cirkulacijo, bi vgradil ventile pred vsakim porabnikom in pri bojlerju, da lahko zapreš kompletno linijo. Lp Kadotr Re: Stalno topla voda v kuhinji - gt001 - 14.1.2013 Eno vprasanje k temi o cirkulaciji tople vode (ce je splosen odgovor sploh mozen). Predvidene razdalje med hranilnikom (v kotlovnici) in potrosnik tople vode (kuhinja, kopalnice) so "relativno" majhne - razdalja je realno izmerjena do koncnih potrosnikov (umivalnik, kad, bide itd) in ne zracna linija: kopalnica spodaj 0,5-2m (na drugi strani stene) kuhinja ca. 4m (med kotlovnico in kuhinjo je stopnisce) kopalnica zgoraj ca. 2-3m (nad kotlovnico) Je cirkulacija pri teh oddaljenostih nujna zadeva, priporocljivo (luxus), ali nekaj, cesar ne bom pogresal. hvala Re: Stalno topla voda v kuhinji - bopsi - 14.1.2013 Odgovor B po mojem mnenju! Re: Stalno topla voda v kuhinji - Motion - 14.1.2013 Moja regulacija za peč podpira tudi obtok vroče sanitarne vode, se pravi časovna nastavitev. Tako imam nastavljeno zjutraj eno uro in zvečer tri ure kroženja. Hkrati imam nad vrati v kopalnicah nameščen senzor gibanja, vezan med regulacijo in črpalko. Torej če ni nikogar v kopalnico črpalka ne obratuje. hkrati ima črpalka termostat, ko pride topla voda naokrog se izklopi, ter vgrajen nepovratni ventil. Je pa zelo udobno, ko prideš pod tuš in imaš toplo v trenutku. Kombinacija s termostatsko pipo je še boljše. Dejansko se lahko stuširaš z nekaj litri vode, nobene izgube. V primeru, da ni cirkulacije, zliješ vsakokrat nekaj litrov mrzle vode direkt v odtok, kar tudi ni zanemarjivo. Kot je žerjavar napisal, v kurilni sezoni obtok v ovoju hiše pravzaprav ni izguba. Moje mnenje je, da vsekakor pri novogradnji ne pozabite na obtok tople vode. Re: Stalno topla voda v kuhinji - .:Igor:. - 14.1.2013 branci Napisal:vincent Napisal:Najmanj kar lahko naredite je da date cirkulacijski vod...praktično zanamerljiv dodaten stošek, potem pa presojate ali ga uporabljate in kako ga krmilite (Ker se je treba zavedati da ta vod stalno troši energijo, ki jo je treba nekako nadomeščati). Če piješ toplo vodo iz bojlerja ... bog ti pomagaj :lol: Re: Stalno topla voda v kuhinji - samotar1978 - 16.1.2013 Lahko bi tudi dal cirkulacijski vod in povešeš črpalko z stikalom. Ko rabiš topo vodo vžgeš črplako preko stikala in po nekaj sekundah previdevam da maš toplo vodo iz bojlerja. Da stočiš manj vode lahko daš tanše cevi, izolirane. Z ženo mava približno enako dolgo cev za vodo kot starši iz istega boljelrja pa pride topla voda po 2 litrih, mislim da gre 1 dl/ na 1 m dolžine cevi. Ne, vode gre še manj, ker je razdalje koli 10, max max 15m. Re: Stalno topla voda v kuhinji - kamenkost - 16.1.2013 Pred leti sem veliko pričakoval od cirkulacijskega voda, ki naj bi spravljal toplo vodo iz bojlerja, vgrajenega v peč za CK v kleti, do kopalnice v nadstropju. Izkazalo pa se je, da je cirkulacija močno hladila vodo v bojlerju, zato sem jo kmalu in za vedno zaprl. Izkušnja: bojler za toplo vodo mora biti čim bliže porabniku, sicer so izgube prevelike. Če gre za kuhinjo, je najbolje, da imamo kar v kuhinji pri umivalnem koritu montiran pretočni bojler. Če imamo cirkulacijo, jo je treba res dobro izolirati, da ni prevelikih izgub toplote. Re: Stalno topla voda v kuhinji - allagas - 16.1.2013 pri nas laufa cirkulacija od 6h-22h.cevi so izloirane in kar je izgub se pa objekt malo segreje.bojler je pa 500l. |