PodSvojoStreho.net
Gradnja na parceli, ki meji na poplavno območje! - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Tema: Gradnja na parceli, ki meji na poplavno območje! (/showthread.php?tid=48228)

Gradnja na parceli, ki meji na poplavno območje! - timo - 26.11.2012

Iščem možnosti za zidavo na parceli v velikosti cca. 2050 m2, od tega je 1500 m2 stavbnega zemljišča in preostali del je v poplavnem pasu. Ko sem se obrnila na podjetje, ki mi ga je priporočil ARSO in sicer za izdelavo vodnih stanj (ne vem, če sem si prav zapomnila), so mi rekli, da bi jaz morala financirati tako imenovan lidar posnetek (občina tega posnetka še nima), kar pomeni stroškov v višini cca. 5000 € (to je skupaj z analizo). Namreč, ko sem predhodno bila na ARSO mi tega niso omenili, tam so mi samo rekli, da me bo taka analiza prišla stat največ do 1000 €.
A mi lahko kdo pomaga, a sem jaz res dolžna plačati posnetek za zidavo na zemljišču, ki je izven poplavnega pasu? A ni občina tista, ki naj bi financirala tovrstne posnetke?

Hvala za odgovore.

Re: Gradnja na parceli, ki meji na poplavno območje! - petea - 26.11.2012

povprašaj na geodetski upravi v Ljubljani, kako je s temi posnetki, saj bi naj bili letos narejeni za celo državo: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gu.gov.si/fileadmin/gu.gov.si/pageuploads/novice/Teksti_novic/LIDAR_opis.pdf">http://www.gu.gov.si/fileadmin/gu.gov.s ... R_opis.pdf</a><!-- m -->

Re: Gradnja na parceli, ki meji na poplavno območje! - SREČA - 27.11.2012

Če prav razumem. je samo del zemljišča v poplavnem območju. Del (1500m2) na katerem bi radi zidali, pa je izven poplavnega območja. Če je tako,potem ne vem zakaj bi morali pridobivati vodno soglasje in z njim povezane študije...
Zakon pravi, da je potrebno projektne pogoje/soglasja pridobiti, če z gradnjo posegate v varovalni pas oziroma varovalno območje....

Re: Gradnja na parceli, ki meji na poplavno območje! - timo - 27.11.2012

Preverila sem glede lidar posnetkov, res so nameravali opraviti posnetke za celotno območje Slovenije, vendar je šla firma, ki je to izvajala v stečaj, tako, da to še dolgo ne bo opravljeno..
Meni so na ARSO Nova Gorica rekli, da za pridobitev projektnih pogojev bi morala dati delati hidrološko hidravlično študijo. Napotili so me na firmo Hydrotech Nova Gorica, kateri so mi rekli, da je ta študija potrebna in seveda za to študijo potrebujejo lidar posnetek. Mislim a sem jaz dolžna kot fizična oseba plačevati tovrstne posnetke, sploh pa ne mislim posegati z gradnjo v poplavni pas.

Hvala za hitre odzive.

Re: Gradnja na parceli, ki meji na poplavno območje! - Digifotko - 27.11.2012

Kaj pa če parcelo razdeliš v dve, eno v poplavnem pasu in drugo izven? Itak nameravaš graditi na tej drugi parceli.

Re: Gradnja na parceli, ki meji na poplavno območje! - Yeager - 28.11.2012

Mislm, da je to samo nepotreben strošek. Če z gradnjo (objekt, dostop, infrastruktura....) ne posegaš v poplavno območje ne potrebuješ soglasja, pa naj bo to ena samostojna parcela ali pa več njih.

Re: Gradnja na parceli, ki meji na poplavno območje! - petea - 28.11.2012

timo Napisal:Preverila sem glede lidar posnetkov, res so nameravali opraviti posnetke za celotno območje Slovenije, vendar je šla firma, ki je to izvajala v stečaj, tako, da to še dolgo ne bo opravljeno..
Meni so na ARSO Nova Gorica rekli, da za pridobitev projektnih pogojev bi morala dati delati hidrološko hidravlično študijo. Napotili so me na firmo Hydrotech Nova Gorica, kateri so mi rekli, da je ta študija potrebna in seveda za to študijo potrebujejo lidar posnetek. Mislim a sem jaz dolžna kot fizična oseba plačevati tovrstne posnetke, sploh pa ne mislim posegati z gradnjo v poplavni pas.

Hvala za hitre odzive.

Zakaj in kakšne informacije si pravzaprav iskala na ARS-u oz. zakaj si se obrnila na njih? Morajo izdati projektne pogoje za tvojo celotno parcelo ali samo za en del?

Glede LIDAR-ja - takšna snemanja opravljata v Sloveniji dve podjetji.

Moje mnenje: če na delu parcele, kjer želite graditi, študije ne potrebujete, je niste dolžni financirati. Preveriti bi bilo dobro še, kako vaša občina obračunava komunalni prispevek - v kolikor upošteva tudi velikost parcele, na kateri bo objekt stal, bi tudi zaradi tega bilo smiselno, da daste odmeriti 'gradbeno' parcelo, kjer nameravate graditi.

Re: Gradnja na parceli, ki meji na poplavno območje! - lele - 28.11.2012

timo Napisal:Preverila sem glede lidar posnetkov, res so nameravali opraviti posnetke za celotno območje Slovenije, vendar je šla firma, ki je to izvajala v stečaj, tako, da to še dolgo ne bo opravljeno..

Hvala za hitre odzive.

Ja. Na žalost. Mi smo na poplavnem pasu in za pridobitev gradbenega je bila potrebna tudi ta h. študija. Na velikansko srečo je za naše območje že obstajala sicer bi me cifra verjetno pahnila v depresijo. :evil:

V tvojem primeru se pozanimaj zakaj bi jo sploh rabila in v kolikor dobiš odgovor da JE potrebna bi šla tudi jaz v razdelitev parcele, ki te pride velikoooo manj. (Da ne govorimo koliko živcev si prihraniš :wink: ).

Re: Gradnja na parceli, ki meji na poplavno območje! - redpower - 28.11.2012

Zdravo,pri meni je bilo tako.....potreboval sem soglasje arsa,ker moja parcela meji z vodno parcelo (potok),njihov varovalni pas je 5m od katasterske meje potoka in v tem območju ni dovoljen noben poseg ali gradnja...tudi meni so obljubljali h.študijo,vendar jo v projektne pogoje niso napisali.....potem sem jih povprašal s katerim zakonom je določeno,da delam študijo jaz....tisti na arsu je še nekaj zamomljal po telefonu in čez kak teden sem imel soglasje doma Smile malo si preberi zakon o vodah,mogoče najdeš kaj zanimivega,veliko uspeha

Re: Gradnja na parceli, ki meji na poplavno območje! - vuego - 28.11.2012

Čak mal, to je malo drugače.

Tvoja parcela je bila v varovalnem pasu, timova pa je v poplavnem območju. Območje nima 5 m varovalnega pasu, zato če se z gradnjo ne posega v varovano območje, soglasje ni potrebno.

Re: Gradnja na parceli, ki meji na poplavno območje! - redpower - 28.11.2012

vem samo to,da nisem nič posegal v varovano območje,pa sem vseeno rabil soglasje....