![]() |
|
Najboljša peč na pelete za 4000 eur - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Najboljša peč na pelete za 4000 eur (/showthread.php?tid=48011) |
Najboljša peč na pelete za 4000 eur - muci123 - 15.11.2012 Pozdravljeni , vsi ,ki imate peči na pelete.Imamo hišo z dvema nadstr. po 80m2 in pol klet z cca 65m2.Sam živim z družino v 1nad.,kjer sem si letos zmontiral toplozračni kamin na pelete 11kw(zelo zadovoljen). Sedaj pa bi rad poštimal ogrevanje še za očeta. Rad bi zamenjal način ogrevanje iz kurilca na centralno z peleti.Sedaj imam v kleti 30kw CTC olje-plin,sedaj bi dodal še peč na pelete,olje pa pustil za vsak slučaj! Ker so problem finance tako,kot pri večini,se lahko špogam tja do 4000eur. Kaj mi predlagate vi? Katero peč imate in koliko ste dali zanjo,ter kako ste zadovoljni? Sam sem gledal kotel Edilkamin model Basic 18kw ! Koliko vas je stala montaža peči z materijalom in delom in ali lahko dobim kakšno tel. od vaših monterjev z katerimi ste bili zadovoljni z njihovim opravljenim delom? Smo iz okolice Ljubljane. Hvala za vaše odgovore , mnenja in nasvete! Re: Najboljša peč na pelete za 4000 eur - misko07 - 15.11.2012 Sosedje so dali biodom 27 za 4600€ z montazo, prikljucitvijo, zagonom... Re: Najboljša peč na pelete za 4000 eur - Fery - 15.11.2012 Blesarija!!! Biodom pride z montažo in DDV nekje okrog 3400 € ali manj. Če so pa zraven zamenjali še pol inštalacije, bojler, elektroniko, namestili dvižne vode in tako dalje, se pa spodobi, da tudi to poveš! Re: Najboljša peč na pelete za 4000 eur - misko07 - 15.11.2012 Hm, ne vem kaj so menjali, investicija je prisla tolk, kt sm napisal (morda je zravn se 3 palete pelet, ne vem).. PS: Kje pravis da je 3400 in manj?? Re: Najboljša peč na pelete za 4000 eur - CdeS - 27.11.2012 Običajna cena za Biodom 27 2010 je 3.588,00 EUR z DDV (2.990,00 EUR brez DDV), na le-to se da dobiti še popust (5-10%), pooblaščen zagon je 150 EUR, Garancija na kotel Biodom je 2 leti od dneva nakupa, na montažo običajno 1 leto. Možnost doplačila podaljšane garancije za 3 leta v višini 480 € (v ceni so 4 brezplačni letni servisi). Tako, da se na koncu Biodom izenači z Valherjem PK-30, ki je dražji (a ima po mojem mnenju lažje čiščenje in večji zalogovnik) ter 5 let garancije... Re: Najboljša peč na pelete za 4000 eur - milanjungic - 27.11.2012 Jaz bi se najprej vprašal kako močno peč rabiš. Torej, odvisno od kvadrature, ki jo bo ta peč ogrevala in odvisno od tega kako je bajta izolirana. Npr. - Moč = 145 m2 * 50 W/m2 = 7,25 kW za dobro izolirano bajto - Moč = 145 m2 * 110 W/m2 = 15,95 kW za staro neizolirano bajto Torej, če računam kvadraturo pritlične etaže in kleti (ki si jih navedel) je vse zgoraj navedeno predimenzionirano, tudi če živiš v stari slabo izolirani bajti. Če je bajta dobro izolirana je 18 kW peč absolutno preveč. Če je bajta slabo izolirana bi jaz poleg peči, ki jo omenjaš nabavil npr. 500-800L zalogovnik za kompenzacijo moči. Peletne peči nižjega ranga imajo običajno najboljše izkoristke pri polni moči obratovanja. Torej, iščeš peč, ki je ustrezno močna (ni predimenzionirana) ali pa zraven nabavi akumulator tople vode za kompenzacijo moči (peč s polno močjo polni akumulator, objekt pa iz akumulatorje jemlje kolikor pač rabi po zunanji temperaturi). Oz. akumulator, če ga nabaviš v vsakem primeru, ne bo škodil, tudi pri ustrezno dimenzionirani peči. Re: Najboljša peč na pelete za 4000 eur - Anubis - 27.11.2012 @muci123: Vsak ti bo povedal le svoje izkušnje. Torej boš pri 20 odgovorih imel že 20 potencialnih peči.. Moje osebno mnenje je Valher DKP. Cena 3600€, mene je vse skup z montažo, novimi črpalkami za vodo, nekaj cevi, itd.. stalo ~5300€. Dobiš pa še povrnjeno subvencijo saj ni obvezna uporaba zalogovnika za vodo.. Imaš pa potem možnost da kuriš na drva na pelete in na olje.. Re: Najboljša peč na pelete za 4000 eur - vincent - 27.11.2012 ne bi o pečeh, ker nisem na tekočem. a vseeno če greš v novo peč, za moje pojme vrzi staro ven...ker dvomim da je stvar tako mala, da bi jo lahko za vsak slučaj puščal zraven. Pri moči tudi sam ne bi šel čez omenjenih 18 kW ker več je vse tako predimenzinirano, da mgoče 1 x na 30 let 17. januraja med 2 in 6 uro zjutraj, ne boš nikoli rabil toliko moči :wink: . A zraven peči še zalogovnik, na dolgi rok morda tudi ni slaba ideja (t ipa trenutno precej podraži vse skupaj)..ker lahko kasneje nanj vežeš še kolektorje (zdaj bi moral kupiti zalogovnik s frej špiralo, kamor bi jih kasneje lahko priklopil) oz. dodal zraven kak drug vir ogrevanja (TČ). Re: Najboljša peč na pelete za 4000 eur - vmalhar - 27.11.2012 milanjungic Napisal:Jaz bi se najprej vprašal kako močno peč rabiš. Torej, odvisno od kvadrature, ... ... ne bo škodil, tudi pri ustrezno dimenzionirani peči.Se strinjam z vsem napisanim. Važno je tudi kolikšen poseg je potreben. Boš samo priklopil novo peč na obstoječi razvod ali boš delal novega, rabiš nov bojler, bo solarni, TČ, zidan dimnik zna kondenzirati... Po mojih izkušnjah si hitro nehote nakoplješ še pol toliko stroškov čez par let, če nisi pazljiv. Na kaj vse čaka tistih 4000€? Rekel bi tudi, da več kot si sedaj pokuril, oz. več kot boš prihranil, več si lahko privoščiš. Investicijo spelješ s poceni kreditom Eko Sklada, tako da ti prihranki plačujejo obroke. Sam kljub denarju v žepu ne bi plačeval iz svojega žepa, saj z vezavo na banki dobim višje obresti, kot so kreditne. Pa še če zgubim službo, imam nekaj plač na rezervi ![]() Kar se tiče zalogovnika, ga pa prav dimenzionirana (oz. poddimenzionirana) in res kvalitetna peč ne potrebuje. Sta pa to praktično nujna pogoja, trgovci pa še moči včasih ne znajo določit. In če denar zalogovnika dodaš peči, če vzameš peč, ki ima komplet krmilje za celoten sistem, vremensko regulacijo,... je marsikateri vrhunski sistem celo cenejši kot kak nerodno skupaj sestavljen. Re: Najboljša peč na pelete za 4000 eur - marisol28 - 27.11.2012 Peletnik Attack 30kw, popolna avtomatika, te pride cca. 3000 €, če se ne motim trenutno najugodnejša zadeva glede na to da je vse auto. Seveda je to cena brez montaže. Re: Najboljša peč na pelete za 4000 eur - Litvak - 27.11.2012 kje pa imajo tako akcijo? Re: Najboljša peč na pelete za 4000 eur - mariog - 27.11.2012 Na Slovaškem. Več si preberi tukaj: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=42695">viewtopic.php?f=7&t=42695</a><!-- l --> Re: Najboljša peč na pelete za 4000 eur - csamo001 - 27.11.2012 vmalhar Napisal:milanjungic Napisal:Jaz bi se najprej vprašal kako močno peč rabiš. Torej, odvisno od kvadrature, ... ... ne bo škodil, tudi pri ustrezno dimenzionirani peči.Se strinjam z vsem napisanim. Najprej sem malo zastrigel z ušesi, potem pa kar debelo pogledal... Obrestna mera na kredite ekosklada je res ugodna: 3-mesečni euribor (povprečje zadnjega leta) + 1,5 odstotne točke. Trenutno torej okoli 1,7%. Re: Najboljša peč na pelete za 4000 eur - vmalhar - 27.11.2012 Na en detajl sem pa res pozabil, ki mogoče oteži zadevo. Do hkratnega kredita in subvencije so upravičene samo investicije nad 10000€ (razpis se izteče konec leta, kako bo drugo leto se ne ve). Lahko sicer kandidiraš na razpisu z več ukrepi naenkrat (kotlovnica+peletni zalogovnik+kolektorji+TČ+izolacija stropa+okna+el. avto+...) in vse skupaj moraš nabrati za >10000€. Dražje peči so z montažo hitro na tej cifri. Za manjše investicije ti ostane samo subvencija. Re: Najboljša peč na pelete za 4000 eur - muci123 - 27.11.2012 Sanitarno vodo imam rešeno z 400l TČ,nekako se nagibam k Vreček peči na trda goriva cca 1200eur in pa gorilec ecom2 cca 1600eur,menda super funkcijonira in tudi peč ima menda zelo dober izkoristek! Upam da mi da še kdo kakšno dobro idejo ali poudbo!!!!!!!!!! Hvala lepa... |