PodSvojoStreho.net
Razmerje gipsa mivke - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Razmerje gipsa mivke (/showthread.php?tid=48010)

Strani: 1 2

Razmerje gipsa mivke - matej2012 - 15.11.2012

Pozdravljeni

Doma popravljam neko utičnico.Poštemal sem kanal za cev...ter zafilal bi odvečne luknje od vijakov......Zdej se pa je malo zateknilo....ne rata mi zmešat taprave mešanice gipsa+mivke+vode da bi zadeva prijela tako kot mora.....Enkrat naredim se hitro strdi...k pa drugič pa traja in traja......se mi je pa tud zgodil k se je hitro začelo strditi pa sem dolil malo vode...pa potlej pomazal na steno .........pa se še zdej po enem dnevu se ni posušlo...še zdaj je vlažno in sprstom se kar udre.........
a se da gips še skom bolje zmešat?

zanima me skom vi delate?.....

Pa zanima me če kdo ve zakaj se poznajo razpoke ko nanesem mešanico gipsa okol in okol ker je lukna?....Morda zato ker je bila luknja v steni od vijaka?

hvala za odgovor

Re: Razmerje gipsa mivke - franci007 - 15.11.2012

Ne smeš vode dolivat ko se ti začne sušit,ne bo držalo več.Daš v fangel približno 3/4 mivke in dodaš vodo,da ko jo mivka popije je še za dve do tri žlice ostane dodaš cca. 10-15 žlic gipsa po občutku in mešaš ,da se ti strdi do te mere ,da je uporabno za na steno.Ne smeš pa več dodajati vode,gips če je preredko lahko dodaš vode pa več ne,ker ne bo držalo.Veliko uspeha.Preden začneš gipsat polij vodo da spereš prah od štemanja ,vzameš fangel in poliješ,saj posuši se tako hitro.

Re: Razmerje gipsa mivke - nemenabijat - 15.11.2012

Najbolj ziher da se bo strdilo je, da vzameš samo gips, brez mivke.

Re: Razmerje gipsa mivke - vincent - 16.11.2012

če te muči hitrost strjevanja....daj cca. 1/3 mivke, ter 2/3 gipse...zmešaj v fanglu (torej da imaš robe za dve do tri doze..odvisno od štemarije), ko imaš mešanico dodaš vodo...zmešaš da dobiš gnetljivo stvar in zagipsaš (vode kasneje več ne smeš dodajat). V roku 15 minut zagrabi potem zapreš luknjo z nečim drugim...če te gis zafrkava. Drugače pa lahko vse te zadeve delaš s Perlfixom (od Knaufa)..rpoblem je v tem ker je v 25 kg žaklju, drugače pa da deluje počasi, je zelo fin, torej ga lahko uporabiš kasneje tudi za zapolnjevanje lukenj (bi pa moral dozo fiksirati ko bi lepil, ker vseeno rabi kar nekaj časa da zagrabi)...se pravi kak žebelj ali dva.

Re: Razmerje gipsa mivke - papez46 - 16.11.2012

:o vincent................razmerje je pravo, ampak mene so mojstri štromarji učili, da se vedno da v "fangl" najprej voda ................ potem pa se v vodo zameša gips in mivka.

Big Grin Sem zmeri tako delal, pa še nisem imel težav.

:evil: Razen če je bil gips zelo, zelo star. 8)

Re: Razmerje gipsa mivke - vincent - 16.11.2012

ne morem trdit kako je prav, ker priznam da nisem nikoli pogledal električarja kak vrsti red ima (bo v kratkem spet pri meni, pa bom pokukal). Pa je skuril kar nekaj kil gipsa z mivko pri nas.
Jaz sem tako naumil, pa je funkcioniralo. Kako bi moglo biti po pravilih....pa neja vem :wink:

Re: Razmerje gipsa mivke - matej2012 - 16.11.2012

fantje vsak ima po svoje prav....jaz sem pa zajebal očitnoi stem da sem ko se je zažel preveč strdit ulil malo vode....in stem prepreču trdoto.....in stem si nakopal težave...........zanima me če kdo ve kaj dajejo štromarji za en gips k je tako belSmile..men pride tak siv boljSmile.........a je možno da oni uproabljajo drugo barvo ?(mivka,malta,pesek)?

Re: Razmerje gipsa mivke - cinik - 16.11.2012

Obstaja električarski gips, ki pa je ampak manj bel od običajnega. Po občutku bi rekel, da traja malo dlje časa, da se strdi hkrati je tudi cenejši od običajnega.

Če dodajaš mivko pa na barvo vpliva tudi barva mivke. Tudi teh je namreč več vrst.

Re: Razmerje gipsa mivke - MartinSLO - 16.11.2012

Zakaj sploh kompliciraš z neko mivko in ne vem čem vse? Saj obstaja namenski električarski gips (Knauf ima svojega v 25 kg žaklju za 5€!). Ni vrag, da ne bi držalo. Je pa res, da daš prej v posodo za mešanje vodo, da ne nastajajo grudice pri mešanju neveščih...

Re: Razmerje gipsa mivke - Ericssson - 19.11.2012

e, pod to se pa podpišem @MartinSLO... za 5€ se ne grem je*at z mešancami pa raznimi mivkami, je pa res, da se ta Knauf-ov strdi dosti hitreje kot "običen" štromarski...

Re: Razmerje gipsa mivke - franci007 - 20.11.2012

Sam sem uporabljal ravno knaufov gips in se res zelo hitro strdi tako,da si ne predstavljam delati brez dodane mivke.

Re: Razmerje gipsa mivke - nemenabijat - 20.11.2012

Če si prepočasen ali če je gips prehiter :? , se v mešanico doda malo apna. Potem imaš vmes še cajt pivo spit. Big Grin

Re: Razmerje gipsa mivke - Samojed - 20.11.2012

Mah, če ne želite, da se doza izpuli, ko žena sesa, potem uporabite ali maltiti+mivko, zmešano v redko maso, ki ji tik pred vgradnjo dodate nekaj gipsa - gips poskrbi za hitro vezavo in obdrži dozo na mestu, ostalo pa čez dan zagrabi tako, da ne gre več ven.
Druga varinata je, da namesto mivke in maltita uporabite najcenejše lepilo za keramiko, spet pa se mu sproti dodaja gips.

Sam sem tako zmešal cel ajmar lepila, za vsako dozo posebej pa sem v "fangel" dodal "špohtel" gipsa in je bilo tik tak narejeno.

Re: Razmerje gipsa mivke - tetaestera - 24.11.2012

hobikit - JUB, 2kg slaba 2 EUR

Re: Razmerje gipsa mivke - aoven - 3.12.2012

Hehe... Še eden tukaj, ki je zadevo pogruntal po svoje - čisto empirično. Prvo cev sem fiksiral samo s Knaufovim gipsom. Pa se je trdil malce prehitro za moj nivo spretnosti. Že med mešanjem se mi je parkrat strdil. Potem sem zadevo začel malce prilagajti z mivko in počasi prišel do sledečega recepta, ki sem ga ponucal na večini doz:

V prazen fangl dam:

- 1 lopatko Knauf gipsa
- 2 lopatki cementa
- 4 lopatke mivke

Nato dolijem vodo po občutku in lepo premešam, da se naredi ustrezno mazava masa brez grudic. Količino vode lahko malce reguliram, da dobim po potrebi bolj redko maso, če je treba kakšno dozo še od zadaj malce "zalit", ko je enkrat fiksirana (to sem potreboval bolj ko ne le pri skalnih stenah v pritličju stare hiše, kjer je luknja za dozo prišla malo večja oz. nepravilnih oblik).

Verjetno bo kdo rekel, da nimam pojma, ampak zadeva preizkušeno deluje. Mešanica se pusti v miru mešati cca. 1 minuto, nato pa je še cca. 2 minuti voljna za oblikovanje. To je meni dovolj, da zapolnim luknjo in umestim dozo ter po potrebi še korigiram globino/višino. Potem malce podržim dozo na mestu, da zagrabi gips in lahko spustim. Do naslednjega dne pa že zagrabi cement in potlej drži ko satan. Eno vtičnico sem probal potegnit ven in imam občutek, da bi prej s kaveljčki urezal brazde v plastiko, kot pa dozo potegnil ven. Za naprej bom torej sam vedno delal tako. Smile