PodSvojoStreho.net
Občinski podrobnostni prostorski načrt in DPN - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Občinski podrobnostni prostorski načrt in DPN (/showthread.php?tid=47882)

Občinski podrobnostni prostorski načrt in DPN - guslovd - 8.11.2012

Živjo,

zanima me ali ima kdo podobne izkušnje in kako s eje vse skupaj izteklo.

Pred kratkim se je v naši občini spremenil odlok, kjer so na določen del občine (površina 6,2 ha) predpisali OPPN, kateri obsega tudi moje zemljišče. Pričel sem se z urejnjem dokumentacije in vse skupaj se je ustavilo, ker v LI piše, da je za to območje predviden OPPN.

Na občini sem oddal zahtevo za začetek urejanja tega OPPNja in tako je bil odobren ter zadeva je stekla junija 2012, končala pa naj bi se nekje v 9. mesecih, torej aprila 2013.

Ima kdo mogoče izkušnje ali to res traja toliko časa, je lahko kaj prej ali se lahko tudi kaj zavleče?

Dobro, torej je to nekako urejeno, potem pa v dodatni prilogi piše, da je moja parcela del DPNja, kar pomnei državni prostorski načrt pa me sedaj zanima, ali bom po končanem in odobrenem OPPNju lahko oddal papirje za gradbeno dovoljenje ali pa bo potem potrebno urediti še DPN za mojo parcelo?

Kako poteka ta DPN je potrebno zopet pisati prošnje za začetek ali je to vse pod OPPNjem, je to na nivoju občine ali države???

Hvala za pomoč

Re: Občinski podrobnostni prostorski načrt in DPN - Yeager - 8.11.2012

9 mesecev za sprejem OPPN je zgolj teoretično mogoče, v praksi pa se to zavleče še za par mesecev, bolj realno je vsaj eno leto ali več. Torej si se odločil da boš šel sam v postopek izdelave celotnega OPPN? Upam da veš kakšne vse stroške to potegne za sabo, po mojih izkušnjah to lahko stane kar zajeten kupček denarja.
DPN je podobna zadeva kot OPPN samo da je to na državni ravni, verjetno je tam predviden kakšen infrastrukturni objekt. V kateri fazi pa je DPN?
Če se ti da, si lahko pogledaš Pravilnik glede priprave OPPN, da vidiš kako ta stvar izgleda
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/1/content?id=82907">http://www.uradni-list.si/1/content?id=82907</a><!-- m -->

Re: Občinski podrobnostni prostorski načrt in DPN - guslovd - 8.11.2012

Ker gre za kar veliko območje 6,2 ha je dogovorjeno, da občina krije stroške, jaz pa bom pač dobil nekaj več za plačilo komunalnega prispevka.

Za DPN:
Pod opis za "Podrobna namenska raba" piše PO (verjetno prometne površine???), pod "Opis podrobne namenske rabe" pa piše ostale prometne površine

Kaj bi to lahko pomenilo, ker je zraven napisana moja parcela bom tole verjetno moral urejati dodatno potem ko bo urejen OPPN in če se ne motim bo tole zahtevalo še vsaj dodatno leto izgube živcev?

Kot si že sam ugotovil so PO prometne površine. Zdej je samo vprašanje, kako poteka trasa DPN, lahko gre preko celotne tvoje parcele ali pa samo ob robu, v vsakem primeru boš imel bajto ob neki državni, verjetno tudi prometni cesti. Obrni se na DRSC, oni razpolagajo z morebitnim gradivom.

Saj zato je tudi meni to zelo čudno saj je moja parcela in stara hiša v slepi ulici, kjer je že občinska cesta in naprej se ne da.

Tole kar ste napisali:

"Zdej je samo vprašanje, kako poteka trasa DPN, lahko gre preko celotne tvoje parcele ali pa samo ob robu, v vsakem primeru boš imel bajto ob neki državni, verjetno tudi prometni cesti. "

me zanima kaj to pomeni, da bo potrebno na novo vložiti zahtevek, da se uredi ta DPN ter ali lahko dobim gradbeno dovoljenje, če je DPN izdan za mojo parcelo? Vem, da se mora najprej urediti ta OPPN, nato lahko začnem z gradnjo, ne vem pa kako je za DPNjem?

Če imaš ti parcelo znotraj OPPN to še ne pomeni, da boš na točno tej lokaciji tudi dejansko gradil, saj je verjetno trenutna parcelna ureditev neustrezna. Ravno zato se za večja območja izdela OPPN s katerim se znotraj območja parcele ponovno preparcelira in se jih prilagodi novi ureditvi. Torej se predvidijo nove dostopne poti in ostalo infrastrukturo do novih gradbenih parcelih. To pomeni, da se lahko tvoja parcela premakne tudi na neko drugo lokacijo, ravno zaradi predvidene nove ceste, ki bo potekala preko tvojega zemljišča. Z OPPN se mora predvideti in omogočiti dostop tako do tvoje parcele kot do parcele Janeza Novaka, kljub temu da ima tvoja obstoječa parcela sedaj direkten dostop, parcela Janeza Novaka pa ne.

Vse tole razumem ampak so povsod okoli mene nove hiše stare max 5 let narejene pred novim odlokom občine, ki je bil sprejet prejšnje leto. Gre se zato, da je to območje dokaj veliko in na tem območju kjer je mja parcela ni težav, probem je ker je v sredini in na robu tega območja veliko površin, ki so nepozidane ali kmetijske in bi občina rada to rešila.

Jaz sem ravno na robu tega območja in sem najmanj kriv pa vseeno me je ta OPPN oplazil. Kot sem že napisal so problem zemljišča na drugem koncu, pri nas je vse ok in nikakršnih sporov. Imamo cesto vsak do svoje parcele, kanalizacijo, vodo elektriko skratka vse kar ponuja sodobna infrastruktura.

Za primer ti dajem eno naselje v NM, za katerega je bil narejen OPPN. Če odpreš list 3 imaš stanje pred izvedbo, če odpreš list 7 vidiš, kako se je potem izvedla parcelacija. Tako nekako bi potem izgledal tudi tvoj OPPN s to razliko, da gre pri tebi preko še DPN.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://prostor.novomesto.si/si/obcinski-prostorski-akti/akti/?id=8154&p=1&s=4">http://prostor.novomesto.si/si/obcinski ... 54&p=1&s=4</a><!-- m -->

guslovd Napisal:Vse tole razumem ampak so povsod okoli mene nove hiše stare max 5 let narejene pred novim odlokom občine, ki je bil sprejet prejšnje leto. Gre se zato, da je to območje dokaj veliko in na tem območju kjer je mja parcela ni težav, probem je ker je v sredini in na robu tega območja veliko površin, ki so nepozidane ali kmetijske in bi občina rada to rešila.

Jaz sem ravno na robu tega območja in sem najmanj kriv pa vseeno me je ta OPPN oplazil. Kot sem že napisal so problem zemljišča na drugem koncu, pri nas je vse ok in nikakršnih sporov. Imamo cesto vsak do svoje parcele, kanalizacijo, vodo elektriko skratka vse kar ponuja sodobna infrastruktura.
Občina je z OPPN jem pridobila novih 6 ha stavbnih zemljišč, drugače pač to ne gre. Lahko se pa mogoče zmeniš, da se OPPN dela fazno, torej samo za tvojo parcelo, pa morda še za kakšnega soseda zraven, če je seveda zainteresiran za gradnjo. Da ni potrebno obravnavati celotnega območja, ker manj kot je lastnikov vpletenih hitreje bo postopek tekel. Nekateri mogoče sploh ne bodo zainteresirani za gradnjo.

Se ne da, da bi OPPN razdelil le na svojo parcelo, pač je občina spejela tak odlok in sedaj je potrebno čakati kaj bo. Tukaj ne verjamem da bo še kdo gradil, ker so hiše v večini primerov nove. Sem pa govoril s projektantom, ki mi je že na pol narisal načrt in pravi, da ko bo ta OPPN narejen, bom lahko gradil, le da bom moral upoštevati DPN kaj se bodo dogovorili in kakšen odlog bodo sprejeli. Lahko, da je predvidena kakšna cesta, ampak potem bi morali porušiti 30 novih hiš in manjših blokov Smile

Če potegne črto na vse skupaj se mi zdi trapasto da občina sprejme OPPN za tako veliko območje še posebej območje novih hiš.

Re: Občinski podrobnostni prostorski načrt in DPN - andrej77 - 9.11.2012

Pri DPN se ti mora posvetiti rdeča lučka Wink. Zemljišča v območju DPN so pod posebnim pravnim režimom, omejeno je tudi razpolaganje z lastnino. Ker v tvojem primeru ne vem kateri DPN je to, lahko samo na splošno komentiram. Morajo pa biti OPN ali OPPN v skladu z DPN oziroma DPN jih lahko v določenih primerih celo povozi oz. razveljavi.
Po moje je situacija resna.

Re: Občinski podrobnostni prostorski načrt in DPN - znjolca - 9.11.2012

Evo, še moja izkušnja, sem namreč ravno proti koncu takega postopka.

Pri nas namreč OLN (sicer ni OPPN, je OLN, ampak enak postopek) ni predvideval stavbe na mojem stavbnem zemljišču. Tudi številne parcele okoli (vse stavbne) so imele isti problem. (samo za intermezzo: čeprav jih je ena nepremičninska agencija veselo prodajala kot normalne gradbene parcele, in ko sem jih jaz poklicala, da se za eno zanimam, in hotela lokacijsko, so surprise surprise ful presenečeni ugotovili, da na tem stavbnem zemljišču ni predivdena gradnja. Lahko bi jim enostavno rekla šalabajzerji, ampak mislim, da so šli bolj v iskanje naivnih/nezikušenih kupcev, ki tega ne bi opazili...tako da se mi zdi primernejiši izraz goljufi...). Na občino sva z možem oddala pobudo za spremembo OLN-ja in že začela zbirati informacije o ceni in postopku, če bi to izvedli samo za območje naše parcele. Na srečo se je pojavil investitor, ki je tudi rabil spremembo OLN in se mu je mudilo, piskerček je zraven pristavila še občina in želela narediti še nekaj sprememb - tako da je bil na koncu sklenjen dogovor, da se gre v spremembo OLN za celotno vas, financira pa 70% omenjeni investitor in 30% občina. Tako da za naju brezplačno Smile! Edina slabost je, da se je zaradi tega investitorja malo zavleklo, je imel en problem, in smo tako zgubili cca 1,5 meseca, sicer gre pa kar gladko. Seveda pa vseeno počasi. Z dogovori o začetku postopka smo začeli septembra 2012, začetek postopka je bil uradno po UL začet v novembru 2012 (konec novembra), sedaj pa upamo na potrditev s strani občinskega sveta decembra letos. Skupaj z roki za objavo v UL in pritožbenim rokom bo uradno zaključen januarja 2013. Tako da 9 mesecev je res bolj teoretičnih. Naj omenim še, da je omenjeni investitor, ki se mu je zelo mudilo (in je tudi zelo vpliven) na vse načine poskušal pospešiti postopek, vendar mu ni uspelo...birokrastko počasi napredujemo...ampak glavno, da gre dalje in da bo uspešno zaključeno.