PodSvojoStreho.net
Pridobitev soglasja etažnih lastnikov za sp - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Pridobitev soglasja etažnih lastnikov za sp (/showthread.php?tid=47808)

Strani: 1 2

Pridobitev soglasja etažnih lastnikov za sp - anin - 5.11.2012

Pozdravljeni,

zanima me katere podatke mora vsebovati soglasje etažnih lastnikov pri odpiranju sp (za mirno dejavnost)?

Hvala in lep pozdrav!

Re: Pridobitev soglasja etažnih lastnikov za sp - Popravila na domu - 5.11.2012

Po SZ mora EL, če želi opravljati pridobitno dejavnost v stanovanju pridobiti soglasje nad 75% etažnih lastnikov po njihovih solastniških deležih, skupaj s soglasji EL vseh stanovanj, ki mejijo s to stanovanjsko enoto.....če seveda nimate % drugače določene v Pogodbi o medsebojnih razmerjih.
Zakon je seveda nad POMR, ampak v primeru dokazovanja na sodišču nastopijo težave s sosedi, ki pa si jih verjetno ne želiš.
Eden izmed pogojev pa je ponavadi, da opravljanje dejavnosti ne moti stanovalcev, ne povzroča čezmernih obremenitev skupnih delov objekta....in je skratka res MIRNA dejavnost.

Torej, na osnovi zgoraj napisanega lahko v dokument za pridobitev soglasja vneseš potrebne podatke. :mrgreen:

Oglej si tudi 14. člen Stanovanjskega zakona, ki ureja pogoje, pod katerimi lahko etažni lastnik uporablja stanovanje za opravljanje dovoljene dejavnosti v delu stanovanja...če je to tvoj namen.

Lep pozdrav,
Gorazd

Re: Pridobitev soglasja etažnih lastnikov za sp - anin - 5.11.2012

Hvala za odgovor. Te stvari so mi načeloma jasne, zanima me le katere podatke more vsebovati ta pogodba? Gre za stanovanjski blok in me zanima ali moram za vsakega lastnika posebaj sestaviti pogodbo...npr spodaj podpisani Janez Novak se strinjam, da lahko Nina Potočnik odpre podjetje na naslovu: Jelendol 7, Ljubljana....in tako naprej.

Lep dan.

Običajno se takšne stvari odločajo na zboru EL. V zapisnik se vnesejo sklepi, doseženi % soglasja in priložijo podpisi (originalni, ne skenirani 8) ) kot priloga k zapisniku in pa pridobljena kakršna koli druga soglasja- če jih je bilo potrebno pridobiti.

Lahko sicer sestaviš neke vrste pogodbo, ki jo kot aneks priložite k POMR, vse skupaj pa priložiš k soglasjem, zapisniku in podpisom. Kopijo zapisnika, ki je enaka originalu (lahko je tudi skenirana :? ) pa nato prejme vsak etažni lastnik. Pogodbo ti lahko sestavita odvetnik, notar (v obliki notarskega zapisa), ali pa jo sestaviš sam-a. Važno je, da noben člen pogodbe ne krši katerega od trenutno veljavnih zakonov (SZ, ZOR...) s tega področja. Če ga, pa jo bodo lahko tisti, ki niso dali soglasja izpodbijali....česar se je pametno izogniti.

Sklep sprejet z zadostno večino EL po lastniških deležih morajo upoštevati tudi tisti, ki svojega soglasja niso dali.

Re: Pridobitev soglasja etažnih lastnikov za sp - Strelka - 5.11.2012

Ne, za soglasje ne rabiš sklepa zbora EL - potem naj človek po možnosti čaka eno leto, da bo lahko začel dejavnost? To soglasje tudi ni del POMR ali aneks ali kaj podobnega. Če je dotična dejavnost primerna za opravljanje v delu stanovanja, druga soglasja niso potrebna.

Kje boš registriral s.p.? Najboljše, da o obliki soglasja vprašaš tam (če boš šel osebno na točko VEM). Po mojem zadostujejo podpisi na listu papirja, kamor napišeš vse pomembne podatke (soglasja tako ali tako ne bo nihče preverjal) in sosedje to podpišejo.

V našem bloku so trije espeji, pa nihče nima soglasja, eden ima celo samo nabiralnik pri nas in ni etažni lastnik.

Seveda. Stvari se da vedno lotiti na dva načina. Na balkanski način "kdo pa mi kaj more" in ga predlaga @strelka in na predpisani način "da ti ti nikoli nihče nič ne bo mogel", ki sem ti ga predlagal na podlagi izkušenj.
Dokler ne nastopijo resne težave, je prvi način čisto v redu.
Če pa uporabiš drugi način, ki je v skladu z zakonom in upošteva vse možne zaščite, pa resne težave ne morajo nastopiti.
Odločiti pa se moraš seveda sam-a. Na vsak način pa je seveda zakonita pot težja in dolgotrajnejša.
O ostalih navedbah pa raje nebi razpravljal, pretežno so namreč za "John Wayne forum".

Re: Pridobitev soglasja etažnih lastnikov za sp - anin - 5.11.2012

Je torej dovolj, da sestavim soglasje etažnih lastnikov, kjer bo navedeno, da se vsi strinjajo z odprtjem moje dejavnosti (gre za mirno delo na računalniku in tudi stranke ne bodo vstopale). Namen imam narediti neke vrste tabelo, kjer bo pisalo ime in priimek, št. stanovanja, podpisi vse lastnikov. Potem pa vsem izročiti fotokopijo tega soglasja. O vsem skupaj pa seveda obvsestiti tudi upravnika. Kaj pravite je to dovolj? Saj kot sem brala po novem ni potrebno več o tem obveščati upravne enote..

Tudi to bo za silo dovolj.

Ker pa se zadeva tiče medsebojnih razmerij med Etažnimi lastniki, lahko sicer o tem obvestiš upravnika, nujno pa ni. Upravnika moraš obvestiti edino v primeru, če se bo zaradi te spremembe povečalo število uporabnikov stanovanja, ali pa v primeru, da se spremeni naziv prejemnika računov za plačilo tvojega deleža stroškov obratovanja večstanovanjskega objekta - če boš naprimer del teh stroškov uveljavljala "na račun" svojega podjetja......

Re: Pridobitev soglasja etažnih lastnikov za sp - Strelka - 6.11.2012

Nič ni balkansko in prosim, da te besede vzameš nazaj. Ne podtikaj mi stvari in pojdi si pogledat zakon o ustanovitvi espe, kaj piše. V praksi pa za to soglasje zelo verjetno nihče ne bo nikoli vprašal, potrebuješ pa ga.

Še enkrat: Za začetek dejavnosti, za katero ne rabiš poslovnega prostora, ne rabiš sklepa z zbora EL, niti aneksa k pogodbi, temveč soglasje 51 procentov lastnikov in stanovanj, ki mejijo na tvoje, pa upravnika je po zakonu treba obvestiti o začetku dejavnosti.

Anin, mislim, da bi takšna razpredelnica morala biti v redu.

Re: Pridobitev soglasja etažnih lastnikov za sp - anin - 6.11.2012

Tudi sama sem brala zakone in nisem zasledila ničesar o sklepu zbora EL, tudi delež je 51% in tudi upravnika naj bi se obvestilo.
Drugače pa hvala obema za odgovor.

Re: Pridobitev soglasja etažnih lastnikov za sp - Popravila na domu - 6.11.2012

Vsak pač podaja nasvete iz svojih izkušenj in z leti pridobljenega znanja.
K funkcionalni pismenosti sodi seveda tudi védenje, da se mnogi zakoni med seboj "dopolnjujejo", ali pa imajo drug na drugega vzročno-posledične učinke.

Meni je seveda popolnoma jasno, da na ""odprtje s.p." v večstanovanjskem objektu ne vpliva zgolj zakon, ki utemeljuje smernice za to početje, temveč še vsaj Stanovanjski zakon, Zakon o upravljanju večstanovanjskih stavb, Stvarnopravni zakonik, Zakon o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih, Zakon o obligacijskih razmerjih in še kakšen...da ne naštevam preveč.

Tudi soglasje etažnih lastnikov, ki ga navajaš @strelka, ni pravilno.
Za poizkušino:

14. člen
(opravljanje dovoljene dejavnosti v delu stanovanja)
»(1) Etažni lastnik lahko uporablja stanovanje v skladu z določbami tega zakona tudi za opravljanje dejavnosti v delu stanovanja, če ta dejavnost ne moti stanovalcev pri mirni rabi stanovanj in ne povzroča čezmerne obremenitve skupnih delov večstanovanjske stavbe.
(2) Pri uporabi stanovanja za opravljanje dejavnosti po prvem odstavku ne gre za spremembo namembnosti stanovanja skladno s predpisi o graditvi objektov in ne za spremembo rabe stanovanja.
(3) Za opravljanje dejavnosti iz prvega odstavka mora etažni lastnik pridobiti soglasja solastnikov, ki imajo več kakor tri četrtine solastniških deležev, vključujoč soglasja etažnih lastnikov vseh posameznih delov, katerih zidovi ali stropi mejijo z njegovo stanovanjsko enoto.
(4) Ob začetku opravljanja dejavnosti v delu stanovanja mora etažni lastnik o tem obvestiti upravnika.
(5) V primeru, da etažni lastnik opravlja dejavnost v delu stanovanja v nasprotju s prvim in tretjim odstavkom, mu stanovanjski inšpektor prepove opravljanje te dejavnosti.
(6) Pravica opravljati dejavnost v delu stanovanja ne preide na pravnega naslednika v primeru prenosa etažne lastnine.
(7) Določbe tega člena se smiselno uporabljajo tudi za najemnika stanovanja, ki potrebuje tudi pisno dovoljenje lastnika stanovanja.«.

To bi bilo z moje strani popolnoma dovolj.

@anin, predlagam, da se strogo držiš zahtev in omejitev, ki jih v zvezi z odprtjem s.p.-ja pred tebe postavljajo različni zakoni.
Anarhija trenutno vladajoča v naši državi, ki jo marsikateri podjetnik ob odprtju svoje dejavnosti izkoristi po liniji najmanjšega odpora ne bo trajala večno. Zato je takrat, ko bodo inšpekcije začele opravljati svoje delo z vso resnostjo, dobro imeti pri sebi res vse dokumente, ki jih zahtevajo zgoraj našteti dokumenti.

Želim ti čimmanj nevšečnosti pri pridobivanju "papirjev" in čim več uspeha pri opravljanju dejavnosti, ki se je boš lotila.

Lep pozdrav,
Gorazd

Re: Pridobitev soglasja etažnih lastnikov za sp - Strelka - 6.11.2012

In kje si zasledil zbor EL in aneks k pomr?

Edino, kar sva z anin falili, je delež lastnikov, ostalo je pa tako, kot sem ji pravilno napisala jaz v svojem prvem odgovoru. Soglasje sosedov, upravnik.

Lepo bi bilo, da priznaš, da se včasih tudi motiš - ker v tem primeru se. Če se ne motiš, pa mi dokaži, kako lahko na podlagi vseh navedenih zakonov (ki jih ti kot upravnik verjetno poznaš) prijaviš stanovalca zaradi opravljanja dejavnosti, če izpolnjuje "samo" pogoje, ki si jih citiral (mirna dejavnost, ne rabi poslovnega prostora, dejavnost opravlja v delu stanovanja, stanovanju ni treba spremeniti namembnosti, ima soglasje sosedov). Kaj dela narobe - oziroma po tvojem po balkansko?

Re: Pridobitev soglasja etažnih lastnikov za sp - Popravila na domu - 6.11.2012

Ja @strelka, prav imaš. Verjetno se motim.
In nič tistega kar si napisala, ne sodi pod "balkansko obnašanje".
Zna biti, da si predpise in zakone, ki urejajo to področje interpretiram popolnoma drugače kot ti. Se pravi napačno. Zato se opravičujem in....

Lep pozdrav obema.
Gorazd

Re: Pridobitev soglasja etažnih lastnikov za sp - purple - 8.11.2012

bi kar izkoristila to temo za podobno vprašanje. v našem bloku ima podjetje, ki ima sedež sicer drugje, strežniško sobo, iz katere so si na podstreho napeljali klime, s katerimi hladijo te strežnike. pravijo da imajo soglasja, ampak noben od lastnikov naj ga ne bi dal.

1. Ali potrebujejo soglasja
a) za to, da imajo v svojem poslovnem prostoru sobo, polno strežnikov
b) za klime na podstrehi
2. Ali so dolžni predložiti ostalim lastnikov ta soglasja

Re: Pridobitev soglasja etažnih lastnikov za sp - purple - 15.11.2012

kaj res noben ne zna svetovati glede tega?