![]() |
|
Dedovanje in izločitev dela premoženja - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Dedovanje in izločitev dela premoženja (/showthread.php?tid=47744) |
Dedovanje in izločitev dela premoženja - tzpoker17 - 2.11.2012 Pozdravljeni Pokojni oče je v ZK lastnik 2/3 nepremičnine(hiše). Mama je že (na zapuščinski razpravi, ki še ni končana) iz zapuščine izločila polovico nepremičnine iz naslova zakonske zveze z zapustnikom. Poleg mame smo še trije otroci. 1.Zanima me ali lahko tudi jaz iz naslova vlaganj v nepremičnino (na naslednji zapuščinski obravnavi ) izločim določen del nepremičnine? 2.Trenutna delitev po zakonu je verjetno sledeča: Mama dobi na račun izločitve polovico od 2/3 to je 1/3 takoj, potem pa se še ostala tretjina deli na 4 dele. Če pravilno računam naj bi bila odločba sodišča zapisana nekako tako.Mama je lastnica ( 1/3+1/12 = 5/12, in vsak otrok po 1/12. Ali se ta 2/3 atova nepremičnina spremeni v celoto in so deli potem mama 5/8 in otroci po 1/8 ? 3.Ker je mama že izločila polovico nepremičnine, me zanima, če se potem moja izločitev nanaša samo še na preostalo polovico ali se tudi ta moja izločitev priključi tako imenovani izločitveni masi? Hvala za odgovor t..z Re: Dedovanje in izločitev dela premoženja - vitel - 2.11.2012 Po mojem si že rahlo (pre)pozen. Ti bi po mojem (sicer ne poznam vseh okoliščin) moral morebitne zahtevke zaradi vlaganj navest že najkasneje na prvi zapuščinski obravnavi in potem bi bil eventuelno napoten tudi na pravdo, če se ostali ne bojo strinjali. Plus tega, kako da se ni zauščinska končala? Aja drugače se bo preračunalo na celoto ja, 5/8 in nato vsak od otrok 1/8 Re: Dedovanje in izločitev dela premoženja - Strelka - 5.11.2012 Kdo pa je lastnik zadnje tretjine? Predvidevam, da si ti vlagal v ti dve tretjini, ki sta bili v očetovi lasti? Se med sabo ne morete zmenit, da bi se to upoštevalo pri izplačevanju ostalih dedičev? Re: Dedovanje in izločitev dela premoženja - Milko - 20.10.2013 bom kar tule vprašal glede mojega primera: Svoje stanovanje bi podaril svojima otrokoma, vendar pa smo se dogovorili da enemu podarim 2/3 in drugemu 1/3 stanovanja. Zanima me ali je to povsem normalno izvedljivo, ali treba mogoče priložiti še kakšno dokumentacijo zakaj enemu 2/3 in drugemu 1/3. Moje mišljenje je, da lahko svoje premoženje kakor jaz hočem. ps Aja: Pa darilno bom sam napisal. Ali je to mogoče problem hvala in lp Re: Dedovanje in izločitev dela premoženja - purple - 23.10.2013 To je povsem normalno izvedljivo. Darilno pogodbo lahko napišeš sam (mora pa imeti zk dovolilo, tvoj podpis se mora overiti pri notarju). Po tvoji smrti bi se lahko zgodilo, da bi kakšen nujni dedič uveljavljal nujni delež. V tem delu te lahko omejijo v samovoljnem razpolaganju s svojim premoženjem. Re: Dedovanje in izločitev dela premoženja - medo9 - 23.10.2013 V luči prihajajočega nepremičninskega zakona preveri še to, kdo od otrok ima stalno prebivališče v tem stanovanju? Če to nista oba, bo potem tisti,ki nima stalnega prebivališča, plačeval bistveno višji davek! V vsakem primeru pa boste morali k notarju, da uredi vpis v ZK, zato je vprašanje, če je smiselno, da sestavljaš pogodbo sam. (In z izročilno pogodbo se morajo strinjati vsi, tudi bodoča solastnika.) Re: Dedovanje in izločitev dela premoženja - NZ1978 - 16.2.2014 Pozdravljeni, bom kar tukaj vprašala. Smo trije lastniki hiše, od tega dva živiva v tej hiši. Tretja sestra ne živi v njej in nikoli ni živela. 20 let nazaj, ko je oče zgradil hišo je izgledala čisto drugače kot sedaj ko sva z bratom v njo vložila preko 60.000 eur. Sestra tudi centa ne. Od naju zahteva, da ji izplačava določeno vsoto. Gleda na takratni izračun vrednosti hiše je hiša vredna 51.000 eur, sedaj ko je obnovljena mnogo več. Ali je ona upravičena do 1/3 vrednosti od "stare" ali od vrednosti "nove" hiše? V primeru, če se ne dogovorimo sami z njo, kakšne možnosti so na sodišču da dokažemo da ni vložila NIČ in nikoli tam tudi živela. Hvala za odgovor, lp Re: Dedovanje in izločitev dela premoženja - medo9 - 16.2.2014 Vlaganja se dokazujejo z racuni. Kar velja tudi za vajino sestro. Da ninikoli tam zivela pa je se najlazje dokazati (centralni register prebivalstva). Ne vem pa, kako dokazovati prvotno vrednost hise, ker ne vem kaj ste podpisovali, ko vam je oce prepisal hiso. Dandanes se v izrocilno (darilno) pogodbo zapise tudi vrednost, kako pa je bilo pred 20 leti pa ne vem. |