![]() |
|
Ena luč na izmeničnih in navadnem stikalu - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Ena luč na izmeničnih in navadnem stikalu (/showthread.php?tid=47721) Strani:
1
2
|
Ena luč na izmeničnih in navadnem stikalu - csamo001 - 1.11.2012 Imam sledečo dilemo... Lani ob vselitvi sem na hodniku menjal sitakala: tri luči, dve izmenični stikali in eno križno stikalo. Do sem vse lepo in prav, saj zadeva deluje. Imamo pa še eno navadno stikalo, ki prižiga zgolj eno od luči. No, tukaj pa se zadeva zaplete - zaradi mojega pomanjkljivega znanja o elektriki. Namreč k dvema faznima vodnikoma od omenjenega izmeničnega sistema sem zvezal še fazo od običnega stikala (torej tistega, ki naj bi prižigalo zgolj eno luč). Saj, ko sem že malo razmišljal (še preden sem sprobal), se mi je zdelo, da zadeva ne bo funkcinirala kot bi rad. Prižgem izmenično stikalo, luči gorijo. OK, vgasnem. Prižgem navadno stikalo, gorijo vse tri luči (ne zgolj ena). Ko sem pa prižgak obe stikali, je pa tako skurlo varovalko od tokokroga z navadnim stikalom. Torej: kako je potrebno zadevo zvezati, da bom lahko uporabljal izmenični sistem z vsemi tremi lučmi, posebej pa bo navadno stikalo prižigalo zgolj tisto eno luč? Hvala za pomoč! Re: Ena luč na izmeničnih in navadnem stikalu - Nebomgabiksal - 1.11.2012 sem 2x prebral pa mi ni čisto jasno kaj bi rad :-) Se pravi ko na določenem stikalu ugasneš "trojček" se prižge tista dodatna luč ali kako? Re: Ena luč na izmeničnih in navadnem stikalu - csamo001 - 1.11.2012 Ne, trojček stikal (dve izmenični, eno križno) prižiga tri luči. V bistvu torej klasika za na hodnik... Imam pa še eno ločeno, navadno stikalo. To je namenjeno prižiganju zgolj ene od teh treh luči (namen je, da se ponoči ne prižigajo vse luči v hodniku, da ne motiš ostalih - ampak pustimo to zdaj pri strani...) Torej, zanima me vezava tega dodatnega stikala za zgolj to eno izbrano luč, da se ne tepe s "trojček sistemom". Vem, zakomplicirano po nepotrebnem, ampak če zadeve ne zvežem, imam na hodniku eno mrtvo stikalo. In se počutim ko Adrian Monk... :? Re: Ena luč na izmeničnih in navadnem stikalu - csamo001 - 1.11.2012 Bom bolj preprosto vprašal: a lahko eno in isto luč prižigata dva ločena tokokroga? Ker, v tistem trenutku, ko ju povežeš (prek luči) nista več ločena... Re: Ena luč na izmeničnih in navadnem stikalu - Žerjavar - 1.11.2012 Citat:še eno ločeno, navadno stikalo. To je namenjeno prižiganju zgolj ene od teh treh lučiTemu ne more služiti navadno stikalo, ampak mora biti izmenično. Glede na položaj stikala napaja to luč direktno iz faze ali pa iz skupnega faznega vodnika (preko treh stikal) za vse tri luči. Re: Ena luč na izmeničnih in navadnem stikalu - csamo001 - 1.11.2012 Žerjavar, če te prav razumem, bi za začetek nabavil izmenično stikalo? Zdaj nabaviti eno izmenično ne bo problem, ker jih bom tako med prenovo potreboval še po hiši... Moram biti še na kaj pozoren? Re: Ena luč na izmeničnih in navadnem stikalu - Žerjavar - 1.11.2012 Za lažje razumevanje. Re: Ena luč na izmeničnih in navadnem stikalu - csamo001 - 1.11.2012 Žerjavar, hvala! Ne vem če sem prej omenil to: na omenjeni luči se združita dva fazna vodnika (črni žici), ki pripadata "sistemu trojček". Plus, priklopiti moram še fazo od tega ločenega stikala, ki ni za ostale luči. Potemtakem tvoj zgornji diagram še vedno velja? Re: Ena luč na izmeničnih in navadnem stikalu - Žerjavar - 1.11.2012 Nariši shemo obstoječega stanja, pa da vidimo, kaj je potrebno spremeniti. Re: Ena luč na izmeničnih in navadnem stikalu - JozkoPetarda - 1.11.2012 csamo a ti slučajno dve različni fazi pripelješ na isto luč? Re: Ena luč na izmeničnih in navadnem stikalu - csamo001 - 1.11.2012 Ja. Ampak kot rečeno, včasih je delovalo... Ne vem le, kakšna je bila vezava. Re: Ena luč na izmeničnih in navadnem stikalu - Nebomgabiksal - 2.11.2012 Dve fazi?! Čudna so pota gospodova... al' pa štromarjeva. Daj res nariši skico in malo pomeri z fazenbriferjemkaj bo kdaj pokazalo. Drugače pa v teoriji; če vzameš ISTO fazo, navadno stikalo in pripelješ na dotično luč, potem bi moralo delati. Če malo spremenim žerjavarjevo shemo: Re: Ena luč na izmeničnih in navadnem stikalu - laso - 2.11.2012 Zdaj si shemo spremenil tako da vklopiš vse luči z dodatnim stikalom, zahteva je pa, da se z dodatnim stikalom vključi samo ena luč. Re: Ena luč na izmeničnih in navadnem stikalu - Žerjavar - 2.11.2012 Citat:Če malo spremenim žerjavarjevo shemo:Hvala. Sem jo na hitro skup sklanfal - važno da deluje. Ti si pa prihranil nekaj žice, zato pa z četrtim stikalom prižgeš vse tri luči. Re: Ena luč na izmeničnih in navadnem stikalu - Nebomgabiksal - 2.11.2012 ima laso kar prav... odstopam od teme, ker nisem za to poklican :-) |