![]() |
|
Pravilna namestitev zunanjega temperaturnega senzorja? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pravilna namestitev zunanjega temperaturnega senzorja? (/showthread.php?tid=47617) Strani:
1
2
|
Pravilna namestitev zunanjega temperaturnega senzorja? - Lentus - 27.10.2012 Ima kdo kako idejo, kaj naj naredim, ker mi zunanji senzor vremenske regulacije TČ, pravilno ne meri temperaturo? Ko je temperatura konstantna je ok. Ko pa temperatura pada ali narašča, senzor ne odreagira takoj in meri tudi do 3-4 stopinje napačno temperaturo. Recimo dopoldan, ko ZT narašča, senzor še vedno meri nižjo temperaturo, posledično je zato v stanovanju prevroče. Obratno, ko ZT pada, pa je v stanovanju premrzlo. Skratka, senzor se prepočasi odziva na spremembo zunanje temperature. Sumim, da je kriva akumulacija betona-cokla, kamor je privit senzor. Ampak kaj narediti? Preseliti ga ne morem. Kako imate senzorje zmontirane ostali? Ali vam pravilno meri temperaturo? Se mi zdi, da je enkrat že bilo govora o tem na forumu. [img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2Q/nA/2oup76Tt/dsc3104-640x480unichr("46")jpg[/img] Re: Pravilna namestitev zunanjega temperaturnega senzorja? - Berghaus - 27.10.2012 Večino ki jih jaz poznam imajo senzor na fasadi. Re: Pravilna namestitev zunanjega temperaturnega senzorja? - stafan - 27.10.2012 Pri meni je na severni strani hiše, cca 2 metra od tal. Kaže dokaj točno,mogoče kdaj kako stopinjo manj, če primerjam podatek od Arso. Re: Pravilna namestitev zunanjega temperaturnega senzorja? - cardynal - 27.10.2012 poizkusi nastaviti histerezo, je možno da imaš nastavljeno previsoko in upošteva spremembe naprimer večje od 5 stopinj. poglej koliko imaš nastavljeno. na 2 stopinji je ok. Re: Pravilna namestitev zunanjega temperaturnega senzorja? - Migaj - 27.10.2012 Senzor pritrdi na cokel posredno prek striporja ali lesa tako, da šraufi senzorja ne bodo v kamnu. Re: Pravilna namestitev zunanjega temperaturnega senzorja? - visevipava - 27.10.2012 Vse se da.......Postavi senzor tam, kjer sonce ne posije. Re: Pravilna namestitev zunanjega temperaturnega senzorja? - Migaj - 27.10.2012 če pa se prepočasi odziva na spremembe zunanje temperature Re: Pravilna namestitev zunanjega temperaturnega senzorja? - Lentus - 28.10.2012 Bergi, saj se mi je zdelo, da bi senzor moral biti na fasadi Migaj, sem razmišljal v tej smeri, da bi ga z nečim nekako podložil, in da ne bi preveč kazilo izgleda. Če ne bo druge, bom moral pač doštukat kabel in senzor preseliti na fasado. @visevipava, sonce ni problem, ker je senzor zmontiran na severni strani. Re: Pravilna namestitev zunanjega temperaturnega senzorja? - Merlin1 - 28.10.2012 Verjetno ni problem v lokaciji senzorja .Običajno regulacije merijo povpreček. Skrajšat bo treba izračunano povprečno temperaturo, če regulacija to omogoča?. Re: Pravilna namestitev zunanjega temperaturnega senzorja? - josi - 4.9.2015 V solidno izolirani hiši, se ogrevamo na kurilno olje (radiatorji in talno v sanitarnih prostorih, nizkotemp. peč Buderus), TČ za sanitarno vodo in kamin. Trenutna poraba olja je 600 do 800 l na sezono. Reagulacijo imamo izvedeno s sobnim termostatom in termostatskimi ventili. Enostavno in solidno delovanje. Zdaj pa sem pričel razmišljati da bi za kotlovno regulacijo (temperaturo vode v kotlu) namestil še senzor zunanje temperature, tako da bi uravnaval temperaturo kotla glede na zunanjo temperaturo. Prebral sem način delovanja regulatorjev (krivulja, ki jo nastaviš), me pa zanima, če je možnost, da recimo ponoči, ko ni potrebe po ogrevanju, spustimo temperaturo v kotlu. Načeloma so ponoči zunaj nižje temperature in bi regulacija posledično dvignila temp. kotla, jaz pa bi rad, da se mi ponoči (npr. 11.00 do 4.00 ure) temperatura vode zniža. Je možna takšna nastavitev regulatorja? Re: Pravilna namestitev zunanjega temperaturnega senzorja? - sassapo - 4.9.2015 Vremenska regulacija ne regulira temperature kotla, ampak temperaturo dvižnega voda (radiatorji) S sodobno regulacijo, lahko nastaviš praktično vse kar potrebuješ in želiš Re: Pravilna namestitev zunanjega temperaturnega senzorja? - xavi - 4.9.2015 Na sobnem termostatu, če to omogoča, nastaviš nočno redukcijo. Se pravi, nastaviš sobno temp. recimo v času med 23 in 5 00 na 19 stopinj in glede na solidno izolacijo verjetno ne bo potrebe po vklopu peči. Re: Pravilna namestitev zunanjega temperaturnega senzorja? - Homer - 4.9.2015 To ni isto, ker mu bo v peči še vedno nastavljeno temperaturo kotla. Kot je napisal sassapo, sodobne regulacije zmorejo vse kar želiš.... Re: Pravilna namestitev zunanjega temperaturnega senzorja? - josi - 4.9.2015 Citat:To ni isto, ker mu bo v peči še vedno nastavljeno temperaturo kotla.Seveda ni isto! Jaz bi rad, da ponoči spustim temperaturo vode v kotlu na neko minimalno (recimo 30st. C), kljub temu, da zunanje tipalo zaradi nižje temp. zunaj, zahteva višjo temp. kotla. Ponoči, ko držim temperaturo prostorov na 19st. C, je brez veze imeti v kotlu vodo na 50st.C. Re: Pravilna namestitev zunanjega temperaturnega senzorja? - sašo65 - 4.9.2015 josi Napisal:Ponoči, ko držim temperaturo prostorov na 19st. C, je brez veze imeti v kotlu vodo na 50st.C.Tudi, če bi to "spustil" ne bi bilo nobenega haska (niti prihranka) pa še v kotlu bi bila velika možnost nastajanja kondenza.......18 let mi je kotel funkcioniral na tak način: 365 dni T kotla med 65 in 75°C Avtomatika samo uravnava mešalni ventil (zapira/odpira) torej spušča vročo vodo v radiatorje oz. bojler, ta mešalni ventil pa uravnava sobni termostat, kaj se dogaja zunaj me nezanima, tudi danes imam ko ogrevam s TČ vremensko regulacijo na 50:50 (vpliv sobe/vpliv zunanjosti)ker je pač taka prednastavitev, ampak trdim, da bi še vseeno lahko vpliv zunanjosti dal na 1% pa bi bilo vse enako) Torej_kotel mora bit 24 ur na delovni T ostalo se uravnava z avtomatiko oz. vremensko regulacijo... |