![]() |
|
Nihanje napetosti - je to normalno ? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Nihanje napetosti - je to normalno ? (/showthread.php?tid=47429) |
Nihanje napetosti - je to normalno ? - kren1 - 18.10.2012 Pred kratkim sem kupil napravo, ki se vtakne v vtičnico in meri porabo elektrike za določen porabnik. Opazil sem, da napetost precej pade, če vključim čez merilec močnejši porabnik. Primer je recimo sesalnik. Če ni nič priključeno, kaže recimo napetost 228 V. Ko dam na najmanjšo moč, je napetost okoli 220 V. Če dam pa na največjo moč (1500 W), pa kaže napetost 212 V. Podobno je pri bojlerju. Če je vključen, kaže prav tako napetost okoli 210 V. A je to normalno? Re: Nihanje napetosti - je to normalno ? - gt001 - 18.10.2012 Po IEC je dopustno nihanje +/- 10%. Nazivna napetost je 230V, tako da znotraj dopustnih mej je. Re: Nihanje napetosti - je to normalno ? - Turbo - 18.10.2012 Nižja napetost je lahko tudi posledica velikih padcev napetosti na vodnikih v inštalacijah. Če je presek vodnikov majhen bo pri velikem toku (1500W -->6,5 A) nastal velik padec napetosti. Še posebej je to očitno pri daljših vodih. Padec pa nastane tudi na vtičnicah (stik vtič in vtičnica). Topel kontakt na vtičnici po izklopu porabnika običajno pomeni slab kontakt v vtičnici. Re: Nihanje napetosti - je to normalno ? - kren1 - 18.10.2012 Poskusil sem sesalnik na vec vticnicah. Tudi na vticnici 1,5m pod elektro omarico je isto. Naj kontaktiram Elektro? Kakor pravite je pa znotraj dovoljenega obmocja. Re: Nihanje napetosti - je to normalno ? - gt001 - 18.10.2012 opazas kaksne tezave s porabniki elektricne energije zaradi nihanja napetosti (resetiranje racunalnika, pogostejse crkavanje zarnic), oz. sploh kaksne spremembe zaradi nihanja (zarnice ob trenutku zagona el. naprave/sesalca slabse svetijo)? Ce spremembe opazas samo na merilniku napetosti, ostalo dela bp, potem vse skupaj ignoriraj. Elektro ti ne bo trzal na nihanja v dop. podrocju. Pa se to ti bodo najbrz kontrolirali le v instalaciji do stevca, naprej ne. Re: Nihanje napetosti - je to normalno ? - kren1 - 18.10.2012 Zarnice ne crkujejo, tudi racunalnik se mi se ni resetiral. Je pa res, da zarnica "pomezikne", ko vklopim sesalnik ali vecji porabnik (recimo likalnik). Enkrat je sosed svasal, takrat je bil light show na zarnicah. Racunalniku se takrat prav tako ni ugasnil. Re: Nihanje napetosti - je to normalno ? - Verjameš ali pa ne - 18.10.2012 kren1 Napisal:Poskusil sem sesalnik na vec vticnicah. Tudi na vticnici 1,5m pod elektro omarico je isto. Naj kontaktiram Elektro? Kakor pravite je pa znotraj dovoljenega obmocja.Poskusi meriti dirktno na sponkah dovoda v glavno hišno omarico, kjer so varovalke. Nihanje je možno če si priključen v kakšni vasi na koncu vasi. Tam se pozna vsak večji porabnik tudi pri sosedih. Pri nas smo imeli podobno zgodbo dokler niso zamenjali kablov z debelejšimi. Če ugotoviš to lahko pritisneš na elektro seveda z veliko sreče, ker tudi oni šparajo kot vsi ostali. lp Re: Nihanje napetosti - je to normalno ? - allyazir - 18.10.2012 Nam napetost niha med 180 in 210 V. Elektro ne naredi nic ceprav sem ze pisal dopise in so sami zmerli da ni ok. Naprave pa konkretno crkujejo. Re: Nihanje napetosti - je to normalno ? - Verjameš ali pa ne - 18.10.2012 Kolikor je nihanje na dovodnih sponkah (naj ti kakšen elektrikar naredi te meritve) res tako kot ga navajaš je elektro dolžno ukrepati: vsaj izvesti meritve, saj imajo službo za ta namen. Pred tem pa kljub vsemu naredi meritve s katerim boš potrdil, da nihanje ni posledica tvoje lastne napeljave v hiši. lp |