PodSvojoStreho.net
Elektro priklop - nasvet - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Elektro priklop - nasvet (/showthread.php?tid=46469)

Strani: 1 2

Elektro priklop - nasvet - gregb - 3.9.2012

Pozdrav vsem mojstrom,

sem preiskal že veliko tem in nekaj odgovorov našel, vendar točnih ne, zato odpiram novo temo. Na parceli, kjer so mi postavili montažno hišo, nimam elektrike. Elektro je v začetni fazi želel, da za elektriko naredimo nov vod od trafo postaje, ki je 250 m oddaljena, vendar bi za to rabil rezati celotno cesto ki pelje čez naselje in bi bilo kar drago. Potem so nam povedali da bi se naša hiša še lahko priklopila na obstoječ vod in naj predlagamo priklopno točko. Najbližje imam od soseda 7 m stran. Omarica je ob cesti na njegovi parceli, izkop bi naredil sam, ker nima asfalta in urejenega dvorišča, ne bi naredil škode - je pa ena fora - sosed za uslugo da mi dovoli priklop želi 2000 eur.
Druga možnost je priklop na A drog soseda višje in z droga bi vlekli po zemlji do nas, služnosti so urejene, oddaljenost je 100 m stran, sam izkop tudi ne bi bil problematičen ker bi se vleklo po kolovozu ki se ga uporablja samo za sperhode. Aja pa čist tko, sosedu zgoraj bi za uslugo zadosovalo pivo in čevapi!!!?
Zanima me če morda kdo ve koliko je razlika v ceni med tema dvema priklopoma - ali bi za priklop ki je 100 m stran, dal 2000 eur ali bi to prišlo manj? Izkop bi delali sami in mislim da bi mi ga naredili za manj kot 150 eur, kabel kot sem videl pride 3 eur na meter, torej 300 eur, pa valjanec nekaj in cev....recimo skupaj ene 600 eur kakor računam. Ali so še kakšni stroški za katere ne vem? V čem je razlika priklopa iz omarice ali droga in cena tega?

Še nekaj me zanima, če bi se priklopil do prvega soseda, ali rabim tudi svojo omarico ali je lahko moj števec v njegovi?

Hvala za pomoč in nasvete.
Grega

Re: Elektro priklop - nasvet - dusano - 3.9.2012

prvo rabiš projekt na katerem bo potek trase,ki ti jo bo elektro odobril, mislim pa da te bo koštalo malo več kot 600 eur.

Re: Elektro priklop - nasvet - KARMEN1 - 3.9.2012

Material za priklop na elektroomarico (kabel in vsi priključki 135 m):1000,00eur, elektroomarica 350,00 eur, delo električarja 250,00 eur, izkop kanala, postavljanje cevi za kabel in zasutje (ne vem, ker sem delala v paketu z drugimi deli).
kabel pa moraš položiti tisti, ki so ti ga predvideli v elektro soglasju, ta pa je ponavadi močnejši in dražji, kot 3 eure.

Re: Elektro priklop - nasvet - vcc - 3.9.2012

Ravno delam elektro vod od sosedovega droga. Kabel 4x70+1.5 cca 5 eur/m, zaščitna cev cca 1,7 eur/m, valjanec cca 1,5 eur/m. Omarico boš verjetno rabil svojo, prostostoječo. Poleg stroška izkopa računaj še priklop kabla na drog, kar Elektro seveda zaračuna (ne vem še koliko, ampak verjetno ne manj kot 200 eur) in geodetski vris trase položenega kabla pred zakopavanjem (ja, tudi to moraš urediti in plačati sam). Tudi služnost nekaj stane (notar in vpis v zk, cca 100 eur).

Točno, pozabila: 850,00 eur omrežnina in stroški priključitve.

Re: Elektro priklop - nasvet - gregb - 3.9.2012

vcc Napisal:Ravno delam elektro vod od sosedovega droga. Kabel 4x70+1.5 cca 5 eur/m, zaščitna cev cca 1,7 eur/m, valjanec cca 1,5 eur/m. Omarico boš verjetno rabil svojo, prostostoječo. Poleg stroška izkopa računaj še priklop kabla na drog, kar Elektro seveda zaračuna (ne vem še koliko, ampak verjetno ne manj kot 200 eur) in geodetski vris trase položenega kabla pred zakopavanjem (ja, tudi to moraš urediti in plačati sam). Tudi služnost nekaj stane (notar in vpis v zk, cca 100 eur).

Uf ste hitri. Hvala za odgovore. Glede na obe situaciji mislim da so stroški omarice in priklopa enaki (ali se motim) in tudi geometer se plača v obeh primerih. Torej razlika je v izkopu trase in daljšem kablu. Kabel rabim 4*35 + 1,5, ki je 3 eur/m (300 eur) zaščitna cev je potem 170 eur in valjanec 150 eur. 630 eur skupaj + izkop ene 150.

Re: Elektro priklop - nasvet - vcc - 3.9.2012

Kabel menda sedaj dajejo najmanj 4x70, nič več 35, tudi če gre samo do ene hiše. Priklop na drogu pa je precej dražji od priklopa v omarici.

Priklop na drogu je precej dražji? Mislite da se mi potem splača dati 2000 eur sosedu?

Re: Elektro priklop - nasvet - lambretta - 3.9.2012

Jaz mu ne bi dal pa če me pride po daljši trasi 4000eur.

Re: Elektro priklop - nasvet - Čojko - 3.9.2012

Sosedove krave, a ne..... ste face.

Jaz pa bi se probal na vsak način priklopit preko prvega soseda. Tudi teh 2.000 EUR, ki jih predvidevam želi zato, da poplača nekaj svojega priklopa se po moje da še nekoliko znižat ali pa kako drugače kompenzirat.

Vprašanje je tudi čigav bo kabel in trasa po položitvi le tega, pa če se tista trasa kaj usede, ipd. Pa pri 100m mislim ,da boš moral vmes zgradit še en jašek (če me spomin ne vara je na max. 80 m),...

Točno, jaz imam dva jaška.

Jaške? To mi pa ni poznano. Jaške za?

Re: Elektro priklop - nasvet - SloCop - 3.9.2012

Meni se zdi 2.000€ malo preveč. Ponudi mu jurčka, pa je. Koneckoncev, je on do tam vse plačal ti bi se pa samo priklopil. :=)

Re: Elektro priklop - nasvet - javr - 3.9.2012

a vi to resno s temi €€€ - številkami ?
Do moje hiše je 3-fazni tok, naprej pa 1-fazni, pa še to bolj slab. Pride enkrat šef Elektra:
"Po tvoji zemlji bi kopali za napeljavo 3faznega toka do obstoječih hiš naprej od tebe in do načrtovanih novogradenj. Ti bomo na ta račun zrihtali zunanjo omarico za števec in varovalke, tebe ne bo to nič koštalo." Ok, kopljite, zrihtajte.

Dela so bila izvedena avgusta 2011. Naredili so dobrih 75 m izkopa, (po moji oceni) prestavili mejnik v sosedovo korist čeprav pravijo da ga niso, položili kabel, traso zasuli, za sejanje trave pa jim je zmanjkalo dobre volje, tako da sem imel blatno drsališče dokler nisem letos spomladi trave sam posejal.

Obljubljena zunanja omarica ? Po nekaj klicih in emailih sem jo dobil, samo ohišje, letos aprila ali maja, tu nekje. Spodnji del, ki mora biti v zemlji, sem sam zabetoniral že naslednji dan. In potem vse tiho je bilo. Razen raznih "bomo v petek, če pa ne v petek, pa v ponedeljek sigurno."

V glavnem - dobra šola za drugič. Če še pride kdaj kdo od elektra, komunale, telekoma, itd., bomo najprej vse napisali, skicirali, poslikali, podpisali, podpise overili, potem pa se bo kopalo.

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/l/nN/1alg0r11/elektro2unichr("46")jpg[/img]

Re: Elektro priklop - nasvet - Popravila na domu - 3.9.2012

Retorično vprašanje:
Da smo pripeljali elektriko do hiše smo morali prekopati 130 m asfaltirane ceste. Skupaj z optiko in vodo nas je prišlo 8 800,00€ + 2 000,00 asfaltiranje.
Ali mi svetujete da tistemu, ki bi se bo mogoče rad priklopil na našo elektro omarico le-to dovolimo brezplačno?
........
Sicer ne vem kako bi dejansko ravnal v tvojem primeru. Ampak s sosedom bi se poizkusil pogoditi za 1500€. Če pa nebi šlo, bi mu dal pa tudi 2000€. In se rešil precejšnje živčne vojne, izkopov, blata itn...